تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1836956251
آداب و سنن آن حضرت در نماز4
واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: على عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله موقع سجده کردن بر کفهاى دستخود تکيه مىکرد و بازوهاى خود را باز نگه مىداشت به طورى که زير بغلهايش ازپشتسر ديده مىشد.
روايت شده که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله بر«خمره» ـ يعنى حصير کوچکى که ازبرگ درخت خرما بافته مىشود ـ سجده مىکرد.
امام باقر عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله به محل سجده خود آب مىپاشيد.
امام باقر عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله عصاى نوک تيزى داشت که بر آنتکيه مىکرد و روزهاى عيد آن را به دست مىگرفت و موقع نماز خواندن آن راجلوى خود مىنهاد (يعنى به زمين فرو مىکرد تا حريم نمازش باشد) .
امام صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله وقتى نماز مىخواند چوبدستىمخصوص خود را جلو سجادهاش مىنهاد.
امام صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در نماز عيد فطر و عيد قربان ونماز استسقا (طلب باران) در رکعت اول هفت تکبير (تکبيرة الاحرام به اضافه پنجتکبير براى قنوتها، و تکبير هفتم براى رفتن به رکوع) و در، رکعت دوم پنج تکبير (چهار تکبير براى چهار قنوت و يکى هم براى رفتن به رکوع) مىگفت.
على عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در نماز عيد فطر و قربان، سوره«سبّحاسم ربّک الاعلى»و«هل اتيک حديث الغاشية»را قرائت مىکرد.
امام باقر عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله اول براى استسقا و طلب باران دورکعت نماز مىخواند، و سپس همان طور که نشسته بود دعا مىکرد و از خداوندطلب باران مىنمود. و نيز فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله اول نماز استسقا را تمام مىکرد وبعد از آن خطبه مىخواند، و در نماز هم قرائت را بلند مىخواند.
امام باقر عليه السّلام فرمود: از سنّت است که اهل هر شهرى براى نماز عيد فطرو قربان به سوى صحرا بيرون روند، مگر اهل مکه که آنان در مسجد الحرام نماز عيدمىخوانند.
على عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هنگامى که براى نماز از شهر خارجمىشد و به مصلّى مىرفت، در رفتن از طريق«شجره»مىرفت و در مراجعت ازطريق«معرّس»باز مىگشت. به طور کلى آن حضرت در رفتن به سوى مصلّى راهدرازتر، و در هنگام مراجعت راه کوتاهتر را اختيار مىفرمود.
أمير المؤمنين عليه السّلام فرمود: سنّت آن است که جز در صحراها نماز باراننخوانند، يعنى در آنجا که مردم بتوانند به آسمان نظر کنند. و هيچ جا نبايد در مساجدنماز باران بخوانند و طلب باران کنند جز در مکّه معظمه (که در مسجد الحرام نمازاستسقا مىخوانند و طلب باران مىنمايند) .
نعمان گويد: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله صفهاى نماز ما را چنان مرتب و منظممىکرد که گويى چوبهاى تير را جفت و جور مىکند و فکر مىکرد که ما از اين کاراو غافليم. روزى به مسجد آمد و به نماز ايستاد، چون خواست تکبيرة الاحرام بگويدمتوجه شد که مردى سينهاش جلوتر از سايرين است، فرمود: بندگان خدا، صفوفخود را منظم کنيد و گرنه ميان دلهايتان اختلاف خواهد افتاد.
ابن مسعود گويد: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هنگام نماز دست بر شانههاى مامىگذاشت و مىفرمود: منظم بايستيد و کج و راست نايستيد، که دلهايتان نيز کج وراست خواهد شد.
ملحقات رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله با اشتياق تمام انتظار وقت نماز را مىکشيد و چشم بهراه داخل شدن وقت بود و[چون وقت نماز مىرسيد]به مؤذنش مىفرمود: اى بلال[با اذان گفتن]راحتمان کن.
أمير المؤمنين عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هيچ چيز را ـ از شام و غيرآن ـ بر نماز مقدم نمىداشت، و چون وقت نماز فرا مىرسيد گويا هيچ يک ازخانواده و دوست و رفيق خود را نمىشناخت.
امام صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله چون خورشيد غروب مىکردهيچ کارى را بر نماز مغرب مقدم نمىداشت و در اول وقت، نماز مغربش را مىخواند.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله مىفرمود: نور چشم من در نماز و روزه قرار داده شده (يعنى آن دو را از هر چيز دوستتر مىدارم) .
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله به ابوذر فرمود: اى اباذر، خداى متعال روشنى چشممرا در نماز قرار داده و آن را محبوب من گردانيده چنانکه طعام را براى گرسنه وآب را براى تشنه محبوب ساخته است. آدم گرسنه با خوردن غذا سير مىشود، وتشنه با نوشيدن آب سيراب مىگردد، ولى من از خواندن نماز سير نمىشوم.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در حال نماز قلبش چون ديگ جوشان، از خوفخداى متعال مىجوشيد.
گفتهاند: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هنگام نماز خواندن ديدگانش را به سوىآسمان برمىداشت، و چون آيه شريفه: الّذين هم في صلوتهم خاشعون(8)نازل شد، سرش را پايين آورد و به سوى زمين نظر افکند.
شيخ صدوق رحمه اللّه گويد: در شش نماز«توجه» (خواندن دعاى وجّهتوجهى للّذى فطر السّماوات و الارض. . . (9)بعد از تکبيرة الاحرام) از سنّت است: رکعت اول نماز شب، يک رکعت نماز وتر، رکعت اول از نافله ظهر، رکعت اولنماز احرام، رکعت اول نافله مغرب، رکعت اول از هر نماز واجب.
در ضمن پاسخهايى که از ناحيه مقدسه به مسائل محمّد بن عبد اللّهحميرى داده شده، چنين آمده: هيچ يک از دعاهاى مذکوره در«توجه»واجبنيست، ليکن سنّت مؤکّد در آن، که مانند اجماع همگى بر آن اتفاق دارند آن استکه[پس از تکبيرة الاحرام]چنين بگويى: وجّهت وجهى للّذى فطر السّموات والارض حنيفا مسلما ـ على ملّة ابراهيم و دين محمّد و هدى علىّ أمير المؤمنين ـ و ما أنا من المشرکين. انّ صلاتى و نسکى و محياى و مماتى للّه ربّ العالمين، لا شريک له و بذلک امرت و انا من المسلمين. اللّهمّ اجعلنى من المسلمين، أعوذباللّه السّميع العليم من الشّيطان الرّجيم، بسم اللّه الرّحمن الرّحيم. «روى خود را بهسوى خداوندى که آسمانها و زمين را آفريده، برگرداندم در حالتى که ـ بر طبق ملّتابراهيم و دين محمّد و هدايت امير مؤمنان على ـ يکتا پرست و مسلمانم و هرگز ازمشرکان نيستم. همانا نماز و قربانى و زندگى و مرگم تنها براى خدا و در اختيارپروردگار جهانيان است که شريکى ندارد، و به همين اعتقاد مأمورم و از مسلمانانم.
خدايا، مرا از مسلمانان قرار ده. به خداى شنوا و دانا از شر شيطان رانده شده پناهمىبرم . . . »سپس شروع به خواندن سوره حمد کن.
ابو الحسن بن راشد گويد: از امام رضا عليه السّلام راجع به«تکبيرات افتتاحيه»سؤال کردم، فرمود: هفت تکبير است. عرض کردم: از رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله روايت شده کهدر افتتاح نماز يک تکبير بيشتر نمىگفته است. فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله يک تکبير رابلند و شش تکبير ديگر را آهسته مىگفت.
سيد بن طاووس گويد: نماز گزار پس از تمام شدن سلام نماز، سه بارتکبير بگويد، و در هر بار دستها را تا مقابل نرمه گوش بلند نمايد، زيرا آن سنّتمؤکّدى است که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله به شکرانه بعضى بشارتهايى که به او رسيد، آن راسنّت قرار داد .
امام صادق عليه السّلام مىفرمود: از سنّت است که در نماز صبح و مغرب وعشا، بين اذان و اقامه بنشيند و نافله نخواند. و از سنّت است که در نماز ظهر و عصربين اذان و اقامه دو رکعت نافله بخواند.
امام باقر عليه السّلام در ضمن حديثى فرمود: سنّت بر آن جارى شده که زناندر نماز جماعت، پس از مردان سر از سجده بردارند.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله چون رکوع مىکرد، سرش را نه پايين مىانداخت و نه طورى بلند مىکرد که از بدنش بالاتر باشد، بلکه حد وسط را رعايت مىفرمود.
امام باقر عليه السّلام در ضمن حديثى فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله چون در نمازمىشنيد که طفلى گريه مىکند، نمازش را تخفيف مىداد تا مادرش (که در جماعتبه حضرت اقتدا کرده) به او رسيدگى کند.
