محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1855121894
وزير فرهنگ و آموزش عالي كابينه رجايي درگفتوگوباايسنا: *ويژگي اصلي رجايي، ساده زيستي بود *اشتراك اعضاي كابينه شهيد رجايي صداقت بود
واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: وزير فرهنگ و آموزش عالي كابينه رجايي درگفتوگوباايسنا: *ويژگي اصلي رجايي، ساده زيستي بود *اشتراك اعضاي كابينه شهيد رجايي صداقت بود
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: تاريخ
وزير فرهنگ و آموزش عالي كابينه نخستوزيري شهيد محمدعلي رجايي، شرايط زماني كابينه رجايي را منحصر به فرد دانست و اضافه كرد: شهيد رجايي هميشه ميگفت، "سالها مبارزه كرديم تا مملكت خود را اداره كنيم، تا شروع كرديم، نيروهاي اجنبي به ما حمله كردند و جنگ شد و ما همه توان و حواس خود را بايد متوجه اين مساله كنيم." مساله همين بود كه كابينه و همه دنبال اين بوديم كه در اثر حمله، هر جا مشكل داشت، به آن جا رسيدگي كنيم و مجبور بوديم از طرحها و برنامهها صرفنظر كنيم.
دكتر حسن عارفي در گفتوگو با خبرنگار گروه تاريخ و انديشه ايسنا درباره نحوه ورود خود به كابينه شهيد رجايي بيان كرد: مرحوم شهيد رجايي تصميم داشت تا وزراي خود را با اين مشخصه انتخاب كند كه منزل آنها پايينتر از خيابان سرچشمه باشد تا اين افراد با درد مردم و امكانات آنها و مشخصات مستضعف آشنايي بيشتري داشته باشند و از آن جايي كه پايينتر از چهار راه حسنآباد، منزل داشتم، من نيز در اين محدود قرار ميگرفتم. در ضمن آقاي رجايي از عدهاي درباره من سوال كرده بودند.
وي افزود: البته زمانيكه شهيد رجايي از زندان آزاد شده بود، به مطب من آمد تا بررسي شود كه دچار بيماري در زندان نشده باشد. ايشان به دليل شكنجههاي بسيار احتمال داشت تا بيماري جدي داشته باشد و خانوادهشان، به مطب من آمدند.
عارفي در ادامه اظهار كرد: اين ملاقات تا زمان انقلاب فاصله زيادي نداشت. شهيد رجايي با تخصص من نيز آشنايي و از حضور من نزد امام (ره) اطلاع داشتند و بدين ترتيب مرا به عنوان وزير علوم انتخاب كردند. در آن زمان، وزارت علوم مشكلات جدي داشت. مثلا چندين ميليون دلار به عنوان تحقيقات و بورسيه به خارج از كشور ميرفت و بسياري از اين مزيت سوءاستفاده كرده بودند و به همين دليل ضوابطي گذاشتيم كه حتي مورد اعتراض مردم قرار گرفت اما ما ايستادگي كرديم و گفتيم اين مزايا فقط به كساني تعلق ميگيرد كه ضوابط را رعايت كنند.
وزير علوم دولت شهيد رجايي افزود: در آن زمان بيمارستانهاي مهم و بزرگ مملكت زير پوشش وزارت علوم بودند و اين بيمارستانهاي دانشگاهي هم آموزش و هم سرويس ميدادند.
بنيصدر در وزارت علوم نميتوانست اعمال نفوذ كند يا كار خاصي انجام دهد
عارفي، درباره رابطه اعضا و كابينه و بنيصدر تشريح كرد: بنيصدر با عده زيادي از كابينه مخالفت نكرد و علت آن هم اين بود كه افراد بسياري در كابينه معرفي شده بودند كه كاري به كار آنها نداشت. بنيصدر در وزارت علوم نه ميتوانست اعمال نفوذ كند و نه ميتوانست كار خاصي انجام دهد. بنيصدر در سه وزارتخانه اصلي و كليدي مملكت مخالفت داشت و دير هم وزراي اين وزارتخانهها را پذيرفت. رجايي هر فردي را براي اين وزارتخانهها معرفي ميكرد، بنيصدر قبول نميكرد.
عارفي، علت اصلي مخالفت بنيصدر با سه عضو كابينه را شخصي، ارزيابي و اذعان كرد: مساله شخصي بود و از سويي بنيصدر بر روي بخشهاي كليدي حساس بود كه اگر افرادي از سوي شهيد رجايي در آنها باشند، بنيصدر ديگر نميتواند به روي آنها مانور دهد.
