واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: ذرات ضدماده ذرات زیراتمی هستند که دارای خواصی ضد خواص ذرات ماده طبیعی هستند، برای مثال، یک پوزیترون معادل ضدذرهای الکترون با بار منفی است و دارای بار مثبت است.
هنگامی که یک ذره و ضدذره با هم برخورد میکنند، نیست میشوند و مقدار زیادی انرژی بر اساس معادله مشهور اینشتین E=mc^۲ آزاد میکنند.(E معادل انرژی، m معادل جرم، و cمعادل سرعت نور است.)
ذرات ضدماده در برخوردهای با سرعتهای بسیار بالا به وجود میآیند.
در اولین لحظات پس از مهبانگ (انفجار بزرگ) تنها انرژی موجود بود. هنگامی که جهان سرد شد و گسترش یافت، ذرات ماده و ضدماده به میزان مساوی تولید شدند.
اما ضدماده در دنیای امروز نادر است. دانشمندان مطمئن نیستند، چرا.
یک نظریه حاکی از آن است که در آغاز ماده بیشتری نسبت به ضدماده خلق شد، بنابراین حتی پس از نیستشدن آنها در تلاقی دوجانبه به قدر کافی ماده طبیعی به جای ماند تا ستارهها و کهکهشانها را بیافریند.
این پدیده در ابتدا در سال ۱۹۲۸ بوسیله فیزیکدان انگلیسی پل دیراک پیشبینی شد. او هنگامی که معادلههایی را به دست آورد که برای یک الکترون با بار منفی و یک الکترون با بار مثبت – یک ضدذره- صدق میکردند، برای اولین بار وجود ضدذرهها را پیشبینی کرد.
پیش بینیهای او با تحربیات فیزیکدان آمریکایی کارل آندرسن در سال ۱۹۳۲ اثبات شد.
آيا ضد ماده وجود دارد ؟
ضد ماده يا پاد ماده فقط دركتاب هاي علمي تخيلي نيست كه نقش بزرگي را به عهده دارد بلكه واقعاً وجوددارد براي تمام ذراتي كه در بخشهاي قبلي در مورد آنها صحبت شد پاد ذره يافت شده است . ضد الكترونها كه پو ريترون نيز ناميده مي شوند مانند الكترونها ي معمولي منفي نيستند ،بلكه دارادي بار مثبت هستند ولي جرم آنها برابر با جرم الكترونهاست ضد پروتونها داراي بار منفي هستند ماده و ضد ماذه نمي توانند يكديگر را تحمل نمايند مثلا هر گاه يك الكترون با يك ضد الكترون برخوردكند هر دو متقابلاَ يكديگر را منهدم ميكنند و به انرژي يا به عبارت دقيق تر به دو ذره تشعشي بدون جرم يا به 2كوانت تبديل مي شوند .
البته عكس اين فرآيندنيز امكان پذير است به اين معني كه دوكوانت مي توانند با يكديگر يك زوج الكتروني - پوزيتروني به وجود آورند .فرآيند اول را فرو پاشي پرتوي و فرايند دوم را جفت سازي مي نامند يك بار ديگر در اينجا نيز معادله قديمي اينشتين تاييد مي شود البته در فرو پاشي پرتوي ماده و ضد ماده جرم موجود به طور صد در صد به انرژي مر كز خورشيد حتي يك در صد سوخت هم به طور كامل مصرف نمي شود . در واقع در اين مورد خاكستر به شكل زباله اتمي در را كتور و هليوم در خورشيد باقي مي ماند
در فرو پاشي پرتوي ماده كاملا ناپديد مي شود .اگر انسان مي توانست نيروگاهها و يا فضا پيماهايي بسازد كه در آنها به طور كنترل شده اي ماده و ضد ماده به انرژي تبديل ميگرديد اين نيرو گاهها و يا فضا پيماها كه بيشتر از نيرو گاهاي اتمي معمولي وفضا پيماهاي فعلي كارآيي داشتند درهر صورت ضد ماده مورد نياز براي انجام اين كار در درسترس نيست زيرا كه زمين ومنظومه شمسي از ماده معمولي تشكيل شده اند ولي برخي از دانشمندان اين فرضيه را باور دارند كه در كهكشان را شيري سيستمهايي از ضد ماده وجود دارند كه تا وقتي كه با ماده معمولي برخورد نكره اند دقيقا َ مانند جهان ما پايدار هستند البته اين فرضيه به تازگي شديداَ مورد شك و ترديدد قرار گرفته است بر روي زمين همواره مي توان پاد ذره ها را البته براي مدت زمان بسياركوتاه در آزمايشگاهها ايجاد كرد . احتمال ماندگاري اين پاد ذره ها بر روي سياره ما بسيار كم است زير ا كه همه جابا ماده برخورد مي كنند و منهدم مي شوند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 188]