واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: پرسش و پاسخ (88980455)
شروين شهرياري* درخواست از خوانندهاي از طريق تلفن: لطفا بررسي مقايسهاي از سهام گروه بانكي ارائه دهيد.پاسخ: در مطلب دو روز گذشته چند شاخصه مهم در مورد وضعيت سه شركت بانك كارآفرين، بانك اقتصاد نوين و موسسه مالي و اعتباري سينا، مورد بررسي قرار گرفت. در ادامه، بحث را با بررسي نسبت «كفايت سرمايه» به پابان ميبريم. بديهي است هدف از ارائه اين تحليل اثبات برتري هيچ يك از اين شركتها نبوده، بلكه صرفا يك بررسي اوليه و اجمالي در مورد برخي ابعاد فعاليت اين سه شركت انجام شده است.
قبل از مقايسه اين شاخصه در مورد اين سه شركت لازم است توضيحاتي اجمالي در خصوص مفهوم كفايت سرمايه ارائه شود.
براي آنكه ريسك فعاليت بانك در برابر صاحبان سرمايه (سپردهگذاران) در حد معقولي باقي بماند، بانكهاي مركزي كشورها، نسبتي را تحت عنوان كفايت سرمايه تعريف كردهاند كه بر مبناي آن هر بانك ملزم است اين نسبت را در فعاليتهاي خود رعايت كند. براساس اعلام بانك مركزي كشورمان حداقل نسبت كفايت سرمايه براي بانكهاي كشورها 8درصد است.
اين بدان معناست كه بانكها حداكثر 5/12 برابر سرمايه پايه خود ميتوانند تسهيلات اعطا كنند. مطابق تعريف بانك مركزي، نسبت كفايت سرمايه از تقسيم سرمايه پايه تقسيم بر مجموع داراييهاي موزون شده برحسب ضرايب ريسك به دست ميآيد.
در اين تعريف سرمايه پايه عبارت است از حاصل جمع سرمايه اصلي و سرمايه تكميلي. سرمايه اصلي داراي پنج جزء است كه سرمايه ثبت شده و سود انباشته و اندوخته قانوني مهمترين اجزاي آن محسوب ميشوند. (دو جزء ديگر عبارتند از صرف سهام و ساير اندوختهها) سرمايه تكميلي داراي اجزاي گوناگوني است كه «ذخاير مطالبات مشكوكالوصول» اصليترين جزء است.
ضريب ريسك انواع داراييها متناسب با مخاطرات احتمالي آنها بهترتيب صفر، 20، 50 و صددرصد ميباشد. بنابراين داراييهاي هر بانك براساس اين ضرايب موزون ميشود. مثلا وجوه نقد يا اوراق مشاركت داراي ضريب ريسك صفر، مطالبات از بانكهاي داخلي ضريب 20درصد، تسهيلات اعطايي در برابر رهن كامل واحد مسكوني ضريب50درصد و مطالبات از نهادهاي غيردولتي ضريب 100درصد دارند. با توجه به اين توضيحات در مييابيم كه نسبت كفايت سرمايه يك نسبت كليدي در تحليل وضعيت يك بانك به شمار ميرود كه با توجه به آن ميتوانيم متوجه شويم كه دارايي بانكها تا چه حد در پرتفوليوي مناسبي سرمايهگذاري شده است و اين بانكها تا چه حد از لحاظ ريسك و نيز از لحاظ به كارگيري سرمايه در داراييهاي مختلف از وضعيت مناسبي برخوردارند.
حال به جدول زير توجه كنيد كه در آن نسبت كفايت سرمايه اين سه شركت در چند دوره مالي در آن فهرست شده است:
سه شنبه 5 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 247]