امام صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله گاهى (ظاهرا در اوقات سفربوده) خورجين (و يا پالان شتر) خود را که طولش يک ذراع بود (عوض چوبدستىکه در روايات ديگر ذکر شده) جلوى خود قرار مىداد و نماز مىخواند تا حايلىميان او و عابرين باشد .
ابان بن تغلب گويد: به امام صادق عليه السّلام عرضه داشتم: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله درچه ساعتى نماز«وتر»مىخواند؟حضرت اظهار داشت به اندازه فاصلهاى که ميانغروب خورشيد و وقت نماز مغرب هست (يعنى قبل از طلوع فجر به طورى که تمامشدن نماز«وتر»با طلوع فجر متصل باشد) .
امام صادق عليه السّلام ضمن حديثى فرمود: سنّت بر آن جارى شده که آدمىروز عيد فطر، قبل از رفتن به مصلّى، براى خواندن نماز عيد افطار کند. ولى در عيدقربان بعد از رفتن به مصلى، [و خواندن نماز]چيز بخورد.
امام صادق عليه السّلام فرمود: در روز عيد فطر براى پدرم حصير کوچکىآوردند که زير پا بيندازد، پدرم آن را رد کرد و فرمود: اين روزى است کهرسول خدا صلّى اللّه عليه و آله دوست داشت در فضاى باز باشد تا به آفاق آسمان بنگرد و جبههشريفش را روى زمين بنهد .
امام صادق عليه السّلام فرمود: در روز عيد فطر يا قربان به رسول خدا صلّى اللّه عليه و آلهگفتند: کاش در مسجد خودتان نماز عيد مىخوانديد!پاسخ داد: دوست دارم بهفضاى باز بروم تا آفاق آسمان را نظاره کنم.
روايت شده که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در عيد فطر و قربان ـ هر اندازه هوا سرد و يا گرم بود ـ برد مىپوشيد و عمامه به سر مىنهاد.
روايت شده که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله روز عيد فطر و قربان چون براى نمازعيد خارج مىشد، صدايش را به تکبير بلند مىکرد.
امام صادق عليه السّلام فرمود: تنها در مدينه نه در غير آن، قبل از رفتن بهمصلّى براى انجام نماز عيد فطر و قربان، خواندن دو رکعت نافله در مسجدپيغمبر صلّى اللّه عليه و آله از سنّت است، زيرا رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله آن را انجام داده است.
در حديثى چنين ذکر شده: چون عيد فرا رسيد، مأمون از حضرترضا عليه السّلام خواست تا سوار شده براى اداى نماز عيد و خطبه خواندن به مصلّى برود. . .
چون مأمون اصرار زياد کرد، حضرت اظهار داشت: يا امير المؤمنين، اگر مرا از اينکار معاف دارى بيشتر دوست دارم، و اگر معاف ندارى من به همان وضع و هيئتى کهرسول خدا صلّى اللّه عليه و آله و امير المؤمنين على بن ابى طالب عليه السّلام به نماز عيد مىرفتند مىروم . . .
صبح روز عيد چون آفتاب طلوع کرد، حضرت رضا عليه السّلام غسل کرد و عمامه سفيدىکه پارچهاش از پنبه بود به سر بست و يک طرف آن را به روى سينه و طرف ديگر رابه پشت سر انداخت و آستينها را بالا زد و به تمام غلامان و خدمتگزاران خود نيزفرمود که شما هم مثل من عمل کنيد. سپس عصاى نوکتيزى را به دست گرفت وپاى برهنه، در حالى که لباسهايش را بالا زده و ساق پايش نمايان بود و ما هم درخدمت او بوديم، آماده بيرون رفتن شد. پس چون ايستاد و ما هم در برابر او به راهافتاديم، سر به سوى آسمان برداشت و چهار بار تکبير گفت. . . امام عليه السّلام با همان جلالو عظمت بر مردم نمايان شد، بر در خانه ايستاد و سه بار با صداى بلند فرمود: «اللّه اکبر، اللّه اکبر، اللّه اکبر على ما هدانا، اللّه اکبر على ما رزقنا من بهيمةالانعام، و الحمد للّه على ما ابلانا»و ما نيز با او همصدا شديم. . . حضرت در هر دهقدم يک بار توقف مىکرد و چهار تکبير را (با صداى بلند) مىگفت . . .
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله وقتى براى نماز عيد از راهى مىرفت، هنگام برگشتن از راه ديگر باز مىگشت.
على عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در نماز عيد فطر و قربان فقط يکتکبير مىگفت: حسين عليه السّلام دير به سخن آمده بود. روزى مادرش (فاطمه) عليها السّلام لباس بهتنش کرد و همراه جدش فرستاد. چون رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله تکبير گفت حسين عليه السّلام هم باآن حضرت تا هفت بار موافقت کرد و تکبير گفت. سپس رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله براى رکعتدوم بلند شد و تکبير گفت، و حسين عليه السّلام نيز تا پنج مرتبه موافقت کرد و تکبير گفت.
پس رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله اين عمل را سنّت قرار داد و اين سنّت تا به امروز ثابت و برقراراست.
على عليه السّلام فرمود: در نماز استسقا سنّت چنان است که امام برخيزد و دورکعت نماز بخواند، سپس دستها را بگشايد و دعا کند (و از خداوند طلب باراننمايد) .
امام باقر عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله چون براى استسقا و طلب باران بهبيابان مىرفت، به سوى آسمان نظر مىکرد و عباى مبارکش را پشت و رو مىپوشيد .
راوى گويد: به حضرت عرض کردم: معنى اين کار چيست؟فرمود: اين نشانهاى بينآن حضرت و اصحابش بود که (وقت استجابت دعا رسيده و) خشکسالى به فراوانىنعمت تبديل خواهد شد (10)
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در دعاى استسقا سه بار مىگفت: اللّهمّ اسق عبادک وبهائمک، و انشر رحمتک، و احى بلادک الميتة. «خدايا، بندگان و حيواناتت راسيراب کن، و رحمتت را بر آنان منتشر ساز، و سرزمينهاى مردهات را زنده کن».
على عليه السّلام فرمود: بارانى که روزى حيوانات از آن به وجود مىآيد اززير عرش نازل مىشود، و از اين جهت بود که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هنگام بارندگى، زير قطرات اوليه باران مىايستاد تا آنکه سر و محاسن شريفش از آب باران تر مىشد. . .
على عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله چون به باران نظر مىکرد، مىگفت: اللّهمّ اجعله صبّا نافعا«خدايا، اين بارندگى را فراوان و سودمند قرار ده».
امام باقر عليه السّلام فرمود: چون رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله براى نماز جمعه بيرونمىرفت بالاى منبر مىنشست تا آنکه مؤذّنها از گفتن اذان فارغ شوند.
على عليه السّلام فرمود: از سنّت است که چون امام جمعه بالاى منبر رفتهنگامى که روى به جمعيت کرد بر آنان سلام کند.
حضرت سجاد عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله (در نماز جمعه) دو خطبهمىخواند. پس از خطبه اول روى منبر مىنشست، سپس بلند مىشد و خطبه دوم رامىخواند .
امام باقر عليه السّلام فرمود: در نماز جمعه حمد و سوره را بلند بخوانيد، زيرا که آن سنّت است.
امام باقر عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله هنگامى که آفتاب از وسط آسمانرد مىشد نماز جمعه را مىخواند.
امام زين العابدين على بن الحسين عليهما السّلام فرمود: قنوت خواندن در نمازجمعه سنّت است.
امام صادق عليه السّلام فرمود: در نماز جمعه سنّت بر اين است که امام دررکعت اول سوره جمعه و در رکعت دوم سوره منافقون بخواند.
على عليه السّلام فرمود: چون رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله وارد مسجد مىشد و بلالمشغول گفتن اقامه نماز بود، آن حضرت مىنشست.
سهل ساعدى گويد: ميان جاى نماز رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله و ديوار به اندازهعبور گوسفند فاصله بود.
هشام بن سالم از امام صادق عليه السّلام از تسبيح (در رکوع و سجود) پرسيد، آن حضرت فرمود: در رکوع«سبحان ربّى العظيم»و در سجده«سبحان ربّىالاعلى»بگو. سپس فرمود : يک بار ذکر گفتن واجب است و سه مرتبه سنّت، وفضيلت در اين است که ذکر رکوع و سجده هفت بار گفته شود.
امام صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در هر رکعتى از نماز پانزده آيهقرائت مىکرد، و رکوعش به اندازه قيامش، و سجدهاش به اندازه رکوعش طولمىکشيد، و سر برداشتن آن حضرت از رکوع و سجده مساوى بود.
امام باقر عليه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله نماز واجب صبح را هنگامى کههوا خوب روشن شده بود مىخواند.
