واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: صادرات زعفران ايران 15 برابرشده است طي 10 سال گذشته
مشهد-خبرنگار آفرينش
رئيس صندوق توسعه صادرات ايران گفت:درطول 10سال گذشته ،ميزان صادرات زعفران ايران 15برابر شده است.
علي شريعتي مقدم افزود:ميزان توليد زعفران در ايران 120تن است كه 75درصد از اين مقدار صادر ميشود.
وي با اشاره به قاچاق پياز زعفران به افغانستان گفت:كشور هاي اروپايي نيز به اين موضوع كمك ميكنند ،به طوري كه به تازگي پياز هايي كه در هلند به صورت ژنتيكي توليد شده به افغانستان وارد ميشود.
وي اظهار داشت :توسعه كشت زعفران جزو اولويت هاي كاري اروپاييان در افغانستان به شمار مي رود كه در اين ارتباط بيشترين ميزان فعاليت توسط موسسه داكار ونيز تحت نظر سازمان ملل متحد صورت مي گيرد.
وي در ادامه با اشاره به تشكيل خوشه زعفران ،آن را مثبت ارزيابي كرد وگفت:اگر اين خوشه بتواندتوليد را به سمت بهينه سازي وافزايش راندمان هدابت كند،هم قدرت رقابت ما در توليد بالا خواهد رفت وهم بخشهاي بعدي ما مثل بسته بندي ،فراوري وصادرات آن هم با برند متعلق به ايران ميسر خواهد شد.
وي اظهار داشت تحقق اين شرايط موجب ميشود تا بتوانيم جايگاه خود را دربازارهاي جهاني تقويت كنيم ومصرف كنندگان را به سمت برند ايراني ،كه البته كيفيت بالاتري هم دارند،هدايت كرده وبراي صنعت زعفران خود يك ثبات وحاشيه امنيت ايجاد نماييم.
وي مجموعه اين اقدامات را يك ضرورت انكار ناپذير خواند وگفت:با توجه به اقداماتي كه در كشور همسايه در شرف اجرااست وبا توجه به اينكه زعفران بعد از يكي دو دوره به سرعت رشد ميكند،احتمال قريب به يقين آن است كه ظرف يك پريود زماني 5 ساله شاهد ظهور يك رقيب جدي در مرزهاي شرقي خود باشيم.
شريعتي اضافه كرد:موضوع راه اندازي خوشه زعفران در حال حاضر بهترين تصميم استراتژي است وبايد ازاين فرصت پيش آمده حداكثر استفاده را برد.
علي حسيني ،عضو هيات موسس اتحاديه صادركنندگان زعفران نيز در اين نشست گفت: صادر كنندگان زعفران در ايران مورد حمايت جدي سازمانها و نهادهاي دولتي به معناي واقعي قرار نگرفته اند.
علي حسيني افزود: يك صادر كننده در بازارها ي هدف تك و تنهاست و تمام بارشناسايي، تبليغ محصول و معرفي برند(عنوان تجاري) توليد شده بر عهده خودش است و هيچ نهادي كه از او حمايت كند، وجود ندارد.
وي گفت: سازمان توسعه تجارت، شايد به عنوان حامي صادرات و صادر كننده باشد،اما اگر هم امكاناتي دارد شايد در اختيار گروهي خاص باشد كه ما از آن بي خبريم.
حسيني تصريح كرد: اگر يك واحد صنعتي بخواهد در بازارهاي هدف يا نمايشگاهها به تنهايي شركت نمايد، بخش اعظمي از نيرو و توانش بخاطر مسايلي كه در بالا اشاره شد، از دست مي رود و اين از قدرت مانور او مي كاهد.
وي با بيان اينكه دولت مي تواند در قالب خوشه صنعتي از صادركنندگان و نيز توليد كنندگان حمايت كند، گفت: البته دولت به طور مستقيم نقشي در صادرات ندارد اما مي تواند در بحث فراوري توليد و نيز حمايت از مجتمع هاي توليدي گام هاي موثري در اين زمينه بر دارد .
حسيني در ادامه گفت: يكي از مشكلات جدي ما در بحث فراوري،ارايه آموزش هاي لازم در اين زمينه است كه با آن فاصله زيادي داريم.
اين كارشناس در بخش ديگري به يكي ديگر از مشكلات صادر كنندگان زعفران اشاره كرد و گفت: يك صادر كننده براي صدور محصولش به بازارهاي هدف، بايد مطابق نياز آنها برنامه ريزي كند و تمام اين برنامه ريزي ها نيازمند اطلاعات منسجم و دقيق است.
حسيني در تشريح اين نكته كه چه مرجعي مي تواند اين اطلاعات را در اختيار صادر كننده بگذراد، افزود: هر چند وزارت جهاد كشاورزي در اين زمينه كار مي كند، اما اين كافي نيست زيرا نگاه اين وزارت خانه، يك نگاه عام است.
به گفته وي: نيازمند يك نگاه تخصصي، در زمينه توليد صادراتي هستيم و هنوز اين نگاه در زمينه توليد صادراتي زعفران شكل نگرفته است، زيرا تحقق آن، نيازمند ارايه آموزشهاي تخصصي است.
حسيني در ادامه به سومين مشكل صنعت زعفران، اشاره كرد و گفت: در بخش صنايع تبديلي زعفران هم هنوز خيلي بايد كار كرد.
وي افزود: هر چند زعفران بصورت بسته بندي عرضه مي شود، اما واقعيت آن است كه ما تنها يك فروشنده ساده هستيم و هنوز با ايجاد صنايع تبديلي زعفران و كسب ارزش افزوده آن فاصله زيادي داريم.
عامل توسعه خوشه صنعتي زعفران نيز در اين نشست گفت: در حالي كه گردش مالي صنعت ادويه در دنيا سه ميليارد دلار است، پنج درصد از آن به زعفران اختصاص دارد و رشد ادويه نيز، بين سالهاي 2002 تا 2006 داراي پتانسيل بالايي بوده است.
رضا تازيكي افزود: 96 درصد از توليد زعفران جهان به ايران، اختصاص دارد و بعد از ما، چهار كشور مطرح در زمينه توليد اين محصول عبارت از هندوستان، يونان، اسپانيا و مراكش هستند.
وي گفت: در زمينه صادرات نيز ايران در يك روند پنج ساله، 70 درصد صادرات جهان را، به عهده دارد و بعد از ما به ترتيب اسپانيا، امارات متحده عربي، فرانسه و سوئد بيشترين ميزان صادرات را دارند.
تازيكي با بيان اينكه در سطح دو استان خراسان رضوي و جنوبي، حدود 600 هزار نفر در زمينه توليد و فراوري زعفران مشغول بكار هستند، افزود:بالغ بر 60 هزار هكتار از زمينهاي دو استان به كشت زعفران اختصاص دارد يعني براي هر هكتار، 15 نفر مشغول بكار مي باشند.
وي در خصوص موضوع سرمايه در گردش نيز، گفت: يكي از مشكلات توليد و صادر كنندگان، موضوع سرمايه در گردش است كه با توجه به افزايش قيمت زعفران، اين بحث بصورت جدي مطرح شد. البته براي رفع اين مشكل با بانك ملت مذاكراتي صورت گرفته است.
شنبه 2 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]