واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تايمز: جايگاه رفيع در المپيك الزاما نشانه رشد و شكوفايي يك ملت نيست
اقتصاد. خارجي . تايمز
تهران -تايمز نوشت: جايگاه رفيع در بازيهاي المپيك، هميشه دال بر رشد و شكوفايي يك ملت نيست، چنانچه برخي كشورها نظير انگليس كه داراي اقتصادهاي بزرگ جهان هستند، جايگاه در خوري در بازيهاي المپيك پكن كسب نكردند.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، پايگاه اينترنتي روزنامه انگليسي تايمز در شماره روز
دوشنبه خود افزود: چنان چه برخي كشورها كه طبق معيارهاي جهاني (بنابر تبليغات غرب) دچار مشكلات سياسي و اقتصادي هستند، درخششي قابل توجه در بازيهاي المپيك داشتند.
تايمز در تحليلي اقتصادي به بهانه به پايان يافتن بازيهاي المپيك پكن به بررسي جايگاه كشورهاي مختلف جهان از مدال آوري دراين بازي ها، پرداخت و نوشت: به موازات فهرست كشورهاي مدال آور جهان در بازيهاي المپيك، جدول ديگري هم وجود دارد كه از سوي بانك جهاني تنظيم شده است. اين جدول كشورهاي جهان را از نظر توليد ناخالص داخلي GDPرده بندي كرده است .
تايمز در عين حال متذكر شد كه با مقايسه جدول جهاني GDPو فهرست مدال آوران بازيهاي المپيك پكن ميتوان ديد كه ۹كشور برتر در جدول توزيع مدالها به غير از اوكراين، در رديف ۱۵كشور اول جدول بانك جهاني قرار دارند كه صاحب بيشترين درآمد ملي هستند.
تايمز در ادامه اين تحليل آورده است :
كشورهايي كه در بازيهاي المپيك بسيار درخشانتر از اوضاع اقتصادي شان درخشيدند، مانند كره شمالي، كوبا و ازبكستان در بسياري از موارد ملتهايي هستند كه (با تبليغات غرب) به نقض صلح، ثبات و حقوق بشر متهم هستند.
بنابراين با توجه به اين فرضيات منطقي ميتوان به اين نتيجهگيري رسيد:
درخشش در المپيك ، نشانه رشد و شكوفائي يك ملت نيست .
اين فرضيه، نظريه لاري ليم را اثبات ميكند. ليم در كتاب خود تحت عنوان مرد سوم مينويسد: جنگ، ترور ، قتل و خونريزي به ما ميكل آنژ ، داوينچي و رنسانس را اعطا كرد در حالي كه ۵۰۰سال دمكراسي و صلح در سوييس فقط منجر به توليد ساعت كوكو شد.
البته نويسنده در مورد مبدا اختراع ساعت كوكو اشتباه كرده است چراكه اين نوع ساعت در آلمان اختراع شد.
سوئيس در بازيهاي المپيك سي و پنجم ( ( ۳۵شد در حالي كه بيست و دومين (۲۲ ) اقتصاد بزرگ جهان را طبق جدول GDPدارد.
در قياس آماري ميان جدول توزيع مدالها در بازيهاي المپيك پكن و جدول جهاني GDPمتغير مشترك دو جدول ۴۱صدم درصد است .
اصلا نبايد تصور كنيم كه اين تقارن اتفاقي است .
اگر اين اصل را ملاك قرار دهيم، در مييابيم كه در بازيهاي المپيك چين ابدا رويداد غيرمعمولي رخ نداده است .
اخيرا دو اقتصاددان چيني به نامهاي هون - كوونگ لوئي و وينگ سوئن در گزارشي اعلام كردند: از سال ۱۹۵۲تا ،۲۰۰۴جمعيت و درآمد سرانه دو عامل تعيينكننده در كسب مدال بازيهاي المپيك بوده اند.
