واضح آرشیو وب فارسی:آشپز آنلاین: رژيم غذايي زنی که شير می دهد بايد غنی از پروتئين ، کلسيم ، آهن و ويتامين باشد. به طور معمول و براساس توصيه هاي تغذيه اي ، انرژي موردنياز در دوران شيردهي ، 500کالري بيش از نياز طبيعي است. البته چربي
اي که در دوران بارداري ذخيره شده است ، مي تواند روزانه 100تا 150کالري از انرژي مورد نياز را براي توليد شير، در ماههاي اوليه شيردهي تامين کند.
مهمترين منابع تامين کننده انرژي عبارتند از انواع نان ، سيب زميني ، ماکاروني و انواع روغنهاي مايع و جامد (مانند روغن زيتون ، کره و خامه). در دوران شيردهي نياز به مواد حاوي پروتئين ، مانند انواع گوشت قرمز، گوشت و سفيده تخم مرغ ، شير، ماست و حبوبات نسبت به دوران بارداري افزايش مي يابد. اين نياز در 6ماهه اول شيردهي به دليل توليد بيشتر شير بيش از 6ماهه دوم است.
اگرچه مقدار کل چربي بدن مادر، تحت تاثير رژيم غذايي او نيست ؛ ولي ترکيب چربي شير، منعکس کننده ترکيب رژيم غذايي مادر است.
نياز مادران شيرده به ويتامين هاي A,C,D و ويتامين هاي گروه B و املاح کلسيم ، روي ، فلورايد و فسفر در اين دوران افزايش مي يابد. اين ويتامين ها و املاح بخصوص در تنظيم سوخت وساز بدن مادر و استحکام استخوان هاي نوزاد تاثير دارند.
منابع اين ويتامين ها و املاح عبارتند از: شير، لبنيات ، انواع چربي و ميوه بخصوص مرکبات و سبزيهاي زردرنگ و برگ سبز، انواع گوشتهاي قرمز و سفيد، حبوبات و تخم مرغ.
مادری که شير می دهد هر روز بايد حداقل ، مواد زير را مصرف کند:
1- نيم ليتر شير کامل + 60 گرم پنير
2- 30 گرم کره دارای ويتامين A
3- 150تا 200 گرم گوشت بدون چربی ، مرغ يا ماهی
4- 2الي3 ميوه در روز
5- سبزی های برگ سبز
6- گاهی يک وعده ی غذايي دارای حبوبات
برای يک زن شير ده ، 2500 تا 2700 کالری انرژی لازم است که بايد در 4 وعده ی کوچک غذايي معادل هم به اضافه ی دو ميان وعده تامين شود .در دوران شيردهی ، داشتن رژيم غذايي برای لاغری مناسب نيست.
در دوران بارداری از مصرف مواد غذايي زير خودداری کنيد.آشاميدنی های محرک مانند: قهوه ، چای و نوشابه های گازدار .
مواد غذايي ای که موجب تغيير طعم شير می شوند( انواع کلم ، سير ، پياز ، مارچوبه ، تربچه).
بعد از زايمان ، زيادی وزن حداقل همان قدر که مربوط به ايجاد ذخيره ی چربی است ، مربوط به تجمع آب در بدن نيز می باشد، بنابراين :
1- مصرف قند و شکر را کم کنيد .
2- مواظب باشيد مواد غذايي ای مصرف کنيد که مقدار چربی آن کم باشد.
3- نمک را از سر سفره حذف کنيد و غذای کم نمک بخوريد .
4- غذاهای غنی از پتاسيم ، مانند سبزيجات و انواع آب ميوه مصرف کنيد .
5- هر چه زودتر يک فعاليت بدنی را شروع کنيد
نمونه يك رژيم غذايي مناسب براي يك مادر شيرده
صبحانه
نان سبوس دار 3 برش + پنير30گرم + كره 2قاشق مرباخوري + عسل يا مربا 2قاشق مرباخوري + شيركم چربي 1ليوان
ساعت 10
ميوه 1 عدد ، چاي وكيك
نهار
لوبيا پلو با سالاد شيرازي؛ گوشت 120گرم ، كته 15 قاشق غذاخوري، لوبيا سبز پخته يك دوم ليوان ، روغن مايع 2 قاشق مرباخوري ، ماست كم چربي 1 ليوان ، خيار 1عدد ، گوجه 1عدد، پياز يك دوم عدد به همراه آبليمو و روغن زيتون
عصرانه
ميوه 2 عدد ، نان 2برش ، پنير 30 گرم ، گردو 2 مغز كامل
شام
كوكوي سبزي با ماست؛ تخم مرغ 1 عدد ، سبزي خام 2 ليوان ، نان 2 برش ، روغن مايع2 قاشق غذاخوري ، ماست كم چربي 1 ليوان
پيش از خواب
شيركم چربي 1 ليوان ، عسل 1 قاشق غذاخوري
اين رژيم حاوي 2700 كالري انرژي ، 344 گرم كربوهيدرات ، 97 گرم پروتئين و 88 گرم چربي است.
تحقيقات اخيرنشان داده كودكاني كه با شير مادر تغذيه شده اند، كمتر از كودكاني كه با شير گاو تغذيه شده اند، به بيماري ديابت نوجواني( يا ديابت وابسته به انسولين) و بيماري MS مبتلا مي شوند و اين خبر اهميت شير مادر را نشان مي دهد.
چه مواد غذايي براي مادران شيرده مجاز نيست ؟
1) دم كرده هاي گياهي : گاهي دم كرده هاي گياهي مثل چاي نعناع و گل گاو زبان موجب بروز اثرات جانبي مثل تهوع و استفراغ در مادر مي شود و تركيبات اين نوشيدني ها وارد شير شده و امكان دارد همين اثرات در نوزاد هم بروز كند.
2) كافئين : كافئين وارد شير مادر شده و موجب تحريك پذيري نوزاد مي شود. بنابراين توصيه مي شود مادر شيرده كمتر از 2 ليوان در روز قهوه و كوكا مصرف كنند ، شكلات و كاكائو هم داراي تئوبروميد است كه مانند كافئين محرك است و بهتر است مصرفش محدود شود.
3) قند مصنوعي : اثر قندهاي بدون كالري و محصولات شيرين وبدون قند بر نوزاد نامشخص است. پس بهتر است مصرف اين مواد در شيردهي محدود شود.
4) ادويه جات زياد : مصرف زياد ادويه طعم شيرمادر را عوض مي كند كه بهتر است در شيردهي كمتر ادويه مصرف شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آشپز آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 751]