واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام/ ميرزا هاشم آملي حاشيه ميرزاهاشم آملي بر «التحصيل»، نشانگر تبحر او در فلسفه اسلامي است
گروه انديشه: حاشيه مرحوم آيتاللهالعظمي ميرزاهاشم آملي بر كتاب «التحصيل» بهمنيار، حاكي از تبحر اين فقيه اصولي در فلسفه اسلامي است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، 4 رمضان برابر است با سالروز درگذشت آيتاللهالعظمي ميرزا هاشم آملى، در سال 1413 هجري قمري.
ميرزا هاشم آملى در سال 1322 هـ.ق در لاريجان آمل ديده به جهان گشود. تحصيلات مقدماتى را در آمل فراگرفت و در سال 1335 هـ.ق زادگاه خود را به عزم تحصيل در تهران ترك گفت. در بدو ورود به تهران مورد توجه مرحوم مدرس كه آن زمان متولى مدرسه عالى سپهسالار (مدرسه عالى شهيد مطهرى) بـود، واقع شد.
در اقامت ده ساله خـود در تهران پـس از فراگيرى شرح لمعه و قوانين، توانست سطوح عالى را از اساتيد برجسته وقت فراگيرد. در سال 1345 هـ.ق براى تكميل معلومات رهسپار حـوزه عليمه قـم شد و در همين ايام با استقرار مرحـوم شيخ عبدالكريم حائرى حوزه علميه قم جان تازهاى به خود گرفته بود. ايشان با اشتياق خاصى در حوزه درس اساتيد برجسته قم حاضر و از خرمن دانش آن بزرگواران خوشههاى علمى فراوانى چيد كه اقامت وي در قم 5 سال طول كشيد.
در سال 1351 هـ.ق بعد از سپرى شـدن اقامت در حوزه علميه قـم با اخذ درجه اجتهاد جهت ادامه تحصيل و درك محضر اساتيـد نجف، به آن ديار هجرت و در جـوار امير مؤمنان على(ع) اقامت گزيد. ايـن دوره از حيات علمي ايشان تأثير فـراوانى در شكلگيرى درجات معنوى و روحانى ايشان داشت. مرحوم ميرزا هاشم آملى در دوره اقامت 30 سـاله خـود در حـوزه بزرگ نجف، توانست از محفل درس آيات عظام آن زمان استفاده برده و به مـراتب عالىترى از تقوا و دانش دست يـابد.
آيتالله آملي از محضر بسيارى از بزرگان استفاده كرده كه مهمترين آنها عبارتند از: شيخ عبدالكريم حائرى يزدي، سيدمحمد حجت، سيدعلى يثربى كاشانى، شيخ محمدعلى شاهآبادى، شيخ محمدحسين نائينى، آقا ضياءالدين عراقى و سيدابوالحسن اصفهانى.
مرحوم آملى به تـوصيه اساتيد خود جهت بهرهمندى فضلا و طلاب مشتاق به تدريـس درس خارج پرداخت و طولى نكشيد كه حـوزه درسي وي مورد توجه انديشمندان عالىمقام قرار گرفت و مـوفق شد عده زيادى را در همان ايام تـربيت و به درجه اجتهاد نائل گرداند. وي در 20 سال آخر اقامتش در نجف توانست 3 دوره مكاسب و 4 دوره اصول شيخ مرتضى انصارى را به شاگردان خـود تدريس كند.
گروه بسياري از محضر مرحوم آملي بهرمند شدهاند كه از آن ميان ميتوان به: سيدجعفر كريمـى، شيخ عبدالله جوادى آملى، شيخ حسن حسنزاده آملى، شيخ محمد محمدى گيلانى، سيد ابوالفضل موسوى تبريزى، شيخ اسماعيل صالحي مازندرانى، سيدعلى محقق داماد، سيدمصطفى محقق داماد، شيخ صادق لاريجانى، شيخ عباس محفوظى و ... اشاره كرد.
از آثار آيتالله آملي كه به رشته تحرير درآمده و به طبع رسيده، كتابهاي ذيل را ميتوان برشمرد: كشفالحقايق: تقرير درس بيع و خيارات؛ المعالم المأثوره در طهارت؛ مجمعالافكار (دوره اصـول فقه در 5 جلد)؛ منتهىالافكار (حاوى مباحث الفاظ اصول فقه)؛ بدايعالافكار (يك دوره مباحث اصول فقه تقرير درسـى آقا ضياء عراقى)؛ كتاب الرهن؛ كتاب الاجاره؛ كتاب الصوم؛ حاشيه بر التحصيل بهمنيار؛ تعليقه عروةالوثقى و ... .
مرحوم ميرزا هاشم آملى از خصايص والاى انسانى برخوردار و متخلق به اخلاق الهى بود. وي در رفتار و گفتار به انبيـاء و ائمه اطهار(ع) اقتدا مـىكرد. خوشبيان، خوشبرخورد و خـوش اخلاق بـود. از تجملپـرستى و مظاهر بزرگنمائى سخت بيزار و متنفـر و با طلاب جوان همانگونه بـرخورد مىكرد كه با بزرگان، به هميـن دليل در دل مؤمنان جاى گرفته بود و در خانهاش هميشه به روى همگان باز بود.
مرحوم ميرزا هاشم آملى به تربيت فقيه و تـدريـس فقه ارزش فوقالعاده نهاده و از مدتى قبل در اين فكر بود كه مدرسهاى براى تربيت فقيه تأسيـس كند؛ يعنى آن گروه از جوانان مستعد و باذوق را كه مدتى در فقه و اصـول كار كردهاند، در اختيار گرفته و با تأمين زندگى آنان را در مسير فقاهت قرار دهند. به همين منظور مدرسه ولي عصر (عج) را تأسيس كرد و تصميم بر آن داشت كه اين مدرسه را به «دارالفقاهة» اختصاص دهد.
سرانجام آيتالله ميرزا هاشم آملي در 7 اسفندماه سال 1371 هـ.ش، برابر با 4 رمضان 1413 هـ.ق كه بيش از نيمقرن در سنگر علم و دانش درس خوانده و تدريس كرده و شاگرد پرورش داده بود، به ملكوت اعلى پيوست و پيكر پاكش را بعد از تشييع باشكوه در جوار حضرت فاطمه معصومه (س) به خاك سپردند.*
*منابع: مركز جهاني اطلاعرساني آلالبيت(ع)؛ نامداران راحل شيعه، كريم جوانشير.
جمعه 15 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]