واضح آرشیو وب فارسی:قدس: ارزيابي نشست فرداي سران در گفتگوي قدس با تحليلگران؛ سد شانگهاي در برابر پيشروي ناتو
گروه سياسي- شيما قاسم نژاد: نشست سران كشورهاي عضو پيمان شانگهاي پنج شنبه و جمعه هفته جاري در دوشنبه پايتخت
تاجيكستان برگزار مي شود.قرار است سران همه كشورهاي عضو در اين اجلاس شركت كنند.
احمدي نژاد رئيس جمهور ايران نيز در اجلاس شانگهاي شركت مي كند و قرار است در حاشيه اين نشست، مذاكراتي با رؤساي جمهور روسيه، چين، تاجيكستان، پاكستان، قزاقستان و ازبكستان داشته باشد.
سازمان همكاري هاي منطقه اي شانگهاي شامل چين و روسيه به همراه چهار كشور آسياي مركزي- قزاقستان، قرقيزستان، تاجيكستان و ازبكستان- است و كشورهاي ايران، هند، پاكستان و مغولستان عضو ناظر آن هستند و دو مقر ثابت در پكن و تاشكند دارد.
تقويت اعتماد متقابل، حس همجواري و دوستي ميان اعضا، تشويق و ترغيب كشورهاي عضو براي همكاري هاي مؤثر در عرصه هاي سياسي، اقتصادي، تجاري و تلاش مشترك براي حفظ و تأمين صلح و امنيت و ثبات جهان و منطقه از مهمترين اهداف تشكيل اين سازمان است.
برگزاري نشست شانگهاي در اين مقطع زماني با توجه به بحران ميان روسيه و گرجستان و در پي آن، ميان روسيه و ناتو و با اهميت اين موضوع كه اعضاي پيمان شانگهاي با رويكرد پيشروي ناتو به شرق مخالفند، از اهميت ويژه اي برخوردار است.
بر اين اساس، خبرنگار سياسي روزنامه قدس گفتگويي را با تحليلگران انجام داده است كه گزيده آن هم اينك پيش روي شماست.
دكتر مهدي سنايي، كارشناس مسايل بين الملل درباره برگزاري نشست شانگهاي در تاجيكستان با توجه به حوادث اخير در قفقاز مي گويد: برگزاري اجلاس شانگهاي در اين برهه زماني از اهميت فزاينده اي نسبت به اجلاسهاي پيشين برخوردار است. حوادث گرجستان موجب شكل گيري صف بندي جديدي ميان روسيه و ناتو شد، به گونه اي كه تعاملات ميان روسيه و ناتو دچار تحولاتي شده و همكاري طرفين به حالت تعليق درآمده است.
وي ادامه مي دهد: صف كشي ايجاد شده ميان روسيه و ناتو به گونه اي است كه شاهد هستيم ناوهاي جنگي آمريكايي در سواحل جزيره باتوي گرجستان پهلو گرفته است، در چنين شرايطي با توجه به اينكه از سازمان همكاري شانگهاي به عنوان ناتو شرقي نام برده مي شود، برگزاري اين اجلاس بسيار حائز اهميت است و به اعتقاد تحليلگران، مواضع اعضاي شانگهاي هم از اهميت ويژه اي برخوردار خواهد بود.
نماينده مردم نهاوند در مجلس مي افزايد: پيش بيني مي شود سازمان همكاري هاي منطقه اي شانگهاي مواضع مستحكم تري در پيش بگيرد و با توجه به نفوذ روسيه در اين سازمان، اين كشور توجه اعضا را به سمت موضع گيري در قبال منافع روسيه جلب كند.
اين كارشناس مسايل بين الملل درباره عضويت رسمي ايران در اين پيمان با توجه به اينكه اكنون اين كشور به عنوان عضو ناظر در اين سازمان حضور دارد، مي گويد: انتظار مي رود، با توجه به رويدادهاي اخير در منطقه، اعضاي پيمان شانگهاي، نرمش بيشتري نسبت به عضويت ايران در اين سازمان از خود نشان دهند كه اين موضوع به نفع سازمان شانگهاي هم است.
البته تهران نيز بايد ديپلماسي جدي تري را به كار گيرد تا به عضويت رسمي اين سازمان درآيد.
وي با اشاره به موانع موجود بر سر راه عضويت رسمي ايران در اين پيمان مي گويد: سه مسأله در خصوص بحث عضويت ايران در سازمان همكاري هاي منطقه اي شانگهاي وجود دارد: اول اينكه اگر دايره همكاري هاي اقتصادي و اعضاي اين سازمان افزايش يابد، با توجه به اينكه كشورهاي ديگري مانند پاكستان و هند نيز خواستار عضويت در اين پيمان منطقه اي هستند، در صورت تحقق اين امر با چارچوب اساسي كه اين سازمان بر پايه آن بنا شده، همخواني ندارد و به بازنگري جديدي نياز دارد.
سنايي ادامه مي دهد: دوم اينكه روسيه و چين كه از اعضاي اصلي و از بنيانگذاران اين سازمان هستند، تصور مي كنند با عضويت ايران در اين پيمان، روابطشان با آمريكا با خطر جدي رو به رو مي شود، به گونه اي كه در قضيه مسأله هسته اي ايران در شوراي امنيت نيز مواضع مشتركي با آمريكا گرفتند و به قطعنامه رأي مثبت دادند.
اين كارشناس مسايل بين الملل مي افزايد: نكته سوم اينكه چين به عنوان يكي از بنيانگذاران اصلي سازمان شانگهاي در مقابله با آمريكا با احتياط برخورد مي كند و بر اساس سياستهايي كه دارد نمي خواهد در صحنه بين المللي براي رويارويي با آمريكا هزينه كند و بنابراين پكن با احتياط گام بر مي دارد.
وي خاطرنشان مي كند: به هر حال آنچه در اين ميان مهم است، اين است كه نظم نوين جهاني مورد نظر آمريكا با شكست رو به رو شده و نظم نوين جديدي در حال شكل گيري است و در اين ميان، سازمان همكاري هاي منطقه اي شانگهاي مي تواند نقش مؤثري را ايفا كند.
شكل گيري نظم نوين در جهان از خلاء امنيتي در دنيا ومنطقه حكايت دارد و نشان مي دهد كه يكجانبه گرايي
در جهان براي برقراري نظم ديگر تأثيرگذار نيست.
روسيه در پي يارگيري جديد
دكتر حبيب ا... شيرازي، كارشناس مسايل بين الملل نيز در گفتگو با خبرنگار قدس در خصوص برگزاري نشست شانگهاي در تاجيكستان با توجه به بحران اخير در قفقاز مي گويد: سازمان همكاريهاي شانگهاي، پيماني امنيتي است و پيماني است كه اگر به گذشته بازگرديم، خواهيم ديد كه با روي كارآمدن پوتين به عنوان رئيس جمهور، روسها دريافتند، هر چند ديگر ابرقدرت نيستند، اما در معادلات منطقه اي حرفهاي بسياري براي گفتن دارند و همان گونه كه شاهد بوديم در بحث مسأله هسته اي ايران نيز روسها با كارت ايران بازي كردند.
اين كارشناس مسايل بين الملل خاطرنشان مي كند: پس از يك دهه از فروپاشي شوروي، اين بار روسيه نيازمند يارگيري جديدي است تا زير پرچم پيمان شانگهاي، كشورهاي منطقه را به دور هم جمع كند تا حرفي براي گفتن داشته باشد.
شيرازي معتقد است: روسيه با شكل گيري پيمانهاي منطقه اي مي تواند منافع خودش را تأمين كند، زيرا به تنهايي نمي تواند با آمريكا مبارزه كند.
وي درباره عضويت رسمي ايران در پيمان شانگهاي نيز مي گويد: ايران نيز نيازمند شركت در اين بلوك بندي هاست تا بتواند حضوري قدرتمندانه را از خود به نمايش بگذارد.
اين استاد دانشگاه مي افزايد: ديدار احمدي نژاد رئيس جمهور ايران با مدودوف رئيس جمهور روسيه مي تواند روزنه اي باشد براي اينكه دو كشور براي حفظ و تأمين منافعشان در مقابل غرب از خود واكنش نشان دهند.
شيرازي در پايان مي گويد: برگزاري نشست شانگهاي در اين مقطع حساس از اهميت ويژه اي برخوردار است و گردهمايي كشورهاي مؤتلف در اين اجلاس مي تواند جبهه گيري خاصي را در مقابل جريان يكجانبه گرايي به نمايش گذارد، به طوري كه منافع زيادي را نيز برايشان در پي داشته باشد.
چهارشنبه 6 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]