واضح آرشیو وب فارسی:مهر: در گفتگو با مهر عنوان شد:احياي درياچه اروميه با مديريت مشترك سه استان اعمال مي شود
اروميه - خبرگزاري مهر: معاون امورعمراني استاندار آذربايجان غربي گفت: سازمان حفاظت محيط زيست پيش نويسي را تهيه كرده است كه بر اساس آن سه استان اثرگذار در حوزه آبريز درياچه اروميه مديريت مشترك اين درياچه را عهده دار خواهند شد.
محمد باقردارياني در گفتگو با خبرنگار مهر در اروميه، افزود: در صورت تصويب اين طرح كارگروهي به صورت دوره اي به رياست يكي از استانداران آذربايجان غربي و شرقي تشكيل و از اين طريق امور مربوط به درياچه اروميه پيگيري و مديريت مي شود.
وي اضافه كرد: استان كردستان نيز به عنوان سومين استان واقع در حوزه آبريز درياچه اروميه تاثير بسيار اندكي در وضعيت درياچه اروميه دارد.
وي با اشاره به اينكه تغيير شرايط جوي و اقليمي و كاهش بارندگيها مهمترين علت كاهش آب درياچه اروميه است، بيان داشت: بر اساس برآورد كارشناسان 70 درصد علت كاهش آب درياچه اروميه شرايط طبيعي و اقليمي از قبيل تبخير است و تنها 30درصد توسط عوامل انساني صورت مي گيرد.
دارياني حجم كل سدهاي در حال بهره بردار در استان را يك ميليارد و700 ميليون مترمكعب عنوان كرد و اظهارداشت: اين ميزان در مقايسه با گنجايش 32ميليارد مترمكعبي درياچه اروميه رقم ناچيزي است اين در حالي است كه امسال در اثر خشكسالي حجم ذخيره آب پشت سدهاي استان از 800 ميليون مترمكعب تجاوز نكرده است.
به گفته دارياني حدود يك سوم سدهاي در حال بهره برداري استان در حوزه آبريز درياچه اروميه قرار دارند.
اين مسئول با ابراز تاسف از اينكه 90 درصد آب مديريت شده استان در بخش كشاورزي مصرف مي شود، راندمان آبياري در بخش كشاورزي را بسيار پايين ارزيابي كرد و به لزوم تسريع در اجراي طرحهاي آبياري تحت فشار تاكيد كرد.
دارياني درپاسخ به سئوالي در رابطه با علت كم كاري استان در رابطه با احداث شبكه هاي آبياري زهكشي در پاياب سدهاي در حال بهره برداري و همچنين اجراي سيستمهاي آبياري نوين كشاورزي (باراني و قطره اي ) تصريح كرد: از زمان استقرار مديريت جديد در استان به وزارت نيرو براي اجراي شبكه هاي آبياري و زهكشي همزمان با احداث سد تذكر داده است.
در حال حاضر كمتر از 30 هزار هكتار از اراضي استان آذربايجان غربي به سيستمهاي آبياري نوين كشاورزي مجهز شده اند اين در حالي است كه بخش بسيار ناچيز از شبكه هاي آبياري وزهكشي استان به مرحله اجرا رسيده است.
بنا بر اعلام اداره كل حفاظت محيط زيست استان كاهش نزولات جوي، پايين بودن راندمان آبياري كشاورزي و حفر چاههاي مجاز و غيرمجاز و تخليه سفره هاي آب زيرزميني مهمترين عوامل كاهش سطح آب درياچه اروميه است.
عقب نشيني 120 هكتاري درياچه اروميه هشدار مهمي است براي اينكه شوره زار حاصل شده از اين عقب نشيني همه اراضي، مزارع، ساختمانها و نواحي مسكوني و آباديهاي اطراف را تهديد مي كند.
مدير كل استان آذربايجان غربي نيز در اين زمينه در گفتگو با مهر، وصل شدن برخي از جزاير به خشكي، از كار افتادن اسلكه ها و سختي در تردد شناورها، افزايش شوري آب و رسيدن املاح به 330 گرم در ليتر، توقف زادآوري آرتميا، گرفتار شدن پرندگان در نمك، ضعيف شدن پوشش گياهي جزاير و كاهش ميزان آب دهي چشمه هاي آب شيرين موجود در داخل جزاير را از مهمترين مشكلات پارك ملي درياچه اروميه برشمرد.
كارشناسان معتقدند با وزش باد، نمك موجود در شوره زارهاي پديد آمده به سوي اين اراضي و نواحي مسكوني هدايت و منتشر شده و همين امر موجب خشكسالي مي شود كه تاثير مستقيم بر روي كشاورزي منطقه، سلامت مردم و افزايش مهاجرت ها خواهد شد.
به اعتقاد برخي ديگر كارشناسان محيط زيست در صورتي كه ورودي آب شيرين اين درياچه كم شود گونه هاي مختلف جانوري اين درياچه با تهديدات فراواني روبرو هستند.
اين در حالي است كه درياچه اروميه به دليل طبيعت مناسب براي زيست دايمي و موقت انواع پرندگان كمياب و نادر جهان شناخته شده است.
درياچه اروميه در سال 1352 با مصوبه شوراي عالي محيط زيست به عنوان پارك ملي و در سال 1354 از سوي كنوانسيون رامسر به عنوان يكي از بهترين تالاب هاي بين المللي جهان به ثبت رسيد.
اما برنامه ريزي هاي لازم براي اخذ اعتبارات جهاني از سازمان ها و مراكز ذيربط بين المللي در شرايطي كه بحران شديدي در اكوسيستم درياچه به وجود آمده كمك فراواني براي بهبود وضعيت موجود خواهد كرد.
ضمن اينكه براي بندهاي انحرافي كه براي استفاده از آب اين رودخانه جهت مصارف كشاورزي زده شده نيز بايد چاره اي انديشيده شود در غير اين صورت شوري آب درياچه به حد اشباع خواهد رسيد و در صورت تداوم اين روند، غلظت نمك درياچه افزايش يافته و جايگاه خود را از دست خواهد داد.
به هر روي اين درياچه در كناربي توجهي هاي مسئولان به روزهاي پاياني عمر خود نزديك مي شود و اگر چاره انديشي نشود فاجعه عظيمي مردم اين استان را تهديد مي كند.
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]