واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بيماري وبا با رعايت نكاتي ساده قابل پيشگيري و بيخطر است
داخلي. اجتماعي. بهداشت و درمان. وبا.
وبا ازبيماريهاي بومي ايران است كه به گفته كارشناسان از ۱۷۰سال قبل هراز چند گاهي در كشور مواردي از آن مشاهده و يا شايع ميشود.
نام اين بيماري از گذشتههاي دور همواره براي مردم با موجياز وحشت همراه است و شايد اين موضوع از مرگ و ميرهاي متعدد به واسطه ابتلا به اين بيماري در ميان جوامع انساني و مشكلات و پيامدهاي متعاقب اجتماعي و اقتصادي آن ناشي شده باشد.
شايد به وجود آمدن ذهنيت مخاطره آميز بودن بيماري وبا در ميان انسانها تا سالهاي نه چندان دور منطقي به نظر ميرسيد، اما به گفته كارشناسان در زمان حاضر، بيماري وبا در صورت رعايت بعضي موارد بسيار ساده خطري براي جامعه ندارد.
شرايط جوي و اقليمي در شيوع اين بيماري به ويژه در نقاطي كه فاقد امكانات بهداشتي است و ساكنان آن به رعايت بهداشت فردي و اجتماعي اهميت كمتري ميدهند، تاثير زيادي دارد و اين بيماري اغلب در فصول گرم سال و در هوايي مرطوب شايع ميشود.
به گفتهي مسوولان ذيربط اردبيل، تاكنون موردي از ابتلا افراد به بيماري وباي التور و يا شيوع ديگر بيماريهاي رودهاي در اين استان گزارش نشده و همه ارگانها و سازمانهاي ذيربط منطقه تمام توان خود را بهكار بستهاند تا حتي يك مورد هم از اين بيماري در استان مشاهده نشود.
رييس دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماني استان اردبيل در نشست شوراي سلامت و امنيت غذايي اين استان از مسوولان، صاحبان صنوف، واحدهاي تجاري و خدماتي و اهالي استان درخواست كرد با مسوولان به منظور تامين بهداشت محيط و غذاي سالم همكاري كنند.
دكتر علي محمديان گفت: به لحاظ بروز پديده خشكسالي از چند ماه قبل موضوع احتمال شيوع بيماري وباي التور و راههاي پيشگيري از آن در دستور كار اين شورا قرار گرفته است.
وي افزود: دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني استان اردبيل و ارگانهاي ذيربط در تلاش هستند با اتخاذ تدابير مناسب حتي يك فرد هم در اين استان به بيماري وباي التور طي فصل گرماي امسال در اين منطقه مبتلا نشود.
او گفت: راكد ماندن آبهاي سطحي در رودخانهها و جوبها بر اثر خشكسالي سبب آلودگي و تعفن آنها و در نتيجه مساعد شدن شرايط براي رشد ميكروبهاي مولد بيماريهاي رودهاي ميشود.
وي افزود: از طرفي خشكسالي سبب كمبود آب براي آشاميدن و نيز شست و شو ميشود كه اين موضوع ميزان رعايت بهداشت فردي توسط خانوادهها را كاهش ميدهد.
معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشكي اردبيل نيز ميگويد: مركز بهداشت استان باتوجه به فصل مسافرت و احتمال بروز بيماريهاي رودهاي نسبت به تشديد كنترل و بازرسي از آبهاي آشاميدني و معدني استان اقدام كردهاست.
دكتر حميد جعفرزاده افزود: با اقدامات بهداشتي و مراقبتي انجام گرفته هيچ مشكلي در زمينه سلامت و بهداشت آب آشاميدني شهرهاي استان وجود ندارد، اما در روستاهايي كه تحت پوشش آب آشاميدني سالم نيستند متاسفانه باوجود گزارش موضوع و مكاتبات انجام گرفته هنوز مشكلات باقي است.
وي گفت: شبكه آب آشاميدني تعدادي از روستاهاي استان عمر مفيد خود را از دست داده و كمبود اعتبار نگهداري ، ترميم و بهسازي اين شبكهها را با مشكل روبرو كرده است.
دكتر جعفرزاده، وجود دستفروشان به ويژه فروشندگان مواد غذايي خطرناك از جمله آلوي رنگي را از مشكلات اساسي بهداشتي در نقاطي از استان اردبيل به ويژه مناطق گردشگري عنوان كرد.
وي، كنترل و نظارت بر آبهاي معدني در مناطق اردبيل ، سرعين ، سردابه ، قينرجه و شابيل ، نظارت بر اماكن اقامتي و عرضه مواد خوراكي ، توزيع چهار هزار برگ تراكت حاوي پيامهاي بهداشتي و بهسازي ۵۰مكان عرضه مواد خوراكي در مناطق ميهمانپذير به ويژه در شهر سياحتي سرعين را از ديگر اقدامات مركز بهداشت استان اردبيل براي تامين سلامت و بهداشت مردم ذكر كرد.
به گزارش خبرنگار ايرنا فرماندار اردبيل نيز در اين نشست گفت : اين فرمانداري با توان و تلاش بيشتر براي تامين بهداشت و سلامت مواد غذايي مردم به ويژه گردشگران، از مركز بهداشت و ارگانهاي ذيربط حمايت ميكند.
يوسف اكبري افزود: آگاهيهاي عمومي در زمينه رعايت بهداشت در مكانهاي گردشگري به ويژه استخرهاي آبهاي معدني استان بايد افزايش يابد و به يك فرهنگ همگاني تبديل شود.
