واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: دلايل امضا نشدن قرارداد گازي تهران و آنكارا
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي
درحالي كه با امضا نشدن قرارداد گازي ايران و تركيه در سفر رييس جمهور كشورمان به استانبول، رسانههاي غربي اين موضوع را به فشار آمريكا براي امضا نشدن قرارداد ربط ميدهند، روساي جمهور هر دو كشور اين موضوع را نفي كردهاند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عبداله گل ـ رييسجمهور تركيه ـ با كمرنگ جلوه دادن گزارشهايي كه ميگفت فشار آمريكا بر تركيه باعث تاخير در نهايي كردن يك معامله عمده گاز طبيعي با ايران شد، گفت كه براي امضاي آن وقت بيشتري نياز است.
وي گفت: در بازديد آقاي احمدي نژاد "ما مايل بوديم پروژه را پيش ببريم. اما ديديم كه مقدمه چيني هاي لازم هنوز انجام نشده و به وزارتخانههاي انرژي دستور داديم بيشتر روي جزئيات كار كنند."
تركيه سال گذشته توافقنامهاي مقدماتي با تهران امضا كرد كه هدف آن انتقال گاز طبيعي از ايران و تركمنستان به اروپا از طريق خاك تركيه بود. توسعه سه ميدان گازي در ايران نيز جزو آن معامله بود كه با انتقاد آمريكا روبهرو شد.
او گفت: "بدون شك تركيه متحداني دارد. ممكن است تركيه در برخي مسائل با ايران اختلاف نظر داشته باشد، اما باعث تاسف است اگر كسي فكر كند ما كاري ميكنيم به خاطر اينكه كسي به ما گفته است چنين كنيد."
اين درحالي است كه رسانههاي تركيه گزارش دادهاند كه اختلاف بر سر قيمت گذاري از موانع نهايي كردن آن موافقتنامه بوده است.
رييسجمهور ايران نيز پيشتر علت امضا نشدن قرارداد انرژي بين دو كشور را "زمان بر بودن" قراردادهاي نفت و گاز عنوان و ابراز اميدواري كرده بود كه اين قراردادها در كوتاهترين زمان ممكن عملياتي شود.
دكتر احمدي نژاد در گفتوگو با خبرنگاران گفت: "قراردادهاي بزرگ نفت و گاز معمولا قراردادهاي زمانبر هستند و اين گونه قراردادها با ديگر قراردادهاي تجاري كه كالايي خريده مي شود، متفاوتند و سرمايهگذاري در اين رابطه ظرافت هايي دارد كه معمولا عملياتي شدنش زمان ميبرد."
در ديدار رييسجمهور ايران از تركيه، پنج سند همكاري بين دو كشور در زمينه هاي گردشگري، مواد مخدر، مبارزه با تروريسم، كتابخانههاي ملي و حمل و نقل به امضا رسيد.
سال گذشته ايران و تركيه موافقتنامهاي را امضا كردند كه بر اساس آن توسعه فازهاي 22، 23 و 24 پارس جنوبي به تركيه واگذار خواهد شد.
در اين توافقنامه، تركيه توافق كرده ايران بخشي از گاز خود را از طريق تركيه به اروپا صادر كند و تركيه نيز در قبال آن در اجراي سه طرح ميدان گازي پارس جنوبي مشاركت كند.
در گفتوگوهاي آقاي احمدي نژاد با مقامات تركيهاي در زمينه كاهش ميزان گاز صادراتي ايران به تركيه در فصل زمستان نيز مذاكراتي صورت گرفته است تا جلوي قطع گاز در زمستان گرفته شود.
لازم به يادآوري است كه روابط تجاري دو كشور در سالهاي اخير رو به گسترش بوده و ميزان مبادلات تجاري بين دو كشور به 10 ميليارد دلار رسيده است و دو طرف اميدوارند تا چهار سال ديگر مبادلات تجاري دو كشور به 20 ميليارد دلار برسد.
انتهاي پيام
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]