واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مديريت مصرف انرژي بدون آموزش عام امكان پذيرنيست
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): با مديريت مصرف درست و منطقي علاوه بر اينكه از هدر رفتن ذخاير با ارزش انرژي پيشگيري ميكند، آلودگي را نيز كمتر و محيط زيست را سالمتر ميكند.
نخستين بحران نفتي سال 1973 ميلادي، موضوع صرفه جويي در مصرف انرژي را مورد توجه قرار داد. در دهههاي 70 و 80 ميلادي احساس مسووليتي جدي در مصرف بهينه انرژي، نداشتن وابستگي به نفت كشورهاي صادر كننده (اوپك)، افزايش راندمان آن و مساله حمايت از محيط زيست ايجاد شد.
"اكبر طلوعيان"، عضو انجمن مهندسان مكانيك ايران در مقاله مديريت مصرف انرژي و رابطه آن با توسعه پايدار و آلودگي محيط زيست مينويسد: "مديريت مصرف انرژي ابزاري توانمند براي بهينه سازي مصرف انرژي، صيانت از ذخاير ملي و جلوگيري از آلودگي محيط زيست است. ماهيت مديريت انرژي به معناي انجام دادن بدون دستيابي به آنچه كه موجود ميباشد، نيست بلكه گوياي انجام دادن با آن چيزي است كه در دسترس ميباشد."
وي در اين مقاله به بخش بزرگي از مصارف انرژي مربوط به بخشهاي خانگي و تجاري با استفاده از انرژي الكتريكي بوده اشاره ميكند.
به گفته طلوعيان، طبق آمار منتشره شده، ايران با مصرف سالانه 120 ميليارد كيلو وات ساعت انرژي الكتريكي، از مصرف كنندگان بزرگ برق در جهان پس از آمريكا، چين، ژاپن، روسيه، كانادا، برزيل، كره جنوبي، ايتاليا، اسپانيا، آفريقاي جنوبي، مكزيك، اوكراين و عربستان بوده و رتبه چهارده مصرف انرژي الكتريكي را دارد.
ساختمانها و منازل مسكوني در ايران در حال حاضر به طور متوسط به ازاي هر متر مربع 310 كيلو وات ساعت بر متر مربع انرژي مصرف ميكنند. اين درحالي است كه استاندارد جهاني دراين زمينه براي مناطقي با آب و هوايي مشابه ايران حدود 120 كيلو وات ساعت (2 برابر استاندارد بين المللي) بر متر مربع است يعني ميزان مصرف انرژي در ساختمانهاي ايران در حدود 6 برابر و در بعضي نقاط سرد ايران مانند خلخال اين ميزان حتي به بيش از 4 برابر استاندارد بين المللي ميرسد.
"مهندس يدالله حقيقي"، دبير مديريت مصرف برق استان فارس ميگويد: ايران يك سرزمين داراي انرژي و منابع مختلف توليد انرژي است اما سرزمين اتلاف انرژي نيز ميباشد و به دليل نبود وجود فرهنگ مصرف درست از انرژيهاي مختلف، همواره جزو كشورهاي پيشرو در خصوص مصرف انرژي بوده است.
وي معتقد است كه به دليل نبود فرهنگسازي مناسب، كشور ما جزو آن دسته از كشورهايي كه فرهنگ مصرف انرژي در آن بسيار پايين است، قرار دارد. بايد به دنبال فرهنگسازي در اين زمينه بود. بايد گروهي تشكيل شود تا دلايل مصرف بالاي انرژي را بررسي كرده و راهكارهايي براي كاهش مصرف و استفاده بهينه از انرژي مطرح كند.
به گفته كارشناسان؛ فرهنگ سازي كاري دراز مدت است كه نياز به صرف وقت و بهره گيري از نظريات و انديشههاي علمي در زمينه نحوه تاثرگذاري بر افكار عمومي دارد.
"منوچهر رييسي"، رييس كميته انرژي انجمن مديران صنايع جنوب تهران گفت: صنايعي كه مصرف برق آنان بيش از چهار مگاوات است جزو صنايع پرمصرف محسوب ميشوند.
وي افزود: اين انجمن به منظور كاهش مصرف انرژي به خصوص انرژي الكتريكي كميتهاي را متشكل از صنايع پرمصرف تشكيل دادند.
انجام كارهاي فرهنگي در واحدهاي صنعتي، آموزش، بسترسازي و تشويق پرسنل براي كاهش مصرف انرژي از مهمترين اقدامات اين كميته محسوب ميشود.
طبق اخبار انتشار يافته در رسانهها بيش از يك سوم مصرف انرژي نهايي ما مربوط به مصارف خانگي است كه بخش زيادي از آن را ميتوان بدون از دست دادن رفاه معمولي، با يك مديريت مصرف درست، صرفه جويي كرد.
