واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: قرآن خواندن يك چيز است؛ چگونه خواندن هزار چيز
گروه گزارش: جايگاه بالاي كتابهاي آسماني همچون قرآن در نزد شاعران و نويسندگان تمام دنيا بزرگترين درس براي هر انسانيست كه اهل خواندن و نوشتن باشد؛ اين درس بزرگ و ساده چيزي نيست، جز اينكه اگر ميخواهيد نويسنده يا شاعري بزرگ شويد، موظف به خواندن و درك رازهاي كتابهاي مقدس و آسماني هستيد.
يكي از مشكلات ما در عرصه كتاب و كتابخواني، نبود اطلاع از روش خواندن و توجه به نيازهاي اساسي خواننده بودن است. انتخاب كتاب و روش خواندن كتاب يك هنر است كه بدون آگاهي از آن بخش عمده تلاشهاي ما از بين خواهد رفت.
با توجه به گسترش تكنولوژي و پيشرفت در فنآوري چاپ و افزايش انتشار كتابها شناخت كتاب خوب و روش مطالعه آن بيش از هر زمان ديگري دشوار به نظر ميرسد.
در مورد انتخاب كتاب، خواننده ابتدا بايد بداند كه به چه چيزي نياز دارد، پس از آن كتاب مورد نياز خود را در آن زمينه انتخاب و بهترين ترجمه، تأليف يا ويرايش را خريده و بخواند. اين دقت در تهيه و خواندن كتاب براي كسي كه ميخواهد نويسنده شود، صدها برابر مهمتر است.
قصد ندارم در مورد اينكه ويژگي كتاب خوب چيست و بايد چگونه كتاب را شناخت و خريد حرف بزنم؛ بلكه ميخواهم به كتابهايي كه حتماً بايد خواند و در كتابخانه خانه خود داشت اشاره كنم.
كتابهايي كه بسياري از افراد بزرگ در عرصه ادبيات، سياست، اقتصاد و هزار كار ديگر با خواندنشان جهشي عظيم داشتهاند. به شكلي اين كتابها را بايد ستون هر كتابخانهاي دانست. كتابهايي كه توانستهاند تاريخ را تغيير دهند و سرنوشت انسان را به خود وابسته كنند.
كتابهايي كه به واقع تمامي ويژگيهاي يك كتاب خوب و موفق را دارا هستند و در طول تاريخ هميشه از پُرفروشترين و پرخوانندهترين آثار به حساب آمدهاند. هر شاعر يا نويسندهاي براي آنكه از رقيبان خود عقب نماند بايد اين كتابها را خوانده باشد. البته نه خوانده باشد، بلكه فهميده باشد.
اين كتابها نه تنها راز موفقيت بزرگترين نويسندگان و شاعران جهان هستند، بلكه بزرگترين سياستمداران و هنرمندان و ديگر افراد هم از آنها بينياز نبودهاند.
اين كتابهاي شگفتانگيز آنقدر جذابيت داشتهاند كه در طول تاريخ نهتنها انسانهاي با سواد را به سوي خود كشيدهاند، بلكه انسانهاي بيسواد نيز به شنيدن سطرهاي آن از زبان ديگران گرايش پيدا كردهاند.
پس كتابي كه بتواند بر ميليونها انسان از هر دسته و گروهي تأثير بگذارد، بدون شك رازي را با خود دارد و تنها آنها كه با تأثير از او در بلندترين مرتبهها قرار گرفتهاند، ميتوانند دركش كنند.
اين كتابها كه تعداد آنها از تعداد انگشتان دست هم كمترند، همان كتابهاي آسماني هستند كه ما آنها را با نامهاي «قرآن»، «تورات» و «انجيل» ميشناسيم.
از بين اين چند كتاب مقدس «قرآن كريم» ارزشمندترين و پُرتأثيرترين كتاب مقدس بر ادبيات فارسي است. البته كتابهاي ديگر نيز بيتاثير بر ادبيات فارسي نيستند، اما كتابي كه توانست برگي تازه در ادبيات ايرانيان باز كند، قرآن است. شاعران بزرگي چون حافظ، مولانا، سعدي، نظامي، بيدل و حتي شاعران معاصر يكي از مهمترين رازهاي بزرگيشان خواندن و درك انديشههاي قرآني است.
قرآن را نبايد تنها يك كتاب ديني دانست كه در كلاسهاي ديني خوانده ميشود، چرا كه قرآن كتابي است با رمز و رازهاي بسيار كه هنوز ناشناختهاند و تا زمان ظهور انسان كامل ناشناخته خواهند ماند. قرآن كتابيست كه ميتواند بهترين مدرس نويسندگي، چگونه انديشيدن و گفتوگو با مخاطب باشد.
البته نبايد فراموش كرد كه تأثير از كتاب آسماني تنها ويژه شاعران و نويسندگان بزرگ ايراني يا مسلمان نيست، بلكه نويسندگان اديان ديگر هم متاثر از كتاب مقدس خود و ديگر اديان هستند و اين تأثير را يكي از رازهاي موفقيت خود ميدانند.
جايگاه بالاي كتابهاي آسماني در نزد شاعران و نويسندگان تمام دنيا بزرگترين درس براي هر انساني است كه اهل خواندن كتاب باشد و يا بخواهد به عرصه نويسندگي وارد شود؛ و اين درس بزرگ و ساده چيزي نيست جز اينكه اگر قرار است مخاطبي خوب باشي، يا قصد داري نويسنده و شاعري بزرگ باشي، بايد كتاب مقدس خود را بخواني و بفهمي.
نبايد فراموش كنيم كه اين كتابهاي آسماني بخش بزرگي از زندگي مردم را تشكيل ميدهند و نويسنده بدون خواندن و درك آنها از ارتباط كامل با مخاطب عاجز خواهد ماند.
سادهترين درسي كه يك شاعر يا نويسنده ميتواند از قرآن كريم بگيرد اين است كه چه رازي باعث شده قرآن بتواند در طول قرنها دست به دست بگردد و كاتبان آن را از روي دست هم بنويسند و مردم با اشتياق به آن گوش فرا دهند؟
چه رازي در قرآن پنهان است كه اين كتاب توانسته تا اين اندازه بر مردم، از دانشمند گرفته تا بيسواد، تأثير بگذارد؟ چرا كمتر اثري تا اين حد تاثيرگذار بوده است؟ چرا ديگر آثار نتوانستهاند در حد و اندازه قرآن ظاهر شوند؟ چرا قرآن مانند ديگر آثار مكتوب علي رغم گذشت قرنها دچار بحران مخاطب نشده است و همچنان پويا و با طراوت براي مخاطبانش باقي مانده است؟
اگر نويسنده سعي كند همين درس را از قرآن بياموزد و تلاش كند اثري خلق كند كه همه مردم بتوانند از آن استفاده كنند، و بر زندگي آنها تاثيرگذار باشد، اثرش با ارزش خواهدبود. كشف برخي رازهاي قرآني كاري است كه مرداني چون حافظ و مولانا تا حدي موفق به درك و انجامش شدند كه نتيجه آن خلق آثاري جهاني است.
پس بايد در كتابخانه خود قرآني داشت، آن را بادقت خواند و سعي كرد كه آموزه هاي متعالي آن را در عمل بكار گرفت.
پوريا گلمحمدي
يکشنبه 3 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]