واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: نگاهي به ويژگي هاي فني ماهواره بر سفير اميد پيش بيني سفر فضانوردان ايران
محمدرضا دستوراني
يكشنبه گذشته(27/5/86) دومين پرتاب ماهواره بر سفير با موفقيت انجام شد. رئيس سازمان فضايي كشور با تشريح جزئيات موفقيت ايران در پرتاب اين ماهواره بر و اهداف اين پرتاب گفت؛ «ماهواره بر» براي قرار گرفتن در مدار LEO طراحي شده بود كه با پرتاب موفقيت آميز آن ايران در زمره كشورهاي دارنده دانش فني اين سيستم قرار گرفت. دكتر رضا تقي پور در گفت وگو با مهر با بيان اينكه پرتاب «ماهواره بر» اولين تجربه كشور در اين زمينه است، افزود؛ ايران در زمينه طراحي و ساخت «ماهواره بر» تاكنون تجربه يي نداشت اما با اين پرتاب موفقيت آميز، كشورمان نيز در زمره كشورهاي دارنده دانش فني «ماهواره بر» چون امريكا، روسيه، فرانسه، هند و چين قرار گرفت. وي ماموريت اين «ماهواره بر» را مدار LEO ذكر كرد و گفت؛ اين پروژه در ابتدا براي طي مسير 270 تا 530 كيلومتر برنامه ريزي شده بود كه در اولين پرتاب آزمايشي، ضمن اعمال موفق كنترل هاي فني در تمام مراحل پرتاب، توانست مسير 800 كيلومتري را با موفقيت طي كند. تقي پور تاكيد كرد؛ اين آزمايش كه با هدف صحه گذاري بر عملكرد ماهواره بر، سيستم هاي داده پردازي از راه دور، دستگاه مركزي زمين، ايستگاه هاي زميني تله متري، فرمان از راه دور (تله كامند) و تعيين دقيق موقعيت ماهواره صورت گرفت، توانست به اهداف از پيش تعيين شده دست يابد. رئيس سازمان فضايي كشور ادامه داد؛ اين پروژه با همت محققان وزارت علوم، دانشگاه ها، مركز تحقيقات مخابرات و مراكز تحقيقاتي طي يك برنامه سه ساله اجرا شد. وي به كاربردهاي فناوري فضايي در حوزه هاي زمين شناسي، ارتباطات، شناخت منابع طبيعي، حركت رودخانه ها، مديريت بلاياي طبيعي و هواشناسي اشاره كرد و گفت؛ براي استفاده در مديريت منابع طبيعي كشور، طراحي و ساخت ماهواره با ماموريت هاي ارتباطي و سنجش از راه دور براي كاربردهاي استفاده از منابع طبيعي و زيرزميني و جغرافيايي در دستور كار قرار گرفته است. تقي پور از طراحي و ساخت برخي ماهواره ها تا دو سال آينده خبر داد و خاطرنشان كرد؛ اين ماهواره ها در دستور كار قرار گرفته است كه با تكميل آن به تدريج در مدار مورد نظر قرار خواهد گرفت.
رئيس سازمان فضايي ايران با اشاره به پيوستن ايران به جمع معدود كشورهاي صاحب فناوري پرتاب ماهواره، از پرتاب مجموعه ماهواره هاي اميد با ماهواره بر ايراني در آينده، پيگيري و برنامه ريزي طراحي ماهواره مشترك كشورهاي اسلامي براي پرتاب توسط ايران، ادامه فعاليت ها براي دستيابي به امكان پرتاب ماهواره به مدارهاي بالاتر و پيگيري پرتاب ماهواره مصباح، به رغم كارشكني طرف هاي خارجي خبر داد.
رضا تقي پور با بيان اينكه تعداد كشورهايي كه توانايي پرتاب و قراردادن ماهواره در مدار را دارند، از تعداد انگشتان دست هم كمتر است، به ايسنا گفت؛ اين در حالي است كه كشورهايي كه از ماهواره هاي خريداري شده يا اجاره يي استفاده مي كنند، در دنيا بسيار زياد است. بنابراين براي جمهوري اسلامي ايران اهميت بالايي دارد كه توانسته به اين توانمندي دست يابد. وي ادامه داد؛ اين موفقيت در شرايطي به دست آمده كه قدرت هاي غربي مي كوشند به دلايل سياسي و بدون جنبه هاي علمي و صنعتي، ايران را از بسياري فناوري هاي پيشرفته محروم كنند و از اين رو اين اتفاق با توجه به اين دو علت، براي ايران بسيار باارزش است. مضافاً اينكه دستيابي به اين قابليت مستلزم برخورداري از فناوري هاي بسيار پيچيده، متنوع و گسترده است و چندين رشته از علوم و فنون بايد در كنار يكديگر قرار گيرند تا چنين پروژه بزرگي به مرحله اجرا درآيد. رئيس سازمان فضايي خاطرنشان كرد؛ به جز هند، در پرتاب ماهواره بر در منطقه اول هستيم. البته مالزي در ساخت و طراحي ماهواره و قزاقستان در پرتاب ماهواره برهاي روس بسيار فعال هستند. تقي پور افزود؛ البته در خاورميانه، كشورهاي همسايه ما به رغم اينكه در طراحي و ساخت ماهواره فعاليت كرده اند، قابليت پرتاب ماهواره را ندارند. معاون وزير ارتباطات با اشاره به اينكه مديريت و انجام پروژه يي به اين گستردگي نيز بسيار حائز اهميت است، تصريح كرد؛ طراحي و ساخت ماهواره بر و آزمايش آن با توجه به اهميت حصول درجه اطمينان صددرصدي در آزمايش هاي فضايي و دستيابي به فناوري هاي مربوط به راه اندازي پايگاه هاي پرتاب، دو نكته بسيار مهم در انجام اين پروژه محسوب مي شود.
