واضح آرشیو وب فارسی:آشپز آنلاین: كودك خجالتي را چطور اجتماعي كنيم؟
حس خجالت چيست؟
خجالت در واقع نوعي ويژگي شخصيتي در كودكان است، نه يك عيب و نقص كه نيازي به دعوا و شرمندگي والدين داشته باشد. اين ويژگي با تشويق و حمايت والدين قابل اصلاح است جالب است بدانيد دانشمندان ميگويند خجالتي بودن در بعضي فرهنگها مورد پسند و ستايش مردم است و از راه فرهنگ جامعه به كودكان به ارث ميرسد. از نظر علمي احساس خجالت، يك واكنش طبيعي نسبت به افراد يا محيطهاي جديد است كه در حقيقت تركيبي از حس ترس و كنجكاوي را در خود دارد. شيرخواران با ديدن غريبهها رويشان را برميگردانند. كودكان نوپا به زمين نگاه ميكنند و به پدر يا مادرشان ميچسبند و حتي ممكن است در اين شرايط به مكيدن انگشت شست بپردازند اما بيشتر بچهها قبل از 3 سالگي به راحتي با همه ارتباط برقرار ميكنند و بهنظر بسيار اجتماعي ميآيند اما بعد از اين سن، ترس بيشتر كودكان از غريبهها شروع ميشود و آنها حس خجالت و شرمندگي را ياد ميگيرند. در اين زمان است كه ناگهان كوچولوي اجتماعي و برونگراي شما تبديل به يك موجود خجالتي ميشود.
بايد نگران فرزند خجالتيام باشم؟
وقتي خجالتي بودن بچهها شروع ميشود اصلا لازم نيست نگران باشيد؛ در شرايط طبيعي مانند ورود به يك مهدكودك يا محيط جديد، خجالت كشيدن بچهها كاملا طبيعي است زيرا بچهها در اين محيطها با بزرگسالاني مواجه ميشوند كه تاكنون آنها را نميشناختهاند و علاوه بر آن، بايد يك سري از وظايف را نيز انجام دهند. اين موضع حتي براي ما بزرگترها هم صدق ميكند؛ وقتي وارد يك جمع غريبه ميشويم، ناخودآگاه يك قدم خود را عقب ميكشيم.
روي كودكان برچسب «خجالتي» نزنيد
«ببخشيد، اين پسر من خيلي خجالتي است» يا «دخترم خجالت ميكشد، براي همين نميآيد تا با دختر شما بازي كند.» اينها همان جملاتي است كه مادر و پدر يك كودك خجالتي معمولا زمان روبهرو شدن با ديگران به زبان ميآورند غافل از اينكه اين كار اشتباه است! گفتن اينكه فرزندتان خجالت ميكشد يا خجالتي است، به او اين پيام را ميدهد كه چيزي غيرطبيعي در وجودش هست و شما از اين بابت شرمنده يا نگران هستيد. همين موضوع موجب ميشود تا كودك احساس گناه و تقصير كند. اين احساس گناه به جاي آنكه كودك را در رويارويي با حس خجالت، توانمند كند، بدتر او را گوشهگير و ساكت ميكند. اگر ميخواهيد فرزندتان هنگام روبهرو شدن با فاميلهاي نسبتا دور، كمتر ترسيده و خجالت بكشد، بهترين راه آن است كه به كودك توضيح دهيد بايد انتظار چه چيزي را داشته باشد مثلا بگوييد:«عمه شيرين دوست دارد تو را ببوسد، تو هم عمه را ببوس.» اگر به كودك بگوييد: «خجالت نكش!» او حتما بيشتر خجالت خواهد كشيد!
چقدر بايد صبر كنيد؟
اولين قدم براي كمك به كوچولوي خجالتيتان اين است كه او را به زور مجبور به كاري نكنيد و براي آشنا شدن او با محيط و افراد زمان كافي را اختصاص دهيد. برخلاف ما بزرگسالان، آشنا شدن بچهها با محيط جديد و كنار آمدن با وظايف جديد، ممكن است خيلي طول بكشد مثلا اگر كودكتان را در يك مهد كودك يا پيشدبستاني ثبتنام كردهايد، كاملا طبيعي است كه يك ماه طول بكشد تا او با بچههاي ديگر و مربي خودش آشنا شود.