رابطه امام (ره) و شهيد رجايي منحصر به فرد بود
وي رابطه امام (ره) و شهيد رجايي را منحصر به فرد خواند و توضيح داد: شهيد رجايي صددرصد مخلص امام (ره) بود. شهيد رجايي جملهاي داشت و ميگفت كه اگر امام (ره) اسلحهاي بدهد و بگويد كه شليك كن، من از او نميپرسم چرا و دستور امام براي ايشان صددرصد قابل اجرا بود.
شهيد رجايي، متدين، مردمي و درد كشيده بود
عارفي افزود: شهيد رجايي، متدين، مردمي و درد كشيده بود. در زندان بنا به روايت همسلوليهايش هر چه او را زجر ميدادند، هيچ اطلاعاتي نميداد و تنها نالههاي او شنيده ميشد و حتي يك جمله اعتراف از او شنيده نشد؛ من به ياد دارم كه آقاي هاشمي ميگفت كه شهيد رجايي بزرگترين شكنجهها را تحمل ميكرد اما كوچكترين حرفي به ساواك نميزد.
پزشك امام خميني(ره)، به رابطه مثبت كابينه با امام (ره) اشاره كرد و گفت: جلسات كابينه در محضر امام (ره) تشكيل نميشد اما ما به عنوان مثال عيد نوروز، صبح براي عرض تبريك همگي خدمت امام رسيديم و بعد به قم خدمت آيات عظام رفتيم.
وي با اشاره به بياطلاعي خود از جريان انتخاب رجايي از سوي بنيصدر خاطرنشان كرد: من در جريان انتخاب نبودم اما شهيد رجايي را به بنيصدر قبولاندند. شهيد رجايي شناخته شده بود. او فردي مردمي و زندان رفته بود و با درد مردم آشكار بود اما بنيصدر زندان نرفته بود و با مردم آشنا نبود. در اروپا زندگي ميكرد و با سخنرانيهاي خود، رايها را جلب كرد اما ايده و برنامه شهيد رجايي، از ابتدا آشكار بود. وي مردي بسيار پاك، مقدس و بيريا بود.
وي با اشاره به دعوت رجايي براي حضور خود در كابينه روايت كرد: روزي كه شهيد رجايي مرا براي صحبت دعوت كرد، براي ديدن ايشان به اتاقشان در باغ اكباتان رفتم. وقتي صحبت ميكرديم، قسمتهاي سفيد نامهها و كاغذها را جدا ميكرد و ميگفت براي يادداشت خوب است. من از اين رفتار فهميدم شهيد رجايي هم مقتصد است و هم به درد اجتماع آگاه است؛ منتها آنچه كه هميشه ذكر ميكرد، اين بود كه "سالها مبارزه كرديم تا مملكت خود را اداره كنيم، تا شروع كرديم، نيروهاي اجنبي به ما حمله كردند و ما هم توان و حواس خود را بايد متوجه اين مساله كنيم" و مساله همين بود كه كابينه و همه دنبال اين بوديم كه در اثر حمله، هر جا مشكل داشت، به آن جا رسيدگي كنيم.
عارفي، مهمترين مساله زمان وزارت خود را اغتشاشات دانشگاهي ناميد و گفت: اغتشاشاتي پيش آمد كه در نتيجه آن دانشگاهها تعطيل شد.
وي در پاسخ به اين سوال كه اولويت شهيد رجايي براي دولت چه بود؟ به ايسنا گفت: در هر مملكتي، امكانات و تسهيلات مختلفي لازم است، آموزش، بهداشت، ترابري، انرژي و... همه به صورت يك مجموعه لازم است. در آن زمان، يك هفته بعد از تشكيل دولت، جنگ آغاز شد و جنگ هم توان ما را صرف خود كرد، ما بايد همه امكانات خود را در مساله غذا و اسلحه صرف ميكرديم و شرايط به همين شكل بود و اصلا بودجه تحقيق و رفاه مطرح نبود.
