محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829580911
اجراي عدالت هزينه دارد/ سياست دولت قبلي كوچككردن نيروهاي مسلح بود
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: اجراي عدالت هزينه دارد/ سياست دولت قبلي كوچككردن نيروهاي مسلح بود
معاون سياسي وزير كشور با تاكيد بر لزوم دستيابي به اصول، موازين و اخلاق سياسي نظام اسلامي گفت: همگي بايد فرمايشات مقام معظم رهبري را آويزهي گوش كنيم.
به گزارش باشگاه خبرنگاران،عليرضا افشار در نشست هفتگي انصار حزبالله طي سخناني با موضوع «دستاوردهاي سياسي دولت نهم» تصريح كرد: نبايد خداي ناكرده شاهد آن باشيم كه منافع گروهي يا هواهاي شخصي در قالب تخريب، دولت را دچار چالش كند.
وي افزود: خيليها حتي در جبههي اصولگرايان هستند كه ادبيات، فرهنگ و اخلاق سياسي را بر پايهي موازين ديني رعايت نميكنند، شايد ضعف نرمافزاري و نظريهپردازي در اين حوزه باشد؛ اما بالاخره در عرصهي رقابتهاي سياسي بايد به « چه بايد كرد و چه نبايد كرد» توجه داشت.
معاون سياسي وزير كشور خاطرنشان كرد: هر فصلي كه انتخابات پيش ميآيد ما شاهد يك زلزلهي سياسي هستيم؛ در حالي كه اگر همگي به دنبال اهداف عالي نظام و انقلاب باشيم نبايد تعدد و كثرت تخريبها در زمان انتخابات وجود داشته باشد. اين مطلب نشان ميدهد كه در حوزهي سياسي، بيماري و مشكلي وجود دارد.
وي مبنا قراردادن مشي بزرگان سياسي مانند اعضاي حزب جمهوري را يكي از راهكارهاي رسيدن به فرهنگ مطلوب سياسي برشمرد و اظهار كرد: در راستاي كاهش مشكلات، منشوري اخلاقي براي انتخابات تهيه شد كه اگر چه كامل نبود، ولي حداقلهايي در آن آمده بود.
افشار با اشاره به برخي تخلفات انتخاباتي افزود: متاسفانه در شهرهايي از كشور خريد و فروش راي وجود داشت و ما حتي از مقام معظم رهبري و مراجع ديگر در اين زمينه فتوا گرفتيم كه حرام است.
افشار با بيان اين كه در انتخابات اخير تلاش شد فضاي اخلاقي بيشتر حاكم شود، به دستاوردهاي سياسي دولت نهم اشاره كرد و ادامه داد: يكي از مطالبي كه بايد به عنوان مقدمه بيان كرد اين است كه اساسا زير سوال بردن غيركارشناسانه، خود، كاري غيركارشناسي است.
معاون سياسي وزير كشور در ادامه، اولين و مهمترين دستاورد سياسي دولت نهم را « بازگرداندن ارزشهاي انقلابي و اسلامي و نشاندن آن به عنوان به گفتمان غالب جامعه و دولت» دانست و افزود: در مقاطعي به جامعه القا كرده بودند كه مردم از مسائل ديني رويگران شدهاند. اين القائات به حدي بود كه حتي متدينان از عبارات و موضعگيريهايي كه ارزشهاي ديني و انقلابي داشت در حوزهي سياسي پرهيز ميكردند؛ اما دولت نهم پرچم اين شعارها را به دست گرفت كه اين مساله را مقام معظم رهبري نيز تاييد كردند.
وي افزود: دولت نهم واقعا در اين راستا با قاطعيت و افتخار سعي كرد نه تنها در داخل بلكه در سطح بينالمللي نيز پايبندي ملت و دولت را به ارزشهاي ديني نشان دهد.
