واضح آرشیو وب فارسی:آشپز آنلاین: از راههاي مختلفي آب بدن خود را تامين ميكنيم: نوشيدن نوشيدنيها، مصرف مواد غذايي مختلف و فعل و انفعالات درون بدن.
از جمله نوشيدنيها، آب معدني است كه در سالهاي اخير جايگاه زيادي بين مردم پيدا كرده است.
با توسعه صنايع بستهبندي، استفاده از بطريهاي ساخته شده از پليوينيلكلرايد (PVC)، پلياتيلن (PET) و تركيباتي از اين قبيل در صنايع غذايي افزايش يافته است.
آبهاي معدني از جمله محصولاتي هستند كه در قالب اين بطريهاي پلاستيكي به بازار عرضه ميشوند.
آب داخل بطريها اين اطمينان خاطر را به مصرف كننده ميدهد كه محصولي سالم را مصرف ميكند، ولي آيا هميشه اين چنين است؟
با دكتر سيد ضياءالدين مظهري، رئيس انجمن تغذيه ايران، گفتگويي در همين زمينه ترتيب دادهايم:
آقاي دكتر بفرماييد چرا مردم آب بطريها را به ديگر آبهاي موجود ترجيح ميدهند؟
از ديدگاه مصرف كننده، آب بطري طعم و مزه بهتري نسبت به آب لوله كشي دارد كه اين مسئله ميتواند به دليل محتواي املاح و نوع فرآيند توليد آن باشد. سبك بودن اين نوع ظروف و سهولت حمل آن از ديگر مزيتهاي اين نوع آبهاست.
براي ضد عفوني كردن اين نوع آبها از روش كلرزني استفاده نميشود، بلكه از روشهايي مثل اشعه مادون قرمز، فيلتراسيون و روش ضد عفوني كردن با ازن استفاده ميشود. اين روشها بدون اينكه طعم خاصي در آب ايجاد كنند، با كيفيت مناسبي محتواي ميكروبي آب را از بين ميبرند.
بسياري از انواع آبهاي بطري كه به آبهاي معدني نيز معروف هستند، محتواي املاح بالايي دارند. كلسيم، منيزيم و ديگر املاحي كه در اين نوع آبها وجود دارند ميتوانند تا حدودي تامين كننده نيازهاي بدن به اين نوع املاح باشند.
استفاده از آبهاي بطري با چه خطراتي همراه است؟
محتواي فلورايد بيشتر آبهاي بستهبندي شده در بطري پايين است، در حالي كه اين ماده براي حفظ سلامت دندانها و استخوانها ضروري است و آب لوله كشي منبع مناسبي براي تامين آن است.
منابع تامين اين آبها، به ويژه انواعي كه از آبهاي پايين دست تهيه ميشوند(يعني از سر چشمه يا قنات جمع آوري نمي شوند)، در معرض آلوده شدن با انواع آفتكشها هستند. بستهبندي كردن آب داخل بطري اين اطمينان را به مصرفكننده ميدهد كه محصولي سالم را مصرف ميكند.
اين در حالي است كه ممكن است بعضي از محصولات از كيفيت كافي و استاندارد لازم برخوردار نباشند و توليدكنندگان آنها، بسياري از استانداردها را رعايت نكرده نباشند. بعضي از اين محصولات از محتواي سديم، نيترات، نيتريت، سرب، كادميوم و جيوه بالايي برخوردارهستند، بهعنوان مثال در بعضي موارد مقدار سديم آنها بيش از 10 ميليگرم در ليتر است و با توجه به اينكه دريافت سديم، نيترات و نيتريت به دليل استفاده از غذاهاي حاضري معمولا در رژيم غذايي افراد بالاست بنابراين توصيه ميشود، هنگام خريد آب هاي معدني به برچسب آنها دقت زيادي شود.
نوع بستهبندي اين محصولات نيز ميتواند به دو صورت زير سلامتي افراد را تهديد كند:
1) استفاده از بطريهاي نامرغوب و غيراستاندارد
2) وارد شدن تركيبات پُليمري مورد استفاده در ساخت ظروف پلاستيكي PVC و PET به داخل آب كه ميتواند سرطانزا باشد. در دماي بالاتر ورود اين مواد به داخل آب شدت بيشتري پيدا ميكند و هرچه از زمان توليد محصول بيشتر گذشته باشد، ميزان بيشتري از اين مواد در آن حل خواهد شد.
بنابراين توصيه ميشود هنگام خريد آب معدني، به زمان توليد و تركيبات آن دقت كرده و آب معدني را در محل مناسبي نگهداري كنيد.
يخ بستن يا فريز كردن آب درون بطري مشكلي ايجاد ميكند؟
يخ بستن آب درون بطري موجب ايجاد تركيبات سرطانزا ميشود و نبايد درجه خنك كردن بطري تا ميزان يخ بستن آب آن كاهش پيدا كند.
نظر شما در رابطه با پر كردن مجدد بطريهاي آب معدني با آبهاي شهري يا موادي مثل آبغوره، آبليمو و نگهداري آنها در يخچال چيست؟
در بسياري از مغازهها، آبهاي معدني پشت شيشهي مغازه طوري قرار گرفتهاند كه در معرض تابش مستقيم آفتاب هستند. در اين موارد مشكلي ايجاد نميشود؟
گرما و تابش مستقيم نور آفتاب، واكنش بين محتويات بطري(مثل آب، آبميوه، مايع شربت و ...) و ديواره آن را افزايش ميدهد كه اين امر موجب انتقال تركيبات ديواره بطري به درون مواد داخل آن و در نتيجه افت كيفيت و فساد مايعات مي گردد.
چرا بعضي از مواقع به آب بطريها، گاز دياكسيدكربن اضافه ميكنند؟
با افزايش گاز دياكسيدكربن، آب خوشخوراك تر ميشود، منتها استفاده از اين آبهاي گازدار خالي از اشكال نيست. از يك طرف موجب صدمه به ميناي دندان ميشوند و از طرف ديگر براي افرادي كه بيماري ريفلاكس (ترش كردن غذا) يا نفخ معده دارند، مضر است.در اين موارد تاكيد ميكنيم نه تنها از اين بطري هاي پلاستيكي براي خنك كردن و يخ بستن آب معمولي استفاده نشود، بلكه از نگهداري موادي كه خواص اسيدي يا بازي دارند مثل آبغوره، آبليمو و سركه خودداري شود، زيرا اين مواد با ديواره بطري واكنش هايي مي دهند كه خطرآفرين و سرطانزاست.
http://www.iranianuk.com/article.php?id=32376
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آشپز آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 428]