انتظار رجايي از وزارت علوم، اداره شرايط بحراني بود
عارفي، انتظار رجايي از وزارت علوم را اداره شرايط بحراني دانست و تشريح كرد: شرح وظايفي كه شهيد رجايي براي وزارت علوم در نظر داشت، برقراري مساوات و ارتقاي پايه علمي و تحقيقاتي دانشگاهها بود اما وقتي جنگ آغاز شد، دانشگاهها تعطيل شدند. وقتي من وارد دانشگاه شدم، صحن دانشگاه، ميدان جنگ گروهكها بود. در هر دانشگاهي، هر روز درگيري رخ ميداد و اخبار كشتهها منتشر ميشد. گروههاي مختلف و حزبالله فعال بودند. هر گروهي، آزمايشگاه يا كلاس را تعطيل ميكرد و به اتاق بحث خود يا كتابخانه اختصاصي انديشهاش تبديل ميكرد. فضاي علمي، فضاي جنگ سياسي بود.
وي ادامه داد: تمام كلاسها در دست گروهكها بود و كلاس نبود. استادان هم با صحنه اتاق غارتزده خود مواجه ميشدند و كمكم درگيريها شكل گرفت و شاهد كشتار دانشجويان بوديم؛ وقتي وضع به اين شكل شد، شوراي انقلاب فرهنگي تصميم گرفت، دانشگاه تعطيل شود.
رييس اسبق دانشگاه تهران در ادامه به ايسنا گفت: من عضو شوراي انقلاب فرهنگي بودم، دانشگاه را تعطيل كرديم تا ستاد انقلاب فرهنگي، درباره نحوه گشايش دانشگاهها تصميم بگيرد. در آن زمان شهيد باهنر، فارسي، املشي، سروش و من، عضو شورا بوديم؛ البته تصميمگرفتن درباره تعطيلي دانشگاه طول كشيد و پس از راهاندازي دوباره بخشهاي مختلف دانشگاهها، قصد بازگشايي داشتيم اما طرح اسلامي كردن دانشگاه بعد از اين دوره تعطيليها بود.
در زمان شهيد رجايي، مساله مهم مردمي بودن وزرا و صادق بودن آنها بود
عضو فرهنگستان علوم پزشكي ايران اشاره كرد: شهيد رجايي و باهنر، همسنگر بودند و با هم زندان بودند، هم عقيده و دوست قديمي بودند بنابراين وقتي مشغول كار اجرا شدند، همعقيدهها با هم جمع شدند؛ حتي بنيصدر هم بارها گفته بود كه در هيات دولت تحصيلكرده نداريم و ايراد ميگرفت البته توجه نداشت كه اگر در كابينه كساني را داشتيم كه تحصيلاتشان را تكميل نكرده بودند اما اين وضعيت به دليل مبارزه عليه رژيم شاه بود و آنها با سواد حوزهايشان مشغول شدند؛ لازم نبود حتما در آن شرايط كسي، مهندس باشد؛ همه آنها بعدها تحصيل كردند و در مجلس تبليغ هم كردند. در زمان شهيد رجايي، مساله مهم مردمي بودن افراد و صادق بودن آنها بود.
اشتراك اعضاي كابينه شهيد رجايي صداقت بود
عارفي، اشتراك اعضاي كابينه شهيد رجايي را در صداقت عنوان و اضافه كرد: اشتراك در اعضاي كابينه رجايي، دروغ نگفتن و صادقانه فكركردن بود و اين، نيازي به تحصيلات نداشت. اختلاف ميان افراد در عين اشتراك بود، همه كابينه مدعي بودند كه انقلاب، اهدافي دارد و همه ميخواستند به اين اهداف اسلامي دست يابند. مثلا، مساله مسكن كه در كابينه مطرح شد، رجايي از كلانتري پرسيد كه آيا خانهداري يا نه و اشاره كرد كه خانه داشتن يا نداشتن در نوع فكر و تصميم ما اثر ميگذارد.
وي افزود: بهطور مثال در مجلس، دهها نفر را داريم كه از سراسر كشور ميآيند و هر كدام فرهنگ خاصي دارند و همه آنها تحصيلات عاليه ندارند اما همه در مجلس بر سر مساله قانون اشتراك دارند و اصول آن، اين است كه خيانت به مملكت و قانون اساسي نكنند.
اختلاف از نظر ديد سياسي امري عادي است
عارفي، اختلاف از نظر ديد سياسي را امري عادي دانست و اضافه كرد: وقتي كابينه گرد هم مينشينند، اشتراك دارند و نخستوزير يا رييسجمهور نقش هماهنگ كننده در ميان افراد را دارد. بايد گروهها را به هدف كلي سوق دهد و با طرحهاي شخصي مخالفت كند.
وي، رفتار شهيد رجايي را موقوف به ديد او دانست و توضيح داد: اگر اين اصل را در نظر بگيريم كه اعضا و كابينه همه صادق باشند و به دنبال كار مردم باشند، اختلاف خط ميان آنها معنا نميدهد.
