واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پارس جنوبي تجلي اراده ملي/ طرحهاي پتروشيمي ((۱
داخلي. اقتصادي. گزارش. پارس جنوبي. معرفي
ميدان گازي پارس جنوبي بزرگترين ميدان گازي جهان است كه بر روي خط مرزي مشترك ايران و قطر در خليج فارس قرار دارد و در حال حاضر اصليترين منبع انرژي كشور در حوزه گاز به شمار ميرود.
مساحت اين ميدان ۹هزار و ۷۰۰كيلومتر مربع است كه سهم متعلق به ايران در آن سه هزار و ۷۰۰كيلومتر مربع وسعت دارد.
ذخيره اين بخش از ميدان ۱۴هزار ميليارد (تريليون) متر مكعب به همراه ۱۸ميليارد بشكه ميعانات گازي است.
ميدان گازي پارس جنوبي بيش از هشت درصد كل گاز شناخته شده دنيا و بيش از نيمي از ذخاير گاز ايران را در خود جاي داده است.
برنامهريزيهاي كارشناسانه وزارت نفت براي برداشت از اين ميدان مشترك در قالب ساخت ۲۴فاز پالايشگاه گازي براي برداشت ۸۲۰ميليون متر مكعب گاز در روز، ۳۰طرح پتروشيمي و سه واحد "الانجي" طراحي شد.
خبرگزاري جمهوري اسلامي پيشتردر سلسله گزارشي به معرفي فازهاي پالايشگاهي پارس جنوبي پرداخت و اكنون طرحهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس معرفي ميشوند.
صنعت پتروشيمي بعنوان يكي از منابع تامين نيازهاي بسياري از صنايع داخلي، توليد و صدور فرآوردهها و منبع ارزآوري و اشتغال زايي كشور، از جايگاه ويژهاي برخوردار است.
بر اين اساس در چارچوب برنامه سوم توسعه اقتصادي كشور، ايجاد طرحهاي پتروشيمي در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس پيش بيني شد.
مدير طرحهاي شركت ملي صنايع پتروشيمي تعداد طرحهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس را حدود ۳۰طرح ميداند كه در زميني به مساحت ۹۲۰هكتار احداث ميشوند.
خبرگزاري جمهوري اسلامي چندي پيش به معرفي فازهاي پالايشگاهي پارس جنوبي پرداخت و اكنون به معرفي طرحها و مجتمعهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس ميپردازد.
طرحهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در دو سايت استقرار مييابند.
پتروشيمي مبين از طرحهاي ابتدايي سايت اول پتروشيمي در اين منطقه به شمار ميرود كه وظيفه تامين سرويسهاي جانبي از جمله آب، برق، بخار و اكسيژن مجتمعهاي پتروشيمي كه در اين سايت احداث ميشوند را بر عهده دارد.
واحد استحصال آب دريا در پتروشيمي مبين بزرگترين واحد در نوع خود در خاورميانه به شمار ميرود بطوري كه در هر ساعت ۴۰۰هزار متر مكعب آب و در مجموع، روزانه ۱۰ميليون متر مكعب معادل چهار برابر آب مصرفي تهران،آب دريا در اين واحد استحصال ميشود.
آب مصرفي تهران روزانه حدود دو ميليون و ۵۰۰هزار متر مكعب است.
اين ميزان آب از فاصله يك هزار و ۲۰۰متري ساحل و از عمق ۳۵متري دريا با دماي ۲۵درجه سانتيگراد برداشت و توسط يك كانال به حوضچه آبگير واحد منتقل ميشود.
در حوضچه آبگير نيز ۲۱پمپ براي پمپاژ آب به مجتمعهاي سايت يك پتروشيمي تعبيه شدهاست كه در ميان آنها سه پمپ بزرگ هر يك با ظرفيت پمپاژ ۱۰۰هزار متر مكعب آب وجود دارد.
براي جلوگيري از رشد جلبك در اين حوضچه، واحد توليد پركلرين در كنار آن احداث شده است.
اين حوضچه توسط ۶۲۴ميله ۱۸متري فولادي قوي به كف دريا دوخته شده است و احداث آن و بتن ريزي واحد استحصال آب ۱۴ماه به طول انجاميده است.
