واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش«ايران» از طرح هاى مبارزه با جانوران موذى موش هاى تهران به جان هم مى افتند
[فرشيد اسحاقى ]
مبارزه با موش ها همواره در سال هاى اخير جزو برنامه هاى اصلى و هميشگى مديريت شهرى بوده كه با وجود هزينه هاى بسيار و اجراى راهكارهاى مختلف براى اين گروه از جانوران همچنان آنها همسايگى خود را با محيط هاى زندگى شهروندان ادامه داده و اتفاق خاصى نيز در ميزان جمعيت آنها روى نداده است.
اين طرح ها هربار با يك عنوان در قالب «طرح جامع»، «طرح ضربتى»، «طرح فراگير» و //// به مبارزه با جانواران موذى رفته و كمترين تأثير ممكن را بر آنها داشته است به گونه اى كه در قدم زدن در بيشتر پياده روهاى شهر شاهد رفت و آمد هاى بسيارى از اين جانوران هستيم كه سلامت شهروندان را به خطر مى اندازد.
شهردارى تهران امسال نيز و از چند روز گذشته اجراى طرح ناحيه اى مبارزه با موش را آغاز كرده تا شايد بتواند براى كاهش جمعيت موش ها گام بردارد.
مديرعامل شركت ساماندهى صنايع و مشاغل شهر تهران در اين باره به خبرنگار «ايران » مى گويد: اين طرح به مدت ۱۸ روز از پانزدهم مرداد ماه امسال اجرايى شده و بر اساس آن نيروهاى آموزش ديده در نواحى ۱۲۳ گانه شهر تهران به مبارزه با جانواران موذى مى پردازند.
محمد حسن امراللهى هدف از اجراى اين طرح را كنترل و كاهش جمعيت موش در سطح شهر تهران، جلب مشاركت هاى مردمى براى رفع معضل موش، استفاده از روش هاى تلفيقى مبارزه با موش، آموزش و اطلاع رسانى و ارتقاى سطح فرهنگى شهروندان در جهت كنترل جمعيت موش عنوان كرده و مى گويد: همزمان با آغاز طرح ناحيه اى، پايگاه هاى اطلاع رسانى و اجراى تمامى مراحل مبارزه با موش در نواحى شهر تهران برپا شده تا امكان همراهى و هميارى نيروهاى شهرياران جوان و NGO ها در مبارزه با جانوران مؤذى وجود داشته باشد. وى درباره جزئيات اجراى اين طرح گفت: نيروهاى اجرايى شهردارى در اين طرح به شناسايى نقاط تجمع و زيست موش ها در كانال ها، زيرگذرها و معابر شهر پرداخته و در اين امكان اقدام به طعمه گذارى و استفاده از سموم آزمايشگاهى جهت از بين بردن موش ها مى كنند. اين مقام مسئول در شهردارى تهران خاطرنشان كرد: شهردارى در اين مرحله از اجراى طرح مبارزه با جانوران موذى از نوعى روش جديد در مبارزه با موش كه آنها را با مواد سمى عصبى كرده به گونه اى كه خود موش ها يكديگر را از بين ببرند استفاده خواهد كرد.
رعايت نكردن قوانين شهروندى عامل ازدياد موش ها
بسيارى از كارشناسان عامل اصلى افزايش جمعيت موش ها در تهران را رعايت نشدن قوانين شهروندى از سوى گروهى از ساكنان تهران مى دانند كه محيط زيست لازم جهت توليد مثل و زاد و ولد آنها را فراهم مى كند. رعايت نكردن بهداشت معابر، رها كردن زباله ها در انهار و از همه مهم تر الگوهاى غلط غذايى از دلايل ازدياد موش ها در تهران به شمار مى رود. عاملى كه در صورت همراهى مردم، محيط مناسب را براى زندگى موش ها فراهم كرده و سبب مى شود آنها از هر كوى و برزن و جوى آبى سر درآورده و كم كم وارد زندگى شهروندان شود.
بمب هاى ساعتى در خيابان هاى تهران
موش ها حداقل در ايجاد ۳۵ بيمارى به انسان دخالت دارند مانند يرقان مسرى، سالك، تيفوس موشى، انواع اسهال، تيفوئيد، وبا و./.جوندگان بزرگ ترين راسته پستانداران را تشكيل مى دهند و در نقاط مختلف جهان پراكندگى وسيع دارند، اين دسته از جانوران علاوه بر زيان هاى اقتصادى قابل ملاحظه در انتقال بيمارى هاى عفونى نقش عمده اى دارند و منبع بسيارى از بيمارى ها را تشكيل مى دهند. جوندگان علاوه بر اين كه منبع بعضى از بيمارى ها هستند، در انتقال عوامل بيماريزا اهميت زيادى داشته و ناقلان عمده بسيارى از بيمارى ها محسوب مى شوند. برخى از بيمارى ها از طريق گاز گرفتن و گروهى از طريق تماس با مواد غذايى و آلوده كردن آنها با مدفوع و ادرار و بعضى از عوامل بيماريزاى ديگر را از خود به انسان منتقل كرده و موجب اشاعه بيمارى ها مى شوند.يكى از بيمارى هاى قابل انتقال از طريق گاز گرفتن جوندگان، بيمارى تب گاز گرفتگى موش است. موش آلوده خود فاقد هرگونه علائم ناشى از بيمارى است ولى در انسان ايجاد تب مى كند كه ممكن است هفته ها طول بكشد كه گاهى با انقباض عضلات همراه است. دومين بيمارى حاصل از گزيدگى موش كه به انسان سرايت مى كند تب ثانويه است. بيمارى«لپتوسپيروز» يكى از بيمارى هاى منتشره در سراسر جهان است كه به وسيله گونه اى از اسپيروكنها به نام«لپتوسپيرا» ايجاد مى شود. موش هاى آلوده خود فاقد علائم بالينى بوده و ليكن در انسان ايجاد تب، يرقان و خونريزى مى كند. معمولاً اين بيمارى در موش هاى خانگى، انبارى و صحرايى مشاهده مى شود و از طريق ادرار جوندگان آلوده كه موجب آلوده شدن آب هاى راكد شده و بر اثر تماس مستقيم بدن با آب هاى آلوده از طريق پوست وارد بدن انسان شده باعث بروز بيمارى مى شود.
