واضح آرشیو وب فارسی:قدس: آزادگان؛ سفيران انقلاب و اسوه هاي ايستادگي
* غلامرضا قلندريان
امروز 26 مرداد، سالروز بازگشت ظفرمندانه آزادگان سلحشور به ايران اسلامي است. بازگشت آزادگان سرافراز پس از سالها فراق به ميهن اسلامي، حجم انبوهي از شادماني را به ملت غيور ايران هديه نمود. رژيم بعثي عراق با حمايت اربابان جهاني، جنگ ناخواسته و نابرابر را با هدف سرنگوني نظام جمهوري اسلامي به ايران تحميل نمود؛ جنگي كه گزافه نيست اگر به عنوان يكي از ناجوانمردانه ترين نبردهاي قرن بيستم از آن ياد شود.
آرشيو جنگ تحميلي و وجود مدارك و اسناد متعدد دوران دفاع مقدس، عدم تقارن امكانات را در دو حوزه مادي و حمايتهاي سياسي در دو سوي نبرد به وضوح نشان مي دهد. آنچه در اين جنگ به ظاهر مشاهده مي شد، حضور عراق در خط مقدم جبهه بود؛ ولي كارگرداني و تصميم سازي پشت صحنه را بازيگران گسترده جهاني برعهده داشتند كه مباني ايدئولوژيك جمهوري اسلامي را به عنوان يك قدرت نوظهور، بر هم زننده نظم موجود در شعاع منافع خود تعريف مي كردند. لذا، هر گونه حركتي را در راستاي تضعيف موقعيت ايران، با تعبير مقابله با بي ثباتي، امري طبيعي و واكنشي موجه تلقي مي نمودند.
جمهوري اسلامي كه تحمل هزينه هاي ناخواسته جنگ را به دليل پافشاري بر آرمان اسلامي خود پذيرفته بود، ناگزير از رويارويي و ايستادگي و مقاومت در مقابل عراق و حاميانش شد.
نظام نوپاي جمهوري اسلامي در آن دوران از ظرفيت ائتلافهاي گسترده و اتحادهاي نظامي، عمق استراتژيك و ساختار نظامي آموزش ديده بهره مند نبود و با توجه به تأثير صورت بندي جديد ساختار سياسي بر سامانه گذشته نظامي، نسبت به طرف مهاجم -كه از حمايتهاي چندجانبه نظامي و سياسي برخوردار بود- در تنگناي شديدي قرار داشت.
ايران اسلامي با قدرت ايمان، توكل به خدا و هدايتهاي حكيمانه بنيانگذار جمهوري اسلامي و با اتكا به توانمنديهاي داخلي، در مقابل تهاجم سراسري عراق ايستادگي نمود و توانست با بهره گيري از جواناني مؤمن، پرشور و داراي روحيه حماسي برگرفته از دكترين عاشورايي مكتب امام حسين(ع) در اندك زمان و بر خلاف تصور دشمنان، نه تنها استراتژيهاي تئوريزه شده آكادميهاي نظامي غرب را با اتخاذ مشي انسان محوري و با رويكرد روحيه شهادت طلبانه بي ثمر نمايد، بلكه موازنه موجود را بر خلاف انتظار آنها دگرگون سازد.
پيروزيهاي پي در پي رزمندگان اسلام در جبهه ها، حاميان بغداد و اردوگاه هاي رژيم بعث را سراسيمه به جهت گيري و واكنش واداشت. درك ناصحيح متجاوزان از روحيات مذهبي رزمندگان اسلام، آنها را وادار كرد براي پاسخگويي به افكار عمومي اعلان نمايند كه ايرانيها با اتخاذ مشي جديد نظامي و به كارگيري الگوهاي ناشناخته نظامي، روند جنگ را متفاوت از تحليلهاي آنها هدايت كرده اند.
