واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: راهنماي انتخاب غذاي سالم
هرمهاي قديمي تغذيه براي توضيح فوايد سلامت گروههاي غذايي مختلف كاربرد دارند ولي مشخص كنندة اثر روشهاي طبخ غذا و فرآوري غذاها نيستند. براي مثال، گروه نان و غلات قسمت اساسي هرم قديمي تغذيه صحيح است ولي در اين هرم هيچ بررسي راجع به شيوههاي استفاده از انواع اين گروه يا گروههاي ديگر نميشود.
موارد مناسب كلي و عملي سيستم نشانگر بر پاية چراغ راهنما، ميزان تفاوتهاي غذاها را بيان ميكند و ما را در انتخاب غذاي صحيحتر كمك مينمايد. صحيحترين انتخابهاي غذايي، در منطقة سبز و ناصحيحترين انتخابها در منطقة قرمز، و غذاهايي را كه لازم است محتاطانه مصرف شوند نيز در منطقة زرد قرار ميدهند. بيشترين تمركز اين سيستم آموزشي روي ميزان فيبر، نماية گليسمي، مقدار و نوع چربي موجود در غذاهاست. همچنين اين سيستم آموزشي، اثر تهيه و فرآوري غذاها را با ارائه اطلاعات در مورد شيوههاي متنوع پختن، مشخص ميكند. اين مفهوم كلي در ابتدا براساس غذاهاي هندي طراحي شده بود ولي به راحتي قابل تعميم به ساير دستورات غذايي نيز ميباشد. ما معتقديم كه اين سيستم آموزشي به راحتي در زندگي روزمره اثري كاربردي دارد. از سال 1999 ميلادي اين سيستم به طور گسترده در هندوستان به كار برده شده و تأثير محسوسي در افزايش آگاهي عموم مردم، به ويژه ديابتيها داشته است و خيلي خوب است كه متخصصان، با توجه به اين اصول، درمورد غذاهاي محلي مردم خود، مطالعه كنند.
استفاده از سيستم نشانگر مثل يك چهارچوب، انتخابهاي درست و نادرست غذايي را مشخص ميكند. اين اتفاق امروزه باعث جذب بيشتر از 300000 شركت كننده در امر آموزش تغذيه شده است.
اين مفهوم نشانگر، حتي براي آموزش افراد مؤثر در حفظ سلامتي ما، مثل سرآشپزها هم كاربرد دارد، به ويژه اگر اين دورهها در هتلها برگزار شود. بيشتر سرآشپزها بعد از اولين مشاهده، به درستي در سرو بعدي از اين چراغ راهنما استفاده ميكنند. ايشان به راحتي اين سيستم را درك كرده و به كار ميبرند.
طبق بررسي انجام شده 75 تا 80 درصد افراد، طي مدت فقط 5 دقيقه آموزش و معرفي سيستم نشانگر، پرچمهاي رنگي را به درستي در جاي خود قرار دادند.
چگونه عمل ميكند؟ براي درك بهتر مفهوم چراغ راهنماي غذايي، گروههاي غذايي طبقهبندي شده در اين سيستم را در ادامه بيان ميكنيم:
غلات
ناني كه از آرد گندم كامل (سبوسدار) تهيه ميشود در قسمت سبز، ناني كه از آرد سفيد تهيه ميشود در قسمت زرد و به همين ترتيب، نانهايي مثل بيسكويتها و كيكها و ... كه در تهية آنها چربيهاي اشباع مثل كره يا روغن به كار رفته، در قسمت قرمز قرار دادند.
در مورد برنج و بقية غلات نيز به همين ترتيب عمل ميشود: برنج قهوهاي و دودي در قسمت سبز، برنج سفيد در قسمت زرد و برنج سرخ شده در قسمت قرمز قرار ميگيرند.
جدول برخي گروههاي غذايي بر مبناي سيستم نشانگر (چراغ راهنما)
گروه غذايي قسمت سبز (انتخاب بهتر)
قسمت زرد
قسمت قرمز غلات نان سبوسدار نان تهيه شده از آرد سفيد
نانهاي حاوي چربيهاي اشباع، كره يا روغن، مثل انواع بيسكويت، كيك و ...
حبوبات نخود و لوبياي بخارپز يا سرخ شده در مقدار كمي روغن
-------
حبوباتي كه در كره سرخ شده باشد
سبزيجات
اكثر سبزيها (مثال: كدوي پخته)
-------
سبزيهايي كه زياد سرخ شده باشند يا در آنها انواع سس به كار رفته باشد (مثال: كدوي سرخ شده)
ميوهها اكثر ميوهها آبميوههاي غيرقندي (چون فاقد فيبر هستند) آبميوههاي حاوي شكر گوشت مرغ و ماهي كبابي، بريان و بخارپز و سفيدة تخممرغ -------- گوشتهاي قرمز، سوسيس، همبرگر و زردة تخممرغ شير و لبنيات شير كمچرب و تمامي فرآوردههاي حاصل از آن -------- شير پرچرب چربيها روغن زيتون، روغن دانههاي گياهي مثل روغن خردل و روغن كنجد -------- كره و روغنهاي هيدروژنه مثل مارگارين
حبوبات انواع حبوبات مثل نخود و لوبياي بخارپز يا سرخ شده در مقدار كمي روغن، در قسمت سبز و آنهايي كه در كره سرخ شده باشند در قسمت قرمز هستند.
سبزيجات اكثر سبزيجات در قسمت سبز هستند اما اگر شيوه پخت آنها سرخ كردن زياد يا استفاده از انواع سس باشد، در قسمت قرمز قرار ميگيرند براي مثال كدوي پخته در قسمت سبز است ولي وقتي سرخ شود در قسمت قرمز قرار ميگيرد.
ميوهها اكثر ميوهها در قسمت سبز هستند. آبميوههاي غيرقندي، فاقد فيبر هستند و بنابراين در قسمت زرد و آبميوههايي كه حاوي شكر هستند در قسمت قرمز قرار ميگيرند.
گوشت مرغ و ماهي كبابي، بريان و بخارپز و همچنين سفيدة تخممرغ، در قسمت سبز، ولي مرغ سوخاري، ماهي سرخ شده و گوشتهاي قرمز، سوسيس، همبرگر و زردة تخممرغ در قسمت قرمز قرار ميگيرند زيرا حاوي چربي اشباع شده هستند.
شير و لبنيات شير كمچرب و تمام فرآوردههاي حاصل از آن، در قسمت سبز هستند اما شير پرچرب، در قسمت قرمز طبقهبندي ميشود.
چربيها چربيها بايد در مقادير محدود مصرف شوند. كره و روغنهاي هيدروژنه مثل مارگارين در قسمت قرمز قرار دارند. روغن زيتون، روغن دانههاي گياهي مثل روغن خردل و روغن كنجد، انتخابهاي سالمتري هستند كه در قسمت سبز قرار ميگيرند.
انتخابي آگاهانه اين سيستم نشانگر يا به عبارتي، چراغ راهنما يك سيستم كاربردي راحت و مطمئن براي همه اقشار جامعه است و در همة جوامع قابل اجرا و درك ميباشد. علاوه بر اين، به راحتي سطوح مثبت و منفي غذاها را مشخص ميكند و براي كاربران، امكان انتخاب آگاهانه و صحيح غذاي خود را فراهم ميكند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 267]