اسحاق بن فضل از امام صادق عليه السّلام از سجده کردن بر حصير و بورياپرسيد، آن حضرت فرمود: اشکال ندارد، اما من بيشتر دوست دارم که بر زمينسجده شود، زيرا رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله دوست داشت که پيشانى خود را بر زمين نهد، و مندوست دارم براى تو آنچه را که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله دوست داشت.
درباره نماز نافله از امام صادق عليه السّلام روايت شده که فرمود: سنّت آناست که نوافل روز آهسته و نوافل شب بلند خوانده شود.
از معصوم عليه السّلام روايت شده که فرمود: سوره«قل هو اللّه احد»يکسوم قرآن، و سوره«قل يا أيّها الکافرون»برابر يک چهارم قرآن است ورسول خدا صلّى اللّه عليه و آله«قل هو اللّه أحد»را در نماز وتر (يک رکعتى آخر نماز شب) جمعمىکرد تا آنکه همه قرآن را خوانده باشد(11)
امام باقر عليه السّلام مىفرمود: دعا خواندن پس از نماز واجب بيشتر ازخواندن نماز مستحبى ثواب دارد و سنّت نيز بر اين جارى شده است.
ابو هارون مکفوف، از امام صادق عليه السّلام روايت کرده است که فرمود: اىابا هارون، ما (اهل بيت) فرزندان خويش را به گفتن تسبيح حضرت فاطمه عليها السّلام امر مىکنيم همانگونه که به خواندن نماز امر مىکنيم، تو نيز بر آن مواظبت کن، زيرا هرکه به گفتن تسبيح آن حضرت مداومت کند شقى نخواهد شد.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله به على عليه السّلام فرمود: يا على، بر تو باد در تعقيب نمازهاىواجب به خواندن آية الکرسى، زيرا بر اين عمل غير از پيامبر و يا صدّيق و شهيدمواظبت نمىکند.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در نمازهاى شفع و وتر، در رکعت اول«سبّح اسمربّک الاعلى»و در رکعت دوم«قل يا أيّها الکافرون»و در رکعت سوم که (يکرکعتى است و) بايد در آن قنوت خواند«قل هو اللّه أحد»را قرائت مىکرد. وخواندن همه اين سورهها بعد از خواندن سوره حمد است.
امير المؤمنين على عليه السّلام روايت نموده که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله در سجده ايندعا را مىخواند: اللّهمّ لک سجدت، و بک آمنت، و لک اسلمت، سجد وجهىللّذى خلقه و صوّره، و شقّ سمعه و بصره، فتبارک اللّه أحسن الخالقين. «بارالها، براى تو سجده کردم، و به تو ايمان آوردم، و تسليم تو هستم. چهره (و حقيقت) منبر کسى سجده کرد که آن را آفريد و تصويرش نمود، و چشم و گوش برايششکافت، پس مقدس و والاست خداى يکتا که بهترين آفرينندگان است».
امير المؤمنين عليه السّلام به محمّد بن أبى بکر (هنگامى که او را والى مصرنمود) نوشت: مواظب رکوع نمازت باش ـ تا آنجا که مىفرمايد: ـ چونرسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از رکوع بلند مىشد، مىگفت: سمع اللّه لمن حمده. لک الحمد ملأسماواتک و ملأ أرضک، و ملأ ما شئت من شىء. «خداوند ستايش کسى را که او راستود بشنود و اجابت کند، خداوندا، تو را سپاس و ستايش به حجم آسمانها وزمينت، و حجم هر چه که خواهى».
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله ميان دو سجده نماز اين دعا را مىخواند: اللّهمّ اغفرلى و ارحمنى، و اجرنى و عافنى، انّى لما انزلت الىّ من خير فقير، تبارک اللّه ربّ العالمين. «خداوندا، مرا بيامرز و بر من رحمت آر، و مرا پناه ده و عافيت بخش، منبه خيرى که بر من فرو فرستى نيازمندم، مقدس و والاست خداى يکتا که پروردگارعالميان است».
ميمونه همسر رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله گويد: براى آن حضرت حصير کوچکىکه از برگ درخت خرما بافته شده بود در مسجد پهن مىکردند تا بر آن نماز بخواند.
امام حسن عسکرى عليه السّلام فرمود: خداى بزرگ به جدّم رسول خدا صلّى اللّه عليه و آلهوحى کرد که تو و على و حجتهاى ديگرم از نسل على و شيعيان شما را تا روزقيامت به ده خصلت مخصوص گردانيدهام، که از جمله آنها پيشانى بر خاک نهادناست بعد از هر نماز (براى سجده شکر) .
