محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826831662
آرامش، گمشده ای عزیز دژى در برابر ناملایمات
واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: در عصر اضطراب،آرامش، گمشدهاى عزیز است. براى كسانى كه تشویش و نگرانى، حزن و اندوه، و بیم و هراس را تجربه كردهاند و با آن دست به گریبان بودهاند، آرامش، گوهرى گرانبهاست.
براى جوامعى كه در هیاهوى صنعت و تكنولوژى(فنآورى) و شلوغى و ازدحام شهرهاى بزرگ و كوچك و هزارتوى زندگى مدرن و لابهلاى انبوه ماشینها و ابزارها خود را گم كرده و به رفاه مادى فروختهاند و سلامت روح و جسم خود را از دست دادهاند، آرامش، تنها دارویى است كه مىتواند دردهاى آنها را تسكین بخشد و روح و جسمشان را از خورهاى كه به جانشان افتاده و ذره ذره از آنها مىكاهد وآنان را بهنیستى مىكشاند، رهایىدهد.
آرامش، یعنى نبود تشویش و اضطراب و دلهره؛
آرامش یعنى رهایى از حزن و اندوه و بیم و هراس؛
آرامش یعنى برخوردارى روح و جسم از اطمینان و ثبات و استقرار و سكون؛
آرامش یعنى بودن در دژى محكم كه از بیرون، توسط دشمنانى نیرومند تهدید مىشود؛ آرامش یعنى بودن در كشتىاى كه در اقیانوسى متلاطم، اسیر گردابهاست و با موجهایى بزرگ، دست و پنجه نرم مىكند.
در قرآن شریف، مقام اطمینان مقامى بس بلند است و فقط در صورتى انسان مىتواند در سلك بندگان خاص، وارد بهشت خداوند شود و از رضایتى دو طرفه بین خود و خدا برخوردار باشد كه به درجه اطمینان نفس رسیده باشد:
یا أَیَّتُهَا النَّفسُ المُطمَئنَةُ ارجِعى إلى رَبِّكِ راضِیةً مَرضیَّة.(1)
مقام اطمینان، از مقام باور و ایمان، بالاتر است؛ چرا كه ایمان در بعضى مراتب خود، با تزلزل جمع مىشود، ولى مقام اطمینان مقام استوارىِ محض است. هنگامى كه ابراهیم خلیل(ع) به خداوند گفت: خدایا به من نشان بده که چگونه مردگان را زنده مىكنى؟ خداوند فرمود: مگر ایمان نیاوردهاى؟! ابراهیم عرض كرد: چرا؛ ولى مىخواهم قلبم اطمینان یابد. (2)
در روانشناسى، آرامش، یكى از شاخصهاى سلامتِ روانى شمرده مىشود. بر این اساس در برخى از آموزش های آرامش ، به عنوان یك فنِّ درمانگرى استفاده مىشود.
ایجاد آرامش در افرادِ روانْآزرده، یكى از اهداف مرحلهاى روانْدرمانگرهاست. از آنجا كه اضطراب و افسردگى و هراس و انواع ترسهاىِ مرضى، مُخلّ سلامت روانى به شمار مىآیند و تا حدّ زیادى از كارآمدى آنان مىكاهند، لذا در شیوه ی روانْدرمانگرى، رفع اضطراب و تنیدگى و ایجاد آرامش روانى را هدف قرار مىدهند و مىكوشند با استفاده از شیوههاى مختلف، عوامل به وجود آورنده ی این نارسایىها را شناسایى و با آنها مقابله كنند و در جهت ایجاد تعادل در افراد، آرامش را بر آنان حاكم نمایند.
با توجه به اهمّیت نقش آرامش در زندگى انسان، در این نوشتار، به اختصار به تعریف آرامش، بررسى عوامل ایجاد آن، عوامل برهم زننده یا از بین برنده ی آرامش، آثار و پیامدهاى آرامش و عدم آرامش مىپردازیم.
آرامش، عبارت است از حالت اطمینان و سكون نفس، به طورى كه در برابر رویدادهاى مختلف زندگى و حوادث ناگوار و شرایط سخت، متزلزل نشود و بتواند با خونسردى در فضاى روانى امن و آرامى با مشكلات روبهرو شود و راه حلّ مناسب و منطقى را بیابد و با بروز رفتار انطباقى متناسب، سازگارى لازم را كسب نموده، از این طریق، كارآمدى خود را در شرایط مختلف تأمین كند.