افشار، عزتمندي ايران در منطقه و جهان را دستاورد ديگر دولت احمدينژاد برشمرد و خاطرنشان كرد: استكبارستيزي و نترس بودن دولت به پشتوانهي ملت و رهبري، از ابتداي دولت نهم شروع شده و تا كنون ادامه داشته است و اين ايستادگي باعث شد كه محبوبيت رييسجمهور، دولت و نظام ما در منطقه و جهان به شدت افزايش يابد؛ چنان كه آن عزتي كه در اثر برخي كوتاه آمدنها كم شده بود، با روي كار آمدن دولت نهم به كشور بازگشت و نشان داد كه القائات در پرتو عمليات رواني و ايجاد واهمه و ترس بهويژه در بين دولتمردان، توخالي بود.
افشار تصريح كرد: در آن مقاطع به خاطر دارم كه مقام معظم رهبري هيچگاه بر تهديدها صحه نگذاشتند تا دولت بخواهد به واسطهي اين تهديدها از مواضع خود عدول كند؛ اما برخي وادادگيها كه در آن شرايط وجود داشت، باعث شد از بعضي مواضع انقلابي خود دست برداريم و با نوعي مماشات در پرتو اعتمادسازي كه شعار دولتهاي قبل بود، از مواضع خود عدول كنيم.
معاون سياسي وزير كشور افزود: سومين دستاورد سياسي دولت نهم، ايجاد اميد به آينده در مردم بود؛ چنانكه با وجود همهي مشكلات، چون مردم اخلاص و صداقت در كار را از دولت ميبينند و از طرف ديگر دولت را از جنس خود در سادهزيستي - به دليل حضور دولت بين مردم در رسيدگي به مشكلات و سفرهاي استاني - مشاهده ميكنند، اميد به آينده در آنها به وجود ميآيد.
افشار با بيان اين كه رويكرد دولت به سمت مردم از نظر سياسي زمينهساز مشاركت آنان بوده است، افزود: مشكلات وجود دارد و زياد است اما آنچه مسلم است اين كه ما براي پيشرفت و تحقق چشمانداز به مشاركت و اعتماد مردم نياز داريم كه دولت نهم در راستاي ايجاد اين اعتماد گام برداشته است.
معاون سياسي وزير كشور، اعتماد به نفس و خودباوري را از ديگر دستاوردهاي دولت برشمرد و اظهار كرد: دولت نهم با شعار «ما ميتوانيم» وارد عرصهي كار شد، آن هم در حوزههايي كه حتي حوزههاي مديريتي با ريسك بالا وارد آن نميشدند؛ مسائلي مانند دستيابي به انرژي صلحآميز هستهيي، جدا از پيشرفتهاي علمي، صنعتي و آثار ديپلماتيك، از نظر رواني موجب ايجاد اعتماد به نفس و خودباوري ملي شد كه مسالهي بسيار مهمي است.
وي ديگر دستاورد سياسي دولت احمدينژاد را حمايت از نيروهاي مسلح و بالابردن قدرت دفاعي كشور دانست و با اشاره به آن چه عملكرد دولت قبلي در اين زمينه خواند، گفت: بحث من در اين زمينه از نگاه نظامي نيست، بلكه ميخواهم نقش رويكرد سياسي را در اين امر بگويم. سياست دولت قبلي اين بود كه نيروهاي مسلح را كوچك كند. اين نه تنها به صورت شفاهي بلكه كتبا هم در يك كتاب دو جلدي برنامه توسعه يا سال اعلام شده؛ البته عنوان دقيقش يادم نيست؛ ولي اين را در آن كتاب ديدم كه البته به خاطر همين گافهايي كه در آن بود، جمعآوري شد. در آنجا گفته بود هرچه نيروهاي مسلح را تقويت كنيم، زمينهي تهديد را فراهم كردهايم؛ نبايد نيروهاي مسلح به سلاحهاي قوي دست يابند و اين باعث ايجاد تهديد ميشود، و اين را فقط نگفتند و ننوشتند، بلكه عمل كردند، چنانكه اگر بودجه نيروهاي مسلح را در آن دوره بررسي كنيم، ميبينيم سال به سال كاهش يافته و فرياد بچههاي سپاه و ارتش به جايي نميرسيد؛ البته مقام معظم رهبري تذكراتي ميدادند، اما مجلس و دولت گوش نميكردند.
