تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):ميان حق و باطل جز كم عقلى فاصله نيست. عرض شد: چگونه، اى فرزند رسول خدا؟ فرمود...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855360322




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بررسي اخلاق و عرفان اسلامي در آخرين شماره ماه‌نامه «معرفت»


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي اخلاق و عرفان اسلامي در آخرين شماره ماه‌نامه «معرفت»
گروه انديشه: سخنراني آيت‌الله محمدتقي مصباح يزدي درباره اخلاق و عرفان اسلامي نگارش يافته و در آخرين شماره از مجله «معرفت» (شماره 128، مرداد‌ماه 1378) منتشر شد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، در آموزه‌هاي ديني خوف، رجاء، اندوه، ترس، فرح و شادي چه جايگاهي دارند؟ به عبارتي از ميان اين ويژگي‌ها و احوال نفساني كدام يك مطلوب و پسنديده است و كدام يك نامطلوب و ناپسند؟ به بياني ديگر آيا خوف و حزن و اندوه هم مي‌تواند پسنديده باشد؟ و به عكس آيا شادي و خوشحالي ممكن است ناپسند هم باشند؟ چرا و چگونه؟

اين مجموعه از سخنراني‌هاي استاد مصباح يزدي، بر آن است كه از منظر اسلام، شادي، حزن، و ترس مطلوبند، اما نه به صورت مطلق. مطلوبيت شادي از آن‌رو است كه انسان در صدد استفاده از نعمت‌هاي الهي در مسير صحيح برآيد. از سوي ديگر، ترس و اندوهي در اسلام مطلوب است كه مثبت، سازنده و منشأ اثر باشد.

از نظرگاه اسلام شادي، حزن و ترس مطلوبند، اما نه به صورت مطلق، بلكه شادي و سرور براي نعمتي كه به وسيله آن انسان راه‌هاي تكامل را بپيمايد. شايد براي موقعيت اجتماعي، سلامتي و محبوبيتي كه انسان در خانواده و بين دوستان و در جامعه دارد و آثار سازنده و ارزشمند بر آن‌ها مترتب مي‌شود، خوب و مطلوب است و مطلوب بودن اين شادي از آن‌روست كه انسان در صدد استفاده از نعمت‌هاي الهي در مسير صحيح بر مي‌آيد و ضمنا از ياد و توجه به خداوند غافل نمي‌شود.

در مقام استفاده از نعمت‌هاي الهي و ابراز شادماني، انسان بايد لذت‌هاي دنيوي را با لذت‌هاي بي‌نهايت آخرت بسنجد و شادي بابت نعمت‌هاي مادي را با شادي حاصل از نعمت‌هاي اخروي مقايسه كند، آن‌گاه به گونه‌اي عمل كند كه لذت‌هاي دنيوي مانع از دست‌يابي به لذت‌هاي اخروي نشود. اين در صورتي است كه لذت‌ها و نعمت‌هاي دنيوي در راه حرام صرف نشود.

از سوي ديگر، ترس و اندوهي مطلوب است كه اولا مثبت، سازنده و منشأ اثر باشد و انسان را به توبه و جبران كوتاهي‌هاي گذشته و يافتن همت بيشتر بر انجام وظايف پيش‌رو وادارد. ثانيا ترس و اندوه منحصر به بي‌بهره ماندن از دنيا و نعمت‌هاي دنيا نيست و انسان بيشتر بايد در برابر محروم شدن از نعمت‌هاي ابدي آخرت و گرفتار شدن به عذاب‌هاي الهي ترسناك و اندوهگين باشد. ترس و اندوه او بيشتر بايد از ناحيه آثار بد و نامطلوب گناهش باشد كه در آخرت نمايان مي‌شوند.

بدين ترتيب، آن‌چه در فرهنگ الحادي غرب ترويج مي‌شود كه انسان بايد به دنبال شادي مطلق باشد و ترس و اندوه بيماري و براي جسم و روان انسان زيان‌بار است و انسان بايد خود را از هر ترس و اندوهي برهاند، مردود است. براي انسان هم شادي و آرامش مفيد است و هم ترس و اندوه.

اساسا اگر انسان از بيماري و زيان‌هاي دنيوي ترسي نداشته باشد، آيا به رعايت بهداشت غذا و بدن مي‌پردازد؟ آن عاملي كه باعث مي‌شود كه غذاي فاسد مصرف نكند و از زياده‌روي در مصرف غذا بپرهيزد، ترس از بيماري است. هم‌چنين ترس از زيان‌هاي دنيوي است كه او را وامي‌دارد با اطلاعات و آمادگي لازم و استفاده از فرصت‌ها و امكانات، به اهداف دنيوي خود برسد و از خطرات و زيان‌هاي احتمالي مصون بماند.

هم‌چنين حزن و اندوه براي زندگي انسان مفيد و سودمند است، چون وقتي انسان كار زشتي انجام داد، توجه به آن كار زشت اندوه و سپس پشيماني را در پي دارد و اين اندوه و پشيماني موجب مي‌شود كه انسان ديگر آن كار ناشايست را انجام ندهد و به انجام كار نيك اقدام كند، پس اگر در برابر كارهاي زشت خود اندوهگين نمي‌شد و اين اندوه مثبت نمي‌‌بود، كماكان به انجام كارهاي ناپسند و نامطلوب مي‌پرداخت و دنياي خود را آشفته و تباه مي‌ساخت.

مجله علمي ـ ترويجي معرفت به صاحب امتيازي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) و به مدير‌مسئولي «سيد‌احمد رهنمايي» و به سردبيري «ابوالفضل ساجدي» منتشر مي‌شود. اين شماره (شماره 128، مرداد‌ماه 1378) به فلسفه اختصاص يافته است.
 جمعه 1 شهريور 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 262]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن