واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: مدير كل دفتر اكوبيولوژي سازمان حفاظت محيط زيست: هنوز ضوابط مدوني در خصوص آلايندهاي ساحلي خزر وجود ندارد/ آب خزر قاتل جان ساكنان شهرهاي ساحلي است
شرايط زيست محيطي درياي خزر بسيار نا مطلوب است . چون اين دريا بر عكس همه دريا ها كه راهي به سوي آب هاي آزاد دارند ، بسته است و چون با تمام وسعتش در محاصره خشكي قرار گرفته ، هر روز آلودگي بيشتري به آن اضافه مي شود . اين آلودگي ها ، تنوع زيادي دارند كه از آلاينده هاي نفتي از چاه هاي فراوان نفت اطراف آن گرفته تا سموم كشاورزي و فلزات سنگين و مواد شيميايي پخش شده از صنايع و فاضلاب هاي بنادر و شهرهاي اطراف اين دريا كه همگي فاقد تصفيه خانه هستند ، تشكيل يافته است. بنابر اين به دليل وارد شدن فاضلاب شهرهاي حاشيه درياي خزر به اين درياچه آلودگي آب دريا بالا رفته است كه خطرات جدي را براي سلامت انسان به دنبال دارد.
دكتر حسن رحيميان عضو هيات علمي پرديس علوم دانشگاه تهران درگفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران افزود: از مهمترين عوامل آلودگي آبهاي درياي خزر وارد شدن فاضلاب شهرهاي ساحلي و وارد شدن آب زهكشي مزارع كشاورزي به دريا و آلودگي هاي نفتي است.
وي تصريح كرد: در زنجيره غذايي فينوپلانكتون، گياه و جانور، آلودگي آب و مواد شيميايي در جانوران انباشته ميشود و از اين طريق آلودگي به مصرف كننده نهايي يعني انسان منتقل ميشود كه سلامتي انسان ها را به خطر مياندازد.
رحيميان به فاضلاب شهر باكو و آلودگي نفتي آذربايجان و ايران اشاره كرد و گفت:آذربايجان و ايران سهم بسزايي در آلودگي آب درياي خزر دارند.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اينكه شهرهاي ما پالايش فاضلاب ندارند و اين باعث آلودگي بيشتر آب درياها ميشود،افزود: با آگاهي دادن صحيح به كشاورزان در خصوص زمان سمپاشي، آبياري و جايگزيني سمها و كودها با روشهاي بيولوژيكي ميتوان از آلودگي آبها كه از سوي كشاورزان و مزارع كشاورزي ايجاد ميشود ،جلوگيري كرد.
رحيميان با اشاره به آلودگي آب درياي خزر و صدمات وارده بر نظام زيستي آبزيان كه باعث شده از تعدادماهيها و گياهان آبزي كاسته شود ، تصريح كرد:طبق تحقيقات صورت گرفته ،آلودگي آبها در جنسيت ماهييان و عقيم شدن مردان تاثير گذار است.
در ادامه مدير كل دفتر اكوبيولوژي سازمان حفاظت محيط زيست با تاكيد بر اينكه آلوده شدن بيش از حد آبهاي خزر اكنون سلامت ساكنان كنارههاي اين دريا را تهديد ميكند؛گفت: طرح مطالعات ميكروبي آب درياي خزر با هزينه بالغ بر 200 ميليون تومان در حال اجراست.
مهندس اميد صديقي، با بيان اينكه آلودگي هاي ميكروبي در درياي خزر وجود دارد ، افزود: 70 تا 80 درصد بار آلودگي هاي دريايي منشأ خشكي داشته است كه در اين راستا طرح دريايي آلايندگي با منشأ خشكي را آغاز كرده ايم.
مدير كل دفتر اكوبيولوژي سازمان حفاظت محيط زيست با تأكيد بر اينكه منشأ آلودگي هاي ميكروبي درياي خزر بيشتر فاضلاب هاي شهري و صنعتي كشورهاي سواحل درياي خزر است، اظهار داشت: با لازم الاجرا شدن ضوابط و مقررات كنوانسيون تهران، كشورهاي سواحل درياي خزر ملزم به رعايت چارچوب تدوين شده خواهند شد و درياي خزر كمترين آسيب را خواهد ديد.
مهندس صديقي ادامه داد: بيشترين آلايندگي در سواحل و شناگاه ها، زهاب كشاورزي و فاضلاب شهري بوده كه در سال گذشته آلاينده هاي ميكروبي را مشخص و استانداردها را تعريف كرده ايم.
مدير كل دفتر اكوبيولوژي سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اينكه تاكنون 16 شناگاه درياي خزر با هزينه 70 ميليون تومان پاكسازي شده است، گفت: به لحاظ زيست محيطي يك نظارت مستمري بايد در آب هاي ساحلي انجام شود كه در اين خصوص نيازمند برنامه و مديريت كلان در منطقه تحت مديريت هستيم.
دكتر صديقي با بيان اينكه هنوز ضوابط مدوني در خصوص آلايندگي هاي ساحلي وجود ندارد، خاطرنشان كرد: هم اكنون تدوين استانداردها و ضوابط لايه روبي و لايه ريزي سواحل در حال اجراست كه گامي مؤثر در خصوص حفاظت از درياي خزر محسوب مي شود./
وي ادامه داد: انتقال نفت توسط نفت كشها، اكتشافات نفتي در درياي خزر و نشست گاز و نفت از چاه هاي دريايي و ساحلي به آب دريا از جمله عوامل آلودگي آب اين درياچه است.
چهارشنبه 13 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 190]