واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: حساسيت دندان
دندان حساس يك واكنش شديد در مقابل تحريكات حسي نشان ميدهد كه معمولاً اين حالت در دندانهاي سالم وجود ندارد
ازدياد حساسيت دندان نوعي بيماري است كه حدود 8 تا 30 درصد از مردم را گرفتار ميكند. شيوع آن در افراد مؤنث بيشتر است و به صورت زير تعريف ميشود:
زماني كه عاج دندان در معرض مواد شيميايي، گرما، تماس فيزيكي و يا تغيير فشار توبولهاي عاجي قرار ميگيرد دردي گذرا حاصل ميشود كه نميتوان همانند ساير بيماريهاي دندان عامل پاتولوژيكي خاصي را منشأ آن دانست.
شيوع سني خاصي براي ابتلا وجود ندارد و بيشتر در سنين 20 تا 40 سالگي مشاهده ميشود و در اواخر 40 تا 50 سالگي ميزان آن كاهش مييابد كه به علت كاهش نفوذپذيري عاج در اين سنين است.سطح سرويكال ازدندانهاي نيش و آسياي كوچك بيشترين نقاطي است كه بيماري در آن ديده ميشود.
براي روشنتر شدن مطالب فوق ابتدا ساختمان دندان را مورد بررسي قرار ميدهيم.
* عاج دندان (Dentine)
قسمت اعظم دندان را عاج تشكيل ميدهد كه تقريباً تمام سطح دندان را در برگرفته است.
تاج دندان توسط مينا و ريشه توسط سيمان پوشيده شده است. منشأ ديوارههاي پالپي را عاج دندان تشكيل ميدهد.
عاج دندان از 35 درصد مواد آلي، آب و 65 درصد مواد معدني تشكيل يافته است.
پالپ دندان
پالپ دندان قسمتي جنيني است كه براي نمو دندان لازم بوده و بلافاصله پس از تشكيل پالپ به يك قسمت فيزيولوژيك تبديل ميشود كه توسط ساختمان دندان پوشيده شده است. البته گفتني است كه تشكيل عاج موجب تكامل دندان ميشود كه تا آخر عمر ادامه دارد.
عمل پالپ و پاسخ به تحريكات
بافت پالپ قادر به انجام كارهاي گوناگوني از جمله تشكيل عاج، تغذيه اعصاب و دفاع بوده و از جمله كارهاي پالپ دندان پاسخ به آسيبهاي وارده است.
پالپ دندان همانند ساير بافتهاي بدن نسبت به تحريكات واكنش نشان ميدهد و در مقابل تحريكات وارده دفاع ميكند.
فشار ناشي از اگزودا به رشتههاي عصبي درون پالپ باعث ايجاد درد ميشود. بافت پالپ بعد از يك تحريك و يا جراحت خفيف معمولاً ترميم پيدا ميكند، اما مقدار كمي از علائم تحريك باقي ميماند.
تحريكات مزمن مثل پوسيدگيهايي كه به آرامي پيش ميرود باعث ميشود كه به روشهاي مختلف در برابر عفونتها، با تحريكات مقابله كند.
در پي تحريكات شديد پاسخهاي آماسي ادامه پيدا كرده و باعث مرگ سلولهاي پالپي ميشوند كه در نهايت مرگ پالپ را به دنبال دارد.
* ساختمان سيمان (Cementum)
سيمان ساختمان معدني بافت دندان محسوب شده كه ريشه را ميپوشاند.
نخستين بار در سال 1835 توسط دانشجويي به نام پوركينج (Purkinje) توضيح داده شد اين بخش از دندان در محل اتصال سيمان ـ مينا شروع شده و تا قسمت آهكي دندان (نوك ريشه) ادامه پيدا ميكند.با اتصال فيبرهاي كلاژن به سيمان، دندان به قسمتهاي محيطي فرد متصل ميشود.
* تركيب شيميايي سيمان
سيمان از 45 تا 50 درصد مواد معدني و 50 تا 55 درصد مواد آلي و آب تشكيل شده است.
نكتة جالب اين است كه مقدار فلورايد موجود در سيمان نسبت به ساير قسمتهاي دندان بيشتر است. قسمت آلي سيمان داراي تيپ يك كلاژن و پروتئيني به نام پلي ساكاريد است.
محل اتصال سيمان (عاج و مينا)
در دندانهاي دائمي قسمت بالاي عاج كه سيمان در آن قرار ميگيرد تقريباً صاف بوده اما در دندانهاي شيري اين قسمت به صورت مخفي قرار گرفته است. در هر دو نوع محل اتصال سيمان به عاج محكم است، اگرچه از ساختمان اين اتصال شناخت درستي در دسترس نيست.
اتصال سيمان و مينا در قسمت سرويكال دندان معمولاً متغير است، تقريباً در 30 درصد از دندانها، سيمان در محل اتصال مينا به صورت يك خط تيز در ميآيد، در 60 درصد دندانها سيمان روي انتهاي مينا را به مقدار بسيار كمي ميپوشاند، اين حالت زماني اتفاق ميافتد كه اپي تليوم مينا در اطراف سرويكال دژنره شده و باعث تماس مستقيم بافت پيوندي با سطح مينا ميشود. در اين موارد محل اتصال سيمان ـ مينا (CEJ) وجود ندارد و عاجي كه در اين حالت به وجود ميآيد در معرض محيط خارج قرار گرفته و باعث حساسيت دندان ميشود.
* علائم دندانهاي حساس
دندان حساس يك واكنش شديد در مقابل تحريكات حسي نشان ميدهدكه معمولاً اين حالت در دندانهاي سالم وجود ندارد.در اينجا اعمالي مثل خوردن، آشاميدن و تنفس را تحت تأثير قرار ميدهد.
مسألة حساسيت دندان ميتواند روي كنترل پلاكهاي دنداني نيز مؤثر باشد كه در نهايت ممكن است در بهداشت كل دندان نيز توليد اشكال نمايد.
دندان حساس ميتواند يك سري علائم پيچيده را به صورت بيماري نشان دهد.از نظر باليني اين علائم الزاماً با تخريب بافتي همراه نيست اما ميتواند نشاندهندة تخريب در نتيجة ساييدگي مداوم سيمان باشد كه اين اعمال با واكنشهاي پالپ همراه است.معمولاً اين نشانهها به صورت سريع و در مدتي كوتاه بروز ميكند و گاهي نيز اين درد در زمانهاي مختلف واكنشهاي مبهمي بعد از اتمام تركيب بروز ميدهد.
تحريكايي مانند محركهاي حرارتي (گرما ـ سرما) شيميايي (اسيدها ـ شيريني) مكانيكي (مسواك كردن ـ لمس با انگشتها) و همچنين تماس با هوا باعث ايجاد درد در شخص و بروز حساسيت دندان ميشود
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]