وزير نبايد منتظر ديكتهشدن مسايل باشد
عارفي با اشاره به سخنان مقام رهبري درباره استقلال عمل وزيران خاطر نشان كرد: وزير، استقلال دارد و كارهايش را شخصا انجام ميدهد و هميشه همينطور بوده است؛ وزير، كار كارشناسي وزارتخانه خود را ارائه ميكند و در كابينه بحث ميشود و اجراي آن منوط به نظر جمع است. وزير بايد با نظر كارشناسي، نظر هيات دولت را جلب كند. منظور اين است كه وزير نبايد منتظر ديكتهشدن مسايل باشد؛ مرحوم بازرگان مثال جالبي ميزد و ميگفت ما در كشتي هستيم و در اقيانوس طوفان شده است و نميتوانيم كسي را به ساحل برسانيم بلكه به هر كسي، قايقي ميدهيم تا خود را به ساحل برساند. وزارتخانه هم همان قايق است، هركس بايد خود را به ساحل برساند. البته ممكن است نظرات كارشناسي رد شود اما نبايد دلسرد شد.
منتقدان رجايي، مخالف مستضعفان بودند
عضو كابينه شهيد رجايي، منتقدان رجايي را مخالف مستضعفان ارزيابي كرد و افزود: مخالفان او، مخالف انقلاب بودند و همه مخالفان انقلاب، مخالف او هم بودند؛ رجايي با اين مخالفان آرام برخورد ميكرد. به برخي از انتقادات كه منطقي بود پاسخ ميداد و غيرمنطقيها را كنار ميگذاشت. مثلا مساله يكسان كردن مدارس و آموزش در شهر تهران، نقدهاي بسياري برانگيخت، منطق اين طرح درست بود اما مخالفت حتي دانشآموزان را در پي داشت و حتي شهر تعطيل شد و عدهاي تظاهرات ميكردند، مجلس و برخي از مردم مخالفت كردند كه الان هم اين طرح اجرا نشده است؛ حرف رجايي منطقي بود اما نپذيرفتند. تفاوت آموزش در مدارس مختلف دولتي و غيرانتفاعي كاملا مشخص است.
عارفي، رابطه مجلس و رجايي را بسيار خوب ارزيابي و تشريح كرد: شهيد رجايي در جلساتي با حضور نمايندگان، شركت و با آنها مشورت ميكرد؛ عدهاي از نمايندگان، خود از جمله مبارزين بودند و همهشان دوست بودند و يك سالي كه من در كابينه بودم مجلس مخالفتي نميكرد و هر چه ميخواستيم در اختيار ما ميگذاشت.
آزادي از نظر رجايي يعني اينكه انسان در انديشه و تفكر طبق قوانين اجتماع خود عمل كند
عارفي، تعريف رجايي از آزادي را متفاوت با ساير تعاريف ندانست و تصريح كرد: از نظر او آزادي يعني اينكه انسان، در انديشه و تفكر، بر اساس ضوابط و قوانين اجتماع خود عمل كند. آزادي در هر كشوري با كشور ديگر متفاوت است؛ اين ضوابط را فرهنگ ميسازد، فرهنگ مجموعه كليه عوامل محيطي است كه بر فرد و اجتماع اثر ميگذارد و قرنها طول ميكشد كه فرهنگ شكل بگيرد و بر اساس اجتماع، متفاوت است. آزادي، مجموعهاي از اجراي قوانين هر كشوري در چارچوب قوانين است كه اگر كسي قدرت داشته باشد ميتواند در آن چارچوب عمل كند.
عقيده تا جايي آزاد است كه با قوانين اجتماعي مخالفت نكند
پزشك امام خميني (ره) آزادي عقيده را حاكم دانست و اظهار كرد: تا جايي عقيده آزاد است كه با قوانين اجتماعي مخالفت نكند.
وي، جمهوري اسلامي در نگاه شهيد رجايي را مفهوم پذيرش ولي فقيه دانست و اضافه كرد: شهيد رجايي صددرصد ولي فقيه را در راس امور و واجبالاطاعه ميدانست.