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله چون نماز مىخواند آن را به طور کامل انجام مىداد .
روايت شده: محبوبترين نمازها نزد رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله نمازى بود که برآن مداومت شود اگرچه نماز مختصرى باشد. و آن حضرت چون شروع به خواندننمازى مىفرمود بر آن مداومت مىکرد.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله مىفرمود: دو رکعت نماز در دل شب، نزد منمحبوبتر است از دنيا و آنچه در آن است.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: سوگند به خدايى که مرا برانگيخت، جبرئيل ازاسرافيل، از خداى تبارک و تعالى به من خبر داد که فرمود: هر کس در شب آخر ماهمبارک رمضان ده رکعت نماز بخواند، در هر رکعت سوره حمد يک مرتبه و سوره«قل هو اللّه أحد»را ده بار بخواند و در رکوع و سجده آن ده مرتبه«سبحان اللّه والحمد للّه و لا اله الاّ اللّه و اللّه اکبر»بگويد، و در هر دو رکعت تشهد بخواند و سلامدهد، و چون از ده رکعت نماز فارغ شد هزار مرتبه استغفار کند (استغفر اللّه بگويد) وپس از استغفار به سجده رفته بگويد: يا حىّ يا قيّوم، يا ذا الجلال و الاکرام، يا رحمنالدّنيا و الآخرة و رحيمهما، يا أرحم الرّاحمين، يا اله الاوّلين و الآخرين، اغفر لنا ذنوبنا، و تقبّل منّا صلاتنا و صيامنا و قيامنا (بعد درباره اجر کسى که اين عمل راانجام دهد و در فضيلت اين نماز بيانات زيادى فرمود تا آنجا که رسول خدا صلّى اللّه عليه و آلهفرمود: ) اين نمازى است که تنها خداى متعال به من و امّتم از مردان و زنان هديهفرموده و به احدى از پيغمبران و غير آنان پيش از من عطا نکرده است.
رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله چون وارد خانه مىشد پيش از آنکه بنشيند اول کارىکه انجام مىداد اين بود که چهار رکعت نماز (به دو سلام) مىخواند، در رکعت اولسوره«لقمان»و در رکعت دوم سوره«يس»و در رکعت سوم سوره«حم دخان»ودر رکعت چهارم سوره«تبارک الملک»را قرائت مىفرمود.
پاورقي [1] نافله عشا که دو رکعت نماز نشسته است ذکر نشده است. [2] ممکن است مقصود از عتمه نماز عشا باشد، زيرا در قديم نماز مغرب را در مسجد مىخواندند آنگاهبه منزل آمده شام مىخوردند و اندکى استراحت مىکردند، سپس براى نماز عشا به مسجد مىرفتند. ولىبرخى از آنان پس از شام به خواب عميق فرو مىرفتند به طورى که نماز عشاء آنان به دير وقت مىکشيد. و در اين حديث مىفرمايد رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله تا نماز عشا را نخوانده نمىخوابيد . [3] راجع به وقت نماز شب روايات ديگرى نيز روايت کردهاند، همچنين راجع به وقت نافله ظهر وناگفته نماند که اين حديث تمام رکعات نافله عصر را متذکر نشده است، و ظاهرا جمله«پيش از رسيدنوقت عصر نيز دو رکعت مىخواند»در صدد بيان جمله قبل است (نه بيان کامل نافله عصر) . (مؤلف) [4] به زودى تفصيل عمل آن حضرت در نماز وتر خواهد آمد. (مؤلف) [5] در بعضى روايات لفظ«حسن»نقل شده ولى«حسين»معروفتر است. (مؤلف) [6] از اين روايت معلوم مىشود که آن حضرت در هنگام عجله و گاه براى رعايت حال عموم، أعوذ باللّهنمىگفت. [7] «انا اعطيناک الکوثر»درست است چنانکه در روايت ديگر آمده است. (محمد هادى فقهى) [8] مؤمنون/ .2 [9] اين دعا در حديث بعد ذکر شده است. [10] يا آنکه اين عملى است که حالت انکسار و شکستگى را نشان مىدهد و رحمت حق را به جوشمىآورد و موجب مىشود تا خشکسالى را به فراوانى نعمت تبديل سازد. [11] ظاهرا مراد اين است که آن حضرت در نماز وتر سه مرتبه«قل هو اللّه أحد»را مىخواند . منبع :سنن النبى،علامه سيد محمدحسين طباطبائى
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[مشاهده در: www.freedownload.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 337]
-
گوناگون
پربازدیدترینها