واضح آرشیو وب فارسی:قدس: الگوي غذاي خانواده هاي ايراني مناسب نيست
انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي كشور در گزارشي اعلام كرده است كه 40 درصد خانوارهاي ايراني بيش از 120 درصد نياز، انرژي دريافت مي كنند.
پايه الگوي غذاي مصرفي خانوارهاي ايراني براساس مواد غذايي گياهي است و گروه نان و غلات به ويژه نان، يك سوم وزن سبد غذايي را تشكيل مي دهد.
ارزيابي الگوي غذاي مصرفي، وضعيت سبد و سفره غذايي خانوارهاي ايراني وضعيت تأمين نسبي مواد مغذي مورد نياز در سطح سلولي و تأمين سلامت تغذيه اي را نشان مي دهد.
بررسيها حاكي از آن است كه نيمي از مردم كشور از نظر تأمين سلامت تغذيه اي دچار مشكل هستند. در طول يك دهه (1364 تا 1374) نوعي تحول اساسي در سبد غذايي خانوارهاي شهر و روستا ايجاد شده كه شامل كميت و كاهش وزن سبد و همچنين جا به جايي ميان كالاهاي سبد است به طوري كه وزن گوشت، لبنيات، سبزي و ميوه كاهش يافته و جاي خود را به كالاهاي نشاسته اي، چربي و قند داده است. اين جا به جايي در حقيقت از نظر كيفيت غذا و تأمين نيازهاي سلولي جنبه منفي داشته و سيري شكمي، جاي سيري سلولي را گرفته است. سيري شكم عبارت است از مرتفع كردن حالت گرسنگي در حالي كه سيري سلولي، تأمين واقعي نيازهاي غذايي و فيزيولوژيك بدن و تأمين سلامت تغذيه اي است.
مقايسه مصرف نان در مناطق شهري و روستايي نشان مي دهد كه متوسط مصرف در سطح روستاها يك و نيم برابر بيشتر از مناطق شهري است و متوسط مصرف گوشت و تخم مرغ در شهرها بالاتر گزارش شده است اين در حالي است كه در مصرف برنج، حبوبات، لبنيات، سبزيها، ماكاروني و چربي تفاوت عمده اي بين شهر و روستا وجود ندارد. تعيين ارزش تغذيه اي سفره خانوارهاي ايراني نشان مي دهد كه ويتامين ب 2 تنها ماده مغذي كليدي است كه در كل كشور كمبود دريافت ندارد و كمبود ويتامين آ در مناطق روستايي ديده مي شود (در سطح ميانگين كل) و ميزان دريافت سرانه انرژي و ساير مواد مغذي از نياز متوسط بالاتر است.
نتايج اين بررسي نشان مي دهد كه مواد مغذي كليدي در سفره مردم ايران انرژي، پروتئين، كلسيم، ويتامين آ و ب 2 هستند. به عبارت ديگر خطر كمبود اين مواد در سفره مردم از ساير مواد مغذي بيشتر بوده و ارزيابي تغذيه اي روي اين پنج ماده مغذي متمركز شده است.
ارزيابي الگوي غذاي مصرفي از نظر امنيت غذايي نشان مي دهد كه 20 درصد مردم دچار كمبود انرژي و حدود 40 تا 50 درصد دچار كمبود كلسيم و ويتامين آ و ب 2 بوده اند. اين در حالي است كه 40 درصد از خانوارهاي ايراني بيش از 120 درصد نياز انرژي دريافت مي كنند. در يك جمع بندي مي توان گفت الگوي غذاي مصرفي خانوار ايراني بويژه از نظر تأمين ريز مغذيها كيفيت مناسبي ندارد.
آهن ريز مغذي است كه جامعه ايراني از نظر دسترسي سلولي مشكل دارد. آهن در عملكرد طبيعي مغز، قدرت يادگيري، توان يادگيري و كار جسمي و مصونيت در مقابل بيماريها نقش عمده اي دارد. سبد و سفره، در سطح ملي نشان مي دهد كه متوسط دريافت آهن در مقايسه با مقدار توصيه شده روزانه كمبودي ندارد.
گفتني است، بيش از نيمي از آهن دريافتي، از طريق نان و غلات بويژه نان تأمين مي شود.
بررسيهاي بيوشيميايي حاكي است كه دسترسي به آهن در سطح سلولي حدود 20 درصد جامعه ايراني دچار مشكل است و اين مشكل از مواردي است كه در خط اتصال سفره و سلول پديدار مي شود.
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]