واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: گورباچف : روسيه هرگز خواستار جنگ نبود
نيويورك - رييس جمهوري اسبق اتحاد جماهير شوروي در مقالهاي در روزنامه نيويورك تايمز ،با اشاره به جنگ اخير بين نيروهاي روسيه و گرجستان نوشته است مسكو هيچگاه خواستار جنگ نبود.
ميخائيل گورباچف روز چهارشنبه نوشت : رهبريت روسيه از نظر داخلي در موقعيت بسيار قدرتمندي قرار دارد و نيازي به جنگ پيروزمندانه كوچكي نبود.
وي افزوده است :روسيه بخاطر بيپروايي ميخايل ساكاشويلي رييس جمهوري گرجستان وارد اين جنگ شد و ساكاشويلي بدون حمايت خارجيها مبادرت به حمله نميكرد ولي وقتي او اين كار را انجام داد روسيه نميتوانست بي تفاوت بماند.
گورباچف تصريح كرده است :تصميم دميتري مدودف رييس جمهوري روسيه براي اعلام آتش بس اقدامي صحيح توسط رهبري مسئول بود، رييس جمهوري روسيه بسيار آرام ، مطمئن و قاطعانه رفتار كرد و هر كسي كه انتظار داشت مسكو دچار سردرگمي شود نااميد شد.
رييس جمهوري اسبق اتحاد جماهير شوروي افزوده است :طراحان اين لشكركشي ميخواستند اطمينان حاصل كنند كه نتيجه آن هرچه كه باشد روسيه بخاطر بدتر شدن اوضاع مقصر شناخته شود و به اين ترتيب غرب حملات تبليغاتي عليه روسيه به راه انداخت و رسانههاي خبري آمريكايي رهبري آن را برعهده داشتند.
وي نوشته است :پوشش خبري اين بحران خصوصا در روزهاي اوليه ، اصلا عادلانه نبود. پيش از آنكه نيروهاي روسيه وارد پايتخت اوستياي جنوبي شوند اين شهر ويران شده بود و هزاران نفر از مردم آن در حال فرار بودند ولي در عين حال روسيه به تهاجم متهم شده بود و گزارشهاي خبري گاهي تكرار شرم آور بيانيههاي فريبنده رهبر گرجستان بود.
گورباچف افزوده است :هنوز كاملا مشخص نيست كه آيا غرب از برنامه ساكاشويلي براي تهاجم به اوستياي جنوبي آگاه بود يا خير و اين يك مساله بسيار جدي است اما آنچه مشخص است اين است كه آموزش نيروهاي گرجستاني توسط غرب و ارسال تجهيزات نظامي گسترده توسط آن همگي باعث شدهاند منطقه بجاي اينكه به سمت صلح پيش برود به سمت جنگ حركت كند.
رييس جمهوري اسبق اتحاد جماهير شوروي نوشته است :اگر اين ماجراجويي نظامي گرجستان باعث تعجب حاميان خارجي رهبر اين كشور شده باشد پس بسيار بدتر است .
به نوشته وي ، ساكاشويلي شديدا بخاطر اينكه از متحدان اصلي آمريكا بوده و يك دمكرات واقعي است و همچنين بخاطر كمك به جنگ عراق مورد ستايش قرار گرفته است اما هم اكنون دوست آمريكاييها هرج و مرج بوجود آورده و اروپاييها و از همه مهم تر غيرنظاميان بيگناه منطقه بايد آن را پاكسازي كنند.
گورباچف افزوده است : آن دسته از افرادي كه سعي دارند فورا در مورد اتفاقاتي كه در منطقه قفقاز در حال رخ دادن است قضاوت كنند يا آن دسته از افرادي كه در اين منطقه به دنبال نفوذ هستند نخست بايد دست كم ايده اي از برخي پيچيدگيهاي اين منطقه داشته باشند.
مردم اوستيا هم در گرجستان زندگي ميكنند و هم در روسيه و اين منطقه متشكل از گروههاي قومي مختلفي است كه در مجاورت يكديگر زندگي ميكنند و در نتيجه تمامي حرفهايي كه در مورد اين زمين ما است و ما زمين خود را آزاد ميكنيم بيمعني است . ما بايد در مورد مردمي كه در اين زمين زندگي ميكنند فكر كنيم .
به نوشته گورباچف ، مشكلات منطقه قفقاز را نميتوان با نيروي نظامي حل كرد و طي دو دهه گذشته بيش از يك بار از اين روش استفاده شده است كه هميشه نتيجه معكوس داشته است .
رييس جمهوري اسبق اتحاد جماهير شوروي افزوده است : آنچه به آن نياز است يك قرارداد حقوقي لازم الاجرا براي عدم استفاده از نيروي نظامي است و ساكاشويلي مكررا از امضاء چنين توافقنامهاي خودداري كرده كه دلايل آنها هم اكنون كاملا مشخص شده است .
گورباچف تصريح كرده است :غرب بسيار عاقل خواهد بود اگر به دستيابي به چنين توافقنامهاي كمك كند ولي اگر در عوض بجاي اين كار روسيه را متهم و گرجستان را مجددا مسلح كند، همچون كاري كه برخي از مقامات آمريكايي پيشنهاد كرده اند، وقوع بحران جديد اجتناب ناپذير خواهد شد و در آن صورت بايد انتظار اوضاع بدتري را داشته باشيم .
وي نوشته است :طي روزهاي اخير كاندوليزا رايس وزير امور خارجه آمريكا و جرج بوش رييس جمهوري اين كشور قول دادهاند كه روسيه را منزوي كنند و برخي از سياستمداران آمريكايي هم تهديد كردهاند روسيه را از گروه كشورهاي صنعتي موسوم به گروه ۸اخراج كنند، شوراي سازمان ناتو-روسيه را منحل كنند و همچنان به روسيه اجازه ورود به سازمان تجارت جهاني را ندهند رهبر اسبق اتحاد جماهير شوروي افزوده است :اينها تهديداتي پوچ هستند زيرا مدتي است كه روسها در تعجب هستند كه آيا نظر ما در اين سازمان ها بي تاثير است ، آيا ما واقعا به آنها نياز داريم كه فقط در پشت اين ميزهاي زيباي شام بنشينيم و به سخنرانيها گوش دهيم ؟
گورباچف نوشته است :در حقيقت از قديم به روسيه گفته شده است كه فقط واقعيات را بپذيرد و استقلال كوزوو براي شما. اينجا لغو معاهده موشكهاي ضد بالستيك و اينجا هم تصميم آمريكا براي استقرار سيستم دفاع موشكي در كشورهاي همسايه است .
حال گسترش بيپايان سازمان ناتو را داريم و تمامي اينها اقداماتي هستند كه در پشت اظهارات شيرين در خصوص شراكت مطرح ميشود، پس چرا كسي اينگونه معما را بايد تحمل كند؟
گورباچف افزوده است : هم اكنون در آمريكا بحثهايي در مورد تجديد نظر در مورد روابط با روسيه مطرح شده است و يكي از مسائلي كه قطعا بايد در مورد آن تجديدنظر شود عادت آنان براي گفت وگو با روسيه به صورتي مهربانانه بدون توجه به موقعيت و منافع آن است .
وي نوشته است : دو كشور ما ميتوانند براي يك همكاري واقعي به يك برنامه كاري جدي دست يابند. بسياري از آمريكاييها و همچنين روسها نياز به اين مساله را درك ميكنند ولي آيا رهبران سياسي هم چنين نيازي را درك مي كنند؟
رهبر اسبق اتحاد جماهير شوروي افزوده است : اخيرا يك كميسيون دو حزبي به رهبري سناتور چاك هيگل و سناتور اسبق گاري هارت در دانشگاه هاروارد تاسيس شده تا به كنگره و رييس جمهوري بعدي آمريكا در مورد روابط آمريكا و روسيه گزارشي را ارائه كنند.
اين كميسيون شامل افرادي جدي است و باتوجه به بيانيههاي اوليه اين كميسيون ، اعضاي آن اهميت روسيه و اهميت روابط سازنده دوجانبه ميان دو كشور را درك ميكنند.
اعضاي اين كميسيون بايد با احتياط باشند.ماموريت آنهاارائه پيشنهادات سياسي براي دولت جديد بمنظور پيشبرد منافع ملي آمريكا در روابط با روسيه است .
در صورتي كه اين تنها هدف از تشكيل اين كميسيون باشد، من بسيار بعيد ميدانم كه نتايج خوبي به دست آورد ولي اگر اين كميسيون آماده است تا منافع طرف ديگر را هم به همراه امنيت مشترك در نظر بگيرد، اين كميسيون ممكن است به بازسازي اعتماد بين روسيه و آمريكا كمك كند و به آنها اجازه دهد با يكديگر كارهاي مفيدي را انجام دهند.
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]