تقي پور با بيان اينكه در اين پروژه مسائل مختلف شامل شبكه ارتباطات، سيستم هاي كنترل ناوبري، تله متري و تله كامند به خوبي صورت گرفت، عنوان كرد؛ در اين راستا اين ماهواره بر به خوبي طول مسير را طي كرد و كنترل لازم روي آن اعمال شد و با موفقيت به مدار مورد نظر رسيد و ماموريت خود را انجام داد. وي با بيان اينكه كشور ما با توجه به دستيابي به اين فناوري در رتبه هاي بين شش تا هشت اول جهان قرار گرفته به ايسنا گفت؛ قرار داشتن امريكا، روسيه، چين، فرانسه و هند در فهرست كشورهاي صاحب فناوري پرتاب ماهواره، مسجل است اما در مورد معدود كشورهاي ديگر فهرست به لحاظ بومي بودن يا دريافت كمك از كشورهاي خارجي اختلاف نظر وجود دارد. معاون وزير ارتباطات با اشاره به دستيابي ايران به فناوري پرتاب ماهواره هاي مدار پايين با اين ماهواره بر گفت؛ در اين راستا پروژه هاي مختلف طراحي و ساخت ماهواره را در دست داريم كه از جمله آنها پروژه ماهواره هاي دانشگاهي است كه برنامه ريزي براي پرتاب آنها در طول امسال و سال آينده انجام مي شود؛ بنابراين كشور حداقل در پرتاب ماهواره هاي مدار پايين از خارج خودكفا شده است. تقي پور با بيان اينكه ماموريت ماهواره بر پرتاب شده، اعلام حضور در مدار زمين بود، گفت؛ ماهواره بر «سفير اميد» قابليت پرتاب ماهواره اميد و همانند آن را دارد و اين كار را انجام خواهيم داد.
رئيس سازمان فضايي ايران با اشاره به اينكه ماهواره ها به لحاظ اندازه و مدار طبقه بندي هاي مختلفي دارند، گفت؛ ماهواره بر سفير اميد تنها براي ماهواره هاي مدار پايين است، اما در برنامه هاي صنايع فضايي، كسب فناوري پرتاب ماهواره هاي مدار بالاتر نيز وجود دارد و در حال حاضر نيز تا حدود زيادي مقدمات آن طي شده است. تقي پور خاطرنشان كرد؛ طبق مذاكرات صورت گرفته در قالب سازمان كنفرانس اسلامي قرار است با همكاري كشورهاي اسلامي به صورت مشترك يك ماهواره ساخته شود كه در حال حاضر در حال برنامه ريزي طراحي آن هستيم تا با مشاركت كشورهاي اسلامي و پس از ساخت توسط ايران در مدار قرار گيرد.
وي با بيان اينكه كاربرد ماهواره اميد ارتباطي تعريف شده است، درباره مدار استقرار ماهواره اميد گفت؛ مدار استقرار ماهواره ها با توجه به پارامترهاي مختلف مانند زمان پرتاب آن تعيين مي شود. تقي پور درباره مراحل ماموريت ماهواره بر سفير اميد تصريح كرد؛ به طور كلي ماهواره برها معمولاً چند مرحله (بخش) دارند و يكسري از مراحل آن در مسير از بين مي رود. مرحله دوم اين ماهواره بر، پس از رسيدن به 4500 متر بر ثانيه پرتاب شد. بنابراين پس از رسيدن مرحله دوم به فضا، ماهواره بري باقي نمي ماند و اگر ماهواره يي همراه داشته باشد، آن را در مدار قرار مي دهد. وي درباره ماهواره «مصباح» توضيح داد؛ متاسفانه كارشكني هاي زيادي حتي در فعاليت هاي علمي و در زمينه فضا صورت گرفته است و ماهواره «مصباح» ساخته شده و آماده پرتاب است و ما از طريق چند كشور اقدام كرده ايم، اما همكاري لازم را نداشته اند. البته اميدواريم قبل از اينكه مجبور شويم براي پرتاب مصباح هم خودمان اقدام كنيم، هماهنگي هايي كه از قبل وجود داشته به نتيجه برسد و بتواند در مسير خود پرتاب شود. تقي پور با بيان اينكه سازمان فضايي با هفت دانشگاه در زمينه هوافضا قراردادهاي مشخص همكاري دارد، خاطرنشان كرد؛ بسياري از آنها دانشكده هاي هوافضا را راه اندازي كرده اند و در حال حاضر فارغ التحصيل هم داده اند و در زمينه پروژه هاي فضايي هم برنامه هاي گسترده يي با دانشگاه ها داريم. البته سه دانشگاه صنعتي اميركبير، صنعتي شريف و علم و صنعت مشغول ساخت ماهواره هاي دانشجويي هستند كه جزء برنامه هاي ملي فضايي بوده كه در اين سال ها به نتيجه خواهد رسيد.
