واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سه راهكار استاندار آذربايجان غربي براي نجات درياچه اروميه از بحران
داخلي. اجتماعي. اقتصادي. درياچه اروميه.
از: حسين فتحاللهي
استاندار آذربايجان غربي، استفاده صحيح از منابع آبخيزي، انتقال حق آبه رودخانه ارس و هدايت و سرريز كردن آب رودخانه زاب به درياچه اروميه را سه راهكار مهم براي نجات اين درياچه از بحران كنوني اعلام كرد.
كاهش نزولات جوي، پايين بودن راندمان آبياري كشاورزي در حوزه آبريز درياچه اروميه، بهرهبرداري بيرويه از سفرههاي آب زيرزميني و تبخير آب اين درياچه وضعيت بحراني براي آن بوجود آورده است.
براي حل اين معضل بزرگ كميتهي سهجانبهاي متشكل از وزارتخانههاي نيرو ، جهاد كشاورزي و سازمان حفاظت محيط زيست تشكيل شده است.
حل وضعيت بحراني درياچه اروميه درداخل استان امكان پذير نيست و نيازمند تصميمگيريهايي در سطح كلان ميباشد.
گفته ميشود براي حفظ وضعيت موجود پارك ملي درياچه اروميه سالانه بايد پنج ميليارد متر مكعب آب وارد اين درياچه شود، در حالي كه در زمان حاضر سالانه ۲/۵ميليارد و حتي گاهي كمتر از اين ميزان آب وارد اين پهنه آبي ميشود.
بر اثر كاهش ارتفاع آب درياچه اروميه، پنج جزيره از جزاير ۹گانه اين درياچه به خشكي متصل شده كه اين امر در تاريخ حيات اين درياچه بيسابقه بوده است.
اتصال اين جزاير به خشكي ادامه زيست و زادآوري موجودات زنده پارك ملي درياچه اروميه و بويژه پرندگان را به شدت به مخاطره انداخته است.
در زمان حاضر از ۵۷۰هزار هكتار مساحت درياچه اروميه حدود ۱۲۰هزار هكتار آن به ويژه در مناطق جنوب و شرق و نيز حواشي پست به شورهزار تبديل شده و وضعيت آن را با يك بحران بزرگ و جدي مواجه ساخته است.
هماكنون از تراز حداكثر آب اين درياچه در سال ۷۴به ميزان شش متر كاسته شده و با تداوم اين روند، پسروي و كاهش سطح آب اين درياچه نيز هر سال بيشتر از سال قبل از آن ميشود.
رحيم قرباني، روز چهارشنبه در گفت و گو با ايرنا، از انتقال حق آبه ارس به تبريز، هدايت و سرريز كردن آب رودخانه زاب و تحت پوشش قرار دادن اراضي كشاورزي به صورت تحت فشار به عنوان اقدامات مهم براي نجات درياچه اروميه از خشك شدن ياد كرد.
وي، خواستار تعامل و همكاري هر چه بيشتر نمايندگان مردم در مجلس شوراي اسلامي و مسوولان دستگاههاي اجراي دو استان آذربايجان غربي و شرقي براي نجات و حفظ اكوسيستم درياچه اروميه شد.
استاندار آذربايجان غربي تاكيد كرد: بايد با هماهنگي و برنامهريزي صحيح ضمن جلوگيري از خشك شدن اين پهنه آبي، اين درياچه زيبا را كه در حال حاضر به عنوان تهديد به شمار ميرود، با همدلي و عزم ملي به يك فرصت ديگر براي خدمتگزاري به مردم تبديل كرد.
وي تصريح كرد: براي كمك به حيات جانوري موجود در تالابهاي درياچه اروميه با مسووليت خود ۷۵ميليون مترمكعب، آب سدها را در بستر رودخانهها خالي كردهايم.
وي گفت: مطالعات صرف، درد درياچه اروميه را دوا نميكند، بايد مصرف آب را در حوزه آبريز درياچه اروميه به حداقل رساند.
هماكنون ارتفاع آب پارك ملي درياچه اروميه ۱۲۷۲متر و ۷۰سانتيمتر از سطح آبهاي آزاد اعلام شده كه اين ميزان ارتفاع در سال گذشته ۱۲۷۳متر و ۱۳سانتي متر بوده است.
به علت كاهش بارندگي درسالهاي اخير شوري آب اين درياچه از حد استاندارد بالاتر رفته است.
ميانگين استاندارد شوري آب درياچه بايد بين ۱۲۰تا ۱۸۰گرم نمك در ليتر باشد، ولي با كاهش بارندگيها در چند سال گذشته اين ميزان به ۳۳۰گرم در ليتر رسيده است.
تداوم پسروي آب پارك ملي درياچه اروميه روستاهاي اطراف اين پهنه آبي را نيز با تهديد جدي مواجه ساخته است.
به دليل عوامل مختلف روز به روز ميزان پسروي آب اين درياچه افزايش پيدا كرده و در برخي سواحل بويژه سواحل جنوبي گاهي به دهها كيلومتر رسيده است.
كوچك شدن مساحت درياچه اروميه هشدار مهمي است زيرا شورهزار حاصل از اين عقب نشيني تمام اراضي، مزارع، ساختمانها و نواحي مسكوني و آباديهاي اطراف را با تهديد جدي مواجه كرده است.
با وزش باد، نمك موجود در شورهزارهاي پديد آمده بسوي اين اراضي و نواحي مسكوني هدايت ميشود و اين پديده بر كشاورزي منطقه، سلامت مردم و افزايش مهاجرتها تاثير مستقيم خواهد داشت.
هماكنون سواحل كم عمق درياچه اروميه با انباشت بلورهاي نمك روبروست به طوريكه سفيدي آن ازدوردستها ديده ميشود و حتي دربرخي نقاط درياچه تودههاي بزرگي از نمك از ميان آب سر برآورده و به تپههاي بزرگ و كوچك تبديل شده است.
درهمين حال ۲۲۱نماينده مجلس شوراي اسلامي باامضانامهاي به رييس جمهوري، خواستار احيا درياچه اروميه شدهاند.
در اين زمينه نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي گفت: بررسيهاي كارشناسي هشدار دادهاند كه در مدت هشت سال بخش جنوبي درياچه براثر تبخير خشك ميشود كه اين امر تهديدي جدي براي زيست بوم منطقه است.
حجتالاسلام سيدسلمان ذاكر، افزود: خشك شدن درياچه اروميه، آثار و تبعات ويرانگر زيادي بر جاي ميگذارد كه حدي نخواهد داشت.
در بخشي از نامه امضا شده توسط ۲۲۱از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي به رييس جمهوري نيزآمده است: بررسيهاي كارشناسي صورت گرفته حكايت از آن دارد كه آثار خشك شدن درياچه اروميه تا دههاسال گريبانگير مردم منطقه و طبيعت زيباي آن خواهد شد، بنابراين انتظار دارد با صدور دستور قاطع از سوي آن جناب، سازمانهاي مسوول با اتخاذ تصميمات عاجل و تدابير فوري و انتقال آبهاي مرزي به اين امر اهتمام نمايند.
سطح تراز آب پارك ملي درياچه اروميه در زمان حاضر نسبت به سال قبل كاهش چشمگيري دارد كه وجود پديده كمآبي و خشكسالي امسال از عوامل مهم اين امر است.
كارشناسان مسايل زيست محيطي آذربايجان غربي چنين كاهشي رادر روند نزولي آب پارك ملي درياچه اروميه بيسابقه اعلام ميكنند.
درياچه اروميه يكي از ۵۹ذخيرهگاه طبيعي محيط زيست جهان است كه به دليل طبيعت مناسب براي زيست دايمي و موقت انواع پرندگان كمياب و نادر جهان و زيباييهاي طبيعي سواحل و جزاير ان از سوي "يونسكو" به عنوان يك ذخيرهگاه "بيوسفري" (زيست سپهر) در جهان شناخته شده است.
اين درياچه با زيباييهاي طبيعي خود يكي از بزرگترين معادن املاح جهان به شمار ميرود كه نزديك به هشت ميليارد متر مكعب نمك را در خود جاي دادهاست.
درياچه اروميه پس از "بحرالميت" در فلسطين اشغالي دومين درياچه شور از نظر سختي آب در جهان محسوب ميشود و بيستمين درياچه بزرگ جهان است.
اين درياچه دربين استانهاي آذربايجان شرقي و غربي واقع شدهاست و مساحت كلي حوزه آبريز آن ۵۱هزار كيلومتر و حجم كلي آب موجود در آن تا مرز ۳۷ ميليارد متر مكعب ميرسد.
طول اين درياچه از شمال به جنوب ۱۳۵كيلومتر و عرض آن ۱۸تا ۵۵كيلومتر و عميقترين نقطه آن ۱۶متر است.ك/۳
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]