واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از: عبدالرضا بندي/ هند، همكاري همه جانبه با ايالات متحده يا اهداف منطقه اي
دهلي نو سياستهاي منطقهاي هند مبني بر پيش برد موقعيت اين كشور در آسيا به عنوان قدرت برتر، همكاري با ساير ملل آسيايي را براي اين كشور الزامي كرده است . همكاري كه براساس پيوستن به سازمانهاي سياسي - اقتصادي منطقهاي طراحي شده است .
اهداف هند در همكاري با اين سازمانها به گونهاي است كه در درجه نخست امنيت اين كشور را در بعد اقتصادي بويژه انتقال انرژي تامين ميكند و در درجه دوم امنيت سياسي اين كشور را با همكاري با كشورهاي منطقه در اتخاذ سياست خارجي و سياست امنيتي مشترك در حوزه منطقهاي پيگيري مينمايد. اين پيگيري به شيوهاي است كه از ميزان تقابلات و تنشها در ميان كشورهاي منطقه كاسته شود. اين هدف در راستاي كنترل تروريسم و امنيت منطقهاي و تقويت همكاريهاي سياسي با نظام بينالمللي است .
برهمين اساس هند ايجاد سازمانهاي اقتصادي منطقهاي و گسترش سازمان هاي موجود را از مهمترين راهكارهاي دستيابي به اهداف خويش ميداند. در اين ميان سازمان همكاريهاي اقتصادي شانگهاي اگر چه از جمله سازمانهايي است كه اهداف استراتژيك هند در آن قابل بررسي و اعمال است اما در همين حال در تلاقي با برخي از اهداف منطقهاي اين كشور است .
در حقيقت عملكرد و سياستهاي اين سازمان در بعد اقتصادي دربرگيرنده استراتژي هند در منطقه است . اعضاي ثابت و ناظر سازمان همكاريهاي اقتصادي شانگهاي سازنده يكي از بزرگترين قدرتهاي اقتصادي و نظامي جهان هستند.
اين كشورها،( چين ، روسيه ، تاجيكستان ، قزاقستان ، قرقيزستان و ازبكستان اعضاي دائمي و ايران ، مغولستان ، هند و پاكستان ، به عنوان اعضاي ناظر)، بزرگترين توليدكنندگان و مصرفكنندگان انرژي را تشكيل مي دهند و اين به مانند يك شبكه ارتباطي از انرژي است .
از آنجايي كه هند در حوزه اقتصادي كشوري با رشد اقتصادي ۹درصدي و با نياز روزافزون به انرژي است ، ذخاير نفت و گاز كشورهاي عضو اين سازمان ميتوانند يكي از بهترين منابع تامينكننده انرژي مورد نياز اين كشور باشد، اين در شرايطي است كه هند نيز براي كشورهاي اين حوزه به عنوان يك بازار فروش نفت داراي ارزش است .
از ديگر سو كشورهاي حوزه آسياي مركزي اين رابطه را به جهت دستيابي به بازار جنوب آسيا با اهميت ميدانند.
علاوه بر آن روسيه نيز تمايل دارد با ورود هند به اين سازمان از يكسو موقعيت اين سازمان را با حضور اين قدرت منطقهاي تقويت كند و از سوي ديگر از قدرت چين در سازمان بكاهد.
اما در بعد سياسي ، سازمان همكاريهاي شانگهاي براي مقابله با ناتو برنامه ريزي شده است و دليل اصلي شكلگيري اين سازمان مقابله با مداخله احتمالي آمريكا در كشورهاي بزرگي همچون چين و روسيه و يا ايجاد درگيري نظامي در منطقه بوده است .
اگر چه نقش و سياست آمريكا در حوزه آسياي مركزي اين هدف سازمان را تحت الشعاع قرار داده اما بايد توجه داشت كه چين و روسيه ملاحظاتي در تنظيم روابطشان با آمريكا و اروپا به دليل اهميت سطح مبادلاتشان با اروپا و آمريكا دارند، اما براي اين دو كشور تبديل سازمان شانگهاي به سازماني در مقابل ناتو و هژموني آمريكا نيز داراي اهميت است .
لذا اگرچه پذيرش هند به عنوان عضو دائم در اين سازمان با توجه به نفوذ و قدرت سياسي ايالات متحده در ميان برخي از اعضاي اين سازمان امكان پذير خواهد بود اما اين كشور را در رويارويي با اتخاد سياستي در تقابل با اهداف منطقهاي آن قرار ميدهد چرا كه هند يا بايد به گسترش قدرت سازماني منطقهاي شانگهاي بيانديشد و يا هژموني آمريكا را در اين سازمان گسترش دهد در واقع همكاري با ايالات متحده را بر اهداف منطقهاي خويش ارجحيت دهد.
لذا شانگهاي ميتواند سازماني باشد كه هند استراتژي نهايي خويش را در آن به نمايش بگذارد، همكاري همه جانبه با ايالات متحده و يا همكاري و اهداف منطقهاي .
از سوي ديگر، آمريكا دو حوزه عمده تعريف كرده است كه عبارتند از:
آسياي مركزي بزرگ و خاروميانه بزرگ ، در واقع سازمان همكاري اقتصادي شانگهاي در آسياي مركزي بزرگ نفوذ دارد و اگر ايران به شانگهاي بپيوندد هر دو حوزه را پوشش خواهد داد.
با توجه به نقش آمريكا در اين حوزه موانعي بر سر راه توسعه همكاري هاي اقتصادي شانگهاي وجود دارد.
اين سازمان هنوز به شكل يك نهاد سازمان يافته كامل براي ورود به عرصههاي كلان تبديل نشده و بايد يك نوع بازسازي و تقويتسازي در آن اتفاق بيافتد.
مانع ديگر در مورد ملاحظاتي است كه هر يك از اعضاي شانگهاي به خصوص چين و روسيه ، در تنظيم روابطشان با آمريكا و اروپا دارند. زيرا از يك سو سطح مبادلات آنها با اروپا و آمريكا در حدي است كه براي آنها ملاحظه و احتياط ايجاد ميكند و از سوي ديگر اين دو كشور نسبت به اينكه سازمان شانگهاي را تبديل به سازماني در مقابل ناتو و هژموني آمريكا كنند كه عرض اندام كند، از اهميت خاصي برخوردار هستند.
يکشنبه 10 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 232]