واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: مديرعامل شركت پالايش و پخش خبر داد:احتمال كاهش سهميه بنزين خودروهاى شخصي
گروهاقتصادي-مديرعاملشركت ملى پالايش و پخش فرآوردههاى نفتى از درخواست اين شركت به ستاد مديريت حمل و نقل و مصرف و سوخت كشور براى كاهش سهميه خودروهاى شخصى در دور جديد سهميه بندى خبر داد.
محمدرضا نعمتزاده با بيان اينكه ميزان سهميه تعلق يافته به خودروهاى شخصى بايد اصلاح شود ، اظهار كرد: دليلى وجود ندارد كه 9 ميليون دستگاه خودرو از سهميه يكسان 120 ليترى بهره مند باشند.
وى از درخواست شركت ملى پالايش و پخش فرآوردههاى نفتى براى تعديل سهميه بنزين خودروهاى شخصى به ستاد مديريت حمل و نقل و مصرف سوخت كشور خبر داد و افزود: خودروهايى كه به بنزين مازاد نياز دارند مىتوانند از بنزين آزاد استفاده كنند.
نعمتزاده با ابراز اميدوارى مبنى بر اينكه اين تصميم مورد قبول واقع شود، اضافه كرد: معتقد هستيم سهميه 100 ليترى براى خودروهاى شخصى كفايت مىكند.
معاون وزير نفت در ادامه درخصوص بودجه واردات بنزين توضيح داد: ميزان بودجه مصوب براى واردات بنزين 3/3 ميليارد دلار است، اين در حالى است كه به نظر مىرسد اگر سير نزولى قيمت نفت ادامه داشته باشد حداقل به 6 ميليارد دلار ديگر براى واردات بنزين نياز داريم.
به گفته وي، برنامه وزارت نفت واردات 19 تا 20 ميليون ليتر بنزين در روز است و وزارت نفت پيش از اين درخواست 8 ميليارد دلار بودجه براى واردات اين فرآوردهها داده بود.
نعمتزاده در ادامه در خصوص تامين سوخت زمستانى يادآور شد: در صورتى كه سرماى پيشبينى نشدهاى در فصل زمستان نداشته باشيم مشكلى براى تامين سوخت نخواهيم داشت اما در غير اين صورت از نظر سوخترسانى مشكلى نداريم و فقط ممكن است از لحاظ حمل و نقل مشكل به وجود آيد.
معاون وزير نفت درباره عملكرد شركت ملى پالايش و پخش فرآوردههاى نفتى در توليد فرآورده خاطرنشان كرد: به دليل فصل تعميرات در 5 ماه گذشته ميزان توليد فرآورده در پالايشگاههاى كشور با افت مواجه شده بود اما در چند روز گذشته حدود 90 ميليون ليتر نفت گاز در كشور توليد شد اين در حالى است كه 5/43 ميليون ليتر بنزين در مدت ياد شده در كشور توليد شده است.
وى با بيان اينكه در حال حاضر توان توليد 94 ميليون ليتر نفت گاز در كشور وجود دارد، تصريح كرد: طبق برنامه زمانبندى شده توليد بنزين نيز تا پايان سال بايد به بيش از 45 ميليون ليتر برسد.
مديرعامل شركت ملى پالايش و پخش با اشاره به اينكه در 6 ماه دوم سال مصرف نيروگاهها به دليل استفاده از سوخت مايع افزايش پيدا مىكند، اضافه كرد: پيش بينى مىكنيم از اول آبان 20 تا 25 ميليون ليتر واردات نفت گاز داشته باشيم اين در حالى است كه متوسط مصرف 5 ماه اخير اين فرآورده 10 ميليون ليتر بوده است.
نعمت زاده همچنين با تاكيد براينكه بودجه واردات بنزين به پايان رسيده است، افزود: شركت ملى نفت واردات بنزين را طبق روال گذشته و ازطريق معاوضه نفت خام انجام مىدهد و مشكلى در اين خصوص وجود ندارد.
وى با بيان اينكه از 12 سال پيش تاكنون پالايشگاه جديدى در كشور ساخته نشده است، ياد آور شد: اين موضوع باعث شده توليد نسبت به تقاضا كمتر باشد .
معاون وزير نفت همچنين مصرف بنزين آزاد در كشور را روزانه 6/2 ميليون ليتر اعلام كرد و ادامه داد: در خصوص افزايش قيمت بنزين سوپر هيچ پيشنهادى از سوى شركت ملى پالايش و پخش مطرح نشده و ستاد مديريت حمل و نقل و مصرف سوخت اين موضوع را پيگيرى مىكند.
