واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ستاره المپيك پكن از خودش و ورزش شنا مى گويد تعبير يك رؤياى بزرگ
[وصال روحانى/ منبع: Fina]
مايكل فلپس امريكايى و ۲۳ ساله هم به يارى استعداد خاص و غيرمتعارف اش و هم با كمك خطير هم تيمى هايش تبديل به ستاره المپيك بيست و نهم شده و حتى از يكشنبه اين هفته يعنى ۷ روز قبل از پايان پيكارها، انتخابش به عنوان ستاره اين مسابقه ها قطعى شده بود. او در رقابت هاى شناى اين المپيك برنده ۸ مدال طلا شد كه ۵ تا در مواد انفرادى بود و ۳ مورد در امدادى. او در ۷ ماده از اين ۸ ماده ركوردهاى جهانى را شكست و اولين انسانى شد كه در يك دوره المپيك اين تعداد مدال زرين را برده است. ركورد قبلى كسب بيشترين طلا در يك دوره پيكارهاى المپيك ۷ مدال زرين بود كه مارك اسپيتز هموطن معروف و «اينك بازنشسته» فلپس در سل ۱۹۷۲ در المپيك مونيخ تصاحب كرده بود. فلپس در المپيك ۲۰۰۴ آتن و در ۱۹ سالگى خود نيز كوشيده بود از دستاورد اسپيتز فراتر رود و به رغم ناكامى در آن امر تا كسب ۶ طلا و دو برنز پيش رفته بود كه يك كارنامه فوق العاده بود. به اين ترتيب فلپس در دو دوره المپيك ۱۴ طلا و ۲ برنز برده كه او را تبديل به موفق ترين ورزشكار تاريخ المپيك ها كرده است. حد نصاب پيشين كسب بيشترين طلا در المپيك ها ۹ طلا بود كه كارل لوئيس امريكايى و پاوو نورمى فنلاندى در دووميدانى، لاريسا لاتى نيناى روسى در ژيمناستيك و البته اسپيتز در شنا به جا گذاشته بودند. فلپس پس از كسب سومين طلايش در پكن با دستاورد چهار ورزشكار فوق مساوى كرده و با نيل به هر طلاى اضافى بيش از پيش از آن فاصله گرفت و به تنهايى ركورددار شد و حالا از سايرين بشدت پيشى گرفته است. هنوز نيكولاى اندريانوف ژيمناست مرد روسى با ۱۵ مدال و لاتى نينا با ۱۸ مدال از نظر مجموع مدال ها از فلپس در المپيك ها پيش هستند، اما ۱۴ طلاى شناگر امريكايى به سبب مرغوبيت مدال هاى او از دستاورد آنها بسيار بهتر نشان مى دهد و از جانب ديگر چون فلپس خيال كناره گيرى ندارد و سن كمى دارد، امكان گذر وى از مجموع مدال هاى دو ژيمناست فوق وجود دارد.
مسئله اى حيرت آور
شكى نيست كه اگر ياران فلپس در مواد امدادى پكن آن طور جانفشانى نمى كردند امكان ۸ طلايى شدن وى وجود نداشت و سرآمد و نقطه اوج اين قضيه در ماده ۱۰۰ ۴ متر آزاد امدادى در دومين روز از مسابقات امسال بود كه امريكا به همت جيسن لزاك شناگر چهارم (و آخر) خود در شرايطى اول شد و نوار طلايى فلپس را استمرار بخشيد كه تا متر و حتى ثانيه آخر پيروزى فرانسه به يمن حضور الن برنار قهرمان جهان قطعى به نظر مى رسيد. اين كه چطور لزاك ۳۲ ساله و كهنه كار توانست در آن لحظات تنگ و كوتاه دستش را سريع تر از برنار به لبه استخر بزند و باعث غلبه خودش و يارانش بر فرانسوى هاى شايسته شود، هنوز هم نامعلوم و حيرت انگيز مى نمايد. يك نقطه بسيار دشوار ديگر در روند كار فلپس در پكن در روز شنبه اين هفته در فينال ۱۰۰ متر پروانه شكل گرفت. فتوفينيش و بررسى هاى كامپيوترى نشان داد كه او سريع تر از حريف پرشور صربستانى اش (ميلوراد كاويچ) به نقطه پايان رسيده و اول شده اما هنوز كه هنوز است خيلى ها به اين نتيجه شك دارند و كسانى كه معتقدند رقيب صربستانى به واقع برنده شده، كم نيستند و پرونده شكايات و درخواست رسيدگى از جانب هيأت اعزامى اين كشور به پكن، هنوز در دفاتر كميته سازماندهى بازى ها و فينا (فدراسيون بين المللى شنا) مفتوح است و فيلم مسابقه هنوز هم نشان نمى دهد كه كدام يك برنده شده اند و چشم غيرمسلح (و حتى مسلح!) نيز از اين كار عاجز است اما به هر حال مجريان مسابقات به سود فلپس رأى دادند.
