واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: در دفاع از همشهري جوان آتش بدون دود نمي شود
سيدابوالحسن مختاباد
توقيف همشهري جوان توسط هيات نظارت بر مطبوعات نمونه يي تازه از نحوه مواجهه دولت با مطبوعات است. مواجهه يي كه اخبار تاييد نشده از احتمال تسري آن به يكي دو نشريه ديگر حكايت مي كند. نوع توقيف و برخورد با مطبوعات و به خصوص همشهري جوان نشان مي دهد كه نگاه به جرم هاي مطبوعاتي مكانيكي است و كسي در هيات نظارت بر مطبوعات هنگام انشاي راي به جوانب ماجرا توجهي ندارد. اگر در قانون مطبوعات بندي مي آمد كه متن كامل مذاكرات اين هيات درباره توقيف هر مطبوعه انتشار عمومي مي يافت، شايد اهالي مطبوعات در مي يافتند كه تصميم گيري درباره بستن يك نشريه يا روزنامه يا هفته نامه يي مانند همشهري جوان، بر اساس چه ساز و كاري صورت گرفته و چه كساني راي موافق به بستن اين نشريه دادند و با چه دلايلي، و چه كساني از اعضاي هيات نظارت بر مطبوعات مخالف اين كار بودند. اما جوانب بستن رسانه يي همانند همشهري جوان چيست كه اعضاي هيات نظارت بر مطبوعات بايد به آن توجه كنند؟
اول؛ همشهري جوان به گواه تاريخ انتشار خود (نزديك به 180 شماره) رسانه يي پرطرفدار بود در ميان نسل جوان؛ نگاهي به بازتاب هاي مطالب آن و نوع تعامل اين رسانه با مخاطبان نشان مي دهد كه قشري قابل اعتنا از خوانندگان جوان به اين رسانه اقبال و توجه نشان مي دادند.
دوم؛ تورقي در مطالب و محتواي مطالب اين نشريه نشان مي دهد كه ذوق و ابتكار به همراه دغدغه هايي كه لازمه كار هر روزنامه نگار حرفه يي است، در اين نشريه موج مي زد. يادداشت هاي خواندني درباره موضوعات روز و مرتبط با مسائل نسل جوان، گزارش هاي خوب با سوژه هاي ابتكاري كه برخي از آنها خود دستمايه كارهاي ديگر رسانه ها شد، گفت وگو هاي خبري و اخبار و اطلاعاتي كه به نوعي دغدغه هاي نسل جوان را پوشش مي داد همگي در اين نشريه ساري و جاري بود و از روحيه پرانرژي تحريريه همشهري جوان خبر مي داد.
سوم؛ طراوت كه مهم ترين عامل در يك نشريه با مخاطبان جوان است، از جمله ويژگي هاي مهمي است كه اين نشريه واجد آن بود و مخاطب اندكي حرفه يي مي توانست اين روحيه، به قول مولانا طربناك، را در نوع تيترزني، چينش گرافيكي صفحه اول و صفحات لايي، فرم خاص تنظيم خبر و گرافيك صفحات به خوبي حس كند. شايد برخي از ناظران كه طربناكي و شادابي را براي جامعه برنمي تابند، خطايي كوچك در يك شماره را بهانه يي كرده اند براي بستن هميشگي اين رسانه و البته بيكار كردن روزنامه نگاران كه متاسفانه در چند سال اخير به بي امن و بي پناه ترين شغل تبديل شده است.
چهارم؛ همشهري جوان در مدت انتشار خود توانست زيست بومي فرهنگي به معني دقيق كلمه را شكل دهد. زيست بومي كه يك سر آن تحريريه و بر و بچه هاي خبرنگار اين رسانه بودند و در سر ديگر عموم مخاطبان قرار داشتند. آنها ديالوگي منطقي را با يكديگر سامان داده و فضايي عمومي براي مخاطبان ايجاد كرده بودند. البته آنچه كه در اين رسانه انعكاس مي يافت، به دليل همان محدوديت هاي خاصي كه بايد آن را اعمال سليقه ناميد و نه اجراي قانون، بخش كوچكي از رخدادهايي است كه نسل جوان با آن روبه رويند، به همين دليل بارها اين نشريه از سوي مخاطبانش به محافظه كاري در انعكاس ديدگاه هاي نسل جوان متهم شده بود، اما به دليل صميميت و صداقت نهفته در كليت اين رسانه، ارتباط برقرار بود.
پنجم؛ زنده ياد نادر ابراهيمي در ابتداي رمان چندجلدي معروفش ( آتش بدون دود) جمله يي طلايي آورده بود؛«آتش بدون دود نمي شود و جوان بدون گناه». اكنون بايد از هيات نظارت بر مطبوعات پرسيد كه در برخورد با يك رسانه، آن هم رسانه يي خاص جوانان و نوجوانان، بايد همان مشي و مشربي را به كار گرفت كه با يك نشريه بزرگسال در پيش مي گيريم. اگر ما به جوانان فرصت زمين خوردن و بلند شدن ندهيم پس به چه كساني چنين فرصتي را بايد بدهيم؟
اميد مي رود كه اين راي كه به گفته سردبير اين نشريه به صورت شفاهي به وي ابلاغ شده، در همان حد باقي بماند و مخاطبان اين نشريه بتوانند همانند گذشته آن را بر پيشخوان مطبوعات مشاهده كنند.
درخواست گزارش از دستگاه هاي نظارتي درباره منوريل
نايب رئيس كميسيون عمران مجلس از دستگاه هاي نظارتي خواست درباره طرح نيمه تمام منوريل به مجلس گزارش دهند. محمد حسين مقيمي با بيان اينكه كميسيون عمران مجلس در صورت دريافت اطلاعات درباره پرونده منوريل صادقيه تهران و هر پروژه ديگري مسائل مربوط به آنها را پيگيري مي كند، به فارس گفت؛ از دستگاه هاي نظارتي خواسته شده موضوع اين طرح نيمه تمام را از زمان تصميم گيري و اجراي ناقص آن بررسي كرده و به مجلس گزارش ارائه كنند. رئيس فراكسيون مديريت شهري و شوراها عنوان كرد؛ اين نمي شود كه كارهايي انجام و بعد نيمه تمام جمع شود. در پروژه منوريل تهران ميليون ها تومان از بودجه و سرمايه كشور به هدر رفته است. به همين دليل از دستگاه هاي نظارتي مي خواهيم گزارش دهند چرا اين طرح شروع شد، چه هزينه هايي و از چه محلي براي آن صرف شد و در نهايت به چه دليل متوقف شد. وي ادامه داد؛ كميسيون عمران مجلس به دنبال آن است تا مشخص شود چه كسي مسوول اجراي پروژه يي است كه مطالعات كارشناسي نداشت. اگر مطالعاتي انجام شده و به صورت علمي ثابت شده كه اين سيستم بهتر است، حرفي نيست اما سوال اينجاست كه اين مطالعات چرا تاكنون براي تصويب به مراجع ذي ربط ارائه نشده است. مقيمي كه در دولت هشتم رياست سازمان شهرداري ها و دهياري هاي كشور را نيز برعهده داشت، خاطرنشان كرد؛ زماني كه در سازمان شهرداري ها بودم همواره به شهردار سابق تهران تاكيد داشتم اگر مطالعاتي درباره منوريل انجام شده آن را ارائه دهند تا در شوراي عالي ترافيك مطرح شود و در صورت تاييد به تصويب برسد اما چيزي در اختيار شوراي عالي ترافيك قرار نگرفت.
سه شنبه 29 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 349]