واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان:
شاید ناخن بخش بسیار کوچکی از بدن را تشکیل دهند اما نقش مهمی داشته به حفاظت از انگشتان و بهبود انجام کار ها کمک می کند.
همچنین ناخن ها نشانه های مربوط به سلامت عمومی بدن را ظاهر می سازند.
بنابراین نگاه دقیقی به ناخن هایتان داشته باشید. بررسی کنید آیا ظاهر سلامتی داشته ازاستحکام کافی برخوردارند. گاهی اوقات ممکن است بر سطح ناخن خطوط و شیار ، فرورفتگی یا قسمت های تغییر رنگ یا تغییر شکل یافته مشاهده کنید. بسیاری از مشکلات ناخن با مراقبت مناسب قابل پیشگیری هستند اما برخی ازاین مشکلات نشان دهنده نوعی بیماری بوده نیازمند توجه دقیق و جدی هستند.
● ویژگی های ساختمانی ناخن سالم
ناخن ها متشکل از لایه های متعدد پروتئینی به نام کراتین است که در مو و پوست هم یافت می شود.هر ناخن بخش های مختلفی دارد که عبارتند از:
▪ سطح خارجی یا روکش ناخن: بخش سخت قابل مشاهده ناخن است.
▪ چین های ناخن: پوستی است که بصورت چارچوبی هریک از سطوح ناخن را در سه طرف فرا گرفته است.
▪ بستر ناخن: این قسمت در واقع پوست زیر روکش ناخن است. سلول ها ی واقع در قاعده بستر ناخن ، ناخن را تولید می کنند.
▪ کوتیکول: کوتیکول بافتی است که روکش ناخن را در قسمت قاعده آن می پوشاند. این بخش سلولهای جدید کراتین که به کندی ازبستر ناخن ظاهر می شوند را حفظ می کنند.
▪ لانولا: قسمت نسبتا سفید و به شکل نیمه ماه که در قاعده ناخن و زیر روکش قرار دارد.
ناخن ها از ناحیه زیر کوتیکول (ماتریکس) رشد می کنند. با رشد سلولهای جدید ، سلولهای پیرتر سخت و متراکم شده و بالاخره به سمت نوک انگشت رانده می شوند. رشد ناخن حدود ۰.۱ میلیمتر در روز است به این معنی که رشد یک ناخن کامل حدود چهار تا شش ماه طول می کشد.
ناخن های سالم صاف ، بدون خط و شیار و لک هستند. رنگ یکدست و استحکام از دیگر ویژگی های ناخن های سالم است.
● مشکلات شایع ناخن
ناخن ها شاخص خوبی برای سلامت هستند. بنابراین توصیه می شود علائمی را که ممکن است نشانگر وجود مشکلی باشند بشناسید. برخی از این مشکلات مانند خطوط عمودی ، لکه ها و خطوط سفید روی سطح ناخن که ممکن است با افزایش سن مشخص تر شوند بی ضرر هستند. لکه ها معمولا ناشی از آسیب روکش یا بستر ناخن هستند و با گذشت زمان بزرگتر می شوند.
سایر آسیب های ناخن می توانند نشان دهنده بیماری ها باشند. برای مثال تغییر رنگ ناخن بصورت زرد یا سبز ممکن است در اثر مشکلات تنفسی مانند برونشیت مزمن یا از تورم دست ها ایجاد شود. حالت مضرس شدن در عرض ناخن به نام خطوط Beau زمانی ظاهر می شود که رشد در آن ناحیه زیر کوتیکول متوقف می شود که ممکن است علت آن جراحت یا بیماری شدید مانند حمله قلبی باشد.
اگر در ناخن هایتان تغییر یا مشکلی را مشاهده می کنید که مدتی باقی می ماند یا با سایر علائم و نشانه ها به پزشک مراجعه کنید. پزشک معمولا علاوه بر معاینه ظاهری آزمایشات و بررسی های کاملتری را توصیه خواهد کرد تا به علت اصلی تغییرات پی ببرد.