معاون سابق فرهنگي و تبليغات دفاعي ستاد كل نيروهاي مسلح با بيان اينكه در آن دوره قدرت نظامي ما دچار خدشه شده بود، افزود: آنچه امروز در زمينهي نظامي و دفاعي شاهد آن هستيم، بخشي از سرمايهگذاريها و حمايتهاي دولت است. سال گذشته در رژهاي كه برگزار شد، همهي تجهيزات به كار گرفته شده ايراني بود و هيچ سلاح خارجياي نداشتيم.
وي ادامه داد: جدا از روحيهي ايثار و شهادتطلبي رزمندگان ما كه عامل اصلي بازدارندگي است، آنچه به چشم دشمنان ميآيد سلاح و تجهيزات است و افزايش اقتدار دفاعي ما تاثير قاطعي در بازدارندگي و دور داشتن طمع تجاوز به كشورمان داشته است.
معاون سياسي وزير كشور در بخش ديگري از نشست هفتگي انصار حزبالله به پرسشهاي حضار پاسخ داد كه در پاسخ به اولين پرسش در مورد طرح ارتقاي امنيت اجتماعي و برخورد با مفاسد اظهار كرد: خود نيروي انتظامي و بسيجيان در حوزهي برخورد با مفاسد اجتماعي معتقدند كه اينها راه حل نهايي نيست و بايد با كار و اصلاح فرهنگي عمومي به نقطهي مطلوب رسيد.
وي افزود: از سوي ديگر مسائل اقتصادي و اجتماعي نيز در جهتگيري موضوع موثر است. در حال حاضر بيش از 27 محور اقدام براي مقابله با مفاسد اجتماعي و بدحجابي در شوراي فرهنگ عمومي به تصويب رسيده و دستگاههاي زيادي كه همهي آنها هم دولتي نيستند، متولي اين امر شدهاند؛ البته اين دستگاهها يا عمل نميكنند يا خوب عمل نميكنند. رييسجمهور نيز با رويكرد صرف انتظامي موافق نيستند.
افشار خاطرنشان كرد: بحث ديگر اين است كه مجريان طرح ناجا افراد مناسبي براي اين كار نيستند؛ البته ناجا در اين زمينه اصلاحاتي صورت داده اما باز هم قابليت نيروهاي عملكننده بايد در حدي باشد كه كاملا به صورت سالم، كار را دنبال كنند.
وي يكي ديگر از مشكلات موجود در حوزهي فرهنگي را نبود انسجام مراكز فرهنگي برشمرد و افزود: متاسفانه نهادهاي فرهنگي ما از سوي يك مرجع واحد اداره نميشوند. اين همان چيزي است كه مقام معظم رهبري از آن به عنوان مهندسي فرهنگي ياد كردند؛ از اين رو ما بايد با تعيين هدف، مشخص كردن سازمانهاي مسوول، برنامهريزي، تقسيم كار، حمايت و نظارت و پيگيري براي اجرا، در اين مسير قدم برداريم؛ اما در حال حاضر در بخش فرهنگي كشور تفرق زيادي وجود دارد.
افشار در ادامه در پاسخ به پرسشي درباره انتخابات آتي رياستجمهوري گفت: بحث در اين زمينه زود است. عدهاي تلاش ميكنند فضاي فعاليت را براي خود ايجاد كنند. اميدواريم در زمان نزديك به انتخابات، با توجه به تاكيدات مقام معظم رهبري فرمولي براي حفظ وحدت كه وظيفهاي شرعي است، پيدا شود.