وي در پايان اعلام كرد؛ ماهواره «اميد» به صورت يكسري ماهواره مانند «اميد 1» و «اميد 2» خواهد بود كه در قالب ماهواره هاي كوچك ارتباطي و سنجش از دور به مدار پرتاب مي شوند.
اهداف ايران در فضا
در همين حال رئيس سازمان فضايي ايران گفت؛ ظرف 10 سال آينده امكان پرواز اولين فضانورد ايران فراهم مي شود. به گزارش خبرگزاري فارس رئيس سازمان فضايي ايران گفت؛ در زمينه اعزام انسان به فضا مطالعات و بررسي هاي گسترده يي در كشور در حال انجام است و اين مهم يكي از اهداف 10 ساله ايران به شمار مي رود. رضا تقي پور رئيس سازمان فضايي ايران با اشاره به اينكه ايران در نظر دارد تا 10 سال آينده امكانات پرواز اولين فضانورد خود را به فضا فراهم كند، گفت؛ ظرف شش ماه تا يك سال آينده، زمان قطعي محقق شدن اين هدف مشخص خواهد شد. به گفته تقي پور پيشرفت در زمينه فناوري فضايي با توجه به گستردگي اين حوزه يكي از راهبردهاي اصلي ايران است و همان گونه كه در چشم انداز 20 ساله نيز مشخص شده است، ايران بايد در سال 1400 رتبه اول منطقه را در زمينه فناوري هوافضا دارا باشد. وي افزود؛ در مسير تحقق اين هدف برنامه 10 ساله يي براي اين حوزه ترسيم شده است كه هم اكنون با پرتاب موشك ماهواره بر اخير يكي از نتايج آن مشاهده مي شود. رئيس سازمان فضايي ايران يكي از بخش هاي مهم در برنامه هاي فضايي ايران را ساخت راكت هاي داراي قابليت پرتاب ماهواره دانست كه تنها چند كشور چنين توانايي را دارند و ايران نيز با آزمايش موفقيت آميز پرتاب سفير اميد به جرگه اين كشورها پيوست.
وي با پرهزينه توصيف كردن اين فناوري در تمامي كشورهاي جهان گفت؛ هند در 30 سال گذشته رقمي بالغ بر 15 ميليارد دلار را به طور مستقيم صرف پيشرفت در اين زمينه كرده است كه ارزش اين سرمايه گذاري امروز به بيش از 35 ميليارد دلار رسيده است.
تقي پور يادآور شد؛ ايران در زمينه استفاده صلح آميز از فضا همكاري هايي را با ايتاليا و روسيه انجام داده است كه اين حركت در آينده نيز ادامه خواهد داشت اما در ساخت ماهواره يي كه به فضا پرتاب شد، ايران هيچ همكاري با ديگر كشورها نداشته است و همه مراحل ساخت اين ماهواره به دست كارشناسان ايراني صورت گرفته است و اين فناوري كاملاً بومي به شمار مي رود.
وي در ادامه گفت وگوي خود با پرس تي وي با اشاره به همكاري ايران با كشورهاي اسلامي در زمينه ساخت ماهواره اسلامي «بشارت» گفت؛ ايران همچنين يكي از اشاعه دهندگان همكاري هاي آسيا- اقيانوسيه در زمينه فناوري هاي فضايي است و در آينده ماهواره مشتركي به نام اس ام ام اس (SMMS) به فضا پرتاب خواهد شد كه ايران نيز در زمينه ساخت آن با كشورهاي آسيا- اقيانوسيه همكاري داشته است. تقي پور همچنين پيشرفت در زمينه فناوري فضايي را باعث پيشرفت اقتصادي و علمي كشور دانست و از ثمرات اقتصادي آن به حجم بالاي كارآفريني اين فناوري در كشور اشاره كرد. رئيس سازمان فضايي ايران گفت؛ پرتاب ماهواره اميد حدود نيم ميليون دلار هزينه داشته است كه اين مقدار از هزينه هايي كه براي ايجاد زيرساخت هاي اين فناوري صرف شده است، جداست. وي ابراز اميدواري كرد ماهواره اميد در 12 ماه آينده در مدار زمين قرار گيرد.
يکشنبه 3 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]