واضح آرشیو وب فارسی:موج: گزارشخشكسالي و گراني مواد غذايي در جهان
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد صنعت و بازرگاني افزايش قيمت مواد غذايي با مساله كمبود منابع پيوند خورده است. تغييرات آب و هوايي و كمبود آب نيز در رشد قيمت مواد غذايي نقش داشته است به گونه اي كه تغييرات آب و هوايي به تنهايي موجب رشد 40 تا 170 ميليون نفري افراد دچار سوء تغذيه درجهان خواهد شد.
به گزارش موج، سيل، توفان وسرماي شديد هوا كه پديده خشكسالي را به همراه دارد موجب كاهش چشمگير توليد محصولات كشاورزي و در نتيجه كمبود مواد غذايي در كشورهاي درحال توسعه خواهد شد.
به عنوان مثال، وقوع سيلاب در دو سال پياپي در لسوتو و سوازيلند موجب كاهش چشمگير توليد محصولات كشاورزي شد. در نيجريه و غنا، كمبود بذر موجب كاهش توليد و افزايش قيمت محصولات كشاورزي شد. در چين، سرمان طاقت فرساي زمستان كه از سال 1951 بي سابقه بود، موجب از بين رفتن محصولات كشاورزي و سبزيجات در ميليونها هكتار شده است و بيش از 90 ميليون نفر در اين كشور به صورت مستقيم از اين مساله آسيب ديدند.
در مغولستان، سرماي شديد تاثيرات منفي زيادي بر صنعت دامپروري داشت. كمبود آب نيز به شدت توليد محصولات كشاورزي را كه نياز به آب زيادي دارد، تحت تاثير قرار داده است.
70 درصد آب مصرفي توسط انسان، براي توليد مواد غذايي صرف مي شود. توليد يك كيلوگرم گندم 1300 ليتر آب نياز دارد. براي توليد يك كيلوگرم گوشت گاو به 15000 ليتر آب نياز است. در عين حال تقاضاي آب به شدت در حال افزايش است و بيش از 500 ميليون نفر در سراسر جهان با كمبود آب روبرو هستند. اين رقم تا سال 2050 به بيش از 4 ميليارد نفر خواهد رسيد.
افزايش قيمت محصولات كشاورزي
افزايش گازهاي گلخانه اي و تغييرات جوي كه سبب خشكسالي هاي طولاني مدت در بعضي مناطق و جاري شدن سيلاب هاي فراوان و تخريب مزارع كشاورزي مي شود موجب كاهش توليد كشاورزي و افزايش قيمت اين محصولات و در كنار آن ساير مواد غذايي مي شود.
با افزايش قيمت محصولات كشاورزي، كمك هاي غذايي نيز كاهش مي يابد. طي سال هاي 2000 تا 2006 ميلادي، ميزان كمك هاي غذايي در جهان بيش از 40 درصد كاهش داشته است و اين رقم طي سال هاي 2007 به كمترين ميزان خود از سال 1973 رسيد. كاهش چشمگير كمك هاي غذايي، نشانگر ناكافي بودن دسترسي به مواد غذايي به علت خشكسالي و در پي آن افزايش قيمت و كاهش سطح واردات است.
برنامه جهاني غذا كه وظيفه سيركردن 73 ميليون نفر در 80 كشور جهان را برعهده دارد، هشدار داده است كه ديگر قادر به عمل به تعهدات خود در قبال اين ا فراد نيست.
دوره دسترسي به مواد غذايي ارزان در جهان سپري شده است
سازمان خواربار جهاني (فائو) هشدار داده كه دوره دسترسي به مواد غذايي ارزان در جهان سپري شده است.
به گفته اين نهاد وابسته به سازمان ملل، اگرچه احتمالاً بهاي مواد غذايي درجهان با همان سرعت چند سال گذشته رشد نخواهد كرد، اما خشكسالي هاي به وجود آمده و همچنين فشار تقاضا مانع از آن خواهد شد كه اين قيمت ها كاهش يابد.
عوامل تشديد كننده گراني ناشي از خشكسالي
خشكسالي تنها عامل افزايش قيمت مواد غذايي در جهان نيست و عواملي ديگري مانند سياست هاي داخلي كشورها،تورم و افزايش قيمت نفت وابسته است. اما در اين ميان جدي نگرفتن كنترل و نظارت برقيمت كالا براي مصرف كننده از عوامل اصلي تشديد گراني مواد غذايي در جهان و به خصوص در ايران است.
گراني مواد غذايي در ايران
ميركاظمي وزير بازرگاني، علت افزايش قيمت مواد غذايي در ايران را خشكسالي در استراليا و ورود كشورهايي چون چين، هند، ويتنام و كشورهاي هم سود منطقه به بازار مصرف و سياست هاي اروپا و امريكا در افزايش قيمت واردات و مواد غذايي در جهان مي داند.
مقصر گراني مواد غذايي كيست؟
در گراني مواد غذايي چه كساني مقصرند؟ دولتها و وارد كنندگان يا عرضه كنندگان و بنكداران؟
دبير انجمن برنج ايران معتقد است به جريان انداختن بحث خشكسالي و افزايش نرخ جهاني به وجود آمده، سبب گراني محصولات كشاورزي در بازار شده است.
غذا در جهان جيره بندي مي شود
نوسان دستمزدها و قيمت هاي ناشي از عوامل متعددي همچون خشكسالي، طبقه ضعيف و متوسط را تحت تاثير قرار مي دهد. سازمان ملل هشدار داد كه كشورهاي فقير و متوسط از لحاظ درآمدي، با سهميه بندي مواد غذايي براي مقابله با اين بحران روبرو خواهند شد.
همچنين گراني مواد غذايي اساسي موجب گسترش تنش هاي سياسي و اجتماعي مي شود به گونه اي كه برخي از آژانس هاي سازمان ملل نسبت به گسترش تنش هاي سياسي و اجتماعي ناشي از بحران مواد غذايي هشدار داده اند.
جمعه 25 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]