طبق اين نظريه، هر كشوري كه جمعيتش بيشتر باشد، ورزشكار مستحق دريافت مدال آن هم بيشتر است و هر كشوري كه ثروتمندتر باشد، بهتر توانايي سرمايه گذاري در تربيت قهرمانان مدال آور يا تقويت بنيانها ، زيرساختها و امكانات ورزشي را دارد چنانچه شانس آن در ميزباني المپيك هم بيشتر است .
بنابراين انتظار آن است كه اقتصادهاي بزرگ جهان بيشترين مدالها را در بازيهاي المپيك كسب كنند و ميبينيم كه در المپيك پكن هم همين اتفاق رخ داد.
با توجه به اين اصل، در مقام مقايسه، رتبه كشورها در جدول مدالهاي بازيهاي المپيك با رتبه آنها در فهرست GDPقابل مقايسه است .
براين اساس، كشوري مانند انگليس كارنامه موفقي در المپيك پكن نداشته است . جايگاه چهارم انگليس در جدول مدالهاي بازيهاي المپيك پكن، يك درجه بالاتر از رتبه آن در جدول درآمد ملي بانك جهاني يا همان GDPاست .
كارنامه ناموفق انگليس در دوره قبلي بازيهاي المپيك در آتن هم مويد ناكامي بود.
در مقام مقايسه با استراليا كه در المپيك پكن ششم شد، انگليس جايگاه جندان خوبي كسب نكرده است . استراليا در پكن ششم شد اما در جدول درآمد ملي در رده پانزدهم قرار دارد.
به نوشته تايمز، گوردون براون نخست وزير انگليس بايد متوجه اين واقعيت باشد كه كسب رتبه چهارم انگليس در بازيهاي المپيك نبايد وي را در مورد اوضاع اقتصادي كشور دچار توهم سازد.
حال با توجه به اين قياس منطقي، بجاست اين سوال را مطرح كرد: برنده و بازنده اصلي كيست ؟
برنده اصلي جمهوري دومنيكن و بازنده اصلي تايوان بودند.
دومنيكن در المپيك پكن با يك طلا و يك نقره چهل و هفتم شد در حالي كه از نظر درآمد ملي در رده ۱۷۹در ميان كشورهاي جهان قرار دارد.
همين كاميابي ورزشي در مورد كشورهاي مغولستان، زيمبابوه و جامائيكا هم صدق ميكند.
برعكس، تايوان طبق جدول جهاني GDPهفدهمين اقتصاد بزرگ جهان را دارد اما در بازيهاي المپيك پكن هفتاد و نهم ( ( ۷۹شد.
از منظر آماري، جدول توزيع مدالها در بازيهاي المپيك ۲۰۰۸پكن مشابه نمونه آن در بازيهاي المپيك ۲۰۰۴آتن بود. ضريب مشترك اين دو ۸دهم است ميزان متغير در جدول رده بندي بازيهاي المپيك پكن سه پنجم درجه تغيير در پكن بوده است . طبق اين شاخص ، كشورهايي نظير انگليس رشدي بسيار ناچيز بين سالهاي ۲۰۰۴تا ۲۰۰۸داشته اند.
تاريخ گواهي ميدهد، ملتي با فرهنگ كسب مدال، طبيعتا گرايش به كسب مدال در روحيه تك تك آحاد آن جاري است .
بنابراين، مديران اين جامعه نبايد اين امتياز را به خود نسبت دهند.
نكته اينجاست. از نقطه نظر فردي، موفقيت در المپيك حاصل مهارت، تمرين و از جان گذشتگي است البته شايد استعدادهاي فردي هم دخيل باشد.
اما از نقطه نظر ملي ، موفقيت در المپيك مرهون تاريخ و اقتصاد كشورهاست .
به عبارتي ديگر، نتايج حاصل شده در بازيهاي المپيك الزاما نتيجه محض جمع انگيزهها نيست .
مردان تاريخ خود را ميسازند، اما نه آن تاريخي كه از آنها خواسته ميشود صوير** ۱۵۴۹** ۱۵۹۱
دوشنبه 4 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]