واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: كتاب به جاي پاپ كورن
وقتي نشريه «يواس آتودي» در اكتبر 1993 براي نخستين بار ستون مربوط به فهرست پرفروش ترين كتاب هاي هفته اش را به راه انداخت،اين كتاب هنوز از فروش اينترنتي برخوردار نبود و ادبيات هم هنوز نويسنده اي به نام جي. كي. رولينگ را نمي شناخت اما در كمتر از يك دهه بعد، رولينگ به پرخواننده ترين نويسنده جهان تبديل شد و كتاب هايش در سال 2004، شش جايگاه از فهرست 100 كتاب پرفروش 10 سال گذشته را از آن خود كردند. اين فهرست نشان مي داد كه ميزان فروش كتاب ها و عادت هاي كتابخواني خوانندگان چقدر از زماني كه «يواس آتودي» اولين ستون كتاب هاي پرفروش هفته را منتشر كرد، تغيير كرده است. اين تغييرات كه آن را مي توان به سال هاي اخير هم تعميم داد به شرح زير است:
- محبوبيت كتاب هاي مذهبي در آمريكا و سراسر جهان افزايش يافته است. كتاب هايي چون «به جا مانده» اثر تيم لاهاي و جري جنكينز كه جايگاه شصت و يكم را در ميان 100 كتاب پرفروش يك دهه به خود اختصاص داده است قبلاً فقط در فروشگاه كتاب هاي مذهبي پيدا مي شد.
- جان گريشام با 12 رمان در اين فهرست 100 تايي، حضوري دائمي را براي آثارش در فهرست هاي هفتگي فروش كتاب تضمين كرده است. در واقع فقط عناوين كتاب هاي اوست كه در اين فهرست ها تغيير مي كند.
- اگر هميشه رسم بر اين بوده كه فقط نويسندگان نام آشنا بين كتابخوان ها محبوبيت داشته باشند، اين فهرست از چند مورد استثنايي در دهه گذشته پرده برداشته است. به طور مثال رمان نويساني چون دن براون (نويسنده «رمز داوينچي») و آليس سيبولد (نويسنده «استخوان هاي دوست داشتني») كه قبلاً كاملاً ناشناخته بودند، هم اكنون در زمره پرخواننده ترين نويسندگان دهه اخير قرار گرفته اند.
- ادبيات داستاني، به ويژه رمان مهيج در سال هاي اخير بيش از 72 درصد فهرست هاي هفتگي فروش كتاب را به خود اختصاص داده است كه اين در مقايسه با آمار 59 درصدي در همين مورد در سال 1998، نشان از افزايش چشمگير اين ژانر در ميان كتابخوان هاي دهه اخير دارد.اگرچه كتاب هاي الكترونيكي كه خواندن آنها فقط روي صفحه مانيتور كامپيوتر امكان پذير است، هنوز در ميان كتابخوان ها از محبوبيت چنداني برخوردار نشده اند اما هم اكنون به مدد اينترنت خريد كتاب بسيار آسان تر از قبل شده و به همين دليل، آمار انتشار كتاب هاي چاپي هم بالاتر رفته است. در واقع اين آمار در آمريكاي سال 2004 به بيش از 1000 عنوان در هفته رسيد كه تقريباً دو برابر آمار هفتگي كتاب هاي چاپ شده در سال 1993 بود.
جالب اينجاست كه بالارفتن آمار نشر بر تعداد كتابفروشي هاي بزرگ ترين فروشگاه هاي زنجيره اي يعني بارنز و نوبل و بوردرز افزوده است. تعداد اين كتابفروشي ها كه در هر كدام 200 هزار عنوان كتاب وجود دارد از 247 كتابفروشي سال 1993 به بيش از 1000 كتابفروشي رسيده است.البته به گفته آلبرت گركو پروفسور مديريت رسانه در دانشگاه فوردهام نيويورك، آمريكايي ها به طور متوسط زمان بيشتري را صرف اينترنت مي كنند تا كتاب خواندن. آنها در عين حال پول شان را بيشتر صرف سينما و خريدن فيلم هاي ويدئويي و دي وي دي مي كنند تا كتاب خريدن.
-
فهرست كتاب هاي پرفروش
كتاب هاي پرفروش (Best sellers) كه فهرست آنها هر هفته در نشريات آمريكا شامل 10 كتاب داستاني جلد گالينگور، 10 كتاب غيرداستاني جلد گالينگور، 10 كتاب تجاري جلد مقوايي و 10 كتاب پرفروش جلد مقوايي مي شود اغلب فقط چهار درصد از كل فروش سالانه كتاب را در بزرگ ترين فروشگاه هاي كتاب نظير «بارنز و نوبل» در بر مي گيرند اما به گفته باب وايترك نايب رئيس بارنز و نوبل، انتشار فهرست كتاب هاي پرفروش در هر صورت مهم است چون مردم را به كتابفروشي ها مي كشاند.
به عقيده مايكل كوردا سرويراستار انتشارات «سيمون و شوستر» نيز فهرست كتاب هاي پرفروش هميشه هم كتاب هاي پرمحتوا و هم بي محتوا را در بر مي گيرد.
در واقع كتابفروشي به ويژه براي پنج ناشر بزرگ جهان يعني رندوم هاوس، پنگوئن، سيمون و شوستر، هارپركالينز و تايم وارنر تجارت بزرگي به شمار مي آيد و سود حاصل از كتاب هاي پرفروش، هزينه كتاب هاي ديگر را جبران مي كند. طبق تخمين گركو، معمولاً هفت كتاب از هر 10 كتاب جديدالانتشار، به جاي سود ضرر مي دهند.
-
جوايز ادبي
گاهي پرمحتوا بودن يك كتاب باعث پرفروش شدن آن مي شود. به طور مثال هشت كتاب از 100 كتاب پرخواننده يك دهه آمريكا (1994 تا 2004) كه از هر يك ميليون نسخه فروش رفته بود، جايزه هاي مهم ادبي دريافت كرده بودند.
-
فروش آنلاين
سايت آمازون كه از سال 1995 فروش آنلاين كتاب را آغاز كرده است، نقش مهمي در پرفروش شدن كتاب ها دارد. رتبه بندي فروش هر عنوان كتاب در آمازون ساعت به ساعت و بر اساس فروش آن در 24 ساعت گذشته تغيير مي كند. البته آمازون در كنار ديگر فروشگاه هاي آنلاين كتاب مثل BN و BookSense كمتر از هشت درصد كل فروش كتاب را در بر مي گيرد اما اطلاعاتي كه اين سايت ها درباره گستره وسيعي از كتاب هاي تازه و قديمي به بازديدكنندگان شان ارائه مي دهند، تاثير زيادي در پرفروش شدن كتاب ها دارد.
-
معرفي كتاب در تلويزيون
از ديگر مواردي كه بر پرفروش شدن كتاب در آمريكا تاثير دارند، برنامه كلوب كتاب اپرا وينفري، پربيننده ترين مجري تلويزيون اين كشور است كه از سال 1996 آغاز شده و بر پرفروش شدن كتاب ها تاثير ي سريع گذاشته است. در واقع هفت كتاب از كتاب هاي منتخب او در فهرست 100 كتاب پرفروش يك دهه آمريكا قرار گرفته است. وينفري در اين باره مي گويد: «كتابخوان ها روز به روز بيشتر تحت تاثير راهنمايي هاي افرادي قرار مي گيرند كه در برنامه هاي راديو و تلويزيون به معرفي بهترين كتاب ها مي پردازند. اين موضوع اهميت زيادي دارد چرا كه تاثيرش را در ميان آشفته بازار برنامه هاي راديو و تلويزيون گذاشته است.»
-
يك شهر، يك كتاب
برنامه ديگري كه تاثير آن را بر پرفروش شدن كتاب ها در آمريكا نمي توان انكار كرد برنامه «يك شهر، يك كتاب» است كه ساكنان هر شهر را به خواندن يك كتاب و بحث درباره آن تشويق مي كند. ايده اين برنامه ها نخستين بار در سال 1998 از سوي پرل، كتابدار شهر سيتل مطرح شد و در صدها شهر ديگر آمريكا نيز به اجرا درآمد از جمله در شيكاگو كه كتاب
پيشنهادي اش در سال 2001 «كشتن مرغ مقلد» اثر كلاسيك هارپر لي بود و توانست جايگاه بيست و پنجم فهرست 100 كتاب پرفروش يك دهه آمريكا را از آن خود كند.
-
اقتباس سينمايي
اما در اين ميان هيچ چيز بيشتر از اقتباس سينمايي از يك كتاب، بر پرفروش شدن كتاب تاثير نمي گذارد. در واقع19 جايگاه فهرست 100 كتاب پرفروش يك دهه آمريكا از آن كتاب هايي شده كه فيلمي براساس آنها ساخته شده است. به اين ترتيب مي توان نتيجه گرفت كه موفق ترين كتاب ها در آمريكا به چهار شكل ارائه مي شوند؛جلد گالينگور، جلد مقوايي، فيلم سينمايي و ويدئو/دي وي دي.
پت شرودر كه از سال 1997رياست اتحاديه ناشران آمريكا را بر عهده داشته است، در اين باره مي گويد: «بايد راهي براي بردن كتاب ها به سينما پيدا كنيم تا كتاب نيز به اندازه پاپ كورن در سينما فروش برود.»
منبع: يواس اي تودي
شنبه 2 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 372]