يكي از اهداف آموشهاي فرهنگي تبليغاتي در زمينه بهينه سازي مصرف انرژي موضوع درك جمعي و عموم مردم از طريق آموزش عام است.
هم اكنون سياستهاي مديريت مصرف برق به عنوان يك منبع جديد انرژي مطرح شده به گونهاي كه رويكردهاي مختلفي براي سياست بهينه سازي در مصرف انرژي مدنظر قرار گرفته است. رويكردهاي اقتصادي، حقوقي، تغيير رفتار با استفاده از رويهها و اصول جامعه شناختي و روانشناختي از ديگر مواريد است كه صاحب نظران در زمينه روش ها و شيوه هاي بهينه سازي مصرف انرژي به آن اشاره مي كنند.
بهينه سازي مصرف چيست؟ به گفته متخصصان امر، منظور از بهينهسازي مصرف انرژي ، انتخاب الگوها و اتخاذ و بكارگيري روشها و سياستهايي در مصرف درست انرژي است كه علاوه بر بار اقتصادي عوامل ديگري نيز وجود دارد كه ضرورت بهينهسازي مصرف انرژي را ميرساند.
از جمله ابن عوامل ميتوان به استفاده بيرويه از انرژيهاي فسيلي كه باعث افزايش آلودگي محيط زيست ميشود، بالا بودن رشد جمعيت و نياز به تقاضاي بيشتر انرژي، محدوديت منابع انرژي به دليل تجديدناپذير بودن آن، رشد بالاي مصرف انرژي به دليل الگوي ناصحيح مصرف انرژي، نبود وجود سيستم بازيافت انرژي وجود صنايع و كارخانجات فرسوده، متكي بودن اقتصاد ملي به درآمدهاي نفتي، افزايش گازهاي گلخانهاي و بارانهاي اسيدي اشاره كرد.
لازم به ذكر است كه استفاده بهينه از انرژي آثار بسيار خوبي را برجاي ميگذارد كه از آن جمله ميتوان به رشد و شكوفايي اقتصاد ملي، جلوگيري از اتلاف منابع و ذخاير طبيعي و حفظ آن براي آيندگان، جلوگيري از صرف بوجه مالي كشور براي ساخت نيروگاهها و استفاده از آن در ساير بخشهاي مورد نياز كشور، افزايش ظرفيت و حجم صادرات انرژي كشور، ارتقاء سطح زندگي و رفاه افراد جامعه، كاهش آلودگي هوا، حفظ مناطق سرسبز و درختان و گياهان ، كاهش گازهايي كه باعث گرم شدن زمين ميشود و كاهش بارانهاي اسيدي اشاره كرد.
به گزارش دفتر امور ارتباطات سازمان بهره وري انرژي ايران (سابا) اين سازمان در راستاي فعاليتهاي آموزش و آگاهسازي خود در سال جاري اقدام به تهيه و تدوين بروشور مصرف درست انرژي در خانه با مشاركت همگاني كرده است.
اين بروشور براي استفاده عموم افراد جامعه تهيه شده و حاوي مطالب بسيار مهم كاربردي در خصوص برچسب انرژي، روشنايي و استفاده از لامپ هاي كم مصرف، سرمايش (كولرهاي آبي و گازي، سيستم تهويه مطبوع) و استفاده بهينه از يخچال و فريزر، ماشين لباسشويي و ساير لوازم برقي خانگي است.
"اقدامات مديريت مصرف شامل: فعاليتهاي فرهنگي و تبليغاتي، طرحها و اقدامات اجرايي (فني) ، بروشورها (تجاري، خانگي، عمومي، كولرها، لامپهاي كم مصرف) ، مسابقه مديريت مصرف سمينارها و همايشها و اطلاعيه و اخبار است.
مديريت مصرف درست و منطقي علاوه بر اينكه از هدر رفتن ذخاير با ارزش انرژي پيشگيري ميكند، آلودگي را نيز كمتر و محيط زيست را سالمتر ميكند.
به گفته كارشناسان؛ بايد توجه داشت كه در ميان آلايندههاي محيط زيست آنهايي كه از مصرف انرژيهاي فسيلي حاصل ميشوند بيش از انواع ديگر انرژي موجب آلودگي محيط زيست ميشوند.
هر چه ميزان مصرف انرژي به شكل بيرويه، بالا رود به همان نسبت ميزان آلودگي محيط زيست و تأثيرات مخربي كه بر سلامتي انسانها و طبيعت دارد، نيز بالا رفته و بيش از پيش زندگي در اين محيط آلوده دشوار خواهد شد.
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 320]