وي در پاسخ به اين پرسش كه «آيا به عقيدهي شما توجه زياد به سياست خارجي، موجب التهاب در فضاي سياست داخلي نميشود؟» نيز گفت: معتقديم هرچه سياست خارجي را با قوت دنبال كنيم مردم بيشتر با ما همراه خواهند شد. بعيد ميدانم اين تحليل درست باشد كه سياست استكبارستيزي دولت موجب التهاب در فضاي داخلي شود.
افشار همچنين در مورد اظهارات اخير رحيم مشايي تصريح كرد:به اندازه كافي در اين زمينه صحبت شده است و مقام معظم رهبري نيز در بخش آخر سخنان خود در ديدار با دولتمردان به اين مساله اشاره كردند.
معاون سياسي وزير كشور در پاسخ به پرسش ديگري درباره انتقادات امام جمعه موقت تهران از دولت در خطبههاي نماز جمعه هفتهي گذشته، اظهار كرد: بايد در اين زمينه روشنگري كرد. معتقدم شايد اگر در دورهي سازندگي، عدالت رعايت ميشد مردم گرانيها را تحمل ميكردند. منتها با ديدن تشريفات، تجملات و بريز و بپاشها بهانه ميكردند. مردم همگي با پروژههاي زيربنايي و توسعهي آن موافق بودند. از سوي ديگر به عقيدهي من شخصيت آقاي هاشمي بايد مورد توجه قرار گيرد و هيچگونه اهانتي به ايشان نشود؛ زيرا قطعا به نفع نظام نيست، اما با استدلال و منطق و گزارش آماري بايد پاسخ داد.
افشار در پاسخ به پرسشي ديگر درباره توصيهي حضرت امام مبني بر حضور نيافتن نظاميان در عرصههاي سياسي خاطرنشان كرد: طبق قانوني كه آن را مشاهده كردم، افرادي كه از سوي نيروهاي مسلح در دستگاهي مامور ميشوند تابع همان دستگاه خواهند بود و هويت نظاميشان منتفي است، از سوي ديگر اسم كار ما سياسي است، اما هيچگاه مصلحت نميبينيم وارد جناحبنديها شويم. اين مساله در دولت قبلي رعايت نشد و از همانجا ضربه خورديم. وظيفهي ما در وزارت كشور برگزاري انتخابات است؛ البته مديريت فضاي سياسي كشور در سطح كلان نيز از وظايف ماست.
وي درباره تورم و همچنين پيگيريها در مورد حادثهي انفجار حسينيه سيدالشهداي شيراز نيز تصريح كرد: تورم بحث مفصلي دارد و بخش عمدهاي از آن ناشي از تورم جهاني است. در مورد حسينيه شيراز هم تعقيبات قضايي انجام شده و افرادي دستيگر شدهاند، منتهي تعدادي از متهمان در خارج از كشورند كه هنوز موفق به برگرداندن آنها نشدهاند.
معاون سياسي وزير كشور در پاسخ به پرسش ديگري درباره تغيير وزير كشور گفت: به طور كلي ميگويم كه هر مديري را به دو دليل ميتوان عوض كرد؛ يكي اينكه ضعيف باشد، اگرچه هماهنگ و تابع و ديگري آنكه قوي باشد و ناهماهنگ. بالاخره دولت، نظام و حاكميت ارگانيزمي به هم پيوسته است كه همه بايد در آن هماهنگ باشند و ناهماهنگي آن را به زمين ميزند؛ البته اين امر به معناي آن نيست كه افراد جسارت اظهار نظر مخالف نداشته باشند، اما بعد از تصميمگيريها نميتوان ناهماهنگ بود.
