واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: كنجد كلسترول را كاهش مىدهد
كنجد گياهى است يك ساله با ارتفاع حدود يك متر كه قسمت انتهايى ساقه آن پوشيده از كرك است. برگهاى آن بيضى ، باريك و نوك تيز است. گلهاى آن به رنگ سفيد و يا قرمز به طور تكتك در كناره برگهاى قسمت انتهايى ساقه ظاهر مىشود.
ميوه اين گياه به صورت كپسول و محتوى دانههاى كوچك، مسطح و بيضوى است كه دانه كنجد ناميده مىشود و قسمت مورد استفاده اين گياه است. وطن اصلى كنجد هندوستان است كه از آنجا به نقاط ديگر دنيا راه يافته است. در حال حاضر چين بزرگترين توليد كننده كنجد در دنيا مىباشد.
در ايران نيز مقدارى كنجد توليد مىشود كه بيشتر آن به مصرف تهيه روغن و حلوا مىرسد.
تركيبات شيميايي
كنجد داراى پروتئين ، ويتامينهاى B,D,E,F و لسيتين مىباشد. مقدار روغن آن حدود 50 درصد است. روغن كنجد مركب از حدود 70 درصد اسيدهاى چرب اشباع نشده مانند لينولئيك اسيد ، اولئيك اسيد و مقدارى اسيدهاى چرب اشباع شده مانند اسيد پالمتيك و آراشيديك اسيد مىباشد. روغن كنجد يكى از روغنهاى اشباع نشده و مفيد براى بدن است و در آمريكاى شمالى و كانادا به مقدار زياد مصرف مىشود و دليل آن اين است كه اين روغن نه فقط كلسترول بدن را بالا نمىبرد بلكه آن را كاهش مىدهد.
خواص كنجد
1)براى چاق شدن و تقويت نيروى جسمانى موثر است.
2)براى رفع قولنج كنجد را آسياب كرده و با سركه مخلوط كنيد و به مقدار نصف وزن كنجد، مغز بادام پوست كنده را به آن اضافه كنيد آنها را پودر كنيد و هر روز به مقدار يك قاشق سوپخورى از آن بخوريد .
3) كنجد گرفتگى صدا را از بين مىبرد .
4)نرم كننده معده و روده است.
5)كره كنجد كه در كانادا به نام تاهيتى معروف است و شبيه ارده مىباشد غذاى خوبى براى رشد بچههاست .
6)برگ كنجد را اگر به سر بماليد باعث رشد و سياهى موى سر مىشود.
7) كنجد فشار خون را كاهش مىدهد.
8) كنجد ضد رماتيسم است.
9) براى رفع ناراحتى كيسه صفرا مفيد است.
10) دم كرده برگ كنجد اسهال خونى را برطرف مىكند.
11) روغن كنجد براى رفع تنگى نفس و سرفه خشك و زخم ريه مفيد است.
12) روغن كنجد سوزش ادرار را رفع مىكند.
13) از روغن كنجد به جاى روغن زيتون در سالاد استفاده كنيد.
14) كنجد با همه خواصى كه دارد براى معدههاى ضعيف مناسب نيست زيرا ديرهضم است . اينگونه اشخاص بايد آن را با عسل وسركه بخورند .
اهميت اقتصادى كنجد
كنجد از جمله نباتات صنعتى بوده، به اين منظور داراى اهميت فراوان است.كنجد در صنايع خوراكى مانند محصولات قنادى و... استعمال دارد.
تخم كنجد داراى 62 درصد روغن،25 - 20 درصد پروتئين و20-15 درصد كربوهيدرات است. روغن كنجدداراى رنگ زرد سفيدنما بوده وخوشمزه است.طعم آن بر روغن پنبه دانه و گل آفتابگردان برترى داشته و از طعم روغن زيتون نيزعقب نمىماند.
كنجاله كنجد داراى پروتئين زيادى بوده و براى حيوانات غذاى پرارزشى مىباشد.كنجد نه تنها يك گياه مفيد به شمارمىرود، بلكه بهترين گياه قبلى براى كشت گندم و جو نيز مىباشد.كنجد گياه زراعتى است كه بين قطارهاى آن نرم و پنبه مانند مىگردد. از اين رو مزرعه را عارى ازگياهان هرزه مىكند.كنجد مواد غذايى را از طبقه پائين خاك به مصرف رسانيده و مواد قسمت فوقانى را به حال خود مىگذارد. در دشتهاى آفريقاى جنوبى شكل وحشى كنجد ديده مىشود. كشت اين گياه از قديم درآسياى ميانه معمول است. دركشور ما نيز كشت كنجد بهتر نتيجه مىدهد. به عقيده ما به كشت كنجد بايد توجه خاص صورت گيرد. در اثر رعايت تناوب زراعتى در زمينهاى آبى باير، كنجد بايد يكى از اجزاى گياهان قطارى بذرگردد،كه بين قطارهاى آنها نرم شوند.در زمينهايى با باران بهارى كافى حاصل كنجد به 350 تا 500 كيلوگرم در هكتار مىرسد.
جمعآورى
بروز نشانههاى رسيدن كنجد زمانى آغاز مىگردد كه قسمتهاى پايينى آن مخصوصا دانهها رنگ خود را تغيير داده و به يك رنگ تيره و رسيدن تبديل شوند، در اين وقت جعبه آن تماما بازمىگردد، لذا درموقع دروكردن و يا جمعآورى محصولات بايد مراتب فوق را در نظر داشت و همچنان حاصل كنجد را همزمان با رسيدن تخمدانهاى پايينى در مدت كوتاه به وسيله دست و يا ماشينهاى عادى وكمباينهاى غلهجات كه عيار شده باشد،جمعآورى كرد.
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]