واضح آرشیو وب فارسی:آشپز آنلاین: رژيم غذايي درکم خوني و فقرآهن
كم خوني وضعيتي است كه در آن تعداد يا اندازه گلبول هاي قرمز و يا مقدار هموگلوبين موجود در خون كاهش يافته و تبادل اكسيژن و دي اكسيدكربن بين خون و سلول هادچار اختلال مي شود. از علل ايجادكننده كم خوني مي توان كمبودهاي تغذيه اي، خونريزي، ناهنجاري هاي ژنتيكي، بيماري هاي مزمن و يا مسموميت هاي دارويي را نام برد. منظور از كم خوني هاي تغذيه اي كم خوني هايي است كه در اثر دريافت ناكافي مواد مغذي ايجاد مي شوند.
از مهم ترين مواد مغذي جهت خون سازي كه كمبود آن ها موجب بروز كم خوني مي شود مي توان به آهن، ويتامين ب 12 و اسيدفوليك اشاره كرد. از بين آن ها كم خوني ناشي از فقر آهن يكي از شايع ترين كم خوني هاي تغذيه اي است.
كم خوني ناشي از فقر آهن
فقر آهن يكي از شايع ترين اختلالات تغذيه اي در كشورهاي در حال توسعه و مهم ترين علت كم خوني تغذيهاي در كودكان و زنان در سنين باروري است كه با ايجاد گلبول هاي قرمز كوچك و كاهش ميزان هموگلوبين مشخص مي شود كه اين بيماري سبب اتلاف منابع و مراقبت هاي بهداشتي، كاهش بهره وري در اثر افزايش ميزان مرگ و مير ابتلا به بيماري در مادران و كودكان و بالاخره كاهش ظرفيت جسمي و رواني در بخش بزرگي از جامعه مي شود.
ميزان نياز به آهن
ميزان نياز به آهن براساس سن، جنس و وضعيت فيزيولوژيكي افراد متفاوت است. مثلا زنان باردار به علت افزايش حجم خون، رشد جنين و جفت و ساير بافت ها به آهن بيشتري نياز دارند. به همين دليل بيش از سايرين در معرض خطر كم خوني قرار دارند. در شيرخواران در صورت سلامت مادران، ميزان آهن موجود در شير مادر براي 64 ماه اول زندگي كافي است. ولي در مورد نوزاداني كه با وزن كم متولد مي شوند، ذخاير آهن كم بوده و بايد از 3 ماهگي آهن اضافي به صورت قطره خوراكي خورانده شود. همچنين بستن پيش از موقع بند ناف نيز به اين دليل كه نوزاد را از يك سوم كل خونش محروم مي كند، خطر فقر آهن را افزايش مي دهد.
دلايل فقر آهن
دلايل گوناگوني براي كمبود آهن وجود دارد كه از آن جمله مي توان به علل زير اشاره كرد
1 دريافت ناكافي آهن به دليل رژيم غذايي مورد استفاده كه در آن آهن كمي وجود دارد، مانند بعضي از رژيم هاي گياه خواري.
2 جذب ناكافي آهن در اثر اسهال، كاهش ترشح اسيد معده، مشكلات گوارشي يا تداخلات دارويي و داروهايي مثل كلستيرامين، سايمتيدين، پانكراتين، رانيتيدين و تتراسايكلين).
3 افزايش نياز به آهن براي افزايش حجم خون در دوران نوزادي، نوجواني، بارداري و شيردهي.
4 خون ريزي زياد در دوران عادت ماهانه و يا در اثر جراحات يا ناشي از هموروييد (بواسير) يا بيماري هاي بدخيم و انگل ها. كمبود آهن در مردان بزرگسال معمولا در اثر از دست دادن خون است.
علايم كم خوني ناشي از فقر آهن
بعضي از علايم كم خوني فقر آهن عبارتند از:
رنگ پريدگي پوست، زبان و مخاط داخل لب و پلك چشم ها، خستگي زودرس، سرگيجه و سردرد، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها، حالت تهوع و در كم خوني شديد گود شدن روي ناخن(ناخن قاشقي).
dostan.net
عدس قرمز=1 پیمانه
سیر=4 حبه
سیب زمینی = 3 عدد متوسط
فلفل قرمز تند= یك قاشق غذاخوری (بستگی به ذائقه شما دارد میتوانید زیاد و کمش کنید)
رب گوجه فرنگی = 2 قاشق غذاخوری
تمر هندی= نصف بسته
نمک و زردچوبه=به مقدار لازم
پیاز بزرگ =یك عدد
طرز تهیه
ابتدا سیر و پیاز را با رنده درشت رنده میکنیم و درون قابلمه مورد نظر ریخته و كمی روغن اضافه کرده و کمی تفت میدهیم.
سپس رب , سیب زمینی خرد شده , عدس (عدس قرمز را خوب پاک کنید و بشویید)و زردچوبه را همه با هم اضافه كرده و کمی تفت میدهیم بعد از آن درون قابلمه آب میریزیم تا جایی که آب روی مواد قرار بگیرد و حرارت را ملایم میکنیم تا دال عدس جا بیفتد.
اگر آب غذا تمام شد و هنوز دال عدس نپخته بود باز هم به آن آب اضافه کنید
هر از گاهی دال عدس را هم بزنید چون عدس قرمر زود به ته قابلمه میچسبد و بعد از 45 دقیقه تمرهندی (تمر هندی را در مقداری آب جوش حل کنید و بعد از یک صافی رد کنید که هسته های آن در دال عدس نرود)و فلفل را اضافه میکنیم و بعد نمک را چون تمرهندی به اندازه کافی شور هست و در آخر سیب زمینی ها را با گوشت کوب له کنید دال عدس باید نه خیلی شل باشد نه خیلی سفت.
این غذا را با پلو میتوانید میل کنید یا حتی بعنوان سوپ و با لیمو نوش جان کنید
منبع:سلامت نیوز
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آشپز آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 617]