واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: رادیو آماتوری
دید کلی
رادیو یکی از وسایل همدیگر دنیا است که در هر خانه ، ماشین ، و در هر شهر و روستا به وفور یافت میشود و یکی از مهمترین اختراعات بشر به شمار میرود که انقلابی را در ارتباطات بشر به وجود آورد. امروزه با وجود وسائل ارتباطی دیگر سهم خود را در عرصه جهانی حفظ کرده است.
تاریخچه
فعالیت رادیو آماتوری از زمان مارکنی آغاز شد. مارکنی با استفاده از تحارب محققین قبلی مثل آمپر ، ولتاژ ، فاراده ، ماکسول و هرتز اولین فرستنده و گیرنده امواج را در سال 1896 آزمایش کرد و در سال 1901 تماس بین اروپا و آمریکا را عملی نمود. بدین ترتیب ، آغاز قرن بیستم صدها آزمایشگر با شنیدن خبر این تماس بکار رادیو علاقمند شدند و اولین رادیو آماتورهای جهان بوجود آمدند. و تا سال 1914 رادیو آماتوری در بسیاری از نقاط دنیا پا گرفته بود.
باند رادیو
مخابرات رادیویی فیزیک امواج کوتاهتر از 200 متر از نظر متخصصین حرفهای وقت غیر قابل استفاده اعلام گردید. و تمام این طول موجها برای آزمایش و تجربه رادیو آماتورها اختصاص یافت. در حال حاضر باندهای فرکانسی معینی از امواج کوتاه تا میکروویو به رادیو آماتوری فرکانس مدولاسیون تک باند جانبی SSB تلگراف مورس ، تله تایپ و ارسال تصاویر تلویزیونی بخود آموزی و تحقیق ادامه میدهند. و همچنین رادیوآماتورها برای برقراری تماس در فرکانسهای زیاد از ایستگاههای تکرار کننده رادیویی بهره میبرند و برای تماسهای خیلی دور این فرکانسها از ماهوارههای آماتوری استفاده مینمایند.
این ماهوارههای رادیو آماتوری تا کنون به فضا فرستاده شدهاند و تا سال (1360) دو ماهواره اروپایی ـ آمریکایی و دو ماهواره شوروی در مدار زمین در خدمت آماتورهای سراسر دنیا قرار گرفت. این ماهوارهها علاوه بر تامین ارتباط بین رادیو آماتورها با ارسال علائم تلهمتری و اطلاعات دیگر از فضا برای کسب تجربه و آموزش رادیو آماتورها مورد استفاده قرار میگرفت.
نتایج فعالیت رادیو آماتوری
فعالیت رادیو آماتوری علاوه بر آنکه خودآموزی و کسب تجربه را برای پژوهشگران کنجکاو فراهم میسازد. مولد یک نیروی انسانی خود ساخته و ماهر برای هر کشوری میباشد، که بدون کوچکترین هزینه برای سازمانهای رسمی آموزشی ایجاد میگردد. این فعالیت همچنین عملا علاقمندی بسیاری از جوانان را برای تحصیل و اشتغال در رشته مخابرات باعث میگردد.
یکی از نتایج فرعی و اما بسیار مهم و ارزشمند فعالیت رادیو آماتوری کمکی است که رادیو آماتوری در موارد اضطراری مانند سیل و زلزله و یا دیگر حوادث غیر مترقبه ارائه نمودهاند. و تاکنون نجات جانهای زیادی را باعث شده است. در کشورهایی که تعداد آماتورهای ورزیده زیاد میباشد. بارها اتفاق افتاده که تماس نقاط حادثه دیده با دیگر نقاط و ترتیب کمک رسانی تا چند روز فقط به دست رادیو آماتورهای انجام شده است. در بسیاری از کشورها رادیو آماتورها با تهیه برنامههای منظم و تمرینات مداوم آمادگی خود را برای چنین مواقعی حفظ کرده و افزایش میدهند.
با وجود اینکه کشورهای صنعتی جهان در روند پیشرفت فنی خود از این فعالیت حداکثر بهره را گرفته و میگیرند، متاسفانه در بعضی کشورها که به علت پایینتر بودن سطح دانش فنی اثر مثبت این فعالیت بیشتر خواهد بود به علت عدم آشنایی مسوولین با این فعالیت و فواید آن و ترس موهوم از زیانهای احتمالی آن فعالیت رادیو آماتوری یا به کلی ممنوع و یا در سطح خیلی محدودی وجود دارد. حال آنکه حتی در کشورهایی که تمام فعالیتهای تحت کنترل درست قرار دارند به علت اثبات اثرات مفید آن فعالیت رادیو آماتوری گستردهای جریان دارد.
رادیو آماتوری در ایران
مرجع صدور پروانه رادیو آماتوری اداره کل تلکمونیکاسیون وزارت پست و تلگراف و تلفن (که مسوول برنامهریزی و کنترل فرکانسهای رادیویی) است. انجمن رادیو آماتور ایران در سال 1359 تاسیس شد. که موسسهای است غیر انتفاعی که منحصرا برای معرفی و گسترش این فعالیت بوجود آمده است. با توجه به اینکه شرط فعالیتهای رادیو آماتوری مجاز بودن این فعالیت یا صدور پروانه لازم از طرف مقامات مسوول دولتی میباشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]