براي احداث اين آبگير ۱۳۰هزار متر مكعب بتن ريزي، ۲۵هزار تن ميلگرد و پنج هزار تن سپر فولادي بكار رفته است.
در واقع كاري كه براي احداث واحد استحصال آب دريا در پتروشيمي مبين صورت گرفتهاست معادل عملياتي است كه براي ساخت يك سد به طول يك كيلومتر و به ارتفاع ۲۰متر انجام ميشود.
طراحي، ساخت و تمامي عمليات نصب در واحد استحصال آب در پتروشيمي مبين توسط متخصصان ايراني صورت گرفته است.
نيروگاه برق مبين با شش واحد توليد ۱۲۳مگاواتي و و واحد بخار آن با ظرفيت توليد يك هزار و ۹۸۰تن بخار در ساعت برق و بخار مجتمعهاي سايت يك پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس را تامين ميكنند.
در پنج مبدل آب شيرين كن پتروشيمي مبين نيز در مجموع ۳۵هزار متر مكعب آب شيرين در شبانه روز توليد و در مجتمعهاي پتروشيمي مصرف ميشود.
پتروشيمي مبين در حال حاضر تمامي سرويسهاي جانبي مجتمعهاي سايت يك غدير، زاگرس، نوري (برزويه)، جم، آرياساسول و پارس را تامين ميكند.
عمليات اجرايي ساخت اين مجتمع از سال ۱۳۸۲در زميني به مساحت ۱۱۰ هكتار آغاز شد و تيرماه سال ۱۳۸۵با حضور "غلامعلي حداد عادل" رييس وقت مجلس شوراي اسلامي به بهرهبرداري رسيد.
طرح متانول چهارم (پتروشيمي زاگرس) با ظرفيت توليد يك ميليون و ۶۵۰ هزار تن متانول با درجه AAدر سال (پنج هزار تن در روز) از بزرگترين واحدهاي توليد متانول در جهان به شمار ميرود.
خوراك اين طرح يك ميليارد و ۴۸۸ميليون متر مكعب گاز طبيعي در سال و دو ميليون متر مكعب اكسيژن در روز است كه توسط فازهاي پالايشگاهي يك، دو و سه پارس جنوبي پس از جداسازي هيدروكربنهاي سنگين تر از اتان در پتروشيمي پارس تامين ميشود.
محصولات اين طرح در صنايع پايين دستي، انواع چسب، رزين ها، انواع پلاستيك، انواع ظروف و تجهيزات آشپزخانه، دوربينهاي عكاسي، كليد و پريز برق كاربرد دارد.
متانول همچنين براي تهيه اسيد استيك و استفاده از آن به عنوان محصول نهايي و يا استفاده براي تهيه انواع استات مانند استات سلولز براي انواع الياف و پارچه و تهيه متيل متاكريلات براي توليد انواع لامينيتها و انواع ورني بكار ميرود.
طراحي اين واحد به گونهاي است كه از حداكثر انرژي توليديدر رآكتورهاي سنتز و بازيافت انرژي موجود در واحد ريفرمينگ در تامين انرژي مورد نياز خود استفاده كرده ضمن اين كه حدود ۲۰۵تن در ساعت بخار با فشار ۴۰بار را صادر كند.
براي ساخت اين مجتمع ۲۲۰ميليون دلار و ۹۵۱ميليارد ريال و جمعا ۳۲۵ ميليون دلار ( ۲۹۷۰ميليارد ريال) سرمايهگذاري شده است.
تهيه دانش فني و مهندسي اصولي اين طرح را شركت "لورگي" آلمان و مهندسي تفصيلي و پيمانكاري نصب و ساختمان آن را نيز شركتهاي ايراني "پيدك" و "رامشير" بر عهده دارند.
اجراي واحد اول متانول چهارم در پتروشيمي زاگرس در زميني به مساحت ۱۵هكتار از سال ۱۳۸۰آغاز شده است و پس از راهاندازي براي ۲۸۴نفر به صورت مستقيم اشتغال زايي دارد.