آثار و پیامدهاى آرامش آرامش، داراى آثار و پیامدهاى مثبتى است كه از جمله ی آنها مىتوان به موارد زیر اشاره كرد:
- تناسب رفتارهاى شخص با شرایط مختلف1
منظور از رفتارهاى انطباقى، رفتارهایى است كه حاكى از سطح سازشیافتگى فرد با هنجارهاى اجتماعى و در جهت تأمین سازگارى وى با این هنجارهاست. سازشیافتگى بهعنوان یكى از شاخصهاى بهره ی هوشى نیز به شمار مىآید و هرچه سطح سازشیافتگى بیشتر باشد و فرد، راحتتر بتواند با شرایط مختلف خود را سازگار كند، از سطح هوشى بالاترى برخوردار است.
هنگامى فرد مىتواند از توانایىهاى خود به طور بهینه استفاده كند، كه به اصطلاح عامیانه دستپاچه نشود و به عبارت دیگر، آرامش به او حكمفرما باشد.
برخوردارى از آرامش روانى، عامل مهمّى براى تسهیل در پیش گرفتن رفتارهاى سازگارانه است. شاید همین اصل، منشأ این توصیه باشد كه «باید در شرایط بحرانى به عنوان مهمترین نكته، آرامش و خونسردى خود را حفظ كرد»؛ چرا كه به هنگام اضطراب و نبود آرامش، سیستم تصمیمگیرى و واكنش انسان، مختل مىشود و نمىتواند در آن شرایط:
1_درجه وخامت وخطرناكى شرایط را بهخوبى ارزیابى كند؛
. 2_به درستى دریابد كه چه راههایى براى خروج از آن شرایط وجود دارد
3- تصمیم بگیرد كه چه كار كند؛
- در مرحله ی آخر، كارى را كه باید انجام دهد، به درستى انجام دهد.4
- استفاده ی حداكثر از توانایىها و قابلیتهاى شخصى2
هنگامى فرد مىتواند از توانایىهاى خود به طور بهینه استفاده كند، كه به اصطلاح عامیانه دستپاچه نشود و به عبارت دیگر، آرامش به او حكمفرما باشد.
بسیار پیش مىآید كه ما به یك قهرمان ورزشى و قابلیتها و توانایىهاى فنّىاش كاملاً مطمئنیم، ولى گاهى در صحنه ی رقابت نمىتواند از توانایىهاى خود، به خوبى استفاده كند. به طور مثال در فوتبال، یك مهاجم در موقعیت تك به تك با دروازهبان تیم مقابل قرار مىگیرد و در لحظهاى كه تقریباً یقین داریم كار تمام است و گل خواهد زد، توپ را به سینه ی دروازهبان یا تیرِ دروازه و یا خارج از چارچوبِ دروازه مىزند و آه از نهاد همه بلند مىشود. اوّلین توضیحى كه براى این موقعیت به ذهن مىآید، این است كه او هُل و دستپاچه شده و نتوانسته در حالت خونسردى و آرامش، وظیفه ی خود را انجام دهد و كمتر ممكن است این حادثه را به عدم توانایى و عدم قابلیت فنى او نسبت دهیم. این مسئله از دید مربّیان فهیم و كارآزموده پنهان نبوده و نیست و شاید به همین خاطر باشد كه امروزه در یك تیم ورزشى، در كنار مربّیان حرفهاى و كارآزموده و مربّى بدنساز و پزشك تیم و... یك روانشناس ورزیده و متخصّص نیز قرار مىدهند تا از نظر روانى نیز روى قهرمانان كار كنند و با استفاده از فنون آرامش آموزى(3)، تمركز و... آنان را طورى آماده كنند كه در لحظات حسّاس، آرامش خود را از دست ندهند و بتوانند از توانایىها و قابلیتهاى خود، حداكثر استفاده را بكنند.
. 3-تصمیمگیرى مناسب در شرایط بحرانى و سخت
تصمیمگیرى مناسب، گذشته از اینكه یكى از مراحل بروز رفتار انطباقى است، به خودى خود نیز مهم و قابل بررسى است.
در زندگى روزمرّه ی همه ی ما لحظاتى پیش مىآید كه ناگزیریم بین گزینههاى مختلف، انتخاب كنیم و تصمیم بگیریم كه كدام را برگزینیم و كدام را كنار بگذاریم؛ از تصمیمى ساده در مورد این كه امروز با تاكسى به مدرسه بروم یا با اتوبوس یا با دوچرخه یا پیاده، تا تصمیم در مورد مسائل مهمتر زندگى، مثل: انتخاب رشته ی تحصیلى، انتخاب شغل، ازدواج و انتخاب همسر، محل سكونت و...