عارفي كه در حادثه هشتم شهريور در صحنه حادثه حضور نداشته است، گفت: من در آن زمان وزير نبودم؛ در مطب بودم و دفتر من نزديك نخستوزيري بود و شنيدم كه در آنجا بمبگذاري شده است و چون به من اطلاعي ندادند، لزومي بر دخالت و حضور نديدم. شهيد رجايي در حادثه هفتم تير شخصا مرا خواستند تا در صحنه حضور پيدا كنم؛ من در محوطه 8 شهريور حاضر نشدم و از مردم مراجعهكننده به مطب جريان هشتم شهريور را شنيدم.
وي درباره واكنش امام (ره) نسبت به حادثه هشتم شهريور 60 گفت: امام (ره) از آن جايي كه تاريخ را خوب ميدانست، آگاه بود كه در راه مبارزه افرادي شهيد خواهند شد و همه اينها را در مسير اعتلاي انقلاب ميدانست و اينها را حركت جديدي ميديد.
عارفي، معيار شناسايي اتصال و ارتباط با رجايي را منش و رفتار افراد دانست و به ايسنا گفت: براي اينكه صداقت افراد را بشناسيم بايد آگاهي داشت و افراد را محك زد و حرفها و شعارها را با زندگي افراد مقايسه كرد. ما در شبهايي كه هيات دولت بوديم تنها يك نوع غذا ميخورديم و در سفري طولاني به جيرفت، بهبهان و شهرهاي ديگر، شهيد رجايي به ارائه چند نوع غذا اعتراض كرد.
ويژگي اصلي رجايي، ساده زيستي بود
وزير علوم دولت رجايي، ويژگي اصلي رجايي را ساده زيستي دانست و گفت: ديدن زندگي افراد، خود معيار شناخت ادعاهاي آنها و سادگيشان است؛ زندگي رجايي ساده بود و در فيلمي هم كه تلويزيون پخش كرد همه زندگي او را ديدند.
وي، علت دوري دو خانواده رجايي و باهنر پس از شهادت آنها را روند فكري خانوادهها دانست و اضافه كرد: مسايلي كه به وجود آمده است و مشكلي كه به نظر ميرسد بايد دقيق ديده شود اين است كه هر كدام از خانوادهها، ممكن است مسالهاي را كه با هدف خود يكسان ديده است، پي بگيرد و مسالهاي را بزرگ ببيند و انتقاد كند و ديگري آن را ببيند اما حرفي نزند.
عارفي با بيان اينكه مقداري از كارهايي كه احمدينژاد انجام ميدهد، شبيه مرحوم شهيد رجايي است گفت: شايد الگوي احمدينژاد رجايي باشد؛ زماني كه ما در دولت بوديم، اولين جلسه هيات دولت را در مشهد تشكيل داديم و اينگونه نبوده است كه ما به روستاها و شهرها و استانها نرويم؛ برنامهاي كه احمدينژاد در شهرستانها دارد، در زمان وزارت من نيز انجام شده است. منتها زمان ما، زمان جنگ و حضور ما در مناطق ضروري بود و بايد در شرايطي كه نفت مسدود شده بود و پول هم نداشتيم و هر روز هم بمباران ميشد، مردم خود را حفظ ميكرديم؛ آن زمان وضعيت فرق داشت ولي معالوصف، ما در سفرهاي خود به شهرها ميرفتيم و جلساتي در نيمههاي شب داشتيم.
وي افزود: به منزل مردم ميرفتيم؛ صبح زود به خانواده شهدا سر ميزديم و شخصا شهيد رجايي اقدام ميكرد؛ بنيان همه كارهايي كه الان در دولت ميبينيم را شهيد رجايي گذاشته است. من به ياد ميآورم كه آقاي حبيبي، خانوادههاي جنگزده بيپناه را به تجار شيراز سپرد تا حمايت كند و اينها همه در زمان شهيد رجايي بود؛ در آن زمان اين روال جاري بود، شهيد رجايي خبر اين كار را به امام (ره) داد و امام (ره) بسيار خوشحال شد اما اينكه الان بايد اين كار را انجام داد يا نه، مساله مجزايي است. مثل بوعلي سينا كه شبها با چراغ پيهسوز در شرايطي درس ميخواند اما الان آن زمان نيست و با اينترنت از تحقيقات به روز دنيا آگاه ميشويد. در آن زمان خيلي ارزش داشت اما الان را با آن زمان نميتوان مقايسه كرد. اينكه الان بايد چه كرد شايد پاسخ اين است كه بايد روش ديگري برگزيد و شايد بايد همان را اجرا كرد.
گفتوگو از خبرنگار ايسنا: مريم پيمان
انتهاي پيام
جمعه 8 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 187]
-
گوناگون
پربازدیدترینها