واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سفرهاي يكشبه
هنر- آتوسا رقمي:
دوست داشتي ميتوانستي فقط در عرض چند دقيقه به كشوري ديگر سفر كني و در مدتي كوتاه، با مردم آن كشور، افسانهها و سنتهايشان آشنا شوي؟
افسانههايي كه همسن و سالهاي خودت در آن كشور با آنها بزرگ ميشوند؟ و با شخصيتهاي افسانهاي آنها دوست شوي، با آنها به زمانهاي قديم و به سرزمينهاي جادويي و اسرار آميز بروي و در ماجراجوييهايشان همراهشان شوي؟ بعد چشم ببندي و باز كني و ببيني با مردم كشوري ديگر روبهرو هستي و هنر و افسانههايشان ... و همينطوري اين جريان ادامه پيدا كند... و بعد از گذراندن يك بعد از ظهر تابستاني در چند كشور مختلف، شب به خانه خودت برگردي، به همانجايي كه هر شب ميخوابي، و باز روز بعد سفرهايت را ادامه بدهي؟
بهنظر غيرممكن ميرسد؟اما باور كن اين اتفاق تا به حال براي خيليها افتاده، براي كساني كه هر دو سال يك بار در «جشنواره بينالمللي تئاتر عروسكي تهران» شركت ميكنند، هر روز از اين تالار به آن تالار ميروند و نمايشهايي ميبينند از شهرها و كشورهاي مختلف و در مدتي كوتاه، جهانهاي گوناگون را تجربه ميكنند.
شايد تو هم يكي از همين افراد باشي، يا شايد شنيده باشي كه جشنواره بينالمللي تئاتر عروسكي امسال هم، كه دوازدهمين دوره اين جشنوارههاست، از يكشنبه 20 مرداد شروع شده و نمايشهاي آن تا فردا 25 مرداد، در تالارهاي مختلف شهر تهران اجرا مي شود؛ در تالارهاي مجموعه تئاتر شهر، تالار هنر، فردوسي، سنگلج و خانه نمايش.
صحنههايي از تمرين و اجراي اپراي عروسكي «مكبث» به كارگرداني بهروز غريبپور
عكسها از سايت ايرانتئاتر
در اين جشنوارههم، مثل جشنوارههاي بينالملليديگر، نمايشهايي از كشورهاي مختلف شركت كردهاند. شايد تو هم يكي از تماشاگران نمايشهاي «كانتوس انيماتا»، «فلوت سحرآميز» و «پولچينلا با 4 دست»، از كشورهاي هلند، اتريش و ايتاليا، كه در چند روز گذشته به اجرا در آمدند، بوده باشي. چند نمايش خارجي ديگر هم در روزهاي باقيمانده جشنواره اجرا ميشوند: «يوهان اشتراوس و دوشيزه دانوب»، «آليس در آينه»، «قورباغه» و «قلعه شني»، از كشورهاي اتريش، ايتاليا، هلند و بلاروس.
نمايشهاي كشورهاي خارجي، در بخش «مسابقه بينالملل» جشنواره شركت كردهاند، اما چند نمايش ايراني هم، كه ميتوانستند با اين نمايشها رقابت كنند در اين بخش قرار گرفتهاند. حتماً بعضي از آنها را قبلاً ديدهاي، «ماكاندو»، «ماهرخ»، «آرش»، «زمين و چرخ» و ...
قرار است گروهي از داوران از ميان كارهايي كه در اين بخش به نمايش در ميآيند، بهترينها را انتخاب و معرفي كنند. براي اين كه داوري بين اين كارها بهتر انجام بگيرد، چند داور از كشورهاي كانادا، روسيه و ايتاليا هم دعوت شدهاند تا آثار اين بخش با ديدگاهها و تجربههاي متنوعتري داوري شوند.
دوازدهمين جشنواره بينالمللي تئاتر عروسكي، يك بخش رقابتي ديگر هم دارد، بخش «مسابقه ايران» كه فقط نمايشهاي ايراني در آن شركت كردهاند. تعداد نمايشهاي اين بخش از همه بخشهاي ديگر جشنواره بيشتر است. «دختر نارنج و ترنج» از كرج، «دخترك و كوزه»، «رومئو و ژوليت»، «سيه مهره بازي» از تهران و ... از نمايشهايي هستند كه امروز و فردا در اين بخش به نمايش در ميآيند. روزهاي پيش هم چند گروه نمايشي از شهرهاي مختلف ايران، اردبيل، گنبد كاووس و اراك، آثارشان را در اين بخش روي صحنه بردند.
دو نمايش در ميان نمايشهاي بخش مسابقه ايران به طور خاص جلب توجه ميكنند؛ «صداي يك دست» يكي از آنهاست كه « قطبالدين صادقي»، نويسنده و كارگردان شناخته شده تئاتر آن را نوشته و «حسن دادشكر»، كه حتماً از او نمايش هاي نوجوانانه زيادي ديدهاي، آن را كارگرداني كرده است.
صحنههايي از نمايش «ماكاندو» به كارگرداني آزاده انصاري - عكسها از محمد توكلي
«پدر عزيزم» نمايش ديگري از اين بخش جشنواره است كه «محمد چرمشير» نمايشنامهنويس مطرح و باسابقه، متن آن را نوشته و «حسن معجوني»، كه بازيهاي خوب او را در نمايشهاي مختلفي ديدهاي، آن را كارگرداني كرده است.
«اوسنه گمشده» هم از نمايشهاي خاص اين بخش است كه روز اول جشنواره اجرا شد. خاص بودن آن به اين خاطر است كه متنش،كه طلا معتضدي آن را نوشته، در مسابقه نمايشنامهنويسي جشنواره برگزيدهشد. نمايشنامه ديگري هم كه در اين مسابقه برنده شد، «عليبابا و ستارههاي روشن»، نوشته «جواد ذوالفقاري» بود.
به جز اين سه مسابقه، جشنواره اين دوره بخشهاي متنوع ديگري هم دارد، بخش «مرور»، «جنبي»، «ويژه بينالملل» و نمايشهاي فضايباز.
نمايشهاي بخش «مرور»، همانطور كه از اسمش هم پيداست، از ميان نمايشهايي انتخاب شدهاند كه پيش از اين به نمايش در آمدهاند، در سالهاي 85 و 86، اما در جشنوارهها شركت نكردهاند. نمايشهايي مثل «سپيد، سياه، ماه پيشوني»، «راز طلسم»، «آخرين گل» و ...
در بخش «جنبي» جشنواره تنها يك نمايش به نام «رمپل» شركت دارد. امروز و فردا هم، يك نمايش ويژه به نام «اپراي عروسكي مكبث»، در بخش «ويژه بينالملل» به نمايش در ميآيد. اين نمايش را بهروز غريبپور، كارگردان باسابقه نمايشهاي عروسكي، بر اساس اپرايي از «جوزپه وردي» طراحي و كارگرداني كرده است.
در بخش فضاي باز جشنواره هم 9 نمايش به اجرا در آمده و ميآيند كه «تكم»، «ماه و غول زنگي»، «عروس باران» و «مبارك عروسك نيست» از جمله آنها هستند و بيشتر رنگ و بوي نمايشهاي سنتي را دارند.
ميبيني جشنواره بينالمللي تئاتر عروسكي موقعيت خوبي است براي اين كه با فرهنگ و هنر شهرهاي مختلف ايران و جاهاي مختلف دنيا آشنا شوي. اما اگر يك وقت نتوانستي به تماشاي اين نمايشها بروي، دلت نسوزد ها! امسال دو اتفاق مهم در اين جشنواره افتاده، يكي اين كه قرار شده نمايشهاي برنده، اجراي عمومي داشته باشند و ديگر اين كه قرار شده نمايشها ضبط شوند و فيلمهايشان به بازار بيايد.
مراسم اختتاميه جشنواره شنبه 26 مرداد در تالار وحدت برگزار خواهد شد؛ اميدوارم تا آن روز تويي كه به هنر نمايش علاقهمندي، بتواني به تماشاي نمايشهاي جشنواره بروي و از آنها لذت ببري.
تاريخ درج: 22 مرداد 1387 ساعت 14:36 تاريخ تاييد: 24 مرداد 1387 ساعت 19:30 تاريخ به روز رساني: 24 مرداد 1387 ساعت 19:27
پنجشنبه 24 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]