واضح آرشیو وب فارسی:ايران ورزشی: ضعيف ترين حضور از ۹۶آتلانتا تا الان - اين مدال پناهگاه خوبى نيست
آزاده پيراكوه
Azadeh Pirakouh
مثل باد گذشت. روزهايى كه همه دور يك ميز جمع مى شدند و در فاصله ۳ - 4 ماه مانده تا المپيك از مشكلات مى گفتند. يكى مى گفت وضع تغذيه خراب است ديگرى هم مى گفت هنوز روانشناسى اجازه پيدا نكرده به اردوى كشتى يا بوكس راه پيدا كند. تمام اين روزها با سرعت گذشت تا اينكه كاروان ايران با تبليغ بسيار راهى پكن شد.
همه مى باليدند به اينكه براى اولين بار ۵۵ ورزشكار راهى المپيك مى شود اما غافل از اينكه اين ۵۵ نفر تا چه حد المپيكى اند. در آن روزها همه از مسوولان سازمان گرفته، تا كميته ابراز اميدوارى مى كردند كه اين كاروان هيچ چيز كم نداشته و همه امكانات برايش فراهم بوده اما بعد از هر باخت مساله تازه اى سر باز كرد. مثل اينكه همه حرف هاى زيادى در دل داشتند، كه قبل از سفر شايد ترس از خط خوردن از ليست اعزامى يا دلايل ديگر باعث شده بود تا صحبتى نكنند. همه همديگر را مقصر مى دانستيم بدون اينكه كمى منصف باشيم. مجلس سازمان را مقصر مى داند، سازمان هم كميته را. يك روز شنيده مى شود كه بايد مسؤولان جاى خود را به افراد جديد بدهند. روز ديگر هم مى گويند، انتخابات كميته نزديك است. با تغيير رييس كميته اوضاع درست مى شود. همه به نوعى سعى مى كنند از زير فشار خارج شوند و بار را بر روى دوش ديگرى بگذارند. هر چند كه با طلاى ساعى كمى احساس آرامش مى كنند. غافل از اينكه نمى توان پشت طلاى ساعى پنهان شد، ساعى عملكرد عالى المپيك پكن را داشت و ثابت كرد كه يك قهرمان است.
اما نه روحيه قهرمانى او را مى توان به تمام ورزشكاران تعميم داد نه موفقيت او را به كل كاروان.
طلاى ساعى و تنها برنز كشتى، دليلى نمى شود تا بگوييم همين است. توان ورزشى ايران در همين حد است و نبايد توقع بيشترى داشته باشيم. شايد با طلاى ساعى ديگر نمى توان با صراحت براساس مستندات گفت كه بدترين عملكرد را در تاريخ حضورمان در المپيك ها داشتيم اما با كنار هم گذاشتن داده ها مى توان گفت كه در پكن ضعيف ترين نتيجه از ۱۹۹۶ تا الان براى ايران رقم خورده. هر چند كه بعضى از مسؤولان سعى مى كنند با خنده، بعضى هم با بى تفاوتى از كنار آن بگذرند، اما قطعا تلخى پكن كه البته ساعى سعى كرد كمى آن را در كام ها شيرين كند، مى ماند. شايد كميته اى تشكيل شود اما خاطرات گذشته مى گويند كه نمى توان خيلى به اين كميته هم خوشبين بود مهم فرصتى است كه از دست رفته و تنها دلخوشى اين مى تواند باشد كه بدون تعصب از اين تجربه درسى گرفت. در زير گزارشى از عملكرد كاروان ايران در دوره هاى مختلف مى آيد تا مشخص شود كه نبايد به طلاى ساعى دلخوش كرد.
در اين دوره كاروان ۳۸ نفره ايران كه در تيراندازى، بوكس، وزنه بردارى، كشتى آزاد، بسكتبال و ژيمناستيك راهى المپيك شده بود، با يك برنز جعفر سلماسى به كار خود پايان داد. ايران در ۱۹۸۴ لندن با تنها برنز سلماسى، در جمع كشورها در رده سى و چهارم قرار گرفت.
هلسينكى ميزبان تعداد كمترى از ايرانى ها بود. 22 نفر در كشتى آزاد، وزنه بردارى، بوكس و دو و ميدانى در المپيك ۱۹۵۲ شركت كردند اما در پايان نتايج بهترى به نسبت دوره قبل نصيب ايران شد. كاروان كشورمان با ۳ نقره و ۴ برنز در رده سى ام ايستاد.
به نسبت ۲ دوره قبل اين بار هم تعداد ورزشكاران ايران كمتر شد. 17 نفر در كشتى آزاد، وزنه بردارى و دو و ميدانى روانه ملبورن شدند كه از اين ۱۷ نفر امامعلى حبيب و غلامرضا تختى ۲ بار سرود ايران را به صدا درآوردند و ۲ نقره و يك برنز ديگر هم كمك كرد تا ايران چهاردهم جدول رده بندى را از آن خود كند.
۴ سال بعد ايرانى ها با ۲۵ نفر در بوكس، دو و ميدانى، كشتى آزاد، كشتى فرنگى، وزنه بردارى و تيراندازى راهى رم شدند. در اين دوره هم طلايى نصيب ايران نشد و كاروان كشورمان با يك نقره و ۳ برنز بيست و هشتم جدول رده بندى شد.
در توكيو اوضاع بهتر نشد، اگر چه با نمايندگان بيشترى رفتيم اما از بين ۵۸ نفرى كه در دو و ميدانى، دوچرخه سوارى، بوكس، شنا، شيرجه، ژيمناستيك، فوتبال، تيراندازى، كشتى آزاد، كشتى فرنگى و شمشيربازى به ژاپن رفتند، تنها اكبر حيدرى و محمدعلى صنعتكاران در كشتى آزاد برنز گرفتند تا عنوان سى و پنجم در المپيك ۱۹۶۴ عايد ايران شود.
مثل اينكه هر بار كه ايران تعداد كمترى را برده، نتايج بهترى گرفته، چون در ۱۹۶۸ مكزيكو، وقتى كه كشورمان با ۱۴ نفر در دو و ميدانى، وزنه بردارى، كشتى آزاد و كشتى فرنگى در المپيك شركت كرد با دو طلاى محمد نصيرى و عبدا... موحد و يك نقره پرويز جلاير در وزنه بردارى به همراه دو برنز سيدعباسى و ابوطالب طالبى در كشتى آزاد به كارش پايان داد. مدال هايى كه كمك كرد ايران تا پله نوزدهم بالا بيايد.
در ۱۹۷۲ وقتى كه مونيخ ميزبان المپيك بود مسؤولان ورزش وقت، ۵۱ نفر را در كشتى آزاد، بوكس، فوتبال، كشتى فرنگى، دوچرخه سوارى، وزنه بردارى، دو و ميدانى و شمشيربازى راهى آلمان كردند كه در نهايت ايران با ۲ مدال نقره در وزنه بردارى و كشتى فرنگى و يك برنز كشتى آزاد، بيست و هشتم شد.
در ۱۹۷۶ فرصتى دست نداد تا كاروان ۸۸ نفره ايران نتيجه بهترى بگيرد. در اين دوره كه نمايندگان فوتبال، تيراندازى، شمشيربازى، بوكس، دوچرخه سوارى، وزنه بردارى، واترپلو، دو و ميدانى، كشتى آزاد و كشتى فرنگى راهى كانادا شدند، تنها نقره منصور برزگر و برنز محمد نصيرى ايران را به جدول رده بندى مدال ها آورد. جايى كه ايران سى و سوم شد.
از اين دوره (۸۶ سئول) المپيك كه تكواندو به طور نمايشى وارد آن شد، ايران با ۲۷ نفر در كشتى آزاد، كشتى فرنگى، دوچرخه سوارى، دو ماراتن و تكواندو راهى سئول شد كه در اين دوره هم نتايج خيلى چنگى به دل نزد. كاروان ايران با يك نقره، همراه با هفت كشور ديگر در رده سى و ششم قرار گرفت.
در ۱۹۹۲ بارسلونا هم ۴۰ ايرانى در رشته هاى كشتى آزاد، كشتى فرنگى، دوچرخه سوارى، بوكس، وزنه بردارى، دو و ميدانى، تنيس روى ميز و تكواندو با حريفان مسابقه دادند كه در نهايت ايران با يك نقره و دو برنز به همراه بلژيك و كرواسى در رده چهل و چهارم قرار گرفت.
در ۱۹۹۶ آتلانتا، ۱۹ نفر از قهرمانان كشتى آزاد، كشتى فرنگى، بوكس، تيراندازى بانوان، شنا؛ دو و ميدانى و وزنه بردارى به امريكا سفر كردند كه در نهايت ايران با طلاى رسول خادم، نقره عباس جديدى و برنز امير رضا خادم در جاى چهل و سوم جدول رده بندى قرار گرفت.
سيدنى در طول دوره ها براى ايران از نظر كسب مدال طلا شرايط بهترى بود چون از بين ۳۵ ملى پوش كه در جودو، بوكس، دوچرخه سوارى، تيراندازى، وزنه بردارى، تكواندو، دو و ميدانى شنا، تنيس روى ميز، كشتى فرنگى، كشتى آزاد، سواركارى و قايقرانى به سيدنى رفتند عليرضا دبير، حسين رضا زاده و حسين توكلى موفق شدند طلا بگيرند. هادى ساعى كه اولين المپيك اش را تجربه مى كرد نيز در اين دوره برنز گرفت تا كاروان ايران با ايستادن در رده بيست و ششم به كارش پايان بدهد.
در آتن هم ايرانى ها ۳۸ نماينده در جودو، بوكس، دوچرخه سوارى، تيراندازى، وزنه بردارى، تكواندو، دو وميدانى، شنا، تنيس روى ميز، كشتى فرنگى و كشتى آزاد داشتند كه در پايان ۲ طلاى ساعى و رضازاده، ۲ نقره عليرضا رضايى و مسعود مصطفى جوكار به همراه برنز هاى يوسف كرمى و عليرضا حيدرى باعث شد تا كاروان ايران يكى از بهترين هاى المپيك خود را پشت سر بگذارد. جايى كه البته در رده بندى بيست و نهم شد.
يکشنبه 3 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران ورزشی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]