واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: بايدها و نبايدهاي استفاده از انرژي هسته اي توسط تركيه; خطر بروز فاجعه اي اتمي، مشابه «چرنوبيل»
دولت تركيه قصد دارد تا پايان سال جاري ميلادي ساخت نيروگاه هسته اي در اين كشور را آغاز كند. اين تصميم با مخالفت گروه هاي دوستدار محيط زيست روبرو است، زيرا اين گروه ها ساخت نيروگاه اتمي در منطقه اي زلزله خيز را خطرناك مي دانند. اما تجربه تلخ زمستان سال 2007 را بار ديگر به دولت تركيه گوشزد مي كند كه امنيت انرژي در اين كشور تا چه حد شكننده است. به نوشته اشپيگل; ژانويه سال جاري، پس از آنكه به دليل سرماي هواي شديد، افزايش مصرف و كاهش فشار در شبكه داخلي، ايران براي مدتي صادرات گاز به تركيه را قطع كرد، بها» گاز مصرفي يك خانواده سه نفري ترك به 150يورو رسيد، كه چنين هزينه اي يك سوم از در آمد ماهيانه برخي از اين خانواده هاي ترك را شامل مي شود. به همين خاطر تركيه براي جلوگيري از تكرار تجربه هاي مشابه و رهاندن خود از وابستگي به گاز روسيه و ايران، قصد دارد به سمت منابعي برود كه امنيت انرژي اين كشور را تضمين كنند. در كشوري كه به دليل رشد اقتصادي سال هاي گذشته و ارتقا» سطح آسايش عمومي، هر روز دستگاه هاي برقي بيشتري به خانه ها وارد مي شوند و سرانه مصرف انرژي به سرعت بالا مي رود، احداث منابع جديد و قابل اطمينان توليد برق اجتناب ناپذير به نظر مي نمايد. از سوي ديگر براي تركيه كه به سرعت در حال صنعتي شدن است و براي پيوستن به اتحاديه اروپا استانداردهاي سياسي و اجتماعي و اقتصادي خود را شتابان ارتقا مي دهد، قطع چند روزه جريان گاز، در حكم تزريق آمپول هوا در رگ هاي اقتصاد است. تركيه در حال حاضر (بر اساس آمار وزارت انرژي اين كشور) 50درصد برق خود را از گاز، 25درصد آن را از ذغال سنگ و 25درصد باقي مانده را از آب تامين مي كند. اين كشور قصد دارد الگوي توليد برق خود را تغيير دهد و آن را از انرژي هسته اي، آب، ذغال سنگ و منابع انرژي هاي تجديدپذير تامين كند، يعني همان الگويي كه آلمان از آن استفاده مي كند. بر اساس برنامه هاي اين كشور، تا سال2020، بيش از 130ميليارد دلار در بخش انرژي سرمايه گذاري خواهد شد; يعني بيش از /3 6ميليارد دلار در سال. البته مصرف برق 70ميليون شهروند تركيه اي در حال حاضر كمتر از آلمان است، اما اين مصرف تا سال2020، بر اساس پيش بيني ها، به 400هزار گيگاوات ساعت (دو برابر مقدار كنوني) خواهد رسيد.
روي ديگر سكه
فرانسه يكي از داوطلبان فروش تكنولوژي هسته اي به تركيه است و تركيه نيز قصد دارد براي تامين برق هسته اي، در نخستين مرحله، دو نيروگاه اتمي در مناطق «سينوپ» (در شمال تركيه و در ساحل درياي سياه) و «آكوئيو» (در جنوب تركيه و در سواحل شرقي مديترانه) احداث كند. براي ساخت نيروگاه سومي هم برنامه ريزي شده كه محل آن هنوز تعيين نشده است. بهار سال جاري تشريفات گزينش پيمانكار ساخت نيروگاه ها برگزار شد و تا پايان تابستان نيز مشخص خواهد شد كه كدام شركت اين نيروگاه ها را خواهد ساخت. شركت هايي از كانادا، ژاپن، كره جنوبي، روسيه، فرانسه و بلژيك آمادگي خود را براي اين پروژه اعلام كرده اند. محل ساخت نيروگاه «آكوئيو» در سال 1979 در جنوبي ترين نقطه تركيه در نظر گرفته شد تا از حوزه گزند شوروي سابق در امان باشد. هر چند امروز تهديد شوروي سابق از بين رفته، اما مشكل مهم تري امنيت اين نيروگاه را به مخاطره مي اندازد. آن چيزي نيست جر: « زلزله خيز بودن اين منطقه.» علاوه بر اين، برخي كارشناسان دماي آب درياي مديترانه را گرم تر از آن مي دانند كه براي خنك كاري رآكتورهاي هسته اي مناسب باشد. نكته جالب اينكه ساخت نيروگاه در «آكوئيو»، شش سال پيش در اين منطقه به دليل زلزله خيز بودن متوقف شده بود.
تصميم دولت تركيه
به نظر مي رسد كه دولت «اردوغان» تصميم قاطعي براي ساخت نيروگاه هاي اتمي گرفته است. گروهي از دوستداران محيط زيست كه در منطقه «سينوپ» مشغول گذراندن تعطيلات خود بودند، تصميم مي گيرند كه همزمان اعتراض خود به ساخت نيروگاه اتمي در اين محل را هم نشان دهند. اين تصميم اما با واكنش بسيار شديد نيروهاي پليس مواجه مي شود، بطوري كه برگزاركنندگان آن نه تنها ساعت ها در بازداشت مي مانند، بلكه براي آزادي خود جريمه هم مي پردازند. هنگامي هم كه موضوع به مطبوعات كشيده مي شود، «رجب طيب اردوغان»، نخست وزير تركيه، به ميان معترضان مي آيد و با تاكيد بر اينكه آنها هيچ اطلاعي از نياز تركيه به انرژي ندارند، از آنها مي خواهد كه تعطيلات خود را در محل ديگري بگذرانيد. با اين حال كارشناسان خطر زلزله خيزي تركيه را بسيار جدي مي دانند. زمين لرزه سال1999، توانايي امدادرسانان ترك در مديريت بحران را نشان داد. در آن زلزله 20هزار نفر جان خود را از دست دادند. محل در نظر گرفته شده براي نيروگاه «آكوئيو» هم تنها چند كيلومتر با يكي از مهم ترين مناطق زلزله خيز اين كشور فاصله دارد. منطقه اي كه اگر بلرزد، فاجعه اي اتمي مشابه «چرنوبيل» (روسيه سال 1986م) و حتي شايد با تبعاتي گسترده تر از آن برجاي خواهد گذاشت.
شنبه 9 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 185]