واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: گزارشعرضه سيمان در بورس كالا در خم كوچه تعللها
عرضه سيمان در بورس كالا با اينكه ميتواند آينده خوبي براي صنعت سيمان كشور داشته باشد، اما هنوز جنبه اجرايي به خود نگرفته است.
مهندس دريه، كارشناس مسائل اقتصادي و از دستاندركاران سابق عرضه سيمان در بورس كالا در گفتوگو با خبرنگار ايلنا در اين مورد گفت: با وجودي كه از روز اولي كه بحث عرضه سيمان در بورس فلزات مطرح شد زمان زيادي ميگذرد، اما هنوز نميتوان به درستي گفت چه زماني اين قضيه جنبه واقعي به خود ميگيرد و عملي ميشود.
وي خاطرنشان ساخت: سال 83 يكي از مديران بورس فلزات به ارائه طرح واگذاري سيمان از طريق بورس فلزات پرداخت كه در پي آن از مديران و دستاندركاران صنعت سيمان دعوت شد تا در جلسهاي با همين مضمون شركت كنند. در آن جلسه موضوع عرضه سيمان در بورس مطرح شد و مورد استقبال جمع قرار گرفت؛ ضمن اينكه مزيتهاي اين طرح كاملا روشن بود. با اين حال با مرور زمان اجماع نظر حاصل و كارگروهي تخصصي براي اين طرح تشكيل شد.
دريه با اشاره به اينكه جلسات اين كارگروه در دو گروه تقسيمبندي ميشد، افزود: در يك گروه مديران هلدينگ صنعت سيمان بودند و در گروه ديگر مديران عامل شركتهاي سيماني، ضمن اينكه يك كارگروه كارشناسي هم در بورس فلزات تشكيل شد تا از جنبه كارشناسي قضيه را بررسي كند.
دريه در ادامه گفت: در اين جلسات هر موضوعي كه به نحوي مرتبط با عرضه سيمان در بورس بود، بررسي ميشد و در مجموع 50سرفصل كاري تعيين و اين سرفصلها اولويتبندي شد و بحث فرهنگسازي و اطلاعرساني و بسترسازي مناسب در اولويت قرار گرفت. در همين راستا با خيلي از استانها هماهنگي انجام و در 20استان سمينارهاي آموزشي براي بحث و بررسي نقاط قوت و ضعف عرضه سيمان در بورس برگزار شد و مورد توجه مسوولان، توليدكنندگان و مصرفكنندگان قرار گرفت.
اين كارشناس افزود: در اين راستا جلسات مرتبي با كميسيون صنايع و معادن مجلس و مسوولان ذيربط وزارت بازرگاني و وزارت صنايع و معادن برگزار و نقاط قوت و ضعف طرح مورد بررسي قرار گرفت.
وي خاطرنشان ساخت: اصل قضيه در اين طرح ميزان عرضه و تقاضاي سيمان بود و اين نگراني وجود داشت كه ميزان عرضه با تقاضا همخواني نداشته باشد و همين ممكن بود موجبات افزايش قيمت ناگهاني سيمان را به دنبال داشته باشد؛ چرا كه اگر ميزان عرضه نميتوانست جوابگوي تقاضا باشد، قيمت سيمان بيش از حد منطقي بالا ميرفت.دريه معتقد است: در واقع صنعت سيمان از آن دست صنايعي است كه از 75سال حاشيههاي زيادي حول آن وجود دارد؛ چرا كه سيمان يك كالاي استراتژيك است و از طرفي همچون هميشه حالت دو نرخي داشته و قيمتهاي دولتي بر آن حاكم بوده و در كنار آن هميشه بازار آزاد هم وجود داشته است، هر جا كه حاكميت دو نرخي مطرح باشد، بازار سياه به وجود ميآيد و رانت زياد ميشود.
وي افزود: در همين راستا اواخر سال 83 برآورد كارشناسي كه صورت گرفت، رقمي بين 700ميليون تا يك ميليارد تومان رانت در بازار سيمان وجود داشت. بحث عرضه سيمان در بورس كه مطرح شد، كساني را كه اين رانت نصيبشان ميشد، نگران كرد؛ چرا كه با عرضه سيمان در بورس به طور قطع اين رانت از بين ميرفت و اگر اين رانت حذف ميشد، اين پول ميتوانست به سمت بخش توليدي سرازير شود كه با اين پول هم واحدهاي توليدي و كارخانههاي جديد ايجاد شده و هم طرحهاي توسعهاي با سرعت بيشتري پيش ميرفت.
دريه در ادامه افزود: درآن زمان يك توليدكننده سيمان 140 تا 150ميليارد تومان پول نياز داشت و در آن سالها ميشد از پول رانت صنعت سيمان چند كارخانه احداث كرد.
وي همچنين خاطرنشان ساخت: در هر حال با وجودي كه بورس فلزات براي عرضه سيمان در آمادگي كامل به سر ميبرد و همه كارهايي كه لازم بود براي اين امر انجام شود، انجام شد، سيمان به بورس فلزات نرفت. اصليترين دليل آن هم نگراني دولت از جهش قيمت سيمان در اوايل عرضه آن در بورس بود كه مانع عرضه سيمان شد؛ ضمن اينكه سيمان هنوز در سبد حمايتي قرار داشت.
اين كارشناس با اشاره به اينكه در حال حاضر هم با توجه به اينكه سيمان از سبد حمايتي خارج شده و بورس نيز آمادگي كامل براي عرضه اين محصول را دارد، هنوز كار جدي براي تحقق اين امر صورت نگرفته گفت: بايد منتظر ماند تا وزارت صنايع و معادن، وزارت بازرگاني و انجمن صنفي سيمان به يك نتيجهگيري واحد در مورد عرضه سيمان به بورس برسند تا بتوانيم شاهد اين اتفاق باشيم. وي در پايان خاطرنشان ساخت: اميدواريم با حمايت و هدايت جدي مسوولان ذيربط اين كار هر چه سريعتر محقق شود؛ چرا كه عرضه سيمان در بورس در واقع ميتواند آرزوي ديرينه توليدكنندگان سيمان را كه همان دستيابي به قيمت منطقي سيمان است، محقق كند كه نتيجه آن به طور مستقيم و غيرمستقيم به نفع مصرفكننده و مردم خواهد بود.
منبع: ايلنا:
سه شنبه 29 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 157]