واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: بهره گيري سوريه از تنش مسكو- واشنگتن
سرمايه : دمشق در پي انعقاد قرارداد تسليحاتي با روسيه است و به اعتقاد كارشناسان اين روند مي تواند به تقويت موقعيت سوريه در خاورميانه منجر شود.
هنگامي كه نيروهاي روسيه وارد اوستياي جنوبي و سپس خاك گرجستان شدند سوريه يكي از معدود كشورهايي بود كه از اين اقدام مسكو در منطقه قفقاز حمايت كرد. رشد تنش ها بين روسيه و ايالات متحده بر سر گرجستان مسلماً فرصتي طلايي براي دمشق است كه مي تواند از آن در جهت انعقاد قرارداد خريد سلاح استفاده كند و با اين اقدام نه تنها در مذاكرات با اسرائيل پشتوانه قوي تري داشته باشد بلكه در خاورميانه از جايگاه بهتري برخوردار شود. در حقيقت اگر تنش در روابط آمريكا و روسيه به رشد خود ادامه دهد مسكو گزينه افزايش روابط با دشمنان آمريكا در خاورميانه را انتخاب خواهد كرد.اگرچه انزواي سوريه در سال هاي اخير كمتر شده اما دمشق بر سر مجموعه اي از موضوعات با واشنگتن اختلافات عميق دارد اما طي چندماه اخير سوريه از طريق توازني حساب شده بين حوصله، سرسختي و انعطاف به صحنه ديپلماتيك خاورميانه بازگشته است. كارشناسان سياسي معتقدند با آنكه مسكو نشان داده قصد دارد اراده خود را به همسايگانش تحميل كند اما هنوز بسيار زود است كه بگوييم روسيه قصد دارد بر حوزه نفوذ خود در خاورميانه بيفزايد. شوروي سابق زماني بزرگ ترين تامين كننده تسليحات براي سوريه بود به طوري كه در سال 1990 در پايان جنگ سرد، سوريه از بابت خريد سلاح 40/13 ميليارد دلار بدهكار بود. در سال 2005 روسيه 75 درصد اين بدهي را بخشيد و دوراني جديد در همكاري ها بين دو كشور آغاز شد.دمشق علاقه زيادي به موشك هاي ضدتانك و ضدهواپيماي روسيه دارد زيرا در صورتي كه اين سيستم هاي موشكي در اختيار سوريه قرار گيرد دمشق مي تواند تهديدي بزرگ براي هواپيماهاي جنگي و تانك هاي اسرائيلي باشد. اول آوريل جمهوري خودمختار آبخازيا كه درون گرجستان قرار دارد از سيستم هاي موشكي روسي براي هدف قرار دادن هواپيماي ساخت اسرائيل - كه از سوي گرجستان مورد استفاده قرار گرفته بود - استفاده كرد. اين سيستم هاي موشكي بسيار پيشرفته تر از سيستم هاي دفاع هوايي كنوني سوريه هستند زيرا اكثر سيستم هاي كنوني سوريه در دهه 1980 ساخته شده اند.سال گذشته هواپيماهاي جنگنده اسرائيلي به راحتي در حريم هوايي سوريه نفوذ كردند و تاسيساتي را كه ادعا مي كردند هسته اي است هدف قرار دادند. اين نقطه ضعف سوري ها را وادار مي كند به هر شكل به سيستم هاي پيشرفته دفاع هوايي دست پيدا كنند.انگيزه ديگر سوريه از خريد سلاح روسيه تقويت موضع خود در مذاكره با اسرائيل است. هنوز تا انجام مذاكرات مستقيم بين دوطرف زمان زيادي باقي مانده است اما هر زمان كه اين امر صورت يابد، توان بالاي نظامي سوريه كمك فراواني به تحقق اهداف اين كشور خواهد كرد و نقش اهرم فشار را بازي خواهد كرد. از سوي ديگر سوري ها هيچ تضميني درباره سياست هاي اسرائيل پس از كناره گيري ايهود اولمرت ندارند به اين ترتيب منطقي است دمشق خود را براي بدترين حالت آماده كند؛ البته مسلماً روسيه براي فروش تسليحات به سوريه محدوديت هايي را رعايت خواهد كرد. لاوروف وزير خارجه روسيه اعلام كرده كه «كشورش تسليحات دفاعي در اختيار سوريه قرار مي دهد به طوري كه توازن منطقه اي قوا بر هم نخورد.»
روابط روسيه و اسرائيل از پايان جنگ سرد بهبود يافته اما مسكو از تعميق روابط خود با سوريه سود فراواني كسب خواهد كرد. روسيه به عنوان عرضه كننده بالقوه تسليحات پيشرفته، به نفوذ خود در خاورميانه خواهد افزود. مسكو و دمشق همچنين درباره احتمال ساخت يك پايگاه دريايي روسي در سواحل سوريه در درياي مديترانه در حال مذاكره هستند كه با به نتيجه رسيدن آن روسيه تاسيساتي در آب هاي گرم خواهد داشت.تحليلگران معتقدند اقداماتي كه روسيه در زمينه تعميق روابط خود با سوريه انجام داده در چارچوب ظهور مجدد اين كشور به عنوان يك قدرت جهاني است.
يکشنبه 10 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 161]