● مراقبت از ناخن
هیچ محصول یا روش واحدی به تنهایی سلامت ناخن های شما را تضمین نمی کند. اما دنبال کردن توصیه های زیر در داشتن ناخن های سالم با ظاهری زیبا به شما کمک می کند:
- از ناخن ها سوء استفاده نکنید. برای جلوگیری از آسیب ناخن ها آنها را به عنوان ابزاری برای انجام کارهای مختلف مانند برداشتن ، فشاردادن و یا به عنوان اهرم بکار نبرید.
- هرگز ناخن ها را نجوید. این عادت به بستر ناخن آسیب می رساند. حتی یک برش کوچک در ناخن به باکتریها و قارچها اجازه ورود و عفونت را می دهد. به دلیل رشد کند ناخن ها معمولا آثار یک آسیب ماهها بر سطح آن باقی می ماند.
- ازناخن هایتان حفاظت کنید. به هنگام استفاده طولانی مدت از صابون ، یا به هنگام شستن ظروف و کار با مایع ظرفشویی و یا استفاده ازمواد شیمیایی حتما از دستکش استفاده کنید.
- مراقبت های همیشگی را دنبال کنید. سر ناخن ها را بچینید و زیر آنها را کاملا تمیز نگه دارید. برای صاف کردن لبه ناخن از یک قیچی مانیکور تیز و سوهان مناسب استفاده کنید.
- هرگز ریشه های گوشه ناخن را با دست بیرون نکشید زیرا معمولا این کار منجر به پارگی بافت زنده اطراف می شود. به جای اینکار ریشه ها رابا قیچی ناخن کوتاه کنید.
- مرتب ناخن ها را مرطوب کنید. ناخن ها نیز درست مانند پوست نیازمند رطوبت هستند. بنابراین لوسیون های مرطوب کننده را بر روی ناخن ها هم بمالید. فراموش نکنید بعد از هر بار شستشوی دست از مرطوب کننده استفاده کنید.
▪ نکات ویژه: مانیکور ناخن های ضعیف
اگر برای حفظ ظاهر مناسب ناخن هایتان همواره آنها را مانیکور میکنید چند نکته را به خاطر بسپارید.
هرگز کوتیکول ناخن را حذف نکنید زیرا این کار منجر به عفونت ناخن می شود. همچنین مطمئن شوید کسی که این کار را انجام می دهد همه ابزار مورد استفاده را طی مانیکور ناخن شما کاملا ضد عفونی کند. استفاده ازابزار غیر استریل ممکن است موجب انتقال عفونت های ویروسی مانند هپاتیت B یا زگیل شود.
شکنندگی و ضعف ناخن ها نیز مشکلاتی را برای حفظ و نگهداری آنها ایجادمی کند.
رعایت نکات زیر به کاهش شکنندگی آنها کمک می کند:
- ناخن هایتان را کوتاه نگه دارید و سر آنها را بصورت مربعی برش داده و کمی نوک آن را گرد کنید. ناخن های شکننده را پس از استحمام یا استعمال روغن ناخن کوتاه کنید.
- هنگام خواب ناخن و کوتیکول آن را مرطوب کنید و بادستگش های کتانی آنها را بپوشانید.
- از مواد سفت کننده ناخن استفاده کنید اما مراقب باشید محصولات حاوی تولوئن سولفونامید یا فرمالدئید را بکار نبرید. این مواد شیمیایی موجب قرمزی یا التهاب پوست می شوند.
- سعی کنید بیش از دوبار در ماه از پاک کننده ها مانند استن استفاده نکنید. در صورت استفاده ، انواع بدون استن که باعث خشکی ناخن می شود را بکار برید.
به هر حال با غفلت از سلامت ناخن ها شرایط آسیب دیدگی آنها را فراهم می کنید در حالیکه کمی توجه و مراقبت اصولی و همیشگی در سلامت طولانی مدت آنها واقعا موثر است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]