كارشناسان بهداشت و درمان ميگويند : رعايت بهداشت فردي و داشتن اندكي اطلاعات از بيماري وبا و نحوه مواجهه با آن جامعه را از خطرات اين بيماري محافظت ميكند.
كارشناس بيماريهاي منتقله از آب و غذاي مركز بهداشت استان اردبيل ميگويد: " وبا " با ورود يك نوع باكتري موسوم به "ويبريوكلرا" به دستگاه گوارش انسان از طريق مصرف غذا و آب آلوده ايجاد ميشود و به شدت سرايت كننده ميباشد.
دكتر آرزو معيني جزني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اسهال آبكي حجيم عمدهترين نشانه بيماري وبا ميباشد كه گاهي ممكن است در مراحل اوليه با حالت تهوع همراه باشد و در صورت جايگزين نشدن آب از دست رفته بدن بر اثر شدت اسهال امكان مرگ بيمار وجود دارد.
او گفت: در مراحل بعدي بيماري ممكن است بهدليل تغييرات الكتروليت بدن در فرد مبتلا استفراغ نيز بروز كند.
وي افزود: اين ميكروب از طريق آب آلوده ، دستان آلوده به مدفوع بيمار مبتلا، سبزي و ميوههاي خام آلوده و مصرف غذاي آلوده شده توسط دست و مگس منتقل ميشود.
وي معتقد است وبا يك بيماري بالقوه كشنده نيست و مهمترين موضوع در اين بيماري تشخيص سريع و به موقع آن و رساندن سريع بيمار به مراكز درماني است چرا كه بر اثر شدت اسهال ممكن است مريض دچار كم آبي و به دنبال آن بروز اختلالاتي در كليهها و ديگر ارگانهاي بدن و حتي مرگ شود.
دكتر معيني گفت: دوره كمون (نهفتگي) اين بيماري از چند ساعت تا پنج روز طول ميكشد و اين بيماري ممكن است در ۷۵درصد از افرادي كه ميكروب آن وارد بدنشان شده است هيچگونه علايمي از خود بروز ندهد ، در ۲۰درصد افراد اسهال معمولي بروز ميكند و فقط پنج درصد از مبتلايان به بيماري وبا است كه با علايم اسهال آبكي شديد بروز ميكند و دغدغه كارشناسان و مسوولان بهداشت و درمان است.
او گفت: علايم باليني اين بيماري حدود دو تا سه روز طول ميكشد اما در بعضي موارد تا پنج روز هم ادامه مييابد و در صورت تامين به موقع آب مورد نياز بدن بيمار بطور كامل بهبود مييابد.
وي فرو رفتگي چشمان ، كم ادراري ، حالت شوك و پايين آمدن سطح هوشياري مريض ، خواب آلودگي ، ضعف و بيحالي شديد و در مواقعي كما را از علايم و هشدارهاي خطرناك اين بيماري ذكر كرد كه به دليل دفع شديد آب بدن و تامين نشدن به موقع آب جايگزين در بيماران مبتلا بروز ميكند.
دكتر معيني افزود: بهترين راه پيشگيري از ابتلا به بيماري وبا استفاده از آب و غذاي سالم است. براي از بين بردن ميكروبهاي موجود در آب بايد آن را پس از جوشانيدن مصرف كرد و استفاده از آبهاي بستهبندي شده بهداشتي در مواقع دسترسي نداشتن به آب سالم به ويژه در مسافرتها از سوي كارشناسان توصيه ميشود.
وي گفت: رعايت بهداشت فردي ، شستن مرتب دستها ، خودداري از خريد مواد خوراكي از دورهگردان و نگهداري مواد غذايي فاسدشونده در يخچال و گرم كردن آنها قبل از مصرف از موارد مهم در پيشگيري از ابتلا به بيماري وبا هستند.
به گفته دكتر معيني، مركز بهداشت استان اردبيل به لحاظ گردشگري بودن منطقه ازآخر ارديبهشت ماه گذشته باپخش تراكت و اطلاعرساني از طريق رسانهها اقدامات آموزشي را به منظور افزايش آگاهي و شناخت مردم از بيماري وبا انجام داده است.
كارشناسان معتقدند كه بهلحاظ اهميت و نقش ميوهها و سبزيها در تامين نيازهاي غذايي بدن انسان نميشود كه براي جلوگيري از ابتلا به بيماري وبا در فصل شيوع آن از مصرف اين اقلام خوراكي خودداري كرد.
آنان ميگويند: براي جدا شدن تخم انگلها از ميوهها و سبزيها قبل از مصرف ، آنها را در چند مرحله بايد شست. ميوهها و سبزيها را پس از پاكسازي در يك ظرف ريخته و به ازاي هر ليتر آب سه تا پنج قطره مايع ظرفشويي به آن اضافه ميشود و پس از چند دقيقه با آب سالم شسسته ميشود.
در مرحله بعدي براي از بين بردن ميكروبها نصف قاشق چايخوري پر كلرين و يا مايع ضد عفونيكننده كه در سوپر ماركتها و داروخانهها موجود است را در ظرفي پر از آب ريخته و ميوهها و سبزيها در داخل آب قرار داده و پس از چند دقيقه آنها را در آورده و بعد از شست و شو قابل مصرف ميشوند.ك/۴ ۵۸۷/۶۱۸/۵۹۲
يکشنبه 10 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 277]