شركت پتروشيمي زاگرس در جهت اجراي پروژههاي عظيم پتروشيمي در سال ۱۳۷۹و در چارچوب برنامه سوم توسعه اقتصادي كشور تاسيس شد.
اين شركت به منظور انجام مهندسي و خريد تجهيزات پروژه متانول چهارم در فروردين ماه سال ۱۳۸۰اقدام به عقد قرارداد كنسرسيومي متشكل از شركت آلماني لورگي و شركت ايراني پيدك كرد.
تمامي مراحل اجرايي سيويل و نصب مكانيكي طرح متانول چهارم توسط پيمانكاران داخلي انجام شده است.
مجتمع پتروشيمي زاگرس همچنين فاز دوم طرح توسعه متانول را نيز با همين ظرفيت در زميني به مساحت ۱۵هكتار در دست اجرا دارد.
به منظور اجراي طرح متانول چهارم، سه ميليون متر مكعب خاكبرداري، ۴۷ هزار و ۵۰۰تن بتن ريزي و ۴۰۰كيلومتر كابل كشي صورت گرفته است.
وزن اسكلت فلزي اين طرح يك هزار و ۷۵۰تن و وزن تجهيزات آن ۲۸هزار تن است.
مجتمع پتروشيمي "برزويه" بزرگترين طرح آروماتيك جهان، از ديگر طرحهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس به شمار ميرود.
اين مجتمع توليدكننده پارازايلين، ارتوزايلين، بنزن، رافينيت، آروماتيك سنگين، گاز مايع (ال.پي.جي)، هيدرو كربنهاي سبك و سنگين و برش پنتان است.
بخشي ازتوليدات پتروشيمي برزويه به خارج از كشور صادر و بخشي نيز بعنوان خوراك اوليه به مجتمع پتروشيمي جم (الفين دهم) ارسال ميشود.
محصول پارازايلين توليدي اين مجتمع جهت توليد اسيد ترفتاليك يا دي متيل ترفتاليك و همچنين به عنوان مواد مياني در توليد پلي استر و فيبر استفاده ميشود.
بنزن جهت توليد استايرن، دودسيل بنزن براي شويندهها، سيكلوهگزان براي توليد نايلون، فنل و نيتروبنزن براي توليد آنيلين و حلالها استفاده ميشود.
محصول ارتوزايلين نيز براي ساخت نرمكنندهها و داروها، سموم دفع آفات، رنگ و انيدريد فتاليك بكار ميرود.
مجتمع پتروشيمي برزويه در زميني به مساحت ۶۱هكتار احداث شده و با ظرفيت توليد سالانه يك ميليون و ۲۸۰هزار تن محصولات آروماتيك داراي بزرگترين ظرفيت نصب شده در نوع خود در جهان است.
كل سرمايهگذاري در پتروشيمي برزويه ۶۲۴ميليون دلار برآورد شده كه از اين ميزان ۵۷۸ميليون دلار براي احداث اين مجتمع هزينه شده است.
سالانه چهار ميليون و ۵۰۰هزار تن ميعانات گازي و ۲۷۰هزار تن بنزين پيروليز بعنوان خوراك اوليه پتروشيمي برزويه، از فازهاي يك تا سه طرح توسعه پارس جنوبي و پتروشيمي جم تامين ميشود.
۷۶/۵درصد مالكيت مجتمع پتروشيمي برزويه به شركت ملي صنايع پتروشيمي، ۱۷درصد به شركت سرمايهگذاري سازمان تامين اجتماعي و ۶/۵درصد به صندوق بازنشستگي كشوري تعلق دارد.
عمليات اجرايي اين مجتمع از سال ۱۳۸۰شروع شد و تابستان ۱۳۸۶مورد بهرهبرداري رسمي قرار گرفت.
درخواست همسرمرحومنوري مديرعامل سابق پتروشيمي برزويههنگام بهرهبرداري رسمي از اين مجتمع مورد قبول رييس جمهوري واقع شد و پتروشيمي "برزويه" به "نوري" تغيير نام داد.ك/۴
ادامه دارد...
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]