واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: امامزاده ابراهيم (ع) نگيني پنهان در ميان كوهستانهاي جاده چالوس
فرهنگي. ميراث . امامزاده ابراهيم
كرج - در گذر از جاده پرپيچ وخم و مصفاي كرج - چالوس و بعد از گذشتن از سد امير كبير در كيلومتر ۴۳اين جاده در سمت چپ تابلويي نصب شده كه بر روي آن نوشته شده امامزاده ابراهيم سپهسالار (ع).
با ورود به اين جاده فرعي و گذشتن از حدود سه كيلومتر به عمق سلسله جبال البرز به يك روستاي سرسبز با مردمي خونگرم در تكيه سپهسالار مواجه ميشويم در ميان اين روستا رودخانه پرآبي جاري است و درختان سربه فلك كشيده سپيدار، گردو و ديگر درختان ميوه خودنمايي ميكند.
بعد از گذشتن از مسجد جامع حضرت ابوالفضل (ع) به پلي برروي رودخانه مي رسيم كه مسير امامزاده ابراهيم سپهسالار (ع) را نشان ميدهد.
براي رسيدن به اين امامزاده كه درارتفاع حدود ۴۰۰متر بالاتر از اين روستا قراردارد از مسيري پياده ولي جالب و ديدني كه در ارتفاعات به صخرههاي قرمزرنگ منتهي ميشود عبور ميكنيم و دراين مسير به صخرهاي برمي خوريم كه از پايين به صورت ماذنه ديده
مي شود كه روستاييان به آن گلدسته و دورنماي آستانه ميگويند.
در اين امامزاده ۱۱شهيد گلگون كفن به خاك سپرده شدهاند كه مزار آنان در ابتداي محوطه آستان قرار دارد و كمي بالاتر وارد شبستان امامزاده ابراهيم سپهسالار ميشويم كه ضريح چوبي قديمي آن در عين سادگي در زير صخرهاي از سنگ قرار دارد.
نسيم خنكي كه از دهانه غاري چسبيده به ضريح ميوزد هواي دلچسبي را ايجاد كرده كه اين خنكي براي دقايقي هم به سرما تبديل شده و خستگي را از تن هر زائري بيرون ميبرد و تمام مشقات مسير را فراموش ميكند.
تمام ضريح زير سنگي واقع شده كه دهانه غار آن در پشت ضريح قرار دارد و به فاصله يك متر باد خنكي از آن ميوزد.
در محوطه پشت آستان مقدس صخرهاي به ارتفاع تقريبا ۱۰متر قرار دارد كه از بالا دو تكه روي هم است و اطراف آن كاملا خالي است و به نام صخره آب چكان معروف بوده و زايران نيت ميكنند و ميايستند تا قطره آب به سرشان بريزد.
با زيارت امامزاده برمي گرديم به روستا تا با مردمانش و جغرافيا و قدمت روستا بهتر آشنا شويم.
روستاي سپهسالار در ۴۳كيلومتري شهرستان كرج در بخش آسارا واقع است كه حدود ۲۵۰خانوار در آن سكونت دارند و در سرشماري سال ۸۶حدود ۸۰۰نفر جمعيت سرشماري گرديده است.
بخش اعظم جمعيت جوان آن به علت نداشتن شغل به شهر مهاجرت كردهاند و درآمد افراد باقي مانده در روستا با باغداري، دامداري و كارگري امرار معاش ميكنند و اكثرا تحت پوشش كميته امداد و طرح شهيد رجايي هستند.
اين روستا كه به قم جاده چالوس معروف است مردمي متدين، انقلابي و صبور دارد كه در زمان جنگ تحميلي در مقاطعي بيش از يكصد رزمنده را به جبهه فرستاده و بيش از ۱۰شهيد والامقام و دهها جانباز و مجروح را تقديم نظام و انقلاب كرده است .
اين روستا علاوه بر قرارداشتن در جوار آستان مقدس امامزاده ابراهيم، داراي جاذبههاي متنوع و منحصر به فرد طبيعي از جمله كوههاي سربه فلك كشيده هفت خوان، كرچان، هزاربند، كاهار و هزارچشمه است كه اكثر كوهنوردان با اين نامها آشنا هستند و به قلههاي آنها صعود كرده اند.
وجود آبشار زيبا، رودخانه پرآب و چشم انداز طبيعي كم نظير كه هر بيننده اي را مجذوب
مي كند.
حجتالاسلام و المسلمين نعمت الله خدري مسوول هيات امناي امامزاده سپهسالار به خبرنگار ايرنا درخصوص شجره و پيشينه اين امامزاده گفت: اين حضرت از نوادگان امام سجاد (ع ) هستند كه چهار نسل به آن امام ميرسد و شهادت ايشان در زمان امامت حضرت رضا (ع ) اتفاق افتاده است .
وي افزود: اين امامزاده به اتفاق جمعي از بني هاشم به همراه حضرت معصومه (س) از مدينه منوره جهت زيارت حضرت ثامن الحجج (ع) وارد ايران ميشوند پس از مسموم شدن حضرت معصومه (س) در شهرساوه كه منجر به شهادت آن حضرت شد تحت تعقيب ماموران بني العباس بوده و به اين منطقه كه به كوه سرخ معروف است پناه آورده، پس از درگيري با مهاجمان به درجه رفيع شهادت نايل ميشود چون اين حضرت سرپرست و فرمانده همراهان حضرت معصومه بوده به سپهسالار مشهور شده از امامزادگان معتبري است كه از قديم مورد توجه بزرگان بوده است.
هرساله زايراني از راههاي دور و نزديك و شهرستانهاي استان تهران به زيارت اين امامزاده ميآيند و حتي برخي زايران هم با توسل به ائمه دراين مكان مقدس حاجت گرفتهاند و با دست پر برگشته اند.
در اين آستان پديدههاي منحصر به فرد طبيعي همچون قرار گرفتن در دامنه اين كوه سنگي يا همين سرماي پشت ضريح مطهر و صخره آب چكان كه فقط در اوج گرماي تابستان به مدت دو يا سه ماه اتفاق ميافتد و آب چشمه شفابخش در دامنه كوه روبروي آستان مقدس وجود دارد كه نمونه آن را در هيچ كجاي ديگر نمي توان يافت .
خدري درمورد وضعيت خدمات و تسهيلات آستان گفت: اين آستان به رغم ظرفيت فراواني كه جهت يك مركز زيارتي سياحتي ميتواند داشته باشد ولي متاسفانه مسوولان ذيربط توجهي تاكنون نداشتهاند و در زمينه ارايه خدمات و تسهيلات با مشكلات عديده روبرو هستيم.
وي افزود: حتي قبل از انقلاب يكي از نوادگان شاهزاده قاجار توليت اينجا را برعهده داشته و در سال ۴۳بمنظور دست يابي به زيرخاكيهاي اين مكان كليه آثار باستاني را بهم ريخت و درهاي قيمتي و فرشها، ظروف، اشياي تاريخي را به تاراج برد و بناي قديمي و باستاني را به بهانه اينكه ساختمان جديد مي خواهد بسازد، تخريب كرد.
بعد از پيروزي انقلاب هم باتوجه به شرايط حاكم همچون جنگ تحميلي و ...
بصورت شايسته به اين امامزاده توجه نشد، ولي حدود دو سال اخير اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان كرج اقدام به تجهيز و مرمت زايرسرا، مسقف كردن فضاي بيروني آستان جهت استراحت زايران ، احداث و مرمت راه پياده رو، پيگيري احداث جاده ماشين رو كرده است .
وي اظهارداشت: مسوولان شهرستان و استان جادارد به اين روستا و امامزاده به عنوان يك فرصت و محور تفريحي سالم ، معنوي، زيارتي، فرهنگي سياحتي نگاه ويژه داشته باشند و تسهيلات زيرساختي، رفاهي و خدماتي مناسب ايجاد كنند.
به گفته وي، اكنون يك نانوايي در اين مكان وجود ندارد تا نان زايران را تامين كند.
وي، رانش زمين در ابتداي محوطه آستان زير مزار شهدا را يكي از تهديدات اين مكان دانست و گفت : اگر رانش زمين در اين منطقه در زير مزار شهدا تثبيت و مهار نشود با كوچكترين لرزش زمين علاوه براينكه تمام آستان را نابود ميكند مسير رودخانه را نيز سد كرده و سيل آب آن روستاي تكيه سهپسالار و آسارا را نابود خواهد كرد.
خدري افزود: در سفري كه فرماندار كرج به اين روستا داشت با مشكلات منطقه آشنا شد، و مصوباتي هم براي ساماندهي اين منطقه به تصويب رسيد كه هيچ كدام تاكنون عملي نشده است .
وي تصريح كرد: ضرورت ايجاد مركز انتظامي حداقل در فصل زيارتي جهت جلوگيري از مزاحمتها و درگيريهاي احتمالي، ساخت سرويسهاي بهداشتي درمسير جمع آوري زباله ، بهداشت و محيط زيست و جلوگيري از ريختن زباله به درون رودخانه از ديگر كمبودهاي و نيازهاي اين منطقه است .
وي، احداث جاده ماشين رو از روستا تا جلو آستان مقدس جهت رفاه حال زايران و مجوز احداث نانوايي و خدمات رفاهي ديگر كه زمينه آن با مجوز و پرداخت وام بايد مهيا شود را از ديگر كمبودهاي منطقه برشمرد.ك /۳
شنبه 2 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1267]