افشار ادامه داد: وقتي ميگوييم يك نظام ولايي است، تنها بحث بر سر ولي فقيه نيست؛ بلكه بايد با دل و جان تابع نظر مسوول بود. در اين زمينه تعهد، ديانت و صداقت آقاي پورمحمدي بر كسي پوشيده نبود، اما تفاوت ديدگاههايي وجود داشت.
وي درباره مناقشهي موجود بر سر درياي خزر نيز گفت: اينكه عنوان شد ما درياي خزر را واگذار كردهايم، صحبت خانمي بود كه ظاهرا با روسيه هم در ارتباط بوده و اين مسائل را القا كرده است. هيچ امتيازي در مورد خزر به كسي داده نشده و چيزي هم نهايي نشده است؛ البته خود اين بلاتكليفي هم خوب نيست. ما چند بار مانع از استخراج نفت در آن منطقه از سوي برخي كشورها شديم. به هر حال بايد تكليف روشن شود. چند گزينه در اين مورد وجود دارد كه انشاءالله با ويژگيهاي اين دولت و تاكيد آن بر حفظ منافع ملي، گزينهاي انتخاب نخواهد شد كه به ضرر ملت باشد.
معاون سياسي وزير كشور در پاسخ به اين پرسش كه چرا ايران تنگهي هرمز را نميبندد؟ تصريح كرد: بستن تنگهي هرمز در شرايطي كه جنگ نيست به ضرر خودمان است. تلاش ما براي حفظ آرامش در خليج فارس بوده و معتقديم تنها قدرت منطقه كه ميتواند آرامش را برقرار كند ايران است. آمريكا قصد ايجاد ايرانهراسي را در منطقه دارد اما مشاهده ميكنيم كه بيشترين اعتمادسازيها در شوراي همكاريهاي خليج فارس توسط دولت ما صورت گرفته است. كشورهاي منطقه هم ميگويند هيچ تهديدي از جانب ايران احساس نميكنند، منتهي در مواضع رسمي خود به دليل وجود برخي فشارها گاهي حرفهايي ميزنند.
افشار در پاسخ به پرسش ديگري با اين مضمون كه چرا دست برخي مطبوعات براي انتقاد زياد از دولت بيش از حد باز گذاشته شده؟ گفت: باز بودن دست مطبوعات، امتياز و جنبههاي مثبتي دارد. بالاخره آزادي بيان در پرتو تحمل نيروهاي حزباللهي و اصولگرا به دست ميآيد. طرف مقابل هم بايد حد و حدودي از خطوط قرمز مربوط به كل نظام و اسلام را رعايت كند. در حوزهي مسائل ديني، اين قاطعيت وجود دارد. شايد چون افكار عمومي به شدت با اين رويكرد همراهند اما زير سوال بردن دولت و مصالح نظام متاسفانه مرزبندي خاصي ندارد. شايد جاي ترسيم اين خطوط قرمز شوراي عالي امنيت ملي باشد. البته شنيدهام كه شورايي مربوط به رسانه از سوي رييسجمهور براي بررسي سياستهاي رسانهها تشكيل شده و جلساتي هم با رسانهها داشتهاند كه اميدوارم به نتيجه برسد.
افشار در پاسخ به سوالي ديگر، مصوبات استاني را بر پايهي كارهاي كارشناسي لازم برشمرد و افزود: به هر حال توجه به مناطق محروم، آثار تورمي دارد. وقتي چند هزار پروژه كليد ميخورد، به بازار فشار وارد ميشود اما در درازمدت آثار ضدتورمي خواهد داشت.
وي افزود: دادن شعار عدالت و اجراي آن هزينه دارد اما برخي بيصبريها موجب بروز مشكلاتي ميشود. بحث بر سر اين است كه اگر ايرادي هست چرا بايد لزوما در تريبون بيايد؟ آنچه به نفع افكار عمومي است، گفته شود ولي رفع ايرادات اول مسير قانوني خود را طي كند.
دوشنبه 4 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]
-
گوناگون
پربازدیدترینها