فرزند شما حتي ممكن است فقط با نشستن روي يك صندلي در يك نقطه خاص كلاس آرامش يابد! اگر شما كودك را به زور مجبور كنيد تا خجالتش را كنار بگذارد، ممكن است نتيجه عكس بگيريد و او بيشتر به درون خودش پناه ببرد همچنين اگر او را مجبور كنيد تا فورا و همان روزهاي اول با بچههاي ديگر گروه آشنا شود، اوضاع از اين هم بدتر خواهد شد و ممكن است كودك در كسب مهارتهاي اجتماعي دچار مشكل شود. مشكل خجالت كودكان تنها با يك روند آرام و طولاني حل ميشود و هيچ راه حل يك شبهاي براي آن وجود ندارد.
در مهماني با كودكتان چه كنيد؟
بچههاي خجالتي، مطمئنا دوست ندارند مركز توجهات يك جمع باشند. بنابر اين شما نبايد كاري كنيد كه ناگهان همه متوجه كودكتان بشوند. اينكه از پسرتان بخواهيد جلوي يك جمع كه براي نخستين بار آنها را ميبيند، سنتور بزند يا براي آنها شعر بخواند، كار نادرستي است. كودكان فقط براي كساني اين كار را ميكنند كه به آنها اعتماد داشته باشند. اينكه شما بهطور غيرمنتظره و بدون اطلاع قبلي به فرزندتان، از او چنين كارهايي را بخواهيد، باعث سرخوردگي كودك ميشود بهويژه در دوران پيشدبستاني كه زمان ساخته شدن اعتماد به نفس كودك است. بد نيست بدانيد سخنراني و اجرا در جمع ترس شماره يك بزرگسالان است، چه برسد به بچهها!
عشقتان را ابراز كنيد
كودك خجالتي شما بايد اطمينان داشته باشد كه شما او را همانطور كه هست، دوست داريد. او راه و روش خودش را براي روبهرويي با موقعيتهاي جديد دارد و دوست دارد اول مشاهده كند و بعد وارد بازي شود. شما بايد به اين ويژگيها احترام بگذاريد. همين كه فرزندتان را در آغوش بگيريد، نشان ميدهد او با همان ويژگيهايش شايسته دوست داشتن شماست. محبت شما به فرزندتان به او اعتماد به نفس ميدهد.
چگونه شروع كنيم؟
مربيهاي كودك جمله مشهوري دارند كه ميگويد: «هر چه كودك كوچكتر، گروه دوستي هم كوچكتر!» اين يك قانون ساده است كه به شما هم در حل مشكل خجالت فرزندتان كمك ميكند. اگر ميخواهيد عادتهاي اجتماعي فرزندتان را تقويت كنيد، اين كار را بايد از اجتماعات كوچك شروع كنيد. براي شروع، معرفي يك دوست جديد همسن و سال بهعنوان همبازي به فرزندتان كفايت ميكند. بهتر است دوست كودكتان را به خانهتان دعوت كنيد به اين ترتيب تعداد چيزهاي جديدي كه فرزندتان يكباره با آنها روبهرو ميشود، كم خواهد شد و او آسانتر با شرايط كنار خواهد آمد. بعد از چند هفته ميتوانيد اجازه دهيد تا فرزندتان به خانه دوستش برود. وقتي كودك چند ماهي را با همبازي جديد گذراند و به او عادت كرد، ميتوانيد عضو جديدي را وارد گروه كنيد و از والدين اين كودك هم بخواهيد تا اجازه دهند بچهها به نوبت در منزل هر كدام از اعضاي گروه با هم بازي كنند به اين ترتيب گروه دوستان كمكم بزرگتر ميشود و در عين حال شما قادر به كنترل اوضاع هستيد.
خجالت آنقدرها هم بد نيست!
در پايان به ياد داشته باشيد كه خجالتي بودن هميشه هم ويژگي بد و نامطلوبي نيست؛ اين ويژگي به همراه خود صفات ديگري را هم ميآورد كه مثبت و مطلوب هستند مثلا احتياط بيشتر، مشاهده دقيقتر و گوش دادن بهتر به گفتههاي اطرافيان. حتي گفته ميشود كودكاني كه خجالتي هستند، در آينده گوش شنواي بهتر و دوستان وفادارتري خواهند شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آشپز آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 335]