اغلب در شرایط اضطرار و بحرانى، سیستم تصمیمگیرى انسان مختل مىشود و اگر فرد در این مورد، تمرین نكرده باشد و نتواند آرامش را بر وجود خویش حاكم كند، نمىتواند درست تصمیم بگیرد و چه بسا با دستپاچگى و عجله، راهى را انتخاب مىكند كه اگر در شرایط آرامش مىبود، هرگز چنین انتخابى نمىكرد.
بنابراین یكى از آثار و پیامدهاى مثبت غلبه ی آرامش بر انسان، این است كه مىتواند در فضایى آرام، به دور از تنش و دستپاچگى، تصمیمات مناسب و درستى بگیرد و بدون هُل شدن و عجله و با در نظر گرفتن جوانب هر قضیه، بهترین انتخابها را داشته باشد.
در مقاله ی بعد به« حفظ سلامت روان در حوادث ناگوار»،«رهائی از چنگال بیم و اندوه»،«عوامل از بین برنده ی آرامش»می پردازیم.
1- حفظ سلامت روان در حوادث ناگوار و ناملایمات زندگى حوادث ناگوار و مصائب و بحرانها بخش جدایىناپذیر زندگى دنیوى است و تقریباً همه ی انسانها در زندگى خود با چنین مسائلى روبهرو مىشوند و این امرى گریزناپذیر است؛ امّا همه ی انسانها در برابر این مسائل، برخورد یكسانى ندارند. برخى در مقابل كمترین سختى و ناگوارى، خود را مىبازند و به كام ناامیدى و بیم و اندوه مىاُفتند و به غیر از جزع و فزع و گریه و زارى و شكوه و ناله، كار دیگرى نمىكنند و نه تنها نمىتوانند مشكل را برطرف كنند، بلكه بر پیچیدگى و دشوارى آن نیز مىافزایند.
امّا برخى دیگر در مقابل ناملایمات و مصائب، چون كوه استوارند و از لابهلاى سختترین دشوارىها راهى به سوى جلو پیدا مىكنند و مشكل را پشت سر مىگذارند. با قاطعیت مىتوان گفت همه ی مردان و زنان بزرگ و تاریخْساز و كسانى كه توانستهاند نام خود را در تاریخ ثبت كنند و ماندگار شوند، از دسته ی دوم بودهاند.
انسانهاى بزرگ، مشكلات بزرگ نیز داشتهاند؛ ولى در برابر آنها خود را نباخته و توانستهاند با سرپنجه ی تدبیر، اراده، ایمان، صبر، تلاش و مبارزه، در برابر بزرگترین مشكلات و سختترین بحرانها بایستند و راه خود را به سوى اهداف بزرگ خود باز كنند و بپیمایند.
این انسانها در مقابل مشكلات و ناملایمات، زانو نزدهاند و بیمارگونه ناله نكردهاند؛ بلكه سرافرازانه با كمال قوّت و قدرت و در نهایت سلامت و اقتدار، در برابر هر مشكلى مناسبترین راه حل را پیدا كرده و پىگرفتهاند. اگر قرار بود كه انبوه مشكلات و بزرگى مصائب آنان را از پا بیندازد، هرگز حماسهاى پدیدار نمىگشت و اسطورهاى پا نمىگرفت و قهرمانى خلق نمىشد.
راز این استوارى و ماندگارى، سلامت روان است كه بدون آرامش، مفهومى براى آن متصوّر نیست.
2-رهایى از چنگال بیم و اندوه در منابع اسلامى بسیار به این مضمون برمىخوریم: آنان كه به ساحل امنیت و آرامش و ایمان رسیدهاند از دو چیز در امانند: یكى بیم و دیگرى اندوه (لاخَوفٌ َعلیهِم و لا هُم یَحْزَنُون)(4)
معمولاً انسان مضطرب، به دلیل این كه از نظر سازمان روانى، به هم ریخته است، انسانى است متزلزل و تزلزل، پایهسازِ بیم و هراس است. انسان متزلزل، از یك طرف خود را هر لحظه در معرض سقوط مىبیند و از طرف دیگر تكیهگاهى براى خود سراغ ندارد تا به آن تكیه كند و از افتادن خویش جلوگیرى نماید؛ ولى انسانِ برخوردار از آرامش كه آرامش خود را در سایه ی باور به تكیهگاهى مطمئن و پشتیبانى قدرتمند به دست آورده است و معتقد است كه در همه جا و همه حال و همه وقت، خدا با اوست، دلیلى براى ترسیدن نمىیابد. غُصه و اندوه نیز از همین قرار است. انسان، هنگامى اندوهگین مىشود كه چیز عزیز و گرانبهایى را از دست بدهد و راه دستیابى مجدّد به آن را براى خود بسته ببیند؛ امّا انسان باورمندى كه در سایه ی ایمان و باور به خداوندِ حكیم و قادر به آرامش رسیده است، مىداند كه حكیم، بدون مصلحت و حكمت، تصمیم نمىگیرد .
قادر مطلق مىتواند چیزى را كه در برههاى و به خاطر مصلحتى از دست ما رفته، جبران كند و خودِ آن یا بهتر از آن را به ما بازگرداند؛ پس چه دلیلى براى حزن و اندوه باقى مىماند؟
البته حزن و اندوه به عنوان یكى از حالات انسانى در برابر از دست رفتنِ چیزى یا كسى تا آنجا كه به درهمریختگى سازمان روانى انسان منجر نشود، خود به خود، پدیده ی مذمومى - كه باید با آن مقابله شود - نیست. پیامبر و امامان در فقدان عزیزان خود، اندوهگین مىشدند و مىگریستند؛ ولى اوّلاً اندوه آنان به خاطر امور پیش پا افتاده نبود و ثانیاً این اندوه، چنان آنان را بىاختیار و از خود بىخود نمىكرد كه از كارآیى بیفتند و نتوانند راجع به سایر وظایف خود، آن چنان كه باید، عمل كنند.
عوامل ایجاد آرامش از نظر قرآن، دستیابى به آرامش، تنها از یك راه ممكن است و بس و آن، یاد خداست (ألا بِذِكرِاللَّهِ تَطْمَئِنُّ القُلُوب).(5)
«خدا» به عنوان خالق و برپادارنده ی نظام هستى و به عنوان ناظم و سبب آرامش و استقرار آن، تنها حقیقتى است كه یاد آن مىتواند به انسان وابسته و نیازمند به این حقیقت یگانه ی بىنیاز، آرامش ببخشد و اطمینان را براى او به ارمغان آورد: أنزَلَ اللَّهُ سَكینَتَه عَلى رَسُولِهِ و عَلى المُؤمِنین.(6)
از نظر قرآن منشأ آرامش و اعطا كننده ی آن، فقط خداوند است و هیچ كس و هیچ چیز از هیچ منبع و روش دیگرى نمىتواند انسان را به آرامش برساند.
یاد خداوند، محصول ایمان به خداوند است (الذین آمنوا و تطمئن قلوبهم بذكر الله ألا بذكر الله تطمئن القلوب)؛(7)
یعنى اوّل باید خدا را باور داشت تا بتوان از ثمره ی اطمینان و آرامش به وسیله ی یاد خدا برخوردار شد.
ناگفته پیداست كه منظور از یاد خدا، صرف ذكر زبانى نیست و ذكر حقیقى، ذكر دل است. اگر خداوند به عنوان پدید آورنده و برپا دارنده هستى، در عمقِ وجود هر انسانى، یعنى دل او حضورى دائمى و قوى داشته باشد، هیچ مشكل و مصیبت و حادثه ی ناگوارى نمىتواند انسان را به لرزش و لغزش بیندازد و آرامش درونى او را به هم زند.
یاد خدا بودن به این معناست كه دائماً متوجّه باشیم عالم طبیعت، مالكى دارد و هدفى و انسان در محضر خداى حكیم، قادر، مهربان و خیرخواهى است كه در سختترین شرایط، بنده ی خود را تنها نمىگذارد و همیشه و همه جا با اوست. خدایى كه بر بندگان خویش از هر والدینى مهربانتر است و دوست دارد كه همه به كمال و صلاح و فلاح (رستگارى) برسند.
عوامل از بین بَرنده ی آرامش غفلت وگناه كه هر دو در بستر «خدا فراموشى» زمینه ی بروز و رشد پیدا مىكنند، از مهمترین عوامل برهم زننده ی آرامشاند. انسانِ غافل، خود را، هدف را و مسیر و جهت را گم مىكند و انسان بىهدف در وادى تحیّر و سرگردانى قدم مىزند و سر از گرداب تشویش و نگرانى و اضطراب درمىآورد. گناه نیز جز از غافل سرنمىزند و دواى هر دو درد، همانا یاد خداست: الا بذكر الله تطمئن القلوب.(8)
پانوشت ها: سوره یونس، آیه 62.1
سوره رعد، آیه 28.2
سوره توبه، آیه 26.3
سوره رعد، آیه 28.4
نویسنده:امین ناصح
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[مشاهده در: www.freedownload.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 334]
-
گوناگون
پربازدیدترینها