واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: المنار در مصاف با امپرياليسم رسانه اي
نگاهي به عملكرد شبكه المنار به مناسبت دومين سالگرد پيروزي لبنان در جنگ 33 روزه
ميثم محمدي
با توجه به اينكه امروزه جنگ نظامي هزينه هاي سنگيني را براي دولت ها رقم مي زند و نتايج سياهي در پي دارد، در دهه هاي اخير بيشتر دولت ها رو به تبليغات و گسيل داشتن جنگ رواني از طريق رسانه به سوي يكديگر آورده اند. اين مسلم است كه هر كشوري از اين قافله عقب بماند، قافيه را در جنگ باخته است. به اين بهانه نگاهي مي اندازيم به شبكه تلويزيوني المنار لبنان كه وابسته به تشكيلات حزب الله لبنان است و تا به امروز روندي صعودي را طي كرده است.
سومين شبكه برتر عرب
روزي روزگاري در حاشيه جنوب بيروت، پايتخت لبنان شبكه اي راديويي وجود داشت كه صداي آن چنان رسايي در ميان رسانه ها نداشت. مقامات حزب الله به اين مي انديشيدند كه بايد چاره اي يافت تا بتوان در برابر دسيسه ها و ترفندهاي رسانه هاي دول استعمارگر و هجمه تبليغاتي منفي كه به سوي آنها روانه شده ايستادگي كنند و در واقع وارد گود مبارزه رسانه اي با دشمن شوند. درنتيجه اين تمهيدات اعضاي حزب الله بود كه در 3 ژوئن سال 1991 ميلادي شبكه تلويزيوني المنار اعلام موجوديت كرد و نخستين برنامه آن روي صفحه تلويزيون به نمايش درآمد. شايد در آن روزهاي آغازين و نوپايي اين شبكه هيچ كس فكرش را هم نمي كرد كه برنامه هاي آن در سطح داخل سرزمين لبنان هم مورد توجه قرار گيرد. اما زماني كه از سال 2000 ميلادي پخش ماهواره اي آن در پي خارج شدن نيروهاي نظامي اسرائيل از جنوب لبنان آغاز شد، دولت هاي مخالف حزب الله پس از مدتي احساس خطر كردند و در پي نابودي اين شبكه برآمدند. چون منافعشان در خطر بود و چه سنگ ها كه پيش پاي عوامل گرداننده المنار نيانداختند، دريغ از اين كه ديگر حزب الله و شبكه المنار الهام بخش يكديگر بودند و دوشادوش با يكديگر در جنگ عليه صهيونيست ها و استبداد حركت مي كردند. كار به آن جا رسيد كه امروزه اين شبكه مورد توجه جهان عرب است و پس از الجزيره و العربيه كه با هزينه هايي بسيار فراتر از المنار به كار خود ادامه مي دهند، در جايگاه سوم در ميان شبكه هاي عربي فعاليت خود را دنبال مي كند.
تلاش غرب براي توقف المنار
اين شبكه چيزي بيش از 300 كارمند در اختيار دارد كه از كشورهاي لبنان، مصر، اردن، فلسطين، مراكش، سوريه و آمريكا اخبار وبرنامه هاي مختلف را پوشش مي دهند.
المنار تنها حدود 20 خبرنگار فعال در حوزه خارج از كشور دارد كه اخبار مختلف را در حوزه هاي گوناگون پوشش مي دهند و به تهيه و توليد و انعكاس رويدادها در سطح بين المللي مي پردازند. بايد گفت كه نيروهاي شبكه در بهترين مراكز آموزشي در كشورهاي غربي و در رسانه هاي معتبر، دوره هاي آموزشي را پشت سرگذاشته اند.
المنار برنامه هاي خود را 24 ساعته به روي آنتن مي فرستاد تا اينكه هر روز برد آن وسيع و وسيع تر شد. ديگر صداي حزب الله، سربازان و طرفداران آن به راحتي به گوش جهانيان مي رسد.
و چيزي بيش از 20 ميليون مخاطب به تماشاي گزارش ها و پيام هاي مختلف حزب ا... و همچنين نشست هاي اين حزب در زمينه هاي سياسي، فرهنگي و اقتصادي مي نشستند.
