واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: مديركل دفتر اكوبيولوژي دريايي سازمان حفاظت محيطزيست از قرباني شدن 35 درصد از مرجانهاي منطقه كيش، لارك، قشم و هرمز بهدليل وجود پديده كشند قرمز و عدمنفوذ آب به زيستگاههاي اين آبزيان خبر داد
و گفت: شمار قابل توجهي از لاكپشتها، سفره ماهيها، ماهيان كفزي، ماهيان مناطق مرجاني و برخي پستانداران دريايي خليجفارس (http://hamshahrionline.ir/News/?id=93325)بر اثر كشند قرمز نابود شدهاند كهدراين ميان، ماهيان خوراكي (تجاري) بيشترين سهم را دارند.
مهندس اميد صديقي در گفتوگو با همشهري افزود: مسئولان محيطزيست عمان ميگويند، كشند قرمز [ كشند قرمز مزارع ميگو را تهديد ميكند (http://hamshahrionline.ir/News/?id=80301)]در اين كشور باعث نابودي 70 تن ماهي پرورشي در قفس و 100تن ماهي دريايي شده و در كشور امارات هم بنا به اعلام مسئولان محيطزيست اين كشور، 600تن ماهي بر اثر اين پديده از بين رفته است. سازمان شيلات هم اعلام كرد مرگومير ماهيان در آبهاي ايران حدود 30 تن بوده است.
وي درخصوص آخرين وضعيت كشند قرمز گفت: اين پديده بهطور طبيعي كاهش يافته است.مهمترين عامل كاهش كشند قرمز (گونه كوكلودينيم)، تلاطم دريا و امواج و افزايش كدورت آب بوده كه به طرز قابل توجهي مانع تكثير اينگونه شده است.
صديقي تصريح كرد: با توجه به احتمال بروز شكوفايي ناشي از گونه كوكلودينيم و گونههاي مشابه، برنامهها و اقدامات پيشبيني شده كميته ملي مقابله با كشند قرمز، توسط سازمان حفاظت محيطزيست (http://hamshahrionline.ir/News/?id=96818) در حال اجراست.
از جمله با پيگيرهاي سازمان حفاظت محيطزيست، برگزاري 2كارگاه آموزشي براي چگونگي مقابله با كشند قرمز با حمايت سازمان منطقهاي راپمي تدارك ديده شد كه نخستين كارگاه آموزشي منطقهاي تحت عنوان«راههاي مقابله و كاهش خسارات كشند قرمز» طي روزهاي سوم تا پنجم اسفندماه جاري با شركت نمايندگان كشورهاي حاشيه خليجفارس و عضو راپمي و نمايندگان تمامي دستگاههاي داخلي ذيربط (سازمان شيلات و بنادر، وزارت امورخارجه و كميته ملي مقابله با كشند قرمز) در پارك پرديسان برگزار شد.
به گفته وي، دراين كارگاه 2مدرس از مؤسسه يونسكو حضور داشتند كه آخرين روشهاي روزآمد پايش، كنترل و مديريت كشند قرمز را به شركتكنندگان آموزش دادند. علاوه براين، نتايج و دستاوردهاي مطالعات و اقدامات صورت گرفته مرتبط با پديده كشند قرمز در كشورهاي حاشيه خليجفارس از سوي نمايندگان اين كشورها ارائه شد.
طبق اطلاعات ارائه شده، 3كشور ايران، عمان و امارات متحده عربي بهشدت درگير اين پديده هستند و بيش از ساير كشورهاي حوزه خليجفارس آسيب ديدهاند.
مديركل دفتراكوبيولوژي دريايي سازمان حفاظت محيطزيست، در ادامه گفت: در كارگاه آموزشي، مدرسان يونسكو، بر استفاده از الگوي اروپايي مهاراين پديده تأكيد داشتند.الگوي مورد نظر، براساس تجربيات و روشهاي نوين مؤسسه يونسكو و كميسيون بينالمللي اقيانوسشناسي وابسته به يونسكو بهويژه در كشورهاي اروپايي تدوين شده است.
اين روش بر پايش هفتگي تراكم فيتوپلانكتونها همچنين پايش و اندازهگيري سموم اين فيتوپلانكتونها درآب و در بافت صدفها مبتني است كه درصورت بالابودن ميزان آلودگي و سموم، افزايش تراكم بيش از حد مجازكشند، برداشت صدف و هرگونه صيد و صيادي در منطقه ممنوع اعلام ميشود. در چنين شرايطي، بيمه بخشي از خسارات صيادان و بهرهبرداران دريا را پرداخت ميكند. اين الگويي است كه قرار است در منطقه خليجفارس و عمان با حمايت سازمان راپمي اجرا شود.
براساس اين گزارش،مهرماه سال گذشته، پديده كشند قرمز، محدوده وسيعي از خليجفارس و درياي عمان را در برگرفت. اين پديده، نخست از جاسك تا كيش را درنورديد و در ماههاي بعد تا سواحل بوشهر گسترش يافت؛ حتي بخشي از آبهاي خوزستان را هم فرا گرفت.
با بروز اين پديده، سازمان محيطزيست از همان مهرماه، پايش اين پديده را در هرمزگان آغاز كرد و با پايش مستمر و نمونه برداري روزانه – هر روز 3نوبت صبح، ظهر و عصر- تراكم فيتوپلانكتونها را اندازهگيري كرد. اين بررسيها نشان داد كه عامل بروز كشندقرمز، فيتوپلانكتوني ازگونه كوكلودينيم از نوع دو تاژكداران است.
طبق بررسيهاي انجام شده در ايستگاه تحقيقات دريايي هرمز، تراكم كوكلودينيم از مهرماه 87 به بالاترين ميزان يعني به 53 ميليون سلول در ليتر در جنوب جزيره هرمز رسيد. در ماههاي آبان، آذر و دي سال گذشته همچنان تراكم اينگونه بالا بود و مشكلات فراواني براي آبزيان ايجاد كرد اما تراكم اينگونه در اسفندماه گذشته كاهش يافت و در فروردين ماه سالجاري تراكم آن بسيار كم شد.
در تيرماه سالجاري نيزتراكم اينگونه مجددا به ميزان 5ميليون سلول در ليتر افزايش يافت اما مشكل خاصي ايجاد نكرد. با اين همه، مسئولان سازمان محيطزيست ميگويند احتمال افزايش تراكم اينگونه و بحراني شدن برخي مناطق خليجفارس و درياي عمان همچنان باقي است
www.hamshahrionline.ir
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]