مسموميت هاى غذايى ناشى از سالمونلاها كه اغلب منجر به ايجاد اسهال در انسان مى شود، از ديگر اين بيمارى هاست. تماس مواد غذايى با مدفوع موش باعث آلوده شدن غذاها به تخم انگل هايى مى شود كه انسان با تغذيه از اين نوع مواد غذايى به بيمارى هاى انگلى مبتلا خواهد شد. بيمارى طاعون از ديگر بيمارى هاى قابل انتقال از موش ها به انسان است. عامل اين بيمارى در بدن جوندگان استقرار دارد. عده اى از جوندگان خود از اين بيمارى تلف مى شوند ولى برخى از آنها نسبتاً مقاوم بوده و عامل بيمارى در خون آنها در گردش است. كك جوندگان آلوده به خونخوارى از بدن ميزبان خود به عامل سرايت اين بيمارى تبديل مى شوند، تب بالا، سردرد، بى تعادلى اعضا، سرگيجه، تورم غدد لنفاوى و بروز لنف آدنيت فوق العاده دردناك در زير بغل يا كشاله ران از علائم آن است و به سرعت باعث تلف شدن انسان مى شود.
موش ها مثل قارچ مى رويند
رشد موش ها به صورت تصاعدى است و هر جفت مى توانند در هر ۳ ماه۱۰، بچه به دنيا بياورند. اگر شرايط زيست و توليد مثل براى آنها فراهم باشد، در عرض سه سال ۳۰ ميليون موش توليد مى شود كه هر كدام ممكن است ناقل بيمارى باشند. آنچه مشخص است ريشه كن كردن موش ها امكان پذير نيست و تا زمانى كه مواد غذايى (منظور، همان زباله هاى توليد شده و رها شده توسط شهروندان است) به وفور يافت مى شود، موش ها تكثير مى شوند. تحقيقات انستيتو پاستور نشان مى دهد كه موش هاى بزرگ جثه تهران، بومى ايران نيستند و اوايل دهه ۵۰ شمسى از طريق محموله هاى وارداتى از كشورهايى مانند نروژ به ايران آمده اند.گويا اين موش هاى فرنگى كه با موش هاى خانگى ايرانى خويشاوندى ندارند، پس از ورود به ايران شرايط را مهيا ديده و ساكن شده اند. چه شرايطى گفتيم كه! همشهرى هاى عزيز مصرفشان بالا است و زباله زيادى توليد مى كنند. اين مسئله در كنار سهل انگارى هاى مديرانى كه گويا تازه فهميده اند زباله براى زندگى انسان و زيست طبيعت خطر دارد، چراغ سبزى به موش هاى ياد شده نشان داده و آنان نيز به قدرى محيط را مساعد ديده اند كه با زاد و ولد، در كنار «شهر آدم ها» «شهر موش ها» را تشكيل داده اند!
صدور اخطاريه براى كسبه حامى موش هاى تهران
يكى از معضلات و دلايل اصلى وفور موش وجود مواد غذايى حاصل از ريختن زباله ها و پسماند هاى غذايى و /// به داخل جوى ها و انهار است كه بخش عمده اى از اين منابع را كسبه كم اطلاع و بى مسئوليت بويژه فروشندگان مواد غذايى و ميوه ها تأمين مى كنند كه علاوه بر اين مسئله جمع آورى اين زباله ها هزينه هاى قابل توجهى را به شهردارى تحميل مى كند. مديريت شهرى از زمانى كه طرح هاى خود براى مبارزه با موش ها را آغاز كرد همزمان طى اطلاعيه هاى متعدد اعلام كرد كه با اين افراد نيز بر اساس الزامات قانونى بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهردارى ها برخورد مى شود و فقط در مقطعى از تيرماه سال گذشته براى بيش از چهار هزار و ۲۰۰ اخطار كتبى براى كسبه آلوده ساز محيط زيست شهرى صادر كرد كه البته استمرار اين اقدام كمك زيادى كرد تا در بارندگى هاى شديد شهر تهران بنابر اعلام اداره كل خدمات شهرى، شهروندان تهرانى با مشكل حادى در ارتباط با گرفتگى جوى ها و آب گرفتگى معابر نيز مواجه نشوند بالطبع با توجه مثبت بودن چنين اقدامى طرح برخورد با كسبه متخلف در سال جارى نيز بطور جدى پيگيرى خواهد شد.
موش ها را به ۱۳۷ بسپاريد
شهروندان تهرانى مى توانند از طريق تلفن ۱۳۷ تمامى موارد مرتبط با جانوران مضر شهرى از جمله موش را با مسئولان در ميان بگذارند. در قالب طرح ناحيه اى مبارزه با موش بيش از ۱۲۳ پايگاه اطلاع رسانى در نقاط پرتردد شهر برپا شده است و بيش از ۲۰۰ كارشناس مرتبط امور زيست محيطى در اين پايگاه ها به لحاظ ارائه آموزش هاى لازم به شهروندان و همچنين كسب شكايات و پيشنهادات همشهريان از ويژگى هاى اين طرح است.
سه شنبه 5 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]