واضح آرشیو وب فارسی:قدس: عشق به امام مهدي در ايران عشق خاصي است
* جواد صبوحي
حجة الاسلام علي كوراني:
مقدمه:
حجة الاسلام علي كوراني، محقق و پژوهشگر و به زعم خويش طلبه اي از جنوب لبنان و از منطقه كوران جبل عامل است كه 15 سال پيش شهر و ديار خود را ترك كرده و در قم ساكن شده است، زيرا انقلاب اسلامي ايران را يكي از عوامل زمينه ساز حكومت مهدي(عج) مي داند. وي در تمام اين مدت مشغول تحقيق و مطالعه در مورد عصر ظهور و حضرت مهدي(عج) در احاديث و روايات بوده و تاكنون 20 كتاب در مورد حضرت مهدي(عج) تاليف كرده است كه از آن جمله مي توان به «عصر ظهور»، «تدوين القرآن» و معجم احاديث امام مهدي (عج) اشاره كرد. آنچه پيش روي شماست، گفتگويي است با اين نويسنده و پژوهشگر مهدوي كه در همين خصوص انجام گرفته است:
* واژه آخرالزمان چه مقطعي از تاريخ را در بر مي گيرد؟
** آخر الزمان در حديث ائمه (ع) به چند معنا آمده است؛ يكي به معناي پيغمبر آخرالزمان، يعني پيامبر اكرم(ص) و نيز به معناي آخرين مرحله از وسعت رسالت ايشان يعني ظهور حضرت مهدي(عج) و به معني آخرين تكه يا قطعه از نقشه خداوند تبارك و تعالي براي انسان كه در زمين معني مي دهد. و اين شايد هزاران سال يا بيشتر طول بكشد. مثلا پيامبر آخر الزمان پيامبر اسلام(ص) است. ظهور امام عصر نيز در آخر الزمان است. البته نمي توان تشخيص داد كه چه بخشي از زمان است. با اينكه امام در آخر الزمان ظهور مي كند، دولت عدل الهي توسط امام زمان تأسيس مي شود و 50 هزار سال ادامه پيدا مي كند. در فهم مردم، آخر الزمان قطعه اي مشخص از زمان است، اما در روايات ما اين زمان بيش از اين بخش است. در روايات آمده است كه انقلاب و حركت ظهور حضرت مهدي (عج) بعد از فراهم شدن مقدمات و آمادگي هاي منطقه اي و جهاني، از مكه آغاز مي شود. آخرالزمان، عصر پيغمبر تا روز قيامت را مي گويند، آخرالزمان مرحله اي است كه زندگي بشر زياد مي شود.
* با عصر ظهور چه تفاوتي دارد؟
** عصر ظهور مرحله پاياني آخر الزمان است. اول الزمان را نزول حضرت آدم در زمين و شكل گيري بشر و آخر الزمان را بخش پاياني زمان مي دانند كه در آن دولت عدل الهي تا روز قيامت ادامه مي يابد.
ظهور يك حركت در دوره آخرالزمان است. اين دوره مرحله اي است كه خداوند ديگر اجازه ظلم و ستم نمي دهد. تحقق عدل الهي در زمين يعني پايان تمام ظلم وستم بشر.
* اين دوره چه ويژگي دارد؟
* *همان طور كه اشاره شد، بخش پاياني حضور بشر در روي زمين در اين مرحله محقق مي شود. از آنجا كه بعد از پيامبر اعظم(ص) پيامبر ديگري نيست، در آخر الزمان پس از مهلتي كه خداوند براي برچيدن ظلم در روي زمين تعيين كرده است، اين مهلت به ظهور امام ختم مي شود.
* با توجه به شناختتان به كشورهاي اسلامي، مايليم از جايگاه تفكر مهدويت در كشورهاي اسلامي نيز بدانيم...
** تمامي كشورهاي اسلامي كم و بيش در خصوص ظهور امام زمان چنين تفكري دارند و مطالعاتي را انجام داده اند. اما مردم برخي از مناطق بيشتر به ظهور امام اهميت مي دهند؛ ايران، يمن، عراق و فلسطين چهار كشوري هستند كه بيش از همه به اين موضوع مي پردازند. تفكر مردم ايران نسبت به ديگر كشورها هم عميق تر است و هم جزيي از اعتقادات و تربيت آنهاست. نام «قم» را براي ايران انتخاب كرده اند و قم در روايات ما نام ايران است. اين نام براي آن بر روي ايران گذاشته شده است كه مردم ايران در زمان امام زمان قيام مي كنند. عشق به امام مهدي در ايران عشق خاصي است و سني و شيعه اين گونه روايت كرده اند كه اولين حركت زمينه ساز ظهور امام از سرزمين مشرق يعني از ايران است. ما مي بينيم كه حتي خوارج معتقدند آغاز مهدويت از سرزمين مشرق است و يارانش اهل پرچمهاي سياه اند.
* در اديان مختلف فلسفه انتظار مورد تأكيد قرار گرفته است. با توجه به اين فرهنگ، آيا آنها هم براي ظهور منجي خود برنامه خاصي دارند؟
** اغلب اين اعتقادات از آن يهوديت و مسيحيت است. آنها هم منجي دارند و در انتظار منجي خود هستند اما به روشهاي مختلف خود. مسيحيان در انتظار ظهور حضرت عيسي از آسمان هستند.در نزول حضرت عيسي ما و مسيحيان اشتراك نظر زيادي با يكديگر داريم و همين مساله باعث شده است تا مسيحيان نوشته هاي ما را در اين خصوص بخوانند. من كتابي دارم كه چندي پيش تعداد زيادي از آن را مسيحيان براي هديه دادن به جوانانشان در لبنان تهيه كردند. زيرا مي گفتند جوانان ما بايد بدانند كه مسلمانان هم به آمدن مسيح اعتقاد دارند. منجي يهوديان پيغمبري از بين يهود است. يهوديان وقتي ديدند پيامبر از فرزندان اسماعيل و نه فرزندان اسحاق آمده است قبول نكردند و تا امروز منتظر منجي از اولاد اسحاق هستند. حتي سلفيه و خوارج نيز ظهور منجي بشريت را قبول دارند و مي گويند حديث پيامبر متواتر است كه از فرزندان حضرت علي و فاطمه كه در زمان او حضرت مسيح نازل مي شود و به او اقتدا مي كند.
* انتظاري كه ما از امام داريم با انتظار آنها از موعودشان چه تفاوتي دارد؟
** در ادبيات آنها اين مفاهيم كه ملكوت خدايي بر روي زمين با عدل خدا مي آيد، شبيه با مفاهيم انتظار ماست. مفاهيمي مثل اينكه ظلم تمام مي شود و قيامت فراهم مي رسد، در انجيل و تورات وجود دارد.اما نگاه آنها به ظهور همچون نگاه ما نيست؛ يهوديان اين مسأله را با مسايل سياسي نگاه مي كنند و از منظر پيروزي براي يهوديت مي نگرند. آنها مي گويند اگر مي خواهيد مسيح ظهور كند، به اسراييل كمك كنيد . اين تفكر يهوديان تندرو درحكومت بوش است . رامسفلد پس از اشغال عراق اقرار كرد كه ما براي اسراييل اين كار را انجام داديم. در ادبيات يهوديان آمده است كه خطر متوجه اسراييل از جانب رهبر بابلي يعني امام مهدي است و بنابر اين تمامي تلاش خود را براي جلوگيري از اين رهبر بابلي معطوف مي كنند.
شنبه 26 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]