ديگر زمان آن فرا رسيده بود كه خبرنگاران، گزارشگران، تصويربرداران و عكاسان شبكه هم لباس رزم بر تن كنند و در جنگ رسانه اي بر عليه دشمن و خنثي كردن جنگ رواني آنها از هيچ تلاشي فروگذار نكنند. ولي تنها يك ماه از قرارداد پخش برنامه هاي شبكه از طريق ماهواره اروپايي يوتل ست فرانسه نگذشته بود كه فشار صهيونيست ها كه وجهه پوشالين و كاذب خود را در معرض خطر مي ديدند باعث شد تا فرانسوي ها المنار را محكوم به پخش برنامه هاي تفرقه انگيز و نژادپرستانه كرده و به اين بهانه مديران شبكه را تهديد به توقف پخش برنامه هايش كنند. سرانجام شوراي عالي رسانه هاي فرانسه كه از سوي لابي هاي صهيونيست مورد فشار قرار داشت خواهان توقف پخش از طريق ماهواره يوتل ست شد، تا اينكه شوراي دولتي فرانسه دستور توقف را صادر نمود و بيننده هاي اروپايي را از تماشاي برنامه هاي شبكه المنار محروم كرد.
در مصاف با امپرياليسم
اما اين پايان كار نبود. تاثير برنامه ها روي مخاطبان چنان بود كه آنها از طريق شبكه هاي اينترنتي به دنبال وقايع و رويدادهاي به نمايش درآمده منطقه بودند. استفاده از شبكه هاي اينترنتي هم گامي بود براي اعتلاي نام اين مجراي ارتباطي حزب ا... با مخاطبانش كه كشف واقعيت ها و نمايان ساختن چيستي و ماهيت دشمنان، بخصوص آمريكا و صهيونيسم را در رأس برنامه هايش قرار داده بود. اين شبكه در شرايطي كه مهمترين رسانه هاي خبري دنيا كه منتسب به دولت هاي پيشرفته غربي بودند، مورد سانسور قرار داشتند، بدون سانسور خبري به اطلاع رساني خود ادامه داد و همين صداقت دليلي بود تا اين شبكه در ميان مخاطبانش جلب اعتماد كند و حتي با برخي از برنامه ها و انعكاس گزارش ها و سخنراني هاي سران حزب ا... با زبان هاي مختلف، كه از آن نمونه مي توان به سخنراني هايي با زيرنويس به زبان عبري اشاره كرد كه باعث شده بود حتي اين شبكه در ميان اسرائيلي ها نيز مورد اعتماد واقع شود و بيننده داشته باشد.
پخش مبارزات نيروهاي حزب ا... و فلسطين و همچنين درج آرم شبكه فلسطين در برهه اي از زمان كه دفتر اين شبكه مورد حمله قرار گرفته بود، به نمايش درآوردن فيلم ها و نماآهنگ ها و سرودهايي كه با اشعاري با درون مايه مقاومت در خانه هاي مردم لبنان طنين مي انداخت و به نمايش درآوردن سربازاني كه در راه آزادي به شهادت مي رسند، از طرفي روحيه ايستادگي را در سربازان حزب ا... زنده مي كرد و از سويي ديگر رعشه بر اندام سربازان و حتي افسران صهيونيست مي انداخت. انعكاس سخنراني هاي سيدحسن نصرا... رهبر حزب ا... لبنان كه مردم را به قيام در برابر ظلم فرامي خواند و فرياد مرگ بر آمريكا و مرگ بر اسرائيل سر مي دهد، خون شهامت و شهادت را در رگهاي سربازان حزب ا... به غليان مي اندازد و نفس را در سينه مستكبران حبس مي كند.
نقش المنار در تزلزل روحيه سربازان و سران صهيونيست در خلال جنگ هاي 33 روزه غيرقابل چشم پوشي است، در حالي كه اين شبكه در طول جنگ بارها مورد حمله نظامي قرار گرفت، ولي به دليل تدبير صحيح و هوشمندانه مديران شبكه و قراردادن تجهيزات و فرستنده ها در جايي مطمئن در مسير مقاومت به راه خود ادامه داد.
حال طبيعي است كه كشورهاي پشتيبان امپرياليسم خبري، مادامي كه با رشد شبكه اي رو برو مي شوند كه مستقل و با همت به جايگاه مهمي رسيده است، به اقداماتي چون جلوگيري از ورود مديران اين شبكه ها براي حضور در جلسات مختلف دست زنند و آنها را شبكه هاي تروريستي قلمداد كنند و اقدام به دستگيري و زنداني كردن خبرنگاران و گزارشگران مختلف آن كنند و دست آخر مدعي جامعه بازاطلاعاتي هم مي شوند.
پنجشنبه 24 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]