نعمتزاده با بيان اينكه هيچ برنامهاى براى تغيير سهميه خودروهاى دوگانه سوز مطرح نيست، اضافه كرد: به دليل كمبود جايگاههاى عرضه CNG ترجيح داده شد سهميه اين نوع خودروها بدون تغيير باقى بماند.
وى در بخش ديگرى از سخنانش بحث تخلف در جايگاههاى عرضه سوخت را تكذيب كرد و گفت: طبق بررسى موسسه استاندارد حدود يك چهارم جايگاههاى كشور از دقت لازم در اندازهگيرى برخوردار نبوده اند.
معاون وزير نفت همچنين در خصوص تخلف يك جايگاه عرضه سوخت در جادههاى شمالى كشور توضيح داد: به دليل بارندگى در اين منطقه و شيب منطقهاى كه منبع سوخت در آن قرار داشته است، حدود 400 ليتر آب وارد مخزن بنزين شده كه مشكلاتى را براى برخى از خودروها به وجود آورده بود.
به گفته نعمتزاده پس از اطلاع از اين موضوع اين مسئله پيگيرى و جايگاه ياد شده با جريمه مواجه شد.
وى با بيان اينكه تبديل تلمبههاى يك نازله به دو نازله در دستور كار وزارت نفت قرار دارد، افزود: اين در حالى است كه ما نمىتوانيم بخش خصوصى را مجبور به اعمال تغييرات كنيم.
معاون وزير نفت در ادامه با بيان اينكه از جايگاههاى سيار عرضه سوخت به صورت موقت استفاده خواهد شد، از افزوده شدن 100 جايگاه عرضه سوخت تا اواخر سال آينده در تهران خبر داد.نعمت زاده همچنين در خصوص مجهز شدن جايگاهها به سيستم الكترونيكى خاطرنشان كرد: ما پيشتر آمادگى خود را اعلام كردهايم اما بررسى اين موضوع برعهده سيستم بانكى كشور است.
وى ساخت پالايشگاه را بسيار اقتصادى و با صرفه دانست و گفت: ساخت پالايشگاه يك صنعت زيربنايى است كه اثرات مثبت زيادى دارد.
به گفته معاون وزير نفت منافع ايجاب مىكند در كشورى مانند ايران كه از ذخاير عظيم نفتى برخوردار است، ساخت پالايشگاه را در دستور كار خود قرار دهد و نيمىاز صادرات نفت خام كشور از طريق فرآورده باشد.
نعمت زاده در خصوص واگذارى شركتهاى زير مجموعه به بورس اضافه كرد: بر اساس قانون موجود اگر شركتى واگذار شود بايد 70 درصد مبلغ فروش در اختيار شركت مادر قرار گيرد اما سازمان خصوصى سازى معتقد است 30 درصد اين مبلغ بايد در اختيار شركت مادر قرار داده شود.
وى با تاكيد بر اينكه بايد روى اين موضوع تفاهم حاصل شود، گفت: اگر اين اعتبار را به ما ندهند قادر به توسعه نخواهيم بود.
معاون وزير نفت پيشرفت خط لوله نكا -جاسك را مناسب ارزيابى كرد و گفت: طبق قرارداد اسناد بايد تا آخر مهر ماه آماده شود اما ممكن است پيمانكار يك ماه تاخير داشته باشد.
نعمتزاده همچنين سهم شركت ملى پالايشگاه و پخش را در ساخت پالايشگاههاى جديد بسيار اندك توصيف كرد و در خصوص پروژههاى اين شركت در خارج از كشور يادآور شد: در مالزى بحث زمين قطعى شده و عمليات مهندسى و مطالعات امكان سنجى در حال انجام است و اميدواريم پروژه فعال تر به كار خود ادامه دهد تا پيشرفت مورد نظر ما حاصل شود.
وى پيشرفت پالايشگاه اندونزى را مناسب دانست و گفت: در اين پالايشگاه مطالعات مختلف فنى و اقتصادى در حال انجام است و اميدواريم تا 3 ماه آينده قرارداد طراحى مهندسى را منعقد كنيم.
به گفته معاون وزير نفت در سوريه نيز تاسيس شركت در شرف انجام است، اين در حالى است كه در سريلانكا توسعه پالايشگاه اين كشور در دستور كار قرار دارد.
نعمت زاده از جايگزينى يك شركت فرانسوى - چينى به جاى پيمانكار ايتاليايى پالايشگاه خليج فارس خبر داد و گفت: طرح واردات گازوئيل مربوط براى خودروهاى ديزلى را آماده كردهايم.
سه شنبه 5 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]