فاصله اى عظيم
اما در ساير رشته ها برترى فلپس بر رقبا بسيار زياد بود و حتى در ۲۰۰ و ۴۰۰ متر مختلط انفرادى كه تصور مى شد هموطنش رايان لوچت و «لاژلو چه» مجارى سخت به پاى او بپيچند و حتى او را ناكام كنند، وى در نهايت با برترى محسوس قهرمان شد و تيم امدادى ۲۰۰ ۴ متر آزاد امريكا هم با در برداشتن فلپس در شرايطى قهرمان اين ماده شد كه از تيم دوم (روسيه) بيش از ۵ ثانيه پيش بود كه در شنا فاصله اى عظيم و باورنكردنى است.بنابراين بايد پرسيد اين موجود عجيب كه تمامى دستاوردهاى قبلى را زير پا نهاده و تبديل به اعجوبه تاريخ المپيك شده و بعيد نيست كه در المپيك لندن نيز دست كم دو سه طلا بر مجموعه فعلى اش بيفزايد از كجا آمده است و ماجرايش چيست. فلپس كه در مسابقات قهرمانى جهان ۲۰۰۷ در ملبورن استراليا نيز ۷ طلا برد و مدال زرين هشتم را فقط به خاطر خطاى يارانش در يك ماده امدادى از دست داد و در رقابت هاى جهانى ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ نيز به ترتيب ۴ و ۵ طلا را صاحب شد با حرف هايش پاسخ چندان روشنى را به سؤال فوق نمى دهد، اما از همان حرف ها مشخص است كه او اصلاً نقطه كنونى را پايان كارش در شنا نمى داند، بلكه شروعى بر تكوين كاملتر و بيشتر ورزش خود از طريق همت و مهارت هاى خود مى انگارد.
هر كارى امكانپذير است
فلپس چند روز پس از فتح طلاى هشتم (و آخر) خود در پكن كه در ماده ۱۰۰ ۴ متر مختلط امدادى حاصل آمد و خود او در آن ۱۰۰ متر پروانه را شنا كرد، مى گويد: «هر كارى را كه مى خواستم در پكن انجام بدهم و جزو مأموريت هايم بود، صورت دادم.در هر ۸ رشته اول شدم و در ۷ مورد ركوردهاى جهانى را شكستم و مرزهايى كه مى خواستم به آن برسم، فتح شد. در عمرم رؤياهاى زيادى ديده ام و شرح وظايف و دستورهاى كار مفصلى را براى خود نگاشته ام و سرآمد آنها، برنامه ام براى پكن بود كه حاصل آمد. مثل تعبير يك رؤياى بزرگ و باور نكردنى بوده است. شايد هم حاصل كار من در پكن اين نكته را نشان مى دهد كه هر رؤيايى امكانپذير است. به شرطى كه به خوبى براى آن تدارك ببينيد و برنامه داشته باشيد. فراز و نشيب هايش را پشت سر بگذاريد و حساب تمام ثانيه هاى آن را بكنيد. من با اين سلاح ها به مرزهاى مورد نظرم رسيده ام و اين امر، واقعاً احساس خوبى را به من بخشيده است.»
حرف اول
كوشش عظيم فلپس براى رسيدن به اهدافى كه گفتيم و مهمتر از همه فراتر رفتن از ۷ طلاى ۳۶ سال پيش اسپيتز طى ماه هاى اخير و بويژه ،۱۰ ۱۲ روزى كه المپيك پكن جريان داشته، چنان به موضوع مهم و همه گير و جذابى بدل شده كه در بسيارى از نقاط جهان پيوسته درباره آن صحبت و تبادل اخبار و اظهار نظر جريان داشته و شايد موضوع اول المپيك پكن بوده باشد. در خود امريكا در بسيارى از نقاط شهرها و بخصوص محل برپايى مسابقات بيسبال و «فوتبال امريكايى»، رقابتهاى شناى المپيك پكن بر روى اسكرين ها و تابلوهاى بزرگ در حال پخش بوده و هر كسى كه از مقابل آنها عبور مى كرد، مى توانست از آخرين تحولات مربوط به ثمر دادن يا ندادن كوشش هاى فلپس مطلع شود و اين وضع تا يكشنبه (۲۷ مرداد) كه شنا در پكن ادامه داشت، برقرار بود.
مطرح تر كردن شنا
خود فلپس مى گويد هدف عاجل بعدى اش كار و مانور و سرمايه گذارى روى موج استقبالى است كه شرحش را آورديم تا از اين طريق بتوان شنا را در جهان مطرح تر و رايج تر ساخت و به آن چهره جهانى وسيع ترى را بخشيد.» شنيده ام كه در مسابقات مهم اخير بيسبال و به عنوان مثال وقتى تيم يانكيز بازى داشته، در استاديومش در نيويورك پاى بلندگو اخبار كارهاى من در المپيك ها دائماً پخش مى شده و هر جا مى رفتيد، تلويزيون ها و اسكرين ها تصاوير مرا پخش مى كردند و شنا حرف اول را مى زده است. رخداد خوبى است اما اين تازه ابتداى كار است و در اوايل تحول مورد نظرمان قرار داريم و كامل شدن اين ماجرا زمان قابل توجهى خواهد برد. حرف من اين است كه شنا نبايد ورزشى باشد كه فقط هر ۴ سال يك بار به خاطر برپايى مسابقات المپيك به يادها بيايد و در ساير مواقع و سال ها از نظرها دور بماند و كسى آن را چندان نبيند. اگر دقت كنيد، متوجه مى شويد كه شنا به خاطر المپيك، فقط هر چهار سال يك بار به حرف اول بدل مى شود و در ساير اوقات كسى كارى به كارش ندارد و در رسانه ها و تلويزيون ها اثر لازم و وسيع از آن را نمى بينيد. شنا در تمامى ۱۲ ماه سال در جريان است و كمتر روزى از اين قضيه عارى و بى بهره است. ولى براى رسانه ها و بخصوص نوع تصويرى آن، به محض اين كه المپيك تمام مى شود، شنا هم به اتمام مى رسد خود من شايد در تمامى ۳۶۵ روز سال شنا كنم و براى شناگران برتر جهان فقط يك استراحت كوتاه مدت وجود دارد و آن، در يكى دو هفته بعد از اتمام المپيك يا مسابقات شناى قهرمانى جهان است كه ورزشكاران نفسى تازه مى كنند و برخى مسن ترها براى هميشه بازنشسته مى شوند و نسل جوانترى وارد تيم هاى ملى كشورها مى گردند. هدف من مطلع كردن بيش از پيش مردم از اين روند و شرح اتفاقاتى است كه در زمان هايى غير از المپيك ها رخ مى دهد و ما در آن تلاش ها شريكيم و بقيه از آن بى اطلاع اند.»
10 سال بعد
فلپس همچنين مى گويد: «مى خواهيم كارى كنيم كه از اين پس شنا بيش از پيش ديده شود و مسائل اش در رسانه ها و بين مردم انعكاس يابد و ماجرا به المپيك ها منحصر نشود. فكر مى كنم اين كار امكانپذير باشد و حتى اگر محسنات برخاسته از اين قضيه شامل حال خود من نشود، براى نسل بعدى به كار خواهد آمد. از اين طريق كار و زندگى آنها در آينده آسان تر از وضعيت فعلى خواهد شد. شنا زندگى مرا تغيير داده و به جايگاه فعلى رسانده و قادر به انجام كارهاى مختلف كرده است. اگر تغييرات و پيشرفت لازم را تأمين كنيم، ورزش هيجان انگيز ترى را پيش رو خواهيم داشت و شايد ۱۰ سال بعد شرايط بسيار بهتر از حالا باشد. براى آن منتظر مى مانم.»
قهرمان در يك نگاه
* نام: مايكل فلپس
* متولد: 30 ژوئن ۱۹۸۵ در بالتيمور امريكا
* شروع شنا: به طور جدى از ۵ سالگى
* افتخارات: يك مدال زرين مسابقه هاى جهانى ،۲۰۰۱ ۴ مدال طلاى مسابقات جهانى ،۲۰۰۳ ۵ مدال زرين رقابت هاى جهانى ۲۰۰۵ و ۷ طلاى پيكارهاى جهانى ،۲۰۰۷ ۶ طلا و ۲ برنز بازى هاى المپيك ۲۰۰۴ و ۸ طلاى المپيك ۲۰۰۸
* صاحب بيشترين طلا (۱۴ عدد) در تاريخ المپيك ها و انتخاب شده به عنوان ستاره المپيك هاى ۲۰۰۴ و ۲۰۰۸
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]