واضح آرشیو وب فارسی:مهر: ادبيات در هفتهاي كه گذشت /تيتر يك؛ محمود درويش
خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب: مرگ محمود درويش، اخباري از جوايز ادبي و نگاه طنز يك داستان نويس وبلاگي به المپيك پكن، بخشي از مطالب خواندني رسانه ها را در هفته گذشته تشكيل مي دادند.
در هفته گذشته مرگ محمود درويش - شاعر فلسطيني - بيشتر مطالب رسانهها را در حوزه كتاب و ادبيات تحت الشعاع خود قرار داد. اين اتفاق چهره هاي سياسي كشورهاي مختلف را هم متاثر ساخت و به نگارش پيام هاي تسليتي از سوي آنان منجر شد.
تيتر يك؛ محمود درويش
20 مردادماه خبر فوت درويش روي خبرگزاريهاي سراسر جهان قرار گرفت و پس از آن، نوبت روزنامهها بود تا درويش را براي تيتر يك صفحات فرهنگي و ادبيشان در نظر بگيرند. به اين ترتيب 21 مرداد روزنامه الحياة، يادداشتي خواندني از آدونيس را به چاپ رساند و فرداي آن روز اعتماد ملي، آن را ترجمه و منتشر كرد. بعد از آن هم روزنامههاي اعتماد، كارگزاران، ايران، جام جم و همشهري با نوشتهها و يادداشتهاي متفاوت از درويش و شعرهايش ياد كردند.
اما خبرهاي هفته گذشته در حوزه ترجمه درخشان تر بود. بعد از ترجمه كتابهاي فارسي به روسي و روي اينترنت قرار گرفتن آنها و ترجمه و چاپ كتاب "ورق پاره هاي زندان" تاليف بزرگ علوي در استانبول، صدور مجوز انتشار رمان «گزارش يك مرگ» اثر گابريل گارسيا ماركز با ترجمه ليلي گلستان آن هم بعد از گذشت 18 سال يكي از خواندني ترين اخبار حوزه ترجمه به حساب ميآيد. خبر انتشار ترجمه مهدي غبرايي از نسخه كامل رمان «اين ناقوس مرگ كيست؟» نوشته ارنست همينگوي نيز در نوع خود جالب توجه بود.
شبهاي شهريور؛ هنوز معلوم نيست
اما جوايز ادبي كه در دو هفته اخير كم خبر شده بودند، دوباره در هفته گذشته خبرساز شدند. دبير اجرايي جايزه ادبي طهران 28 مردادماه را آخرين مهلت ارسال آثار براي شركت در اين جايزه در ماه شهريور اعلام كرد. سومين دوره جايزه ادبيات علمي تخيلي و فانتزي نيز كه بخشهاي بسيار مفصلي دارد، 28 مرداد در سراي اهل قلم خانه كتاب برگزار ميشود. اما جشنواره "شبهاي شهريور" كه 6 سال متمادي به همت سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران برگزار شده، امسال به دنبال تخصيص بودجه يا به عبارت ديگر، جذب حاميان مالي در خارج از مجموعه است و هنوز برگزاري يا عدم برگزاري آن قطعي نشده. در هفته گذشته داوران و دبير جشنواره شاهوار و جايزه ربع قرن كتاب دفاع مقدس هم انتخاب و اعلام شدند. آخرين خبر درباره جوايز ادبي ايران هم تاخير چندمين باره نخستين جشنواره «انتخاب تكنيكيترين رمان سال 86» است كه توسط فرهنگسراي دانشجو برگزار خواهد شد.
به غير از مطالب ويژه به مناسبت درگذشت محمود درويش و فريدون فاطمي، روزنامههاي صبح ايران مطالب خواندني ديگري نيز داشتند. گفتگو با خجسته كيهان در خصوص كارها و آثارش، يادداشت اسدالله امرايي درباره اخبار حوزه كتاب و ادبيات در طول يك هفته و پيشنهاد خواندن چند كتاب شعر كه در روزنامه اعتماد چاپ شد و گزارش اعتماد ملي از توقيف فصلنامه جشن كتاب - كه البته تاحدودي هم وضعيت نشريات را بررسي ميكرد - خواندني بود.
فضاي مجازي نيز در هفتهاي كه گذشت، خالي از مطالب جالب و جذاب نبود. "خوابگرد" اگرچه مطلب چندان مرتبطي با ادبيات و كتاب نداشت اما چند لينك خواندني را انتخاب كرده بود كه بد نيست آنها را مطالعه كنيد. سايت "نصور" نوشتاري درباره نخستين شعرهاي زنانه داشت و "جديد آن لاين" گزارشي درباره كتاب نو و دست دوم منتشر كرد. "كتابنيوز" هم دو يادداشت جذاب داشت كه يكي از آنها به قلم علي ميرفتاح (با موضوع كتابهاي جيبي) قبلا در نشريه "تازه" نيز منتشر شده بود. اما يكي از خواندني ترين وبلاگها كه اغلب زبان طنز را براي نوشتن انتخاب مي كند وبلاگ "ورطه" متعلق به حامد حبيبي - داستان نويس - است. او عنوان آخرين نوشته اش را "المپيك 2008 پكن يا مسابقه محله" گذاشته و در روندي هجوآلود و كنايه آميز شكست هاي پي در پي ورزشكاران ايراني را در رقابت هاي امسال المپيك مورد انتقاد قرار داده است.
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 188]