عقبه اعتقادي ملت ايران جوانان جان بركفي را روانه عرصه نبرد نابرابر نمود كه استمرار اين روحيه تا عمق اردوگاه هاي رژيم بعث عراق بيانگر تربيت انسانهاي مؤمني است كه با تأسي به بنيانگذار كبير انقلاب، برگهاي زريني را در صحيفه درخشان جمهوري اسلامي ايران ثبت نمودند.
جوانان برومند و شهادت طلب به انگيزه دفاع و به فرمان مقتدا و رهبرشان عازم جبهه هاي جنگ شدند، عده اي در فراز و فرود جنگ در دام اسارت دشمن گرفتار شدند و ناگزير، سالهاي طولاني، با روحيه اي مثال زدني و بي نظير، رنج غربت و شكنجه هاي غير انساني از سوي دشمن بعثي را تحمل كردند.
سرو قامتاني كه شعار (( ياحسين )) آنها را به جبهه ها كشاند، در اسارت نيز با همان روحيه كاروان اسراي اباعبدا... با وجود تمام مشكلات، از ايفاي نقش و حفظ كرامت انساني غفلت نورزيدند. اين در حالي است كه دشمن بعثي در اين زمينه تلاشهاي زيادي را به كار بست تا بتواند با اعتراف رزمندگان در بند اسارت، حضور آنها را در جبهه ها ناشي از بي اطلاعي و يا القائات حاكميت جلوه دهد، ولي شكوه مقاومت و ايمان راسخ اين دلاوران سرافراز، نقشه هاي شوم آنان را نقش برآب كرد.
روحيه ايستادگي، مقاومت و حماسه آفريني هاي به يادماندني و جاويدان آزادگان عزيز در دوران اسارت، توانست از اسيران ايراني در بند نظاميان عراق، سفيران انقلاب و نمادهاي مقاومت بسازد كه هيچ گاه اسارت را پايان مبارزه تلقي نكردند، بلكه با تداوم مبارزه با عوامل بعثي، روحيه انقلابي و ايثارگري شان را به رخ جهانيان كشاندند.
اينك فرهنگ مقاومت اسلامي كه آزادگان سرافراز، نماد آن مي باشند، قدرت ايران اسلامي را در دفاع از ارزشهاي اسلامي به منصه ظهور و بروز رسانده است و همين بازتوليد انديشه اسلامي سبب شده دشمن غدار و استكبار جهاني، پس از جنگ تحميلي با وجود همه لجام گسيختگي ها و هجمه هاي گسترده در عرصه بين الملل، همچنان ناكام و مأيوس، وادار به عقب نشيني شوند.
دشمنان نظام تلاش كردند با تهديد ايران از زاويه جنگ رواني، به منظور ايجاد رعب و وحشت در ميان ملت با هدف امتيازگيري و عقب نشيني دولتمردان، مواضع قاطع حمايت از مرزهاي عقيدتي و ژئوپلتيك آنها را با ترديد مواجه سازند كه در اين راه مؤلفه ايستادگي، كه رمز ماندگاري آزادگان در ادبيات دفاع مقدس مي باشد، بيگانگان را با ناكامي مواجه ساخت.
از سوي ديگر، از پرتوافشاني انوار فرهنگ دفاع مقدس بر ديگر جنبشهاي اسلامي نيز نبايد غفلت ورزيد. فرهنگ پايداري جوانان ايران و آزادگان، الگوي مقاومت در ديگر كشورهاي اسلامي گرديده كه آنها نيز با تأسي به مدل مبارزاتي ايرانيان، دشمنان تا دندان مسلح را مستأصل كرده اند.
بدين ترتيب، فرهنگ استقامت آزادگان سرافراز كه نماد ايثارگري، غيرت ديني، دفاع جانانه و تحسين برانگيز مي باشد، بايد به عنوان راهبرد تعاملات و مناسبات جهاني با ديگر بازيگران تلقي شود تا از اين رهگذر بتوان با وجود ايجاد محدوديتهاي آنها، گامهاي مؤثري را در راستاي استيفاي حقوق ملت ايران برداشت.
شنبه 26 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 327]