واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: مدير عامل ايران خودرو ديزل خبر داد:
نخستين اتوبوس هيبريدي بهزودي رونمايي ميشود
با اتمام پروژه طراحي و توليد نخستين اتوبوس شهري 457 مجهز به قواي محرکه هيبريد، ايران خودرو ديزل قادر به توسعه فناوري هيبريد در محصولات خود شد.
به گزارش ايسنا، هاشم يکه زارع - مدير عامل ايران خودرو ديزل - با اعلام خبر بالا گفت: آزمونهاي مربوط به اين اتوبوس در زمينه تجهيزات و قطعات، يکپارچهسازي و کاليبراسيون، در کارگاهها و آزمايشگاههاي شرکت توسعه خودروکار با موفقيت به اتمام رسيده و بهزودي رونمايي ميشود.
وي پروژه اتوبوس هيبريد را حاصل کار مشترک شرکت توسعه خودروکار، مرکز تحقيقات خودرو، سوخت و محيط زيست دانشگاه تهران و گروه پژوهشي خودرو و وسايط ريلي دانشگاه صنعتي اصفهان عنوان کرد که با حمايت طرح خودروي وزارت صنايع و معادن و شرکت بهينهسازي مصرف سوخت به انجام رسيده است.
مدير عامل ايران خودرو ديزل اين اتوبوس را از نوع تمام هيبريد و سيستم سري ذکر کرد که در آن به جاي موتور 260 کيلوواتي OM457 و گيربکس اتوماتيک، از موتور 130 کيلوواتي OM904 به همراه سيستم هاي برقي و الکترونيکي کنترلي استفاده شده است.
يکه زارع افزود: موتور برقي و مجموعه باتري اين اتوبوس از نوع IP65 و از بالاترين سطح عايق بندي و استاندارد برخوردار است.
اين مقام مسوول يادآور شد: اين اتوبوس توسط موتور برقي شروع به حرکت ميکند و در صورتي که سطح انرژي ذخيره شده در باتريها پايينتر از حد تعريف شده باشد، موتور احتراقي توسط سيستمهاي الکترونيکي خودرو بهصورت خودکار روشن شده و باتريها را شارژ ميکند. به دليل هوشمند بودن اين سيستم، عملکرد خودرو همانند ساير خودروها بوده و راننده هيچ تفاوت خاصي را احساس نميکند.
مدير عامل ايران خودرو ديزل خاطرنشان کرد: از آن جا که نيروي محرک خودرو توسط موتورهاي الکتريکي تامين ميشود و در چرخه کاري اتوبوس، موتور احتراقي عمدتا خاموش است، مصرف سوخت و آلايندگي اين خودرو به ميزان قابل توجهي کاهش مييابد.
وي افزود: در اين پروژه، تغييراتي در شاسي اتوبوس داده شده که بايد در خط توليد به اجرا درآيد؛ همچنين موتورهاي برقي، باتريها و ژنراتور و دو سيستم خنک کاري جديد اضافه و نرمافزار، سختافزار و سيستمهاي کمکي نيز با استفاده بهينه از فضا به گونهاي که ظرفيت مسافر تغيير نکند، جانمايي شده است.
او با اشاره به اهميت کنترل و کاهش آلودگي هوا در شهرهاي بزرگ، گفت: اين اتوبوس براي استفاده شهري انتخاب شده، اما ميتوان با هدف کاهش مصرف سوخت از سيستم هيبريد در خودروهاي جادهاي نيز استفاده کرد.
وي انجام پروژه طراحي و ساخت اتوبوس هيبريد را گامي بلند در تعميق همکاري ميان صنعت و دانشگاه دانست که عمليات طراحي و اجراي نرمافزار و سختافزار كنترلي شامل درايور موتورها و ژنراتور، سيستم مديريت باتري و نرمافزار كنترل، ضمن ايجاد ارزش افزوده بالا، كسب دانش فني هيبريد را در پي آورده است.
او، بهرهگيري از سيستم هيبريد را رويكردي جهاني عنوان كرد و گفت: اتوبوسهاي اوريون در ناوگان حمل و نقل نيويورك، اتوبوسهاي الترا در ريودوژانيرو و اتوبوسهاي لندن هيبريد هستند و اين فنآوري به سرعت رو به توسعه است.
يکه زارع افزود: با كنترل بهينه موتور احتراقي در ناحيه بهينه عملکرد، بازدهي اتوبوس هيبريد نسبت به نمونه ديزلي به طور قابل ملاحظه افزايش يافته و در چرخه حركتي تهران، تا 30 درصد كاهش مصرف سوخت و آلودگي در پي دارد.
وي همکاري دانشگاه در پروژه اتوبوس هيبريد را ستود و گفت: در اين پروژه سعيشده تا حد امکان از قطعات و سيستمهاي بومي استفاده شود.
او با اشاره به وجود سه سيستم خنك كاري مستقل در اتوبوس هيبريد، گفت: سامانه خنككاري اجزاي برقي انتقال قدرت شامل موتورهاي الکتريکي، ژنراتور و اينورتورها و سامانه خنككاري باتريها نيز در داخل کشور طراحي و ساخته شده است.
يکه زارع گفت: چرخهاي اين اتوبوس توسط موتور الکتريکي به حركت درميآيند و با توجه به جدا بودن موتور احتراقي از چرخها، دور آن در حالت بهينه كاملا قابل كنترل است. در ضمن انرژي ترمزي نيز بازياب شده و شارژ باتريها از برق شهر نيز امكانپذير است.
مدير عامل ايران خودرو ديزل کاهش مصرف سوخت، پايين بودن هزينه تعمير و نگهداري و کاهش هزينههاي اجتماعي ناشي از آلودگي هوا را عامل جبران افزايش قيمت محصول دانست و يادآور شد: کارهايي که در نمونه اول اتوبوس هيبريد در دو سال انجام شده در مورد نمونههاي بعدي در مدتي کم تر از چهار ماه امکانپذير است.
وي توليد اتوبوس هيبريد را بسته به نياز بازار دانست و اظهار كرد: ايران خودرو ديزل توسعه اين سيستم در ساير